Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow V300 120GB

13.12.2012 10:35 | 0 Hardver
Test: Kingston SSDNow V300 120GB

Kingston je dobro poznat proizvođač SSD-ova, sa odličnom reputacijom na domaćem tržištu. Danas predstavljamo model V300, novitet u ponudi kompanije, koji gađa dobar odnos cene i performansi u srednjoj klasi. Po svemu što smo videli do sada, ne sumnjamo da i ovaj novitet može da se nada dobroj prolaznosti na našem tržištu, ali da li je V300 zapravo jedan skriveni dragulj, ili još jedan model u jednoj cenovnoj kategoriji? Odgovor na to pitanje ćemo saznati uskoro, a već sada možemo reći da su iskustva u radu izuzetno dobra...

Test: Kingston SSDNow V300 120GB

Nebojša Todorović

Kingston V300 je u našem slučaju stigao u velikoj kutiji na kojoj dominira crvena boja. Prepoznatljiva plava koju smo do sada uvek imali prilike da vidimo je zamenjena i moramo priznati da nam prija promena. Kao što možete videti proizvođač ističe poveće brzine, kao i SandForce logo na prednjoj stranici kutije.
 


 

Na zadnjoj strani možete saznati šta dobijate u pakovanju, a kako je u pitanju upgrade kit, pakovanje je više nego bogato. Naravno ova varijanta je skuplja, a kao alternativu imate mogućnost kupovine isključivo SSD-a u blisteru što će mnogima predstavljati ekonomičnije i praktičnije rešenje.
 


 

Spisak dodataka koji idu uz V300 je zaista dugačak. Pre svega, za one koji se po prvi put upuštaju u zamenu diska tu je video koji korak po korak objašnjava kako se prolazi kroz ovaj proces. Takođe, tu je oprema za montiranje diska u 3.5" slotove, dodatni SATA kabl, dokumentacija, dodatak koji povećava debljinu uređaja sa 7 na 9.5mm i još jedna korisna stvar. U pitanju je eksterno kućište sa USB 2.0 konekcijom i adekvatnim kablom.
 


 

Sam SSDNow V300 se ne razikuje od ostatka modela iz svoje serije. Zapravo, jedina konkretna razlika se može videti u samoj oznaci dok su nalepnice i svi njeni detalji identični do te mere da u slučaju uklanjanja oznake jedini način da se razlikuju jeste da im izmerite brzinu. Moramo priznati da nam je drago što Kingston koristi metal za izradu kućišta za razliku od mnogih proizvođača koji se oslanjaju na plastiku.
 


 

Već smo rekli da je V300 tanji i da mu profil iznosi 7 milimetara. Da bi mogao da se montira u uređaje koji zahtevaju da 2.5" uređaj za smeštanje podataka ima debljinu od 9.5mm, u paketu se dobija odgovarajući adapter. S obzirom na to da je samolepljiv pretpostavljamo da dobro razmislite da li će vam biti potreban ponovo nakon što ga skinete.
 


 

Razume se SSDNow V300 se oslanja na SATA 6Gbps interfejs kako bi mogao da dostigne deklarisane brzine za upis i čitanje podataka. Kao kontroler odabrano je SandForce rešenje oznake SF-2281. Druga generacija SandForce kontrolera je izuzetno popularna i može se naći na većini SSD-ova u poslednje vreme. Za razliku od Indilix i Samsung MCX kontrolera, SF-2281 briljira u brzini rada sa "compressable" podacima. To znači da rad sa random podacima neće dati deklarisane rezultate.
 


 

Kako ne bila reč samo o generičkom SandForce čipu, Kingston je sa ovom kompanijom napravio tesnu saradnju, pa je dodatni trud učinjen kako bi optimizacija za njihove proizvode bila što bolja. Rezultat je SF-2281 koji je brendiran Kingston logoom. Uparen sa novim Toshibinim čipovima izrađenim u 19nm čija je izdržljivost deklarisana na 4k P/E ciklusa, može se reći da dobijamo jako kvalitetan proizvod po pristupačnoj ceni.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston HyperX Predator

Veliki uporedni test SSD-ova

10203
10205
10206
10207
10208
10209