Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkPad E14 Gen3 (Video)

29.12.2021 14:04 | 0 Mobile
Test: Lenovo ThinkPad E14 Gen3 (Video)

Lenovo ThinkPad E14 Gen3 je najnovije izdanje dobro poznate kompaktne verzije ove čuvene serije notebook računara namenjenih poslovnoj klijenteli. Dobio je bolji ekran, bržu procesorsku platformu i uz standardno bolje bezbednosne mehanizme od sličnih mejnstrim modela i prepoznatljivo dobru tastaturu, predstavlja pravi izbor za vašu firmu ili kućni posao...

Na pomen Thinkpad serije računara, prva pomisao mnogih jeste visoka cena od par hiljada evra za ulazak u svet ove ekskluzivne serije notebook računara koja, podsetimo mlađe korisnike, vodi direktno poreklo od kompanije IBM.
 
 
Thinkpad E-serija je prva ulaznica u svet kvalitetnih i mahom poslovnih modela. Naslednik je zapravo Edge serije i ako neko voli da po nekoj iole razumnoj ceni oseti u radu šta znači biti povlašćeni vlasnik Thinkpad računara, savet je da proba upravo sa jednim ovakvim modelom. Da je čak i ovaj “ekonomik” model vanserijski možemo vam potvrditi iz iskustva.

Dizajn i karakteristike

Ovaj današnji Thinkpad E14 je najnovija inkarnacija koncepta pristupačnog a ipak ozbiljnog lako prenosnog mobilnog računara. Na to sugeriše njegov klasični dizajn, uobičajeno kvalitetna tastatura, dugovečni materijali i visok stepen završne obrade.
 
Kućište je izrađeno od aluminijuma kako gornji deo tako i baza, tako da imate sveopšti osećaj hladnog metala pod rukom ovog zgodnog računara širokog 32.5, dubokog 21 i tankog svega 1.8 centimetara. Dok ga nosite pod rukom ćete imati dodatnih 1.6 kilograma. 
 
thinkzpad1s.jpg
 
Pravilne ivice koje se prelamaju pod oštrim uglovima u kombinaciji sa tradicionalno crnom bojom nisu previše atraktivne, čak bismo rekli da su odbojne za trendesetere i one koji vole lep dizajn. U slučaju Thinkpad modela uvek se igra na kartu klasike koja je neprolazna.  Da li ste jedan od onih kod kojih prolazi takav dizajn, odlučite sami, tek ovaj zgodni računar ima da punudi mnogo toga osim izgleda.
 
Tanak metalni oklop ekrana na leđima nosi uobičajeni Thinkpad logo sa onom prepoznatljivo svetlećom crvenom tačkicom na slovu “I” koja označava aktivnost uređaja. Dok otvarate ekran možete osetiti otpor robusnih šarki koje daju osećaj poverenja u smislu izdržljivosti. Ivice oko ekrana su umereno tanke, naročito bočne vertiklane, dok je nešto deblja gornja na koju je smeštena HD web kamera sa fiksnim fokusom i infracrvenim senzorom detekcije lica koja radi u kombinaciji sa Windows Hello sigurnosnom opcijom i mehaničkim zatvaračem sočiva. Upravo su to oni detalji koji ističu poslovnu prirodu Thinkpad serije.
 
Ekran prikazuje sliku Full HD rezolucije u 16:9 formatu i u našem primeru koristi IPS panel sa osvetljenjem od izmerenih 300 i više nita sa mat premazom. Statički kontrast iznosi 700:1 i ima vrlo vidljive uglove od maksimalno 170 stepeni. Ekran se može otvoriti pod uglom od 180 stepeni.
 
thinkzpad2s.jpg
 
Prikaz je oštar i dobar. Svetao ekran uz prilično dobar kontrast vam omogućuje da radite u 100% prikazu desktopa pri 1920x1080 piksela, što je na maloj 14” dijagonali ekrana poželjna karakteristika. Ispis teksta bilo u dokumentima ili tabelama je i više nego dobar kao i lep kolor karakterističan za IPS panele koji uzgred nije prenaglašen kao na modelima sa staklastim filterom. Dakle, ekran je pogođen u smislu potreba ciljne grupe korisnika. 
 
