Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow V300 120GB

13.12.2012 10:35 | 1 Hardver
Test: Kingston SSDNow V300 120GB

Kingston je dobro poznat proizvođač SSD-ova, sa odličnom reputacijom na domaćem tržištu. Danas predstavljamo model V300, novitet u ponudi kompanije, koji gađa dobar odnos cene i performansi u srednjoj klasi. Po svemu što smo videli do sada, ne sumnjamo da i ovaj novitet može da se nada dobroj prolaznosti na našem tržištu, ali da li je V300 zapravo jedan skriveni dragulj, ili još jedan model u jednoj cenovnoj kategoriji? Odgovor na to pitanje ćemo saznati uskoro, a već sada možemo reći da su iskustva u radu izuzetno dobra...

Nebojša Todorović

Kingston V300 je u našem slučaju stigao u velikoj kutiji na kojoj dominira crvena boja. Prepoznatljiva plava koju smo do sada uvek imali prilike da vidimo je zamenjena i moramo priznati da nam prija promena. Kao što možete videti proizvođač ističe poveće brzine, kao i SandForce logo na prednjoj stranici kutije.
 


 

Na zadnjoj strani možete saznati šta dobijate u pakovanju, a kako je u pitanju upgrade kit, pakovanje je više nego bogato. Naravno ova varijanta je skuplja, a kao alternativu imate mogućnost kupovine isključivo SSD-a u blisteru što će mnogima predstavljati ekonomičnije i praktičnije rešenje.
 


 

Spisak dodataka koji idu uz V300 je zaista dugačak. Pre svega, za one koji se po prvi put upuštaju u zamenu diska tu je video koji korak po korak objašnjava kako se prolazi kroz ovaj proces. Takođe, tu je oprema za montiranje diska u 3.5" slotove, dodatni SATA kabl, dokumentacija, dodatak koji povećava debljinu uređaja sa 7 na 9.5mm i još jedna korisna stvar. U pitanju je eksterno kućište sa USB 2.0 konekcijom i adekvatnim kablom.
 


 

Sam SSDNow V300 se ne razikuje od ostatka modela iz svoje serije. Zapravo, jedina konkretna razlika se može videti u samoj oznaci dok su nalepnice i svi njeni detalji identični do te mere da u slučaju uklanjanja oznake jedini način da se razlikuju jeste da im izmerite brzinu. Moramo priznati da nam je drago što Kingston koristi metal za izradu kućišta za razliku od mnogih proizvođača koji se oslanjaju na plastiku.
 


 

Već smo rekli da je V300 tanji i da mu profil iznosi 7 milimetara. Da bi mogao da se montira u uređaje koji zahtevaju da 2.5" uređaj za smeštanje podataka ima debljinu od 9.5mm, u paketu se dobija odgovarajući adapter. S obzirom na to da je samolepljiv pretpostavljamo da dobro razmislite da li će vam biti potreban ponovo nakon što ga skinete.
 


 

Razume se SSDNow V300 se oslanja na SATA 6Gbps interfejs kako bi mogao da dostigne deklarisane brzine za upis i čitanje podataka. Kao kontroler odabrano je SandForce rešenje oznake SF-2281. Druga generacija SandForce kontrolera je izuzetno popularna i može se naći na većini SSD-ova u poslednje vreme. Za razliku od Indilix i Samsung MCX kontrolera, SF-2281 briljira u brzini rada sa "compressable" podacima. To znači da rad sa random podacima neće dati deklarisane rezultate.
 


 

Kako ne bila reč samo o generičkom SandForce čipu, Kingston je sa ovom kompanijom napravio tesnu saradnju, pa je dodatni trud učinjen kako bi optimizacija za njihove proizvode bila što bolja. Rezultat je SF-2281 koji je brendiran Kingston logoom. Uparen sa novim Toshibinim čipovima izrađenim u 19nm čija je izdržljivost deklarisana na 4k P/E ciklusa, može se reći da dobijamo jako kvalitetan proizvod po pristupačnoj ceni.

Testiranje i zaključak

Test Konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K
Matična ploča: ASUS P8Z77-V
Memorija: 4x 4GB AMD Multimedia Edition DDR3 1600MHz
VGA: AMD Radeon HD 7970 3GB
HDD: Seagate Barracuda 1TB
PSU: Cooler Master GX 750W

Kako bismo dobili kvalitetniju informaciju o napretku V serije SSD-ova, novi V300 smo uporedili sa V+ 200 verzijom koja je bila klasu iznad V200 modela. Hajde da vidimo kako se ova dva "value" proizvoda nose jedan sa drugim.

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse koje V300 pruža u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari.

V300


V+ 200

Zanimljivo je da su dobijeni rezultati veći čak i od Kingstonovih deklarisanih 450MB/s za "read i write" brzine. Naravno, sada ćemo preći na testove koji će malo bolje oslikati realniju brzinu. Očigledan je napredak koji je napravljen sa V300, jer je dostigao model više klase iz prethodne generacije. Originalni V200 ovako nešto nije mogao zbog upotrebe lošeg JMicron kontrolera.

 

PCMark 7

 

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat.

V300

V+ 200

 

Iako razlika nije velika, zanimljivo je da je V300 taj koji odnosi pobedu. Kada se malo bolje razmisli oko 10% prednosti za uređaj koji je tek izašao na tržište i ima istu cenu kao V+ 200 je zapravo veća stvar nego što bi se reklo na prvi pogled.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill.

V300

V+ 200


 

Novi hardver koji Kingston V300 poseduje pokazuje očigledne prednosti u praktično svakom aspektu. Upis na 4K je jedini gde V+ 200 ima, pa makar i minimalnu, prednost. Dakle, "novajlija" ponovo odnosi pobedu, ovog puta u povećoj meri.
 

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani.
 

V300

V+ 200


 

AS SSD još jednom pokazuje da je Kingston SSDNow V300 bolji proizvod, a sekvencijalna brzina je iz nekog razloga kod V+ 200 modela podbacila u povećoj meri. Test kopiranja je još jednom potvrdio da je V300 apsolutno nadmoćan, jer razlika gotovo dvostruka što čini da donošenje zaključka bude veoma jednostanvno.

Utisci

Kingston je sa V300 modelom učinio ono što je, po našem mišljenju, trebalo da se desi još sa V200. Ipak i pored određenog zakašnjenja, Kingston je napravio odličan posao. Sa cenom od oko 100 evra, V300 je izuzetno konkurentan SSD, jer zaista ima čime da se pohvali. Ostvarene brzine nadmašuju kako V200, tako i V+ 200, a pod utiskom smo da bi ovaj SSD mogao da se takmiči i sa HyperX serijom. Garancija od tri godine i upotreba 4K NAND-a čini da možete biti sigurni u kvalitet ovog modela. 
 


 

Bogato pakovanje je takođe plus, ali verujemo da će mnogi izabrati spartansko opremljenu verziju kako bi uštedeli koji dinar. Uz sve to, činjenica da je sveža roba na tržištu, blagi pad cene je sasvim izvestan i kada se sve uzme u obzir Kingston je ovog puta pogodio u centar.

Prednosti:

- Performanse
- Veliki korak u nižem cenovnom segmentu
- Cena

Nedostaci:

- (Lični utisak) Voleli bismo da se još ranije pojavio na tržištu
- Razlika između upgrade i običnog pakovanja samo 10 evra
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston HyperX Predator

Veliki uporedni test SSD-ova

10203
10205
10206
10207
10208
10209