Greška

Došlo je do greške.

Test: HONOR 70 (Video)

14.09.2022 15:01 | 0 Mobile
Test: HONOR 70 (Video)

Došlo je vreme da svedemo utiske nakon desetak dana druženja sa HONOR 70 telefonom: šta nam se dopalo a šta ne, da li je HONOR-ova uzdanica u jesen 2022. godine ispunila naša očekivanja? Kako se pokazao novi SONY IMX800 senzor?

Od premijere Honor 50 modela prošlo je kao što znate, nešto malo više od godinu dana. Preskočen je model 60, a promene koje sa sobom donosi Honor 70 su i suptilne, ali i konkretne. Po dimenzijama jako sličan Honor 50 uređaju, novi model je uspeo da u gotovo identično kućište spakuje veći ekran, novi čipset, nove kamere i dosta veću bateriju. 
 
 
Imali ste priliku da vidite naš YouTube video pre nekoliko dana sa Nemanjom Lekovićem, predstavnikom Honora, videli ste i naš prilog iz Berlina, i sada je došao red da pred vas iznesemo i naše utiske o ovom telefonu.

Dizajn, karakteristike, mogućnosti

Ne možemo baš da kažemo da je novi telefon dizajnerski isti kao prethodni, a ne možemo da kažemo ni da nije. Dva kružna modula na zadnjoj strani su sada zasebne celine i znatno dominantnije, udomljavajući tri kamere i lampicu LED blica. Bilo da vam se sviđa ili ne, dizajn je sada već karakterističan za Honor uređaje: posebno ako ubodete model sa prizmatičnim leđima koji deluje kao da je stigao sa police Swarowski juvelirnice. Mi nismo imali takvu situaciju jer to je model za neka druga tržišta, i nama je na test stigao model sa smaragdno zelenom poleđinom. Manje upečatljiv, ali sasvim dopadljiv.
 
honor70_1s.jpg
 
Dizajnerski malo ko uspe da nešto promeni kada su pametni telefoni u pitanju, godinama unazad. Tako osim Nothing Phone-a 1 odavno nismo videli nešto zaista novo kada je izgled u pitanju. Sa druge strane, Honor se potrudio da malo razbije stereotipe sa svojim novim modelom.
 
Sa prednje strane Honor 70 deluje kao dodatno zakrivljeni Note 10, jer je matična kompanija odlučila da smanji zakrivljenje u uglovima, ali ne i na bočnim stranama koje su prilično oborene, a kao i kod većine telefona, slična je situacija i na zadnjoj strani, pa je kućište dovoljno široko da na njega stanu Power taster i dupli taster za kontrolu jačine zvuka.
 
Sa donje strane su Power taster, USB-C, slot za dve nano SIM kartice, bez podrške za eSIM, rešetkica jedinog zvučnika i primarni mikrofon. Drugi mikrofon je smešten sa gornje strane kako bi bar snimci imali stereo zvuk, kad ste već uskraćeni za reprodukciju istog. Što se upotrebljenih materijala tiče, plastični ram telefona i staklene prednja i zadnja površina uređaja. Interesantno je da Honor nigde ne navodi zaštitu ekrana i leđa, ali smo nekako doznali da je u pitanju aminosilikatna zaštita ekrana.
 
honor70_2s.jpg
 
Sa druge strane, čini se da je Honor 70 zadržao odlični OLED panel sa osvežavanjem od 120 Hz koji smo videli kod Honor 50 modela. Podržana je dinamička promena osvežavanja, detekcija dodira radi na 300 Hz, a tu je PWM zatamljivanje ekrana na 1920 Hz, koje bi trebalo da smanji opterećenje očiju i učini gledanje prijatnijim.
 
Rezolucija ekrana je već standardnih 2400x1080 piksela, sa podrškom za HDR10+, koji se aktivirao u podržanim YouTube snimcima. Prednja kamera je punch-hole tipa i centralno locirana, sa minimalno opstrukcija velikog OLED ekrana. Ivice su prilično tanke i sa gornje i sa donje strane, što u kombinaciji sa oborenim bočnim stranama omogućava odnos ekrana i prednje strane od visokih skoro 91%.
 
