Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor Magic4 Pro (Video)

16.06.2022 15:22 | 0 Mobile
Test: Honor Magic4 Pro (Video)

Magija se konačno vratila i na Honor telefone: čekali smo dugo, delovalo je i predugo, da ponovo vidimo jedan vrhunski telefon sa potpisom kompanije Honor. I ne samo to, Magic4 Pro je možda i najatraktivniji Honor telefon ikada, jer pamtimo dobro da su najbolji telefoni ovog proizvođača uvek izlazili sa zadrškom i oslabljeni za pojedine mogućnosti, dok je kompanija poslovala pod Huawei brendom.

Prvi premijum telefon sa ozbiljno zakrivljenim ekranom predstavljen je zvanično u martu 2017. godine i zvao se Samsung Galaxy S8. Možemo da pričamo šta god, ali Samsung je te godine napisao istoriju, pa su narednih nekoliko godina skoro svi proizvođači koji su držali do sebe imali telefone sa zakrivljenim ekranom.
 
 
U 2021. i 2022. godini, modela sa zakrivljenim ekranima je sve manje, nama je iskreno žao zbog toga iako znamo da se dobar deo publike neće složiti, jer ima nešto u tim oborenim ivicama i eleganciji ekrana koji deluje kao da nema bočne ivice. Sa druge strane, cena zakrivljenih ekrana ograničila je proizvođače uglavnom na najvišu klasu uređaja. Jedan od proizvođača koji uprkos svemu nije želeo da podlegne trendu ravnih ekrana i ravnih okvira je Honor, a mi smo imali prilike da se poigramo sa Magic4 Pro modelom, perjanicom njihove ponude.
 
U pitanju je telefon koji ukršta koplja sa najboljim modelima aktuelne ponude konkurencije po svim ključnim parametrima: kamerama, ceni i performansama. Kada je najviša klasa telefona u pitanju, sve mora da bude tip-top, a tako i jeste kada bacite pogled na specifikacije Honor Magic4 Pro modela.
 
Snapdragon 8 Gen 1, 8 ili 12 GB radne i 256 ili 512 GB brze skladišne memorije, zakrivljeni LTPO OLED ekran sa osvežavanjem od 120 Hz, IP68 zaštita, vrhunski sistem kamera i brutalno brzi punjač.
 
magic4pro_1s.jpg
 
Naravno, i cena je vrhunska, pa se Honor Magic4 Pro prodaje za 139.990 dinara, što je cena slična Samsung Galaxy S22 Plus i Apple iPhone 13 modelima. Naravno, ukoliko vam je tako lakše, u Yettel-u je bio i pretprodajni period tokom koga se uz poručeni Honor Magic4 Pro dobijala nešto niža cena, plaćanje na rate i Honor Watch GT 3 pametni sat. I to je zaista vrlo lepa ponuda, uz dodatni popust kada na reciklažu odnesete neki stari telefon koji ničemu više ne služi. Nažalost, nismo stigli da završimo ovu recenziju dok je takva pretprodajna akcija bila u toku, jednostavno, nije bilo dovoljno vremena da završimo na vreme sa testiranjem.
 
A ukoliko nas pitate da li vrhunske specifikacije čine vrhunski telefon, reći ćemo da smo više puta viđali telefone koji su izuzetni na papiru, ali u praksi to baš i nije uvek bilo tako. Honor sa Magic4 Pro puca u najvišu metu, a evo šta ima da ponudi.

Dizajn i karakteristike

Već na prvi pogled Magic4 Pro izgleda kao premijum telefon: veliki zakrivljen ekran, minijaturni okviri, elegantno metalno kućište i blago zakrivljena staklena leđa sa dominantnim kružnim sistemom kamera. Suštinski, sve je tu.
 
magic4pro_2s.jpg
 
Zakrivljeni ekran je AMOLED tipa sa LTPO matricom za brzu promenu stope osvežavanja u finim koracima. Prednja kamera ima dva senzora: jedan za selfije i drugi 3D TOF za napredno prepoznavanje biometrije lica. Oni koji se namršte na kameru koja nije izvedena u vidu mikro tačkice na sredini ekrana, diskretno ćemo podsetiti da cela Apple 13 serija i dalje ima ozbiljno veliki notch na prednjoj strani, i bez ikakvih problema nastavlja da beleži rekordne brojke kada je prodaja u pitanju.
 
