Greška

Došlo je do greške.

Test: Hisense TV 55E76GQ (Video)

28.07.2021 19:42 | 0 Multimedija
Test: Hisense TV 55E76GQ (Video)

Malo ranije nego što smo navikli proteklih godina, na testu nam se našao jedan Hisense novitet koji će po ceni i onome što nudi biti zanimljiv širokom krugu korisnika, donoseći Quantum Dot i MEMC procesiranje kretanja u do sada najniži cenovni rang kada je ovaj proizvođač u pitanju.

Hisense televizori su već godinama, još od prvih modela na našem tržištu vrlo popularni i dobro prihvaćeni, polako gradeći reputaciju dobrog odnosa uloženog i dobijenog. Rekli bismo da je naročito prošla godina bila vrlo dobra za kupce ovog brenda jer su U7QF i U8QF bili zaista laki za preporučiti bilo kome ko me je pitao za savet o kupovini, nudeći performanse daleko van svog cenovnog ranga. Ove godine, Hisense je rešio da još ozbiljnije nastupi, pa je od angažovanja Joel McHale-a za urnebesno predstavljanje novih proizvoda do sponzorstva fudbalskog prvenstva i NBA lige, jasno da su prešaltali u veću brzinu i nagazili na gas.
 
 
Kada je krajem godine Hisense najavio svoj lineup za 2021. nismo znali šta da očekujemo, jer su novi modeli po specifikacijama delovali dosta drugačije od onoga što je Hisense radio do tada, pa je ostalo da sačekamo četvrti kvartal godine, kada novi modeli obično pristignu kod nas, da vidimo kako će se oni porediti da prošlogodišnjim i čini se nikad aktivnijom konkurencijom.

Dizajn i karakteristike

Ipak, jedan od modela je malo poranio, pa smo danas u prilici da vam predstavimo 55” varijantu E76GQ - televizora koji je deo redizajniranog Hisense portfolia i po hierarhiji je negde između popularnih A7500F i U7B modela, iako je tehnički napredniji od oba. Sa cenom od oko 700€ za 55” i oko 640€ za 50”, ovo je TV koji će biti zanimljiv najširem krugu kupaca koji žele moderan TV velike dijagonale sa odličnom slikom, ali nisu preterao zainteresovani da daju višak para za najnaprednije funkcije. I zaista, E76GQ je zamišljen kao dobar balans između esencijalnih karakteristika i korisnih unapređenja poput MEMC algoritama i Quantum Dot tehnologije koja se ove godine spustila još niže u klasu povoljnijih modela.Ono što treba napomenuti je i da je ovo jedan od retkih ovogodišnjih Hisense modela sa VA panelom koji su praktično zaštitni znak ove kompanije kako zbog kvaliteta, tako i činjenice da je VA činio skoro celokupnu Hisense ponudu u proteklih nekoliko godina. Kako će izgledati IPS bazirani modeli videćemo krajem godine, ali hajde da vidimo kako zapravo radi 55E76GQ i šta ima da ponudi.

 

hisense1s.jpg

 

Spolja, u pitanju je vrlo dobro izrađen i dizajniran TV, što od Hisense-a i očekujemo, ali je utisak da kvalitet izrade i materijala i premašuje cenovni rang ovog modela. Postolje je izvedeno u vidu četiri nožice, ali sa neuobičajenim uglom i načinom montaže, a kompletno je izrađeno od metala, što omogućuje i vrlo tanak profil samih nožica. Od metala je izrađeno i kućište sa sve poleđinom i okvirom iz jednog dela u koje je praktično ubačen panel, što TV-u daje neophodnu čvrstinu i pored činjenice da su okviri sa gornje i bočnih strana tanki svega oko milimetar, sa još 5mm dodatne margine do samog panela. Rezultat ovako tankih linija je vrlo lep TV, a praktično jedini plastični delovi na njemu su donja lajsna ispod panela, kao i dodatak na poleđini u kome je smeštena elektronika i konektori.


Kad smo kod konektora, većinu ćete pronaći u sekciji dostupnoj sa boka, gde su tri HDMI 2.0b porta, po jedan USB 2.0 i 3.0, antenski i satelitski konektori i optički audio izlaz. Sa zadnje strane su tu još i kompozitni audio-video ulazi, servisni port, 3.5mm izlaz za slušalice i LAN port, dok se izdvojen sa pristupom odozgo nalazi još i CI+ slot u verziji 1.4.