Senzor otiska prsta je smešten ispod ekrana, ali nešto niže nego što je to ergonomski optimalno, uz napomenu da vrlo precizno radi svoj posao. Ali, veliko iznenađenje je da Honor 70 nema stereo zvučnike! Cena Honor 70 modela na našem tržištu u verziji 8/128 GB iznosi 69.990 dinara, i 10 hiljada dinara više za model sa 256GB skladišnog prostora za podatke, tako da ćemo, ali teško, da zažmurimo pred ovim nedostacima i odsustvom stereo zvučnika.
 
Srce sistema je još jedna stvar koja je unapređena. Honor stiže sa Snapdragon 778G+ čipsetom koji kao što znate ima nešto više radne taktove bržih jezgara u odnosu na model 778G iz kolekcije 2021. Sistem na raspolaganju može imati 8 ili 12 GB RAM-a i od 128 go 512 GB skladišne memorije, što ostavlja dovoljno izbora i za najzahtevnije. Slično je i sa podržanim konekcijama, tu su WiFi 6, Bluetooth 5.2 sa AptX HD podrškom, GPS, NFC i sve što jednom modernom telefonu može da zatreba.
 
honor70_3s.jpg
 
Integrisana baterija je porasla sa 4300 mAh, koliko je imao Honor 50 na konkretnijih 4800 mAh, što u kombinaciji sa Snapdragon 8+ gen 1 čipsetom znači da je naš test YouTube video reprodukcije završen sa 63% baterije što je zaista fantastičan rezultat kakav nismo imali sigurno dve godine unazad, čak ni sa telefonima koji su imali veće baterije. Još jedna potvrda koliko je ovo energetski efikasan procesor.
 
Ovo se preslikava i na realno korišćenje, što znači da će Honor 70 bez problema izgurati cela dva dana korišćenja, pre nego što uopšte pomislite na punjač. A punjač? Honor SuperCharge od 66 W puni telefon do 60% za samo 20 minuta, što je više nego dovoljno za ceo dan korišćenja. Ukoliko imate još pola sata, Honor će se za 45 minuta napuniti do 100% i tako vam obezbediti zavidnu autonomiju, kojom se malo koji moderan telefon u 2022. godini može pohvaliti.
 
Honor 70 dolazi sa Android 12 operativnim sistemom, naravno, Google servisima i Magic UI u verziji 6.1. Korisnički interfejs je doteran i ulickan, a tu su i opcije kao što je rad sa dve aplikacije u isto vreme, kako bi se iskoristila velika površina ekrana. Na primer, pratite lansiranje Artemis 1 rakete i dopisujete se sa prijateljima na Messengeru u isto vreme.
 
honor70_4s.jpg
 
Tu je i unapređeni File Manager, za držanje svih podataka pregledno i na jednom mestu, kao i Honor Share, za brzo i jednostavno bežično deljenje podataka sa drugim Honor pametnim telefonima i računarima koji podržavaju ovu funkciju.
 
Ali kada je softver u pitanju, do kraja godine treba očekivati da stigne Magic UI verzije 7 koji će doneti brojne nove funkcionalnosti, prvenstveno deljenje fajlova između telefona, tableta, laptopa, desktop računara, bez potrebe da je taj drugi uređaj potpisala kompanija Honor.

Sistem kamera

I konačno da se okrenemo najvećem novitetu: Honor 70 je prvi telefon na svetu koji stiže sa Sony Exmor IMX800 senzorom od 54 MP na glavnoj kameri. Upravo ta kamera ima otvor blende od f/1.9 i takozvani All pixel autofokus, sistem fokusiranja koji je nadogradnja popularnog PDAF – ali veliko je iznenađenje, nema optičku stabilzaciju. Glavnom senzoru društvo prave 50 MP širokougaona makro kamera i 2 MP senzor dubine. Sa prednje strane vas gleda 32 MP selfi kamera koja deluje preslikano sa prošlogodišnjeg modela.
 
honor70photo_1s.jpg
 
honor70photo_2s.jpg
 
Po dnevnom svetlu, slike koje pravi Honor 70 su jako dobre, detaljne i tople, čini se bez onih dodatnih naknadnih obrada koje pojačavaju kontrast i saturaciju, kako bi slike izgledale atraktivnije. Iako širokougaone prirode, sočivo daje nešto uži kadar nego što smo to navikli kod telefona u poslednjih nekoliko godina. Dinamički raspon je dobar, ali bismo voleli da je još malo širi, posebno za kontrastne kadrove, gde deo neba može da „izgori“, a deo senki da se izgubi u mraku, posebno kod krošnji drveća.
 