Ekran Honor Magic4 Pro modela je posebna priča jer poseduje podršku za sve najbitnije mogućnosti: AMOLED panel, QHD rezoluciju (2848x1312 piksela), 120 Hz osvežavanje, HDR10+ podršku, 10-bitnu paletu boja i PWM mogućnosti za kontrolu svetline.
 
Dijagonala od 6,81 inča omogućava zaista veliku aktivnu površinu, a oborene bočne ivice se gotovo ne vide kada gledate u ekran spreda. Kao i kod drugih telefona sa velikim zakrivljenjem, prisutan je efekat jače svetline zakrivljenog dela kada posmatrate telefon bilo spreda, bilo pod uglom. Jedna od novina kojom se Honor posebno hvali kod Magic4 Pro je PWM kontrola svetline. Ova tehnologija nije nova i telefon suštinski gasi i pali panel brže nego što to ljudsko oko može da registruje, a nama to deluje kao promena svetline.
 
Ekran telefona, dominantni element u svakodnevnom radu se pokazao odlično u većini aspekata, ali moramo pohvaliti LTPO matricu koja omogućava spuštanje stope osvežavanja na samo 1 Hz, u zavisnosti od scenarija korišćenja.
 
magic4pro_3s.jpg
 
Svetlina je takođe jako dobra, 1000 nita, pa nam je čak i na junskom suncu prikaz na ekranu bio dovoljno dobar da nismo morali da tražimo hlad da nešto pregledamo. Ekran ima zaštitu koju Honor zove aluminijum-silikatno staklo i koja bi trebala da bude dostojna jednog telefona sa cenom preko 1000 evra. U svakom slučaju, pravo je osveženje videti nešto drugo umesto Gorilla Glass zaštita. Fabrički, Magic4 Pro dolazi sa zaštitnom folijom koja lepo obuhvata i zakrivljene delove, dovoljno dobro da možete koristiti navigaciju bez dugmića i ne brinite da ćete u procesu odlepiti foliju.
 
Ne treba zaboraviti ni da se ispod ekrana, na odličnoj ergonomskoj poziciji nalazi ultrazvučni senzor otiska prsta, koji zajedno sa dve prednje kamere kreira napredni sistem zaštite podataka unutar telefona.
 
Sa suprotne strane nalazi se sjajna pozadina, inače pravi magnet za otiske prstiju, kojoj uspešno prkosi veliki kružni element u kojem se nalaze sve kamere i propratni elementi. Skoro da smo sigurni da ćemo videti širok repertoar komentara na izgled kamera sistema. Što se nas tiče, sve što je drugačije od konfekcije, uvek volimo da vidimo – a za ovakav izgled kamera sistema rećićemoda nam se baš dopada. Jer nema sličnog, ni približno, bio je jedan pre neku godinu... ali sada, Honor Magic 4 Pro ćete jasno prepoznati.
 
Centralno mesto zauzima zum kamera, dok su glavna i širokougaona smeštene u red iznad. Ispod su TOF senzor za merenje dubine kadra, sočivo za redukciju treperenja i laserski sistem za brzo fokusiranje na manjim razdaljinama i slabim svetlosnim uslovima. Ispod je LED blic, a levo od njega, uz samu ivicu kružnog kućišta – otvor za mikrofon.
 
magic4pro_4s.jpg
 
Silikonska zaštita koja dolazi u paketu niveliše zadnju stranu, pa vam telefon neće klackati kada ga stavite leđima na dole, a i poštedeće vas stalnog brisanja od otisaka prstiju.
 