 

hisense2s.jpg


Hisense je ove godine rešio da stavi veći naglasak na gaming, što ćemo verujem pogotovo videti na nekim skupljim modelima, a iako ovaj model poseduje osvežavanje od 60Hz i nema neke naročite potrebe za HDMI 2.1 portovima, implementiran je makar Auto Low Latency mod koji će vas rešiti prebacivanja ili uključivanja Game moda kada priključite konzolu ili PC, sa input lagom od sasvim korektnih 14ms.


Kad je slika u pitanju, Hisense E76GQ dolazi sa VA panelom, 50 ili 55” veličine, 4K rezolucije i rekli smo sa osvežavanjem od 60Hz. Pozadinsko osvetljenje je Direct LED tipa, ali bez lokalnog zatamnjivanja, pa je naizgled u pitanju klasičan Hisense VA panel kakve smo viđali i ranije na velikom broju modela. Ipak, najveće unapređenje ove godine u ovoj klasi je upotreba Quantum Dot tehnologije, koju smo prošle godine videli na U7QF i U8QF, a koja po pravilu ima pozitivan uticaj na subjektivni kvalitet slike, življi prikaz boja i širi gamut koji je TV u stanju da prikaže. Prema našim merenjima, to je 88.8% DCI-P3 spektra, što otprilike odgovara 8bita+FRC panelu sa Quantum Dot-om, a što se subjektivnog utiska u filmovima i video sadržajima tiče, rekli bismo da prikaz ovog modela definitivno jeste korak ispred modela poput A7500F, U7B, U8B i drugih bez Quantum Dot tehnologije. Hisense je ovog puta izgleda išao na vizuelni utisak pre nego na preciznost prikaza, pa je najbolje izmereno Delta E odstupanje iznosilo tek 5.6 u Cinema Day modu, što je pomalo i razočarenje, jer smo od kompanije navikli da Standard mod iskoristi za vizuelni dojam, a Cinema Day i Night modove za vrlo veran prikaz. No, ova dva moda su i dalje najvernija, pa ih svakako preporučujemo kao prvi izbor za one koji planiraju kupovinu ovog modela.

 

hisense3s.jpg


Kao i većina televizora u ovoj klasi, E76GQ podržava HDR, uključujući i Dolby Vision, ali je maksimalno osvetljenje koje smo izmerili iznosilo 335 nita, što je dovoljno za SDR, ali ne i da HDR bude išta više od podrške za reprodukciju tog tipa sadržaja.


Statički kontrast panela smo izmerili na oko 5200:1, a kao što smo rekli, lokalnog zatamnjivanja nema, pa je TV u stanju da kontroliše samo ukupan nivo osvetljenja, što teoretski može podići kontrast i do 35.900:1, ali se praktična korist od toga svodi na činjenicu da će u tamnim scenama nivo crne biti prilično dobar, svega 0.009 nita, dok je u mešovitim scenama on mahom oko za VA i dalje solidnih 0.05 nita.


Uniformnost osvetljenja je korektna, uz malo dirty screen efekta što je vidljivo na sivom test ekranu, ali naravno ne i u realnim sadržajima.

 

hisense4s.jpg


Dobra strana 55e76gq je i video procesiranje, koje je čini se i nešto unapređeno u odnosu na prošlogodišnje modele, sa vrlo dobrim MEMC algoritmima za obradu kretanja. Ultra Smooth Motion kako Hisense naziva ovu opciju pruža izbor između Smooth, Standard, Clear i Film moldova, kao i Judder Reduction i Blur Reduction slajdere u Custom modu kojima je moguće doterati procesiranje po vašoj želji. Clear je podrazumevan i radi dobro za većinu korisnika, Smooth je tu za one koji vole potpuno glatak prikaz i ne smeta im soap opera efekat, dok Film pruža najklasičniji izgled, uz ublažavanje trzanja koje može nastati pri prikazu videa snimanih u 24 slike u sekundi na 60Hz panelu.
Zanimljiva inovacija koju prvi put vidimo na ovom modelu je i Smart Scene opcija koja koristi veštačku inteligenciju radi prilagođavanja prikaza konkretnoj sceni, što ove godine dosta proizvođača nudi u određenoj formi. Efekat ove opcije je vrlo suptilan i najpre primetan na nešto većem nivou detalja, ali ne poput klasičnog sharpness filtera, već pre u stilu DLSS-a, jer verovatno uzima informacije sa više uzastopnih frejmova kako bi poboljšao prikaz.


Ukupno, slika je i pored nedostatka pravog HDR-a i lokalnog zatamnjivanja, što uostalom i nije za očekivati u ovoj klasi, veoma dobra, pa su Quantum Dot i dobro procesiranje vredni dodaci za one koji žele dobar prikaz sadržaja standardne definicije.