Ipak, to samo znači da slike nisu najbolje od onoga što danas pametni telefoni mogu da ponude, ali jesu blizu po brojnim parametrima. Verujemo da tome doprinosi saradnja novog Sony senzora i Honor procesora za obradu slike koji u saradnji omogućavaju ovakve rezultate.
 
Širokougaona kamera je takođe dobra, uz napomenu, da kao i kod većine kamera ovog tipa, oštrina opada ka uglovima i dinamički raspon je uži nego na glavnoj kameri. Osim toga, slike su veoma dobre za jednu širokougaonu kameru, sa nešto zasićenijim bojama nego na glavnoj kameri, ali dovoljno detaljne i šire od glavne kamere da se ne treba libiti da ih upotrebite. Tu je i dinamika koju dodaju širokougaono sočivo, tako da je centar kadra prirodno istaknut u odnosu na ostatak. Autofokusni sistem pomaže, kao i f/2.2 otvor blende, koji omogućava da kamera upije solidnu količinu svetla.
 
Makro režim se nalazi u dodatnim opcijama kamere i koristi upravo ovaj senzor za vratolomije izbliza. Za do 4 cm i glavna kamera sa 2x zum opcijom daje odlične rezultate, a kada želite još da priđete, topao savet je da se prebacite na Super Makro režim. Rezolucija senzora je dovoljno dobra da sve veoma dobro, a kako će u 99% slučajeva poenta onoga što želite da slikate biti u centru kadra, opadanje oštrine nije ni primetno, jer kamera svakako kropuje deo kadra.
 
honor70photo_3s.jpg
 
honor70photo_4s.jpg
 
Slike su oštre i detaljne, sa zavidnom količinom detalja, i ovo je uvek mnogo bolje rešenje od zasebnog makro senzora. Em je veća rezolucija, em širokougaona kamera dobija preko potrebni autofokus.
 
Selfi kamera se izgleda nije menjala na novom telefonu. Senzor rezolucije 32 MP pravi dobre fotografije, sa korektnom dinamikom kadra za kameru ovog tipa i dobrom količinom detalja.
 
Pri slabim svetlosnim uslovima i širokougaona i glavna kamera prave dobre fotografije sa lepom redukcijom šuma. Noćni režim pomaže na obe kamere, dodatno izoštravajući mekane noćne fotografije, možda čak i previše kod glavne kamere.
 
Napomenućemo da algoritam za noćne fotografije zahteva da budete mirni po nekoliko sekundi, i da se može desiti, da ako se mrdnete, slike ispadnu mutno ali uglavnom softver lepo kompenzuje te neželjene potrese. U zavisnosti od situacije, na glavnoj kameri često nećete morati da koristite noćni režim, dok je on na širokougaonoj obavezna stavka, čim Sunce zađe za horizont.
 
honor70photo_5s.jpg
 
honor70photo_6s.jpg
 
Video snimci su mogući u 4K u 30 fps na obe zadnje kamere, dok je 60 fps moguće samo u 1080p, što vam ne preporučujemo. Kvalitet snimaka na sirokougaonom kamerom je korektan, i zahvaljujući širokom kadru, elektronska stabilizacija sasvim dobro radi svoj posao. Dinamički raspon je dosta uži, boje su isprane i fali malo više detalja, posebno ka ivicama kadra.
 
Glavna kamera je mnogo bolja po pitanju kvaliteta. Stabilizacija je za nijansu lošija nego na ultra wide kameri, jasan je nedostatak optičke stabilzacije, dinamički raspon malo bolji, ali je prisutan šum u tamnim delovima kadra. Noćni snimci glavnom kamerom su korektni, ali ne mnogo više od toga. Jaka svetla poput farova automobila umeju da prave problem kameri, a količina šuma na tamnim i uniformnim površinama bi morala biti bolja.
 