Još jedna pozitivna stvar kod telefona sa zakrivljenim ekranom je činjenica da ovi telefoni imaju tanke bočne okvire, pa je površina kojom držite telefon tanka, i samim tim imate osećaj da u ruci držite mnogo manji uređaj.
 
Power taster i dvostruki taster za regulaciju zvuka su sa desne strane, dok se ostatak portova, senzora i otvora nalazi sa gornje i donje strane. Honor je rado iskoristio trik koji smo videli kod ranijih Huawei modela, pa je ojačao ram na uglovima telefona, a poravnao gornju i donju stranu, spojivši estetiku i praktičnu stranu korišćenja.
 
Dole su USB C port, slot za dve nano SIM kartice, primarni mikrofon i šest rupica zvučnika. Njegov parnjak sa gornje strane ima otvor od svega pet rupica, ali i mogućnost da zajedno kreira stereo zvučnu sliku, čiji se jedan deo, kroz tanki prorez iznad ekrana usmerava i ka vama. Gore su još i jedan mikrofon i uvek rado viđeni infrared transmiter.
 
magic4pro_5s.jpg
 
Uprkos otvoru sa gornje strane telefon kreira zvuk tokom razgovora piezoelektričnim ekranom, a otvor na mestu gde se očekuje slušalica je zadužen za pomoć zvučnicima. Zvučnici su prilično jaki, a prijatno nas je iznenadila činjenica da oba zvučnika deluju vrlo slično. Obično je donji zvučnik jači, jer ima veću rezonantnu kutiju, a gornji nešto slabiji i tu više da popuni drugi stereo kanal. Međutim kod Honor Magic4 Pro to nije slučaj, jer oba zvučnika zvuče podjednako dobro, što je još jedno od prijatnih iznenađenja, kojih kod ovog telefona ima na pretek.
 
Iako ne spada u najglasnije telefone, zvuk je fino izbalansiran, što je uvek bolje od jakih, kreštavih zvučnika koji su sve popularniji na pametnim telefonima.
 
Treba dodati da iako koristi piezoelektrični ekran koji kreira zvuk mikro-vibracijama, korišćenje AI Privacy Call tehnologije omogućava da vam razgovori zaista budu privatni. Ovo je još jedno osveženje u godini gde kod većine telefona sa jakim zvučnicima, bez problema možete čuti sagovornika u razgovoru dokle god ste u istoj sobi sa onim ko priča.

Hardver i softver

Srce Honor Magic4 Pro telefona je Snapdragon 8 Gen 1 čipset koji na raspolaganju ima opcije sa 8/256 GB, 12/256 GB ili 12/512 GB memorije, što je više nego dovoljno za sve što vam može pasti na pamet. O ovom čipsetu smo pričali toliko puta, pa ćemo navesti da performanse zavise od sistema hlađenja, odnosno mogućnosti brzih jezgara da rade na višim taktovima.
 
magic4pro_6s.jpg
 
Iako Honor na sajtu ne pominje napredni sistem hlađenja, izgleda da se to podrazumeva kada unutra imate Snapdragon 8 Gen 1, a ne sumnjamo na neku varijantu vapor chamber hlađenja i bakarne provodnike. Primera radi, sveži Diablo: Immortal, maksimalno napucan pustio nas je da se lepo igramo, bez preteranog zagrevanja i obaranja performansi. Srećom i sa oborenim taktovima Snapdragon 8 Gen 1 je toliko jak da malo koja igra ume da primeti pad performansi. Otprilike kao što se očekuje od flagship modela ove klase.
 
Kao i kod 90% drugih flagship modela baterija je bolna tačka. Sa svojih ozbiljnih 4.600 mAh Honor Magic4 Pro ima taman toliko snage da izgura dan. Osim ako u toku testiranja ne izađe Diablo: Immortal, pa shvatite da je par sati igranja potrošilo više od 50% baterije. S obzirom na dimenzije ekrana, svetlinu i čipset, baterija prosto nije imala realne šanse da omogući mnogo više od jednog dana upotrebe.
 
