Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Legion 5 15IAH7 (Video)

28.04.2022 11:12 | 0 Mobile
Test: Lenovo Legion 5 15IAH7 (Video)

Lenovo je obnovio svoju gejmersku liniju laptop računara iz Legion 5 serije. Pojačan 12. generacijom hibridnih Intel Core procesora, novi Legion 5 je dobio neophodnu porciju snage koje su u sadejstvu sa inače odličnim mobilnim GeForce verzijama grafičkih procesora, rezultirali osetnim skokom performansi. Sve to uz zadržavanje cene u klasi ovih početnih gejming modela, treba da obezbedi tradicionalno visoko interesovanje i znatiželju korinsika, koji itekako dobro znaju zašto je Legion 5 jedan od najpoželjnijih gejming laptop računara današnjice....

Lenovo Legion je jedna od svakako najpoželjnijih serija gejming prenosnih računara, među kojima se izdvaja Legion 5 kao najpoznatiji. Kako bi održao korak sa konkurencijom i zadržao ovu laskavu titulu, model za 2022. godinu je dobio osvežene karakteristike u cilju boljih performansi. Tu pre svega mislimo na 12. generaciju Intel Core procesora, koji su polako počeli da pristižu, nakon perioda suše aktuelnog hardvera.
 
 
 
I evo nas ekskluzivno, pored novog Legion 5 modela sa utiscima tokom jednonedeljnog druženja. Pa krenimo redom. Kao što možete zapaziti, Legion 5 se nije puno promenio, a što je u jednu ruku dobro, ali i loše. Kao da su dizajneri  došli do stadijuma kada pomisle da ne može bolje, pa se pitaju šta tu ima da se poboljša i menja. Kućište je prepoznatljivo i orginalnog obilika sa prepustom na zadnjem delu koji je iskorišćen za dodatno unapređenje sistema hlađenja i konzolom sa priključcima. Profil koji podseća na kupe modele, a zapravo treba da nagovesti dobre performanse, što svakako pristaje uz Legion 5 oznaku. 

Lenovo Legion 5 15IAH7 (2022) – uzdržan dizajn i gejming ekran

Kućište je izrađeno od anodiziranog aluminijuma tamno sive nijanse, sa crnim ABS obodom oko ekrana i crnom maskom baze sa donje strane uređaja. U pogledu dimenzija u pitanju je standardna petnaestica koja je otišla malko više u dubinu zbog tog poteza sa većim hladnjakom i stilizovanim repom. Iako definitivno naglašava elegantnu liniju - tipičnu gejmersku prirodu i jak hardver nagoveštava i malo veća masa uređaja od skoro 2.5kg.

Lenovo_Legion_5_2022_1s.jpg 

Dizajn Legion serije je dokazano kvalitetan i izdržljiv, ne mogu se oteti utisku da su dizajneri malo zalutali sa numeričkim delom tastature i primetno velikim kurzorskim tasterima koji su uticali na poziciju touchpad-a suviše pomerenog ka dlanu leve ruke i učestaloj slučajnoj aktiviaciji paljbe tokom igranja, ukoliko zaboravite da ga isključite. Takođe, tastatura je definitivno dobra gde mislim pre svega na mehanizam tastera i povratni osećaj, ali oblik tastera bi definitivno trebalo promeniti i učiniti tastaturu poželjnijom za gejmersku populaciju. Ovako previše podseća na neki klasični laptop, a ne gejmersku mašinu. Sličnost sa ThinkBook modelima je prilična, što svakako ne ide u prilog  novog Legion 5 modela i o tome bi dizajneri u Lenovo timu morali da povedu računa kako kupac ne bi imao “deja vu” efekat. Uz sve to ovaj konkretni model je imao samo belo osvetljenje na tastaturi baš kao i pomenuti ThinBook tako da je efekat asocijacija prisutan u velikoj meri.

