Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

26.03.2013 18:40 | 0 Hardver
Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

Nedavno smo testirali Kingstonovo osveženje u "value" kategoriji, a reč je bila o SSDNow V300 modelu kapaciteta 120 GB. Nakon što se dobro pokazao, stigla nam je i duplo veća verzija koja sa više prostora donosi još poneku prednost, kao što su cena po gigabajtu i performanse u pojedinim slučajevima. Osim toga, SSDNow V300 predstavlja uređaj koji treba uzeti u razmatranje i zbog nekoliko noviteta koje dovodi u budžetski segment, a to su 19-nanometarski NAND i LSI SandForce kontroler koji ga čine ozbiljnim konkurentom na tržištu i pored toga što poseduje slovo "V" u oznaci

Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

Nebojša Todorović

Kao i u slučaju ranije testiranog modela, Kingston je svoje pakovanje redizajnirao, tako da više nećemo gledati u pretežno plave kutije koje su, moramo priznati, postale pomalo dosadne. Kutija na sebi nosi pregršt informacija o samom uređaju. Garancija od tri godine, implementacija LSI SandForce kontrolera, deklarisane brzine za upis i čitanje... Sve je tu, što će vam poslužiti u slučaju da morate da odaberete novi SSD u sred prodavnice.
 


 

Kingston je naveo identične sekvencijalne brzine kao i kod modela od 120 GB. Dakle, proizvođač navodi interna testiranja koja podrazumevaju 450 MB/s za upis i čitanje. Na zadnjoj strani možete saznati šta dobijate u pakovanju, a kako je u pitanju upgrade kit, pakovanje je više nego bogato. Naravno ova varijanta je skuplja, a kao alternativu imate mogućnost kupovine isključivo SSD-a u blisteru što će mnogima predstavljati ekonomičnije i praktičnije rešenje. 


 

Kako je u pitanju "upgrade kit" spisak opreme je poduži. Tu je dokumentacija, disk sa video uputstvom za montažu uređaja i migracionim softverom koji će vam olakšati tranziciju sa hard diska na SSD, što će posebno biti od koristi korisnicima sa laptopom koji ima prostor za samo jedan uređaj za smeštanje podataka. Pored svega mesta se našlo i za eksterno USB 2.0 kućište, koje predstavlja zaista koristan dodatak, a na kraju tu su i sitnice poput SATA kabla i opreme za montiranje.
 


 

Sam SSDNow V300 se ne razikuje od ostatka modela iz svoje serije. Zapravo, jedina konkretna razlika se može videti u samoj oznaci dok su nalepnice i svi njeni detalji identični do te mere da u slučaju uklanjanja oznake jedini način da se razlikuju jeste da im izmerite brzinu. Moramo priznati da nam je drago što Kingston koristi metal za izradu kućišta za razliku od mnogih proizvođača koji se oslanjaju na plastiku. 

Već smo rekli da je V300 tanji i da mu profil iznosi 7 milimetara. Da bi mogao da se montira u uređaje koji zahtevaju da 2.5" uređaj za smeštanje podataka ima debljinu od 9.5mm, u paketu se dobija odgovarajući adapter. S obzirom na to da je samolepljiv pretpostavljamo da dobro razmislite da li će vam biti potreban ponovo nakon što ga skinete.
 


 

Razume se SSDNow V300 se oslanja na SATA 6Gbps interfejs kako bi mogao da dostigne deklarisane brzine za upis i čitanje podataka. Kao kontroler odabrano je SandForce rešenje oznake SF-2281. Druga generacija SandForce kontrolera je izuzetno popularna i može se naći na većini SSD-ova u poslednje vreme. Za razliku od Indilix i Samsung MCX kontrolera, SF-2281 briljira u brzini rada sa "compressable" podacima. To znači da rad sa random podacima neće dati deklarisane rezultate.
 


 

Kako ne bila reč samo o generičkom SandForce čipu, Kingston je sa ovom kompanijom napravio tesnu saradnju, pa je dodatni trud učinjen kako bi optimizacija za njihove proizvode bila što bolja. Rezultat je SF-2281 koji je brendiran Kingston logoom. Uparen sa novim Toshibinim čipovima izrađenim u 19nm čija je izdržljivost deklarisana na 4k P/E ciklusa, može se reći da dobijamo jako kvalitetan proizvod po pristupačnoj ceni. Verujemo da je Kingston celu V300 seriju mogao učiniti bržom. Prosto, ovaj vid kontrole je morao biti učinjen kako se V300 ne bi previše približio HyperX 3K seriji, kojoj u pogledu performansi "diše za vratom".


Komentari

0 Dodaj komentar

Ispitujemo: dual-channel vs quad-channel

Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

10203
10205
10206
10207
10208
10209