Za vas koji često letite, ili putujete, kada vam je baterija na 100% računajte na između 13 i 14 sati video reprodukcije. Na našem desetočasovnom YouTube testu baterija je pokazivala preostalih 28% kapaciteta, što je, da budemo potpuno iskreni, nedovoljno dobar rezultat ukoliko ga poredimo sa konkurentima. Sa druge strane, Honor je jedna od kompanija koja i dalje isporučuju punjače uz svoje telefone, a ovaj koji dolazi sa Magic4 Pro raspolaže sa 100W snage, odnosno 20V na 10A. Ovo znači i da će vam za punjenje od 0 do 100% trebati reklamiranih pola sata, što ovaj telefon stavlja za dlaku iza najbržih modela sa brzim punjenjem.
 
magic4pro_7s.jpg
 
Takođe ćemo napomenuti i da punjač snage 100W, iako odgovara po napajanju i jačini struje drugim uređajima, odbija da puni laptopove i konzole, što je prava šteta, jer jedan ovakav punjač može lagano da zameni gomilu zasebnih punjača koje nosite sa sobom kada negde krenete. Slično smo viđali i sa Huawei punjačima, pa kako su ove dve kompanije do skoro delile razvojne timove, rekli bismo da je u pitanju neka tehnologija punjenja koju koriste Huawei i Honor, a koja nije kompatibilna sa većinom drugih uređaja. Prava šteta. Eto, taman što je evropska unija odlučila da USB C punjači moraju biti standard za sve uređaje i sve vodi ka tome – jedan punjač za sve uređaje.
 
Magic UI korisnički interfejs verzije 6.0 dolazi sa Android 12 operativnim sistemom, a Honor obećava ažuriranja do Android 14 operativnog sistema, što je opet - manje nego što nudi konkurencija.
 
Primera radi Apple je na nedavno održanoj konferenciji objavio da telefoni stariji od iPhone 8 neće dobiti najnoviji iOS 16. To je čak 19 modela, još od telefona koji je predstavljen 2017. godine sa iOS 11 operativnim sistemom. Sa druge strane Samsung za svoje premijum modele garantuje četiri naredne verzije Android operativnog sistema i pet godina softverskog ažuriranja.
 
Honor mora da povede računa o tom segmentu, kupci danas itekako vagaju svaki detalj a trajanje podrške za telefon za koji su izdvojili veliku količini novca, svakako je važan činilac.
 
magic4pro_8s.jpg
 
Sa druge strane, Magic UI je lep korisnički interfejs sa velikim brojem opcija prilagođavanja, od tema, preko Always On opcije (koja ipak nije došla sa iOS 16), do ikonica, zaključanog ekrana i opcije da vam sve aplikacije budu na ekranu ili da imate fioku sa aplikacijama.
 
Pored klasičnog zadržavanja prsta na nekoj od ikonica kako biste dobili brzi meni, novi Magic UI omogućava aktiviranje polu-widgeta na nekim podržanim aplikacijama prostim prevlačenjem preko njih na gore. To radi na ukupno 7 aplikacija, uključujući beleške, telefon, kalendar, galeriju i druge, a znate da je ova opcija dostupna, jer su te aplikacije podvučene providnom linijom.
 
Ono što može biti potencijalni problem Magic UI nekim korisnicima je činjenica da je ovo i dalje jedna od iteracija EMUI interfejsa i kao takva znatno menja ponašanje i neke funkcionalnosti Android operativnog sistema. U doba kada se svi trude da korisnički interfejs ne bude daleko od Google Vanilla Android izgleda, Magic UI je ozbiljno drugačiji, i za one koji se prvi put susreću sa njim, neko vreme zahtevan. Srećom, sve te izmene su napravljene zarad udobnosti korisnika i kada se jednom naviknete na njih, povratak na klasičan Android je trnovit i bolan.
 