 Lenovo_Legion_5_2022_2s.jpg

Ekran je deo koji otkriva kako se radi o računaru novije generacije. Tanki bočni okviri i tek neznatno veći gornji deo, proširen jednim kontra “notch” ispustom u delu web kamere i mikrofona. Kamera snima u 720p rezoluciji i zanimjivo je da na prvi pogled izgleda kao da je izgubila prepoznatljivi zatvarač sočiva sa mehaničkim prekidačem. Naravno u Lenovu se nisu odrekli svog prepoznatljivog detalja, već je prekidač postao veći i preseljen je na desnu bočnu ivicu. Što se tiče samog ekrana, deluje solidno. Standardna 15.6” velika dijagonala koristi IPS tip panela sa pozadinskim osvetljenjem od 300 nita i  vertikalnim osvežavanjem pri 165 Hz. Dodatno overklokovani panel će često od strane igara biti prepoznat kao 144 Hz. Ciljana Full HD rezolucija odgovara mogućnostima ugrađenog grafičkog procesora. Ipak, ekran nije na nivou nedavno testiranog Razer-a koji mu je očitao pravu lekciju u pogledu toga kakav bi ekran morao biti u slučaju gejming laptop uređaja, čak i kad nedostaje HDR podrška.

Međutim, pre nego što nastavim, moramo vam skrenuti pažnju da je u pitanju prototip računara sa svim svojim nedostacima koje nosi takav tip test uređaja u ranoj fazi - na našu radost svedenih na najmanju moguću meru. Takođe, ovaj Legion je jedan od početnih modela u novoj liniji cenovno pristupačniji i skoro duplo jeftiniji, tako da sa sobom vuče i kompromise u pogledu specifikacija pojedinačnih uređaja koji su prilagođeni cenovnom okoviru od oko 1000 i nešto više evra. Ne znamo tačnu cenu jer je još uvek veoma svež i tek se polako pojavljuje u prodaji čak i na zapadu, ali uglavnom ovo je klasa gejming notebook uređaja koja menja dosadašnje Core i5 i GTX 1650 tj novije RTX 3050 modele. To je otprilike ta klasa ali sa poboljšanim performansama u tom cenovnom okviru.

 Lenovo_Legion_5_2022_3s.jpg

Lenovo Legion 5 15IAH7 (2022) – na krilima Intel Core 12. Generacije i Nvida Ampere procesora

Pravi novitet se nalazi ispod poklopca, a u pitanju je Core i5 12500H procesor. Alder Lake 10nm generacija sa  brzim i energetskim jezgrima. Raspolaže sa 4 “performance” jezgra koja uz pomoć prisutne HTT tehnologije udvostručuje broj tredova, dok su za ispomoć još 8 efikasnih procesorskih jezgara, pa tako ovaj laptop može izvršavati 16 “tredova” istovremeno. Procesor radi na maksimalnih 4190 MHz u slučaju angažovanja svih brzih i 3100-3300 MHz kada su u pitanju energetski efikasna jezgra.

 Lenovo_Legion_5_2022_4s.jpg

Pojedinačna jezgra znaju da ubrzaju do granice od 4.5 GHz, ali tokom intezivnih testova renderinga je primetno grejanje tokom dužeg perioda rada na pomenutim frekvencijama, pa tako procesor određeno vreme u početku radi na 4.1-4.2 GHz kada povlači pozamašnih 110W pa i na trenutke malo više, tako da temperatura brzo doztiže gornji limit od 99 stepeni. Sistem nadzora pušta procesor da ovako radi kraći period vremena uz huk ventilatora koji se oglašavaju sa 35dB buke. Nakon toga deluje korekcija i obara frekvenciju procesora na 3.7-3.8GHz u slučaju brzih i 3.1GHz u slučaju štedljivih jezgara. Tada pada potrošnja na nekih 95W, a temperatura se u kontinuitetu održava na 90, odnosno 79 stepeni za brza i štedljiva jezgra. Novi procesor je izuzetno brz. Ako ga poredimo sa prethodnom generacijom Intel i AMD mobilnih modela, među najbržima je, a u većini situacija je brži od jednog Ryzen 7 5800H ili Core i 7 11800H modela. Uostalom ovaj grafikon najbolje govori o snazi novog Core i5 mobilnog procesora 12. generacije, a još bolje performanse možete očekivati od Core i7 i eventualno jačih.

CPUPerformancegraph.png

 

Procesor je uparen sa 16 GB DDR5-4800 memorije u dvokanalnoj konfiguraciji koja zbog specifične konfiguracije DDR5 modula radi na četiri 32-bitna kanala komunikacije, što je detalj koji mu pored efektivno veće radne frekvencije, pomaže da bolje iskoristi efekat bržeg rada kroz tzv tehnologiju preplitanja podataka.