 

hisense5s.jpg


Poput slike i zvuk je vrlo solidnog kvaliteta, sa 2x10W snage, dovoljno glasnoće i dobrim zvučnim balansom. Basa ima dovoljno, možda i više nego što bismo očekivali s obzirom na tanke linije TV-a, a i sub-bas frekvencije su tu, iako ipak tiše nego što bi bilo idealno. Zvučna slika je korektna, mada ne i više od toga, a utisak bitno popravlja Dolby Atmos procesiranje koje radi dosta dobro.


Od dodatnih opcija za zvuk, tu su standardni modovi prilagođeni različitim sadržajima, automatsko izjednačavanje glasnoće, sedmopojasni ekvilajzer, kao i opcija prilagođavanja odziva ukoliko TV rešite da montirate na zid.
E76GQ je naravno i SMART TV, a kao što smo i navikli od Hisense-a, njegove mogućnosti su bazirane na Vidaa U platformi, koja ove godine dolazi u verziji 5.0, sa nekim dodatnim unapređenjima u odnosu na već dosta dobri Vidaa U 4.0.

 

Interfejs glavnog ekrana je vrlo sličan prehodnoj verziji, sa listom instaliranih aplikacija duž sredine ekrana u dva reda, iznad koje se nalazi baner koji služi i za kontekstualni prikaz sadržaja iz aplikacije koju selektujete.
Ispod aplikacija se nalaze i linije sa predlozima sadržaja za gledanje sa raznih video servisa, među kojima se nalazi i dosta besplatnih filmova dostupnih kroz Plex aplikaciju. Kako je u međuvremenu Hisense postao i partner UEFE i NBA lige, tu su i njihove aplikacije sa dosta klipova i isečaka iz aktuelnih utakmica, pa i rasporedom narednih, a pored Youtube-a, Netflixa, Deezera i drugih popularnih video i muzičkih servisa, tu je i SBB EON, kao i informativni servisi, aplikacije za decu i bazične igre.

 

hisense6s.jpg


Tu je i Vidaa Art galerija koja je po našem mišljenju jedna od interesantnijih implementacija ovog tipa sa vrlo zanimljivim radovima dostupnim sa Deviant Art portala koje možete prikazivati na TV-u u trenucima kada ga ne koristite, pogotovo ako rešite da ga montirate na zid poput neke slike.


Za kontrolu TV-a, tu je redizajnirani daljinski upravljač koji ne izgleda loše, ali nam se ipak manje dopada od onog koji smo viđali proteklih godina koji je bio kompaktniji i nudio kvalitetnije tastere od standardnih gumiranih. Ako preferirate da koristite mobilni telefon, tu je i Vidaa aplikacija koja nudi sve što i daljinac, pokretanje aplikacija, kao i deljenje sadržaja sa mobilnog telefona. Novitet je i sopstveni Vidaa Voice glasovni asistent kog je moguće koristiti kako putem daljinskog, tako i putem Vidaa aplikacije, a koji radi iznenađujuće brzo, kao i ostatak operativnog sistema i nudi skoro trenutnu glasovnu kontrolu, primetno bržu u odnosu na ono što smo viđali na drugim platformama. Našeg jezika nažalost nema, ali tu su engleski, ruski i ostali popularni evropski jezici, pa ćete se sa nekim valjda sporazumeti.

Finalni utisci

Sve u svemu, Hisense E76GQ je dobro zaokružen TV koji pruža dobar kvalitet slike zahvaljujući VA panelu i Quantum Dot tehnologiji, dobro procesiranje slike, više nego korektan zvuk i većinu pametnih mogučnosti koje će biti potrebne prosečnom korisniku.
 
 
Ako bismo ga trebali opisati nekako, ovo bi bilo nešto poput prošlogodišnjeg U7QF ali sa manjom maksimalnom svetlinom i bez lokalnog zatamnjivanja, ili A7500F ali sa dodatim Quantum Dot-om, u oba slučaja sa unapređenim procesiranjem slike i operativnim sistemom.
 
Rekli smo da E76GQ košta oko 640€ za 50” verziju i oko 700€ za 55”, a dobra vest je da je i tokom avgusta aktuelna akcija u kojoj se na sve Hisense modele dobija čak 7 godina garancije, pa eto dodatnog razloga za one koji razmišljaju o kupovini ovog ili nekog od odličnih prošlogodišnjih modela.
 
To bi bilo sve za ovu našu recenziju, nadamo se da vam se dopala, a pozivamo vas da u komentarima sa nama podelite i vaše utiske o ovom Hisense TV-u.

Test: LG C1 OLED TV (Video)

Test: Sony X90J 4K TV

10304
10305
10306
10307
10308
10309