Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor Watch GS 3 (Video)

29.07.2022 09:14 | 0 Mobile
Test: Honor Watch GS 3 (Video)

Od Honor pametnih satova smo navikli da uz malo drugačiji dizajn uglavnom prate ono što se dešava u Huawei Watch GT seriji. No, nakon što je Honor prošle godine postao nezavisna kompanija, novi Honor Watch GS 3 donosi određene promene koje su možda i znak nekih novih vremena.

Ivan Mančić
 
Brend Honor je poput svoje doskorašnje majčinske firme Huawei prošao trnovit put prethodnih godina i to nakon vrlo uspešnog perioda u kome su njihovi proizvodi, a naročito na našem tržištu uživali sjajnu reputaciju među korisnicima. Pored mobilnih telefona, to važi i za pametne satove, koji su mahom bili brat blizanac nekog od Huawei modela, ali sa malim razlikama u dizajnu i često nešto povoljnijom cenom. A onda je prošle godine Honor postao zasebna kompanija, povratio privilegije korišćenja hardvera i softvera koje su im prethodno bile uskraćene i krenuo u neku sopstvenu priču, istina i dalje sa prilično sličnosti sa nekim od Huawei proizvoda. 
 
 
No, ovoga puta nam se na testu našao i novi pametni sat kompanije Honor koji je možda indikacija da bi tom trendu mogao doći kraj i da bismo od ove kompanije uskoro mogli videti potpuno originalne proizvode. U pitanju je Honor Watch GS 3, poslednji u nizu Watch GS serije koja je tradicionalno bila ekvivalent Watch GT modelima, ali ovog puta zapravo ne liči ni na jedan prethodni ili aktuelni, uz još neke promene koje čine da ovo bude definitivno najoriginalniji Honor pametni sat do sada.

Dizajn i karakteristike

Po pitanju dizajna, moramo priznati da mi se Honor Watch GS 3 odmah dopao, jer je u pitanju sat vrlo klasičnog izgleda. Prva asocijacija koju smo imali je dedin sat, ali u pametnoj verziji i mislimo to u apsolutno pozitivnom smislu. Okvir je potpuno jednostavan, blago zaobljenih ivica i napravljen od visoko poliranog 316L niskougljeničnog nerđajućeg čelika, baš kao i dva takođe jednostavna tastera na boku.
 
honorgs3_1s.jpg
 
Ekran je prekriven 2.5D staklom sa zaobljenim ivicama i bez dodatnog okvira ili skale oko njega, osim tanke margine, što sve doprinosi vrlo jednostavnom i efektnom izgledu klasičnih mehaničkih satova. U ovu temu se odlično uklapa i plava kožna narukvica koja je odličnog kvaliteta, sa klasičnom kopčom i mehanizmom za brzu izmenu, ukoliko odlučite da nabavite i neku silikonsku npr. promera 22mm za treninge - koža ipak nije baš idelan izbor u kombinaciji sa puno znoja.
 
Da kažemo i da je Watch GS 3 dostupan u tri varijante. Ova na testu se zove Ocean Blue, a pored nje su tu još i Classic Gold sa okvirom u boji zlata i braon kožnom narukvicom, kao i Midnight Black koja je više sportski orjentisana, sa crnim okvirom i silikonskom narukvicom.
 
Verujemo da će svaka od ovih imati svojih pristalica, nama se npr. najviše dopada upravo Ocean Blue, ali eto prilike da nam u komentarima kažete koja varijanta je po vašem ukusu.
 
Poleđina sata je izrađena od plastike i na njoj se nalaze kontakti za punjenje, dakle ništa od bežičnog, kao i novi osmokanalni sistem optičkih senzora koji se razlikuje od onog koji smo videli na poslednjoj generaciji Huawei satova.
 
honorgs3_2s.jpg
 
Što se ekrana tiče, u pitanju je nama dobro poznato AMOLED rešenje od 1.43” sa rezolucijom od 466x466 piksela koje smo u prethodnih par godina viđali na mnogim modelima i koje je i dalje ne samo više nego adekvatno već zaista dobro po pitanju kvaliteta prikaza, svetline i gustine piksela.
 