Ovaj Legion 5 ima dva grafička procesora: Intel Iris Xe koji je zapravo integrisano rešenje, a koje se prevashodno koristi u slučaju štedljivog režima rada kada vam je autonomija bitna kod pokretanja office i manje zahtevnih aplikacija. Lepo je što je moguće integrisanu grafiku isključiti kroz atraktivno dizajnirani početni BIOS grafički interfejs, inače kasnije vrlo bogat opcijama za podešavanja raznih detalja čak i overklokinga grafičkog i centralnog procesora.

Lenovo_Legion_5_2022_5s.jpg 

Drugi grafički procesor je Nvidia GeFrorce RTX 3050 Ti. On je taj koji nam daje preko potrebne performanse u igrama i GPU ubrzanje u optimizovanim aplikacijama. Raspolaže sa 2560 CUDA jezgara koja su tokom naših gejming testova radila na 1900-1930 MHz. Koristi PCIe x8 magistralu sa 4. generacijom specifikacija. Performanse su definitivno bolje od GTX 1650 i “običnih” RTX 3050 modela, taman onoliko koliko je potrebno da se iskoristi karakteristika ekrana sa Full HD rezolucijom i 165Hz osvežavanjem.

 APEXCPU_GPUfreq.png


Iako je grafički procesor ove klase predviđen za potrošnju do maksimalnih 95W, tokom naše gejming baterije testova nije prelazio 86 W i radnu temperaturu od 76 stepeni Celzijusa. Zaslugu za to svakako ima i napredni Lenovo sistem hlađenja sa hladnjacima velike površine koji ujednačeno prenose toplotu sistemom toplotnih cevi i dalje se forsirano izbacuje kroz velike otovore pozadi i nešto diskretnije bočne ventilacione  otvore, pomoću dva snažna centrifugalna ventilatora.

 APEXGPUtemp_power.png

Lenovo Legion 5 15IAH7 (2022) – konekcije, potrošnja, grejanje i utisci

Zvuk na ovom Legion-u je tek solidan i generišu ga dva bočno podvučena zvučnika zaštićena prorezima na poklopcu baze uređaja. Za gejming užitak i prostorne efekte je obavezno korišćenje slušalica. Raspolaže jednim klasičnim gigabitnim LAN kontrolerom i brzom bežičnom vezom sa WiFi 6 specifikacijama koja odlično funkcioniše u praksi u kombinaciji sa 802.11 ac i ax ruterima. Ovaj demonstracioni model je stigao sa M.2 PCIe x4 SSD uređajem kapaciteta samo 256 GB, na sreću tu je dodatni M.2 slot čije su pozicije pokrivene odgovarajućim hladnjakom. Praktično sve pozicije osnovnih komponenti su prekrivene odgovarajućim hladnjacima, a što je detalj koji moramo pohvaliti, pri čemu je unutrašnjost lako dostupna – bravo za Lenovo!

Lenovo_Legion_5_2022_6s.jpg 

Detalj zbog koga posebno volim Legion seriju računara jeste odlična ponuda konektora kao i njihov raspored. Mahom oni veći su smešteni pozadi na delu između dva izduvna otvora dok su oni manji poput USB-C priključaka smešteni po bočnim ivicama. Uglavnom ovaj Legion 5 vam nudi: tri USB-C 3.2 porta druge generacije od kojih onaj prvi na levom boku ima i Thunderbolt 4 podršku. Zatim tu su tri USB-A 3.2 prve generacije sa transferom od 5 Gbps, jedan Ethernet, HDMI 2.1, zatim 3.5mm konektor za slušalice i mikrofon, te specifični Lenovo konektor za napajanje. Primetićete da nema Novo rupice, za koju je sada zadužen namenski taster u grupi funkcijskih sa dvostrukom namenom na poziciji F9.  

Lenovo_Legion_5_2022_7s.jpg 

Ugrađena litijum-jonska baterija  kapaciteta 60 Wh drži notebook u Balanced modu sa 80% inteziteta osvetljenja ekrana tokom 2 sata i 30 minuta, kada je aktivan Nvidia grafički procesor. Sa integrisanom Iris Xe produžićete autonomiju za skoro sat vremena u uslovima umereno zahtevnog rada sa “produktiviti” aplikacijama. Što se tiče gejminga na bateriji pri limitiranih 60 frejmova u sekundi, moguće je igrati tokom sledećih sat i 11 minuta uz Nvidia Battery Boost 2.0 asistenciju. Prelazak iz Balance u štedljivi tj u mod visokih performansi je moguće obaviti kombinacijom Fn i Q tastera što je propraćeno odgovarajućim osvetljenjem na “power” tasteru.

