Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei AX3 WiFi 6 Plus (Video)

18.05.2021 15:13 | 0 Hardver
Test: Huawei AX3 WiFi 6 Plus (Video)

Huawei X3 WiFi6 Plus ruter je jednostavan uređaj koji većini običnih korisnika omogućuje da na lak način, ubrzaju svoj bežični internet u stanu ili kući i na taj način maksimalno iskoriste svoje internet pakete. Jednostavna procedura instalacije i podrška za najnovije standarde brze komunikacije, čine ovaj uređaj savršenim za prosečno upućenog korisnika...

Hoćete brži bežični internet u vašem stanu? Prvi uslov je da imate bolji internet paket kod vašeg lokalnog provejdera internet usluga, a drugi je da se pozabavite mrežnom infrastrukturom, tačnije  nabavkom odgovarajućeg rutera koji će omogućiti da iskoristite brzinu vašeg paketa, a koji po običaju skupo plaćate.  
 
 
Svedoci smo da sve više savremenih uređaja bilo da se radi o laptop računarima, telefonima, tablet uređajima ili desktop računarima tj. matičnim pločama, stižu sa najnovijim WiFi 6 specifikacijama koje mame nestvarno velikim brzinama prenosa. Kada vidite podatak o transferu od 3 Gbps, logično rezonujete u smislu pa šta će mi LAN kabal kada ovaj novi WiFi nudi tako velike brzine prenosa. E... da bi to ostvarili sa jedne strane morate imati brz ruter, dok sa druge strane morate imati računar kompatibilan sa brzim standardom koji podržava ruter. Tada ste spremni da uživate u blagodetima brzog interneta, ali i komunikacije sa ostalim uređajima koji su povezani na vašu lokalnu mrežu, pre svih NAS uređaja eksternih LAN diskova i slično. 
 
Međutim imajte u vidu da su navedene vrednosti zapravo rezultat zbirnog transfera po različitom opsegu talasnih dužina kojima se vrši prenos podataka na 2.4 GHz, 5 GHz i u novim slučajevima 6 GHz. Što veća frekvencija utoliko je i vrednost transfera bolja. Većina razno-raznih bežičnih uređaja ne pokriva dotične talasne dužine. Emituju Signal na 2.4 GHz počev od daljinskih telefona, mikrotalasnih pećnica, BT slušalica zbog toga je na tom opsegu mnoštvo različitih signala, prava gužva, smetnje su izražene što utiče na kvalitet signala i manji transfer podataka. Zbog toga brzi ruteri rade u opsegu visokih radnih frekvencija.  
 
hwifi1s.jpg
 
I u toj želji da ostvarite brži internet i bežičnu mrežnu komunikaciju sa uređajima, danas vam predstavljamo Huawei WiFi AX3 bežični ruter koji ispunjava WiFi 6 Plus specifikacije.  

Dizajn, karakteristike, specifikacije

U pitanju je jedan standardni kućni bežični ruter. U simpatično belom tankom kućištu sa četiri eksterne antene čiji položaj možete podešavati po vertikalnoj osi, krije se jedan standardni “mejnstrim” uređaj sa mnoštvom korisnih opcija i jednostavnom upotrebom.  
 
hwifi2s.jpg
 
Na zadnjoj strani se nalaze 4 gigabitna LAN porta od kojih je jedan WAN za direktnu vezu sa modemom vašeg internet provajdera. To je onaj najbliži konektoru za napajanje, preostala tri su predviđena za vezu sa ostalim “eternet” uređajima. Napred je jedan LED indikator koji označava aktivnost uređaja, jedan taster za uspostavljanje enkripcijom zaštićene veze i jedna trougao zona u donjem desnom uglu na koju kada se prisloni odgovarajući Huawei mobilni telefon ili tablet automatski dobija mogućnost konekcije na bežičnu mrežu, bez potrebe biranja dostupnih WiFi konekcija ili unosa lozinke – dovoljno je kliknuti Connect i na internetu ste. 
 
A, ono što vas zapravo interesuje jeste koliko je brz bežični internet sa korišćenjem jednog ovakvog rutera? Prvo i osnovno, brži je od onih rutera koje dobijate od internet provajdera čak i dvopojasnih modela. Pa ukoliko već plaćate za paket od 300, 500 Gbps ili ste od onih srećnika koji može sebi da priušti Gigabitni internet paket, onda bi trebalo da obratite pažnju na izbor WiFi rutera u suprotnom većina korisnika neće biti u mogućnosti da iskoristite maksimalnu brzinu svog paketa.  
 
hwifi3s.jpg
 
Uglavnom ovaj Huawei prevazilazi mogućnosti najčešće 300 i 500 Mbps paketa jer on nudi zbirni transfer od maksimalnih 3 Gbps, a to ne znači da ćete postići preko 300 GBs na pojedinačnom uređaju, već sa više njih povezanih istovremeno. U realnom životu to znači maks transfer po jednom uređaju 1200Mbps, a pošto podržava dva nezavisna strima za prijem i slanje signala na 5GHz (2x2) u zbiru to je 2.4Gbps. Dodajte tome 574 Mbps na 2.4 GHz opsegu sa maksimalnim protokom od i eto vas na toj magičnoj brojci od 3 Gbps propusne moći. Ukoliko ste platili brži paket i nabavili ovako brz ruter, ostaje vam i uslov da posedujete klijent uređaj – računar ili telefon sa WiFi6 specifikacijama. 
 