Pored ekrana za jedan poslovni računar je od ključnog značaja tastatura. Ona je već po navici, kod Thinkpad modela najbolja u svetu prenosnih računar. Tako je i ovog puta. Lenovo ne odstupa od tog principa na radost korisnika. Naročito je to vidljivo nakon testa MacBook Pro modela koji važi za jedan od najboljih ove vrste. Ovaj Thinkpad E14 ima bolju tastaturu, sa konkretnijim osećajem pojedinačnog tastera, većom putanjom mehanizma što definitivno pomaže boljem radu, itekako bitan detalj kada je posao u pitanju. Iako je vešanje mekano osećaj aktivacije pojedinačnog tastera je daleko bolje nego na konkurentskim plitkim i bezosećajnim tastaturama. Otporna je na prosipanje tečnosti i ima dvostepeno podešavajuće pozadinsko osvetljenje u beloj boji.  Odmah pored tastature izdvojen sa desne strane, nalazi se okrugli Power taster koji u sebi krije senzor otiska prsta. Tu je i nezaobilazna Thinkpad bradavica sa pratećim tasterima za levi i desni klik kao alternativa korišćenju miša dok koristite računar u pokretu.
 
thinkzpad3s.jpg
 
Touchpad pak je minijaturan i definitivno ostavlja osećaj skučenosti jer je jedan deo prostora potrošen za prethodno pomenute tastere TrackPoint-a. Za utehu je da odaje fin osećaj pod prstom obzirom da je presvučen Mylar materijalom.  Zone odmorišta dlanova su minimalne obzirom na kompaktnu prirodu četrnaestice i da je odlična tastatura uzela svoj danak u delu slobodne površine. Pristajem na taj kompromis bez ikakve dileme.
 
Na bokovima koji imaju onaj prepoznatljivi klinasti oblik ultrabookova, smešteni su konektori. Thinkpad E14 u trećoj generaciji nudi jedan USB-C 3.2 - na žalost samo prve generacije sa funkcijom punjenja. Dakle, može da se puni i da puni druge mobilne uređaje preko ovog porta. U tu svrhu kao signalizaciju koristi jednu LED diodu tik pored porta. Takođe, poslužiće kao mini DP za vezu sa monitorima. Nema Thunderbolt podršku kao slični Intel bazirani modeli.
 
Osim toga tu je jedan klasični USB-A 3.2 takođe prve generacije, zatim USB-A 2.0, jedan HDMI 1.4 port pune veličine, 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon. Na kraju mesta se našlo i za obavezni detalj u slučaju poslovnih notebook modela, pretpostavljate radi se o LAN priključku za žičanu vezu sa lokalnom mrežom. Ne možemo da se pomirimo sa činjenciom da nema makar jedan USB 3.2 port sa protokom od 10Gbps, a nema ni čitač memorijskih kartica. To bi u današnje vreme trebalo da bude obavezni deo spiska poslovnih modela notebook računara.
 
thinkzpad4s.jpg
 
Kada je u pitanju procesorska platforma izabran je AMD APU Cezanne rešenje u vidu Ryzen 5 5500U šestojezgarnog procesora koji izvršava 12 tredova na maksimalnih 4 GHz. Integrisano grafičko rešenje bazira se na vremešnoj VEGA arhitekturi sa 7 grafičkih klastera koji raspolažu sa ukupno 448 “stream” procesora na 1.6 GHz. Računar je opremljen sa 16 GB dvokanalne DDR4-3200 memorije što definitivno pogoduje performansama ovog APU procesora.
 
Deo za skladištenje podataka čini M.2 PCIe x4 SSD kapaciteta 512GB što je sasvim dovoljno za početak jer imate na raspolaganju jeftino dostupna “cloud storage” rešenja koja se uklapaju u namenu ovog notebook računara.
 
Posebno želimo da vam skrenemo pažnju na brzi Mediatek WiFi 6. generacije. Konačno jedna 802.11ax alternativa umesto uobičajenih Intel AX200 rešenja. Radi u 2x2MIMO modu i mogu vam reći da je veoma brza u realnom radu. Jednom rečju u mogućnosti je da maksimalno crpi protok vašeg internet paketa. Ovako brz WiFi je itekako bitan za računar koji se mahom koristi napolju van kancelarije i stambenog prostora. Drugi deo mrežnog para čini Realtek 8111 gigabitni eternet kontroler.
 
thinkzpad5s.jpg
 
Zvuk je nivou proseka za ovu vrstu uređaja čak možda i malo bolji od toga. Zaista nemamo primedbe obzirom da ovo nije multimedijalni ili gejmerski model. Dva stereo zvučnika su vrlo glasna i prema specifikacijama snage 2x2 W, postavljena na bočnim, podvučenim ivicama iz kojih dopire stereo zvuk koji procesoira Realtek ALC3287 codec. Inače trend devalvacije nekada čuvenih imena iz oblasti HiFi-a se nastavlja jer je u ovom slučaju zvuk poptisao Harman tj. sada Samsung.
 
A kada govorimo o bateriji ugrađena je litijum-polimerska kapaciteta 57Wh sa podrškom funkciji brzog punjenja. Obezbeđuje radnu autonomiju od 6 sati i 36 minuta, isporučujući 67% performansi pri osvetljenju ekrana od 80% maksimalne vrednosti. Za punjenje pomoću USB-C ispravljača snage 65W je potrebno oko sat vremena. Trećinu kapaciteta puni za samo 15 minuta tj. 50% za pola sata.
 