magic4pro_9s.jpg
 
Zarad bolje autonomije Honor Magic4 Pro i Magic UI 6 imaju vrlo agresivnu politiku prema aplikacijama u pozadini, i bez obzira na veliku količinu radne memorije, vrlo često nam se dešavalo da su aplikacije u pozadini ugašene. Ovo može biti problem ako radite na nekom dokumentu, ili igrate pomenuti Diablo: Immortal, a morali ste da prekinete partiju da nešto uradite. Primera radi desilo nam se da smo obrađivali neku od fotografija koju smo snimili u Lightroom aplikaciji, morali nešto drugo da uradimo, a telefon je, iako je imao samo nekoliko manje zahtevnih aplikacija u pozadini privremeno ugasio aplikaciju, a sa njom i većinu stvari koje smo uradili na slici…
 
Kada su u pitanju raspoložive konekcije, Magic4 Pro je na očekivanom nivou: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, podrška za zvuk visokog kvaliteta, tropojasni GPS, NFC, UWB i USB OTG podrška.

Sistem kamera

Sistem kamera se sastoji od tri glavna senzora nazad i jednog napred. Glavna kamera ima Sony IMX766 senzor veličine 1/1,56 inča, rezolucije 50 MP i krupnim 1 µm pikselima, otvor blende sočiva je f/1.8, širine 23 mm. Interesantno je da glavno sočivo ne poseduje optičku stabilizaciju, ali za fokusiranje koristi višesmerni PDAF i laserski autofokusni sistem. Širokougaona kamera takođe ima 50 MP senzor, ali znatno manjih dimenzija – 1/2,5 inča. Dobra vest je autofokusni sistem i širok ugao koji zahvata F/2.2 sočivo, a koji iznosi 122 stepena. Periskop 3,5x zum kamera je jedina sa optičkom stabilizacijom. Senzor ovoga puta ima 64 MP, f/3,5 otvor blende i piksele od 0,7 µm, kao i PDAF.
 
Selfi kamera ima 12 MP senzor sa f/2.4 sočivom i krupnim 1,22 µm pikselima, ali bez autofokusnog sistema. Ipak za bolji selfi kvalitet je zadužena 3D ToF kamera, koja se nalazi odmah pored ovog senzora.
 
Glavna kamera
 
Uprkos nedostatku optičke stabilizacije, glavna kamera pravi zaista izuzetno dobre fotografije, veoma detaljne, sa jako dobrim algoritmom redukcije šuma. Dinamički raspon je u klasi najboljih telefona i u veoma kontrasnim situacijama, a reprodukcija boja blago življa nego što to vidite svojim očima. Ovakve slike, iako nerealno žive deluju veoma atraktivno na AMOLED ekranima, ali i na društvenim mrežama, pa verujemo i da se Honor vodio tom logikom kada je podešavao paletu boja.
 
magic4profotka_1s.jpg
 
magic4profotka_2s.jpg
 
Kada svetlosni uslovi postanu izazovni kamera zadržava kvalitet fotografija na visokom nivou. Dinamički raspon je izuzetno dobar, što je posebno vidljivo u senkama i sa izvorima svetla, gde su vidljivi detalji, a šum zadržan pod kontrolom. Boje su takođe dobre, a ponekad nam se dešavalo da slike ispadnu nešto mekše nego što smo očekivali.
 
Noćni režim otvara najtamnije delove kadra u ekstremnim situacijama, ali u većini slučajeva i regularni režim radi odličan posao. Interesantno je da noćne fotografije deluju mekše i hladnije od regularnih, pa osim kada baš morate ne vidimo pravi razlog da aktivirate noćni režim.
 
Širokougaona kamera
 
Skok na širokougaonu kameru sa glavne nije toliko veliki šok. Dnevne fotke su detaljne, dinamika kadra je dobra, ali zaostaje za glavnim senzorom, što je očekivano. Oštrina kadra je dobra, pre svega zbog sistema fokusiranja, a kontrola perspektive je na visokom nivou, bez opcije isključivanja ispravke za slučaj kada želite da slike učinite atraktivnijim.
 