Kako bi se istakli u moru različitih proizvođača i svojim kupcima ponudili nešto drugačije, Honor je u svoj novi model implementirao takozvani Solo Cut režim koji je idealan za vlogere, ali i izdvajanje dela video snimka, bez uticanja na ceo kadar. Primera radi, Solo Cut vam dozvoljavate da snimate ceo kadar, ali da istovremeno zumirate samo jedan njegov deo, kako biste mogli da istaknete neka dešavanja. Takođe je moguće i automatsko fokusiranje i praćenje lica koje odaberete, što je korisno ako u grupi ljudi želite da izdvojite nekoga posebno. Za ove stvari Honor koristi nekoliko različitih algoritama koji se baziraju na veštačkoj inteligenciji, i koji koriste NPU kako bi precizno identifikovali i pratili osobe u kadru.
 
honor70photo_7s.jpg
 
honor70photo_8s.jpg
 
I sa softverske strane Honor je ispratio mogućnosti novog režima, pa je tako moguće jednostavno dodavanje ljudi koji su identifikovani u kadru prostim klikom na plus, koji se pojavljuje preko njihovog lika.
 
Tokom snimanja videa, moguće je menjati prednju i zadnju kameru, koristiti ih simultano, ili snimati sa glavnom i širokougaonom u isto vreme i još mnogo toga.

Finalni utisci

Kada podvučemo crtu, Honor 70 ima svojih aduta. U pitanju je uređaj koji ima prepoznatljiv dizajn, jednu od najboljih hardverskih osnova današnjice što 778G+ svakako jeste jer je taman ono što treba za 80 posto korisnika, izuzetnu bateriju, dobre kamere i mnoštvo načina da ih iskoristite.
 
honor70_5s.jpg
 
Sa svim svojim specifičnostima, Honor cilja moderne korisnike, one koji prate trendove, kojima vlogovi nisu strani, i one koji umeju da cene dobar dizajn. Bonus su baterija koja vas neće ostaviti na cedilu ni nakon celog dana snimanja ili gledanja filmova i serija, kao i Snapdragon 778G+, koji, još jednom moramo da naglasimo savršeno balansira na tromeđi cene, performansi i potrošnje, jednačinom koja je još uvek velika nepoznanica za, nećemo reći većinu procesora namenjenih Android telefonima, već za skoro sve aktuelne modele.
 
Znamo da se neki neće složiti sa ovom konstatacijom, da su neki mobilni procesori ipak znatno brži – a penale plaćamo time što pri intenzivnijoj upotrebi u 5 popodne baterija padne na 10 posto, ili pri gejmingu ostavljamo telefon da se ohladi. Lično mnogo volimo ovaj čipset koji je u ovogodišnjoj varijanti postao još bolji.
 
Honor 70 ima samo jedan konkretan problem koji se zove – cena. Možemo nekako da zažmurimo pred odsustvom deklarisanog zaštitnog stakla– ali nedostatak stereo zvučnika je već teško oprostiti. Zaista je teško objasniti ovakav propust jer su i neki jeftiniji uređaji bili pod kritikom publike po tom pitanju, a po ceni od 70 odnosno 80 hiljada dinara (u zavisnosti od verzije) teško da možemo da ponudimo razumno objašnjenje. Znamo da su telefoni poskupeli, da su marže lokalnih maloprodaja možda i više nego ikada, ali opet, jasno je da postoji dovoljan broj konkretnijih telefona u ovom cenovnom rangu. A uz sve navedeno nema ni optičke stabilzacije na glavnoj kameri, mada istini za volju dobar deo industrije nije pokazao da u potpunosti ume da iskoristi te benefite na konkretan način.
 
 
S druge strane, ukoliko ste postpaid korisnik i koristite neki prosečan paket kakav je recimo Yettel-ov Total 12, cena ovog telefona na 24 rate je znatno povoljnija i u totalu iznosi 62 hiljade dinara za modela sa 256GB RAM-a što je već znatno, znatno razumnije i rekli bismo – cena koju smo sasvim realno očekivali da bude i u maloprodajama. U moru ponude prošlogodišnjih modela koji su na akcijama, pred Honorom je sa modelom 70 niti malo lak zadatak da im se suprotstavi i nametne kao izbor. 
 
Neobična godina u kojoj je proizvesti uređaj mnogo skuplje nego prethodne, a tih prošlogodišnjih količina svi žele da se pošto poto oslobode, bez obzira na cenu. Samo da bi priča nastavila da se kotrlja...

Test: Samsung Galaxy Z Fold4 (Video)

Test: Motorola Edge 30 Ultra (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109