Računar u našem slučaju stiže bez instaliranog operativnog sistema koji ćete morati naknadno da kupite i instalirate.

Performanse i mogućnosti

U pogledu performansi ovo je tipični predstavnik nove generacije AMD štedljive mobilne platforme – brz i živahan kada je u pitanju delokrug rada pre svega “productivity” aplikacija namenjen ovom tipu prenosnih računara. Na prikazanim grafikonima je lako primetiti evoluciju performansi sa korišćenjem novijih i bržih Zen jezgara, ali isto tako ostaje činjenica da je vreme pokazalo kako AMD mora pod hitno da promeni arhitekturu grafičkog jezgra i zameni već prevazišene VEGA modele. To govorimo iz razloga jer mnoštvo poslovnih aplikacija imaju GPU akceleraciju, tako da bi efekat ubrzanja svakako bio bolji.
 
thinkzpad6s.jpg
 
A, da li osim posla možete da se malo relaksirate i opustite? Naravno, Thinkpad E14 nije gejmer, ali vas to ne sprečava da pogledate film u visokoj rezoluciji čak i na velikom ekranu ili pak odigrate partiju Fortnite-a i Rocket League-a. 
 
Vrlo malo se greje uz prosek potrošnje od 25 W što ukazuje na energetski efikasnu prirodu AMD Cezanne APU procesora koji su podsećamo vas proizvedeni 7nm proizvodnim postupkom. Zbog toga na pozicijama gde držite ruke ovaj računar je jedva mlak. Topao vazduh se izbacuje pomoću par izduvnih otvora koji su smešteni u međuprostoru baze kućišta i glavne osovine ekrana. Buku tokom testova nismo ni osetili bez obzira na radni scenario.
 
Pohvaljujemo i činjenicu da se ovaj Thinkpad E14 može nadograditi relativno jednostavno. Naš primerak je u startu stigao sa 16GB RAM-a, ali ukoliko pronađete verziju sa 8 GB znajte da je ona zalemljena na štampanu ploču i da na raspolaganju imate još jedan SO-DIMM konektor. Podržava SO-DIMM modul maksimalnog kapaciteta 16GB. Vodite računa da postoji i verzija sa 4GB zalemljenog RAM-a.
 
thinkzpad7s.jpg
 
Slično je i sa prostorom za skladištenje podataka pored već ugrađenog M.2 2242 SSD-a od 512GB tu je i dodatni konektor za drugi M.2 2280 SSD. Pre nego što otvorite svoj Thinkpad, proverite uslove garancije sa svojim prodavcem kako ne bi izgubili dvogodišnju garanciju.
 
Media_App_Performance_Graph.png
 
MS_Office_Performance_Graph.png

Finalni utisci

Mnogi od vas će konstatovati da Thinkpad E14 nije preterano zanimljiv notebook, ali svakako jeste onaj koji treba imati. Siguran i pouzdan u radu kod koga sve funkcioniše besprekorno i to na visokom nivou performansi počev od agilne integrisane procesorske platforme, preko brze bežične mreže i vrlo dobrog ekrana. Isto se odnosi i na komfornu tastaturu koja da ne zaboravimo ima lokalizaciju sa našim karakterima, detalj vrlo bitan poslovnoj klijenteli.
 
 
Jednostavno Thinkpad je pouzdan igrač, neko na koga se možete uzdati u svakodnevnom radu i poslu. Tamo gde je to i najvažnije. Sa dodatkom nekih sigurnosnih funkcija koji će zaštiti vaš računar od neovlašćene upotrebe uređaja i vaših poslovnih podataka. Kada tome dodate cenu od oko 1000€ dobijate jedan računar idealan za firmu ili kućnu kancelairju. Isto tako, ako hoćete da kupite kućni kompaktni prenosni računar koji će vas dugo služiti, ovaj Thinkpad E14 je pravi kandidat za takvu ulogu. 
 
_____________________________________________________
 
Prednosti:
- Štedljiva i dovoljno brza AMD Cezzane APU platforma
- Dobar ekran sa osvetljenjem od 300 nita
- Standardno dobra tastatura sa lokalizacijom
- Brzi WiFi 6
- Dobre i pristupačne opcije nadogradnje
- Čvrsto i izdržljivo aluminijumsko telo
- IR WEB kamera
- Dobre performanse
- Vrlo dobra autonomija
- Brzo punjenje baterije
 
Nedostaci:
- Nema USB-C 3.2 Gen2
- Nedostaje čitač memorijskih kartica
 
CENA: oko 1000€

Test: Acer Nitro 5 515 57-52FH (Video)

Test: Huawei MateBook 14s (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109