Ali nas nije interesovao samo brzi internet jer imam paket od samo 500Gbps i dotični transfer smo tokom testova bez problema uhvatili sa Huawei ruterom i laptop računarom koji je imao Intelov AX200 WiFi 6 adapter. Prilikom download-a igara transfer je bio očekivanih 50 i malo više od toga MB u sekundi. To će vam ruku na srce, u većini slučajeva obezbediti i dobar WiFi 5 ruter sa 802.11ac specifikacijama. Nas je posebno interesovalo da do maksimuma iskristimo transfer sa lokalnim NAS-om  i obezbedimo 100+ MB u sekundi transfer.  E, to je već teži zalogaj jer je na samoj granici teorijskog maksimuma od 1200 Mbps po tom jednom kanalu prenosa.  
 
hwifi4s.jpg
 
Osim brzog transfera podataka bitna osobina je i pokrivanje jakim signalom prostora u kome koristite internet. Jak signal i brzina bežičnog transfera podataka idu ruku pod ruku. Što je signal bolji i jači utoliko je i brži internet, brže kopirate podatke, tečnija reprodukcija videa u visokim rezolucijama. Zbog toga smo merili domet signala Huawei AX3 rutera - domet na 5GHz mu nije jača strana. Ukoliko vam je to u mislima koristite talasnu dužinu na 2.4 GHz. 
 
Dakle ako hoćete brz prenos i visoke vrednosti transfera, računar odnosno klijent uređaj vam mora biti na maloj razdaljini od rutera i obavezno u firmveru uključite onaj dodatni opseg frekvencija od 160 MHz. Tek tada osetno skače prenos podataka, a on istina... nikada ne dotiče tu očekivanu granicu od 100 MB/s. 
 
hwifi5s.jpg
 
Ukoliko pak želite dalekometni brzi internet maksimalne brzine, to baš nije izvodljivo jer na nekih 10 metara i par pregradnih zidova, jačina signala ozbiljnije pada na trećinu vrednosti punog signala što povlači penale u pogledu maksimalnog transfera koji tada pada na tek 7-8 MBs.  
 
Sa telefonima radi veoma dobro, naročito sa novijim Huawei modelima zbog čega i nosi onu oznaku Plus u WiFi 6 specifikacijama. To znači da sa uređajima koji koriste Kirin i Gigahome procesore, kada se povežu ruter i takav telefon, automatski se pojačava signal za 6dB što dodatno utiče na kvalitet i brzinu bežičnog prenosa.  
 
hwifi6s.jpg
 
Instalacija je jednostavna uz pomoć web interfejsa na računaru ili uz pomoć AiLife android aplikacije. Sve ostalo je pitanje vašeg izbora, od naziva WiFi nreže, izbora 2.4 ili 5GHz opsega, frekvencije kanala, lozinke i aktivacije nekih specijalnih funkcija poput ograničenja pristupa, filtriranja MAC adresa i definisanja kvota, itd.   

Zaključak

Dakle ovog puta smo se bavili suštinom WiFi 6 standarda, a to je obezbedtiti što bržu bežičnu vezu i što veći transfer podataka. U tom pogledu Huawei AX3 WiFi 6 Plus je definitivno bolje rešenje od ruter uređaja koje standardno dobijate i posebno se isplati ukoliko imate brže internet pakete. 

Sa druge strane preporučena cena od 170 evra je visoka, rekli bismo preambiciozna za uređaj koji ima samo tri gigabitna LAN porta, nema USB konektor i ne briljira po pitanju dometa. Srećom ako ste malo snalažljiviji, pronaćićete ga za 50 evra manje, a tada investicija u ovaj ruter dobija svoj smisao jer kada se jednom naviknete na pogodnosti vanserijski brzog bežičnog interneta i rada sa podacima, lako zaboravljate na sve probleme.

_________________________________________________________________________

Prednosti:

- Visoke vrednosti transfera u 5GHz 802.11ax modu
- Jednostavna instalacija
- Odlična  veza sa HUAWEI mobilnim telefonima
 
Nedostaci:
- Samo tri slobodna LAN porta 
 
Cena:   170€

Test: QNAP TS-453D NAS

Test: DLink AX1500 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209