Kao komplement glavne kamere imajte na umu da su kolorni profili dovoljno slični, sa nešto ispranijim bojama na širem kadru.
 
magic4profotka_3s.jpg
 
magic4profotka_4s.jpg
 
Ova kamera ima i makro mogućnosti, a napomenućemno da je makro opcija sakrivena u more meniju i da vam do nje treba najmanje tri klika sa glavne kamere, što nije pohvalno. S obzirom na tip kamere i rezoluciju, makro fotografije su jako dobre, a imali smo problema da pogodimo pravi fokus tu i tamo.
 
Ono gde ova kamera ozbiljno zaostaje za glavnom su slike u slabijim svetlosnim uslovima. Čak i u sumrak količina šuma koja se dodaje na fotografije je primetna, a noćne slike mogu biti dobre samo u slučaju jako dobro osvetljenog objekta. Generalno, slike su dosta mračnije i mekše i topla je preporuka da se preorijentišete na noćni režim ukoliko vam je baš neophodno da koristite ovu kameru.
 
Telefoto kamera
 
Centralno mesto zadnje strane rezervisano je za senzor i sočiva telefoto kamere periskop tipa, a Honor je dodao i jedan sjajni prsten oko sočiva da bi dodatno naglasio ovu kameru, a za to ima i dobar razlog. 
 
Ova kamera je prava dopuna glavne i to u svakom smislu. Kvalitet fotografija, detalji i boje su na visokom nivou, pa čak i dinamički raspon, koji ume da manjka na kamerama ovog tipa. Ono što moramo napomenuti je da softver telefona vrlo često umesto telefoto koristi kropovani kadar glavne kamere, i to potpuno nasumično, u svim svetlosnim uslovima, bez opcije da to isključite ili promenite. Ukoliko nekoliko puta uđete i izađete iz zum režima telefon će prebaciti na telefoto kameru, čija stabilizacija zaista pomaže, i čije su fotografije vidno bolje nego one sa glavne kamere pri 3,5x zumu.
 
magic4profotka_5s.jpg
 
magic4profotka_6s.jpg
 
Ovo može biti problematično jer vam ne dozvoljava kontrolu i sve se odvija automatski, bez da vas neko pita, što nikako nije dobro. Znate i sami da se flagship telefoni koriste trikom da koriste crop kadra glavnog senzora umesto telefoto kamere kada su slabi svetlosni uslovi u pitanju, i to je sasvim u redu zbog svojstva glavne kamere, ali nam Honor-ova logika nije baš najjasnija.
 
Dodajte tome i činjenicu da neće svako od nas imati vremena da šalta sa jedne kamere na drugu kada želi nešto brzo da usnimi, pa verujemo da će Honor ovo promeniti u nekim narednim softverskim ažuriranjima kamere. Jer softver je uvek lakše promeniti nego hardverska ograničenja.
 
Napomenućemo i da Magic4 Pro nudi 10x opciju zumiranja, koju postiže kropovanjem kadra telefoto kamere u punoj rezoluciji. Iako na papiru ne obećava, telefoto kamera je jako dobra, pa čak i kada forsirate zum veći od optičkih mogućnosti, za šta je zaslužna pre svega odlična optička stabilizacija. Zum ide i do 100x, i u pitanju je digitalno uveličanje, koje nije na nivou kamera koje imaju pravi 10x zum, ali ako sedite ka klupici na Kalemegdanu i zanima vas šta rade ljudi na splavu na zemunskom keju prekoputa reke, ovaj zum će vam pomoći da to saznate.
 
Čudna automatika prebacivanja sa glavne na telefoto kameru je isto prisutna  i u slabim svetlosnim uslovima. Iako nije realno očekivati performanse bliske glavnoj kameri, kvalitet je pohvalan u svakom smislu. Slike jesu za klasu ispod, ali i dalje vrlo upotrebljive u slabim svetlosnim uslovima, kada želite da zumirate neki zanimljiv detalj.
 
magic4profotka_7s.jpg
 
magic4profotka_8s.jpg
 
Bitno je da je kolorni profil jako sličan onome sa glavne kamere, kao i dinamički raspon koji dodatno možete poboljšati prelaskom na noćni režim.
 