Što se skinova tiče, dostupno je oko 50-ak u različitim stilovima, analognim i digitalnim, koji variraju od klasičnih do ne baš onih kineski šarenih, ali eto da kažemo vrlo neformalnih. Selekcija nije baš preterano široka, pogotovo u poređenju sa onim što smo nedavno videli na Watch GT 3 Pro, pa je jasno da Honoru predstoji puno posla kako bi nadoknadio ono bez čega je ostao nakon odvajanja od Huawei-a. 
 
Kad smo kod toga, skinovi se menjaju ili na samom satu, ili u novoj Honor Health aplikaciji, koja će onima koji su koristili neki od prethodnih Honor ili Huawei modela sigurno delovati poznato.
 
Da napomenemo i da sat podržava i Always On prikaz, odnosno omogućuje da na ekranu uvek imate prikaz vremena, mada se ovaj mod svodi na deset različitih predefinisanih skinova predviđenih za tu svrhu, koji neće obavezno ličiti na skin koji odaberete kao glavni. Nama se recimo dopao onaj nazvan Modern Minimal koji izgleda jednostavno ali se odlično uklapa sa samim satom i daje utisak da nosite pravi mehanički sat.
 
honorgs3_3s.jpg
 
Što se interfejsa sata tiče, on se ne razlikuje od onoga što smo viđali i na ranijim Honor i Huawei modelima, ni po izgledu, ni po funkcionalnosti, pa vas skrolovanje prstom po ekranu levo i desno vodi kroz selekciju widgeta sa informacijama o pulsu, stresu, vremenskoj prognozi i aktivnostima, a tu je i mogućnost kontrole muzike sa vašeg mobilnog telefona. Povlačenjem odozgo dobijate standardni statusni meni sa brzim podešavanjima, a odozdo pristup notifikacijama iz aplikacija na vašem telefonu koje odaberete u Honor Health-u.
 
Oba tastera na boku sata su obični tasteri, odnosno nije u pitanju kombinacija tastera i digitalne krune, zbog čega doduše deluju i čvršće i kvalitetnije usled odsustva rotacije. Pritisak gornjeg tastera poziva listu aplikacija koja je zaista u vidu liste, ne ikonica u Apple stilu kakve smo češće viđali u skorije vreme, dok donji taster poziva listu aktivnosti - jednostavno, ali u praktičnoj upotrebi efektno rešenje.
 
Brzina interfejsa je korektna, mada ne i impresivna, u suštini adekvatna za korišćenje s obzirom na mogućnosti ovog modela.
 
Od aplikacija koje dolaze na satu tu je relativno uobičajena selekcija stvari koje vam najćešće mogu zatrebati, u vidu alarma, štoperice, tajmera, kompasa, barometra i baterijske lampe u vidu belog ekrana, uz naravno pregled svih zdravstvenih i fitness parametara o kojima ćemo detaljnije uskoro. Instalacija dodatnih nije moguća i to je još jedna stvar koju Honor nije nasledio u odnosu na poslednju generaciju Huawei modela, mada za većinu korisnika to i ne pravi neku razliku s obzirom na skroman izbor dodatnih aplikacija koje smo videli na njima.
 
honorgs3_4s.jpg
 
Ono što će vlasnicima ovog sata svakako biti od koristi su notifikacije kojima bez telefona možete videti ko vam šalje poruku i šta hoće, istina uz agregaciju, pa ako uhvatite prvu poruku možete pročitati i sadržinu, ali ako stigne više od iste osobe, biće neophodno prihvatiti se telefona. Odgovaranje na poruke će takođe zahtevati telefon. Druga sjajna stvar je i mogućnost obavljanja poziva direktno na satu, što u mnogim situacijama kada vam telefon nije u ruci, tokom vožnje npr. ili kada šetate po kući, ume da bude vrlo zgodno, tim pre što se u oba smera sagovornici čuju vrlo dobro.
 
