Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Z590 Aorus Master

25.02.2021 19:40 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Z590 Aorus Master

Intel Z590 bazirane ploče su spremne, čak i ranije nego što je stigao Intel Core na bazi Rocket Lake S evolucije. Konačno prelazi na brži standard PCIe 4.0 magistrale koji će uz još neke dodatke i poboljšanja, približiti Intelovu mejnstrim PC platformu sve ubedljivijoj AMD Ryzen konkurenciji. Ovog puta je Gigabyte bio najbrži "na semaforu" i dostavio nam najnoviju seriju matičnih ploča i među njima svakako jedan od najboljih Aorus modela sa sufiksom Master u oznaci. Model koji ima tradiciju vrhunskih karakteristika...