Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

19.08.2013 22:07 | 0 Hardver
Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

Kingston HyperX 3K je veoma popularan SSD među velikim brojem korisnika. Odličan odnos cene, performansi i zanimljivog imidža ga čini odličnim izborom za sve kojima "konfekcijska roba" nije po volji. Ipak, reč je o krajnje uobičajenom SSD-u kada mu se "podigne" hauba, jer se oslanja na proverenu kombinaciju Intelovog NAND-a i LSI SandForce kontrolera. Kako je zašao u godine, Kingston je želeo da ga osveži i time još malo produži životni vek. Hajde da vidimo šta se krije iza Navi Limited Edition oznake

Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

Nebojša Todorović

NA'VI, odnosno Natus Vincere (latinski - rođen za pobedu), je naziv tima elektronskog sporta koji je izuzetno popularan te veliki broj kompanija sa njima sklapa ugovore kako bi u ponudu uveo modele sa njihovim bojama. Odličan primer za to je SteelSeries koji poseduje headset upravo sa logoom ovog tima. Kingston se uključio u ovu priču nedavno, kada je i predstavio "nove" SSD-ove u crno-žutoj kombinaciji.
 


Na test nam je stigao model u "blister" pakovanju koji je ujedno i najjeftiniji zbog toga što se ne isporučuje ništa od dodatne opreme. Pored SSD-a, od Navi brendiranih komponenti ćemo videti i žute HyperX RAM module, a s obzirom na to da ovaj proizvođač radi i na novom headsetu, ne bi nas čudilo da vidimo i jedan proizvod iz ovog segmenta sa Natus Vincere logoom.
 


 

Kao što to obično i ide u ovakvim situacijama, ništa posebno novo nismo dobili. Reč je o SSD-u koji u potpunosti odgovara svom blizancu u vidu Kingston HyperX 3k modela. Naime, razlike su isključivo kozmetičke prirode. Izrada, oblik, pa čak i upotrebljeni materijali su identični, a suštinski jedina razlika je kombinacija boja i dodati nazivi "Limited Edition" i "NAVI".
 


 

Ipak, nemojte shvatiti da imamo išta protiv ovog redizajna, jer je po našem mišljenju veoma simpatičan i sigurni smo da će imati svoju publiku. Štaviše, nije nam jasno zašto je pokretač ovog postupka morala da bude saradnja sa poznatim gejmerskim timom. Prosto, verujemo da je Kingston odavno mogao da pravi ograničene serije SSD-ova i memorija sa promenjenim kolornim šemama. Na ovaj način bi itekako osvežili postojeće proizvode i dali mogućnost korisnicima da imaju više izbora. Istina, za funkcionalnost SSD-a boja kućišta je nebitna, ali, složićete se, ponekad je i kolorna šema dovoljan razlog da vam privuče pažnju i mnogi proizvođači SSD-ova ne koriste to u dovoljnoj meri.
 


 

Nismo otvarali ovaj SSD, jer smo dobili i zvaničnu potvrdu od Kingstona kako je reč o potpuno istom uređaju kao već dva puta testirani HyperX 3k. Uostalom, to jasno govori i oznaka na donjoj strani kućišta koja u kriptičnoj oznaci SH103S3/120G koju ćete naći i ispod starije i dobro poznate originalne verzije. To znači da kao i klasičan HyperX 3k, Navi verzija koristi kvalitetni sinhroni Intel NAND izrađen u 25nm proizvodnom procesu. Jedina razlika u odnosu na stari "plavi" model je u broju deklarisanih Program/Erase (P/E/) ciklusa. Performanse su izuzetno dobre, kao i kod regularnog HyperX 3k SSD-a, zahvaljujući kvalitetnim čipovima i odlično optimizovanim LSI SandForce SF-2281 sa firmverom koji je posebno razvijen od strane Kingstona.

 

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model HyperX Navi Limited Edition
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 120 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 555
  • Brzina upisa (MB/s) 510
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

Test: Toshiba Q Series SSD 128 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209