Selfi kamera nas je takođe prijatno iznenadila, jer su fotografije u klasi najboljih koje možete očekivati od pametnog telefona bez autofokusa. Ova kamera ima širok ugao od 100 stepeni, pa vam softver nudi opciju 0,6x (originalna) i dva zum režima: 0,8x i 1x, u zavisnosti od toga kakav kadar želite.
 
Slike su odlične u svakom smislu: od dinamike kadra, preko boja i oštrine, pa do tonova kože koji se reprodukuju vrlo dobro. Pretpostavljamo i da je 3D ToF senzor magija pomogla ovakvim rezultatima, a za nas je najbitnije da je mnogo teško da napravite lošu fotografiju sa ovom selfi kamerom, koliko god to čudno zvučalo.
 
Drugi senzor je odličan za kreiranje bokeh efekta, pa je topla preporuka da ga koristite kad god vam se ukaže prilika jer odlično radi svoj posao. Separacija subjekata je odlična, sa minimalnim greškama koje vidite tek kad baš zumirate, bez ikakvog uticaja na kvalitet.
 
magic4profotka_9s.jpg
 
magic4profotka_10s.jpg
 
Kada je video u pitanju napomenućemo da glavna kamera ima mogućnost snimanja 4K u 30 i 60 fps, dok je širokougaona ograničena na 30 fps. Ako zanemarimo to ograničenje i činjenicu da ovaj telefon ne podržava uglavnom beskorisni 8K, kvalitet snimaka sa glavne kamere je izuzetan u svakom smislu.
 
Bez šuma, sa jako širokom dinamikom kadra, tačnim bojama i mnogo detalja u svim delovima kadra.
 
Kada prebacite video na širokougaonu kameru morate računati na pad kvaliteta i ovaj video je za koplje slabiji, ali opet više nego upotrebljiv, posebno po lepo sunčanom danu i činjenici da ova kamera zahvata ugao od 120 stepeni.

Finalni utisci

Pa, da rezimiramo sve navedeno. U godini kada je malo telefona na nas ostavilo utisak izuzetnog uređaja Honor Magic4 Pro stiže kao pravo osveženje. Ovo je telefon koji mirnog srca možete da preporučite kako zahtevnim korisnicima, tako i onima koji cene lep dizajn ispred svega ostalog.
 
 
Magic4 Pro je zaista premijum uređaj u svakom smislu – vrhunski hardver, izuzetan ekran, drugačiji dizajn, odlične kamere, dovoljno memorije i veoma brzo punjenje punjačem koji je deo paketa. Sa konkurentima u cenovnoj klasi kao što su iPhone 13 i Samsung Galaxy S22+, Magic4 Pro ostavlja utisak podjednako dobrog, ako ne i boljeg izbora. Odavno nismo videli Honor telefon premijum klase i drago nam je što je Magic4 Pro prevazišao naša inicijalna očekivanja. Kada na to dodate žično i bežično punjenje punjačima snage 100 W, čak i slaba autonomija baterije postaje problem koji se rešava za 15-20 minuta.
 
Naravno, neki telefoni ove klase imaju bolju autonomiju, drugi kamere sa većim rasponom zuma, a treći softver na koji se navikli i koji vam je dobro poznat. Sa druge strane, Honor Magic4 Pro zaista ima sve što želite od jednog premijum telefona i svakako je reč o jednom od najboljih telefona koje je Android scena ponudila u 2022. godini.
 
Iako je tranzicija dugo trajala, sada slobodno možemo da kažemo da se Honor vratio na tržište premijum pametnih telefona - i to na velika vrata. Ako zaključimo da je najjači predstavnik S22 klase u Android taboru ipak klasa za sebe, isto tako možemo da kažemo da je Honor Magic 4 Pro telefon visoke klase koji nam se možda i najviše dopao od početka godine. Radujemo se povratku i razbijanju monotonije...

Test: Xiaomi Redmi Note 11S (Video)

Test: vivo X80 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109