Pomenuli smo već da Watch GS 3 dolazi sa novim osmokanalnim sistemom senzora koji je u stanju da meri puls, stres, san i zasićenje kiseonika u krvi, relativno uobičajene stvari u današnje vreme. U Honor Health aplikaciji ćete pronaći i stavku Pressure koja nije baš najsretnije imenovana, jer nije u pitanju merenje pritiska, već stresa.
 
Performanse senzora su više nego solidne u svim podržanim funkcijama, Honor se hvali da je ukupna tačnost otkucaja srca veća od 97%, pa je ovo model na koji se možete osloniti pri vežbanju ili praćenju zdravlja. Praćenje sna je u stilu na koji smo već navikli od svih prethodnih modela, sa vrlo detaljnim informacijama o fazama sna uključujući i REM fazu, prikazom ocene kvaliteta sna, kao i preporukama za poboljšanje sna. 
 
Što se praćenja aktivnosti tiče, to je nešto što je Honor odradio vrlo dobro, iako je selekcija podržanih aktivnosti relativno standardna. Tu su hodanje, trčanje i vožnja bicikla napolju i na trenažeru uz još par kardio sprava koje srećemo po teretanama, planinarenje, skijanje i plivanje jer je sat i 5ATM vodootporan, kao i opšti mod koji je zgodan za korišćenje za bilo šta drugo od nepodržanih aktivnosti, uključujući i vežbe u teretani. Informacije o obavljenim aktivnostima možete kasnije pogledati u Honor Health aplikaciji i one mogu biti prilično detaljne, od kretanja pulsa, broja koraka i potrošenih kalorija do naprednijih stvari poput prosečne dužine koraka, tempa, uspona i sl. 
 
honorgs3_5s.jpg
 
Ono što nam se posebno dopalo, a što nismo viđali baš često na drugim modelima je što se pored aktivnosti u meniju nalaze i opcije za vođene treninge i to ne samo trčanja, već i raznih drugih stvari i to sa iznenađujuće bogatom selekcijom za različie grupe mišića. Ono što je posebno dobro je što se pri izboru treninga pre svake vežbe na ekranu sata pojavi i animacija koja vam pokazuje kako se vežba izvodi, pa praktično i potpuni početnici mogu, uz malo volje naravno, bez ikakvog predznanja početi sa treniranjem i odraditi smislen trening.
 
Pozdravljamo ovo, jer je ovo i pravi način upotrebe pametnih tehnologija i nije teško zamisliti da će neka povezana online varijanta ovoga jednog dana postati i standard na pametnim satovima, bilo da vas kroz trening vodi trener ili veštačka inteligencija.
 
Za kraj, pomenimo i bateriju koja s obzirom na Watch GT gene očekivano traje prilično dugo, odnosno do 14 dana prosečne upotrebe, ili oko 3.5 dana sa Always On prikazom. Dobra stvar je i što se sat puni prilično brzo, pa je dovoljno da ga napunite 5 minuta za ceo dan korišćenja, ili da ga kad ste na poslu ostavite sat-dva na punjaču i mirni ste naredne dve nedelje.
 
honorgs3_6s.jpg
 
Punjač je onaj koji smo viđali i na prethodnim Honor modelima, takozvani pak sa dva kontakta i USB C konektorom, a koji putem magneta sat postavlja u odgovarajući položaj za punjenje.

Finalni utisci

Sve u svemu, Honor Watch GS 3 je sat u maniru svojih prethodnika, a koji donosi specifičan dizajn, unapređeni sistem senzora, kao i neke novitete po pitanju vođenih treninga.
 

Test: Bang & Olufsen Beoplay EQ i Beosound A1 2nd gen (Video)

Test: Huawei FreeBuds Pro 2 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109