Baterija se puni uz pomoć velikog ali tankog ispravljača snage 230W dovoljno moćnim da podrži “rapid charge” funkciju pa tako 55% kapaciteta puni za samo 14 i po minuta, dok je kompletno puna za 40 minuta. Tokom perioda brzog punjena povlači od 80-130W, a nakon 70% kapaciteta polako usporava.

Termo5.jpg 

Računar preko ispravljača tokom gejminga troši maksimalno oko 170-180W električne nergije. Dobro rešen sistem hlađenja je prilikom rada na visini zadatka, tako da su prsti na WASD poziciji tastera pod mlakim osećajem od 30-ak stepeni Celzijusa, dok je koren šake na potpuno hladnoj površini.  Pozicija kurzora je takođe u hladnoj zoni. Sva toplota se zapravo šalje na velike zadnje izduve i delom na bočne proreze gde je izmeren i maksimum na onom delu metalnog hladnjaka koji proviruje kroz ventilacione rešetke gde se temperatura penje na 61.5 Celzijusa, tokom perioda dužeg igranja.

Lenovo Legion 5 15IAH7 (2022) - performanse

U pogledu gejming performansi novi Legion 5 je definitivno bolji i brži od sličnih gejming notebook modela u ovoj, pa da kažem početnoj kategoriji modela. Omogućuje lep osećaj igranje u AAA naslovima na “High” podešavanjima i isto tako brzo iskustvo akcije u Battle Royal igrama gde mahom obarate grafičke detalje kako bi bili kompetitivni naročito kada vam je na raspolaganju ovako brz ekran.

 GamingPerformance_1.png

 RayTracinggamingperformance.png

GeForce RTX 3050 Ti je pun pogodak za većinu korisnika i gejmera, mada se u nekim situacijama, kada eksperimentišete sa Ray Tracing naslovima desi da vam ponestane video memorije. Tada je 4 GB malo i poželjno je imati 6 GB VRAM-a, ali to je već klasa GeForce RTX 3060 modela. Za klasičan gejming dovoljno snage i brzine. Performanse možete dodatno podići uz pomoć Nvidia Scaling funkcije kada na 77% rezolucije, dobijate 75% veći frejmrejt uz odličnu oštrinu detalja. To je način da u svakoj igri praktično iskoristite tih 165Hz koji vam obezbeđuje ekran na ovom laptop-u.

 BlenderCPUvsGPU.png

Lenovo Legion 5 15IAH7 (2022) - zaključak

GeForce RTX 3050 Ti se posebno dobro pokazala u aplikacijma sa CUDA podrškom poput nove verzije Blendera gde je čak i od onako brzog Core i5 12500H procesora renderovala kadar 4.5x brže. Uglavnom Legion 5 za 2022. u vidu ovog takoreći, baznog gejming modela je odlično konfigurisan i uravnotežen kada je u pitanju osnovna platforma. Brz procesor, koji prati brza memorija i odlično pogođena grafika, potrebno je samo ispratiti dovoljno velikim i brzim SSD uređajima i naravno slušalicama. Ostaje da se nadamo lepšem, da kažem gejmerskom izgledu i obaveznoj RGB tastaturi. Ovako više liči na nemirnog računovođu ili mašinu za kreativce.
 
  
 
Novi Lenovo Legion 5 zaslužuje preporuku prilikom nabavke gejming laptop raćunara nove gebneracije. Nama se svideo poprilično, a vama? Šta vam je zagolicalo maštu, a šta je za kritiku? Pište nam i komentarišite...
 
_______________________________________
 
 
Prednosti:

- Odlične performanse u klasi
- 165Hz IPS ekran
- Ponuda brzih konektora (USB-C + TB4)
- Solidan kvalitet izrade

 
Nedostaci:

- Konzervativan izgled,
- Nedostatak gejming imidža

 
CENA: demo uređaj – nepoznata u trenutku testiranja

Test: Lenovo YOGA 9i (Video)

Test: GIGABYTE Aorus 17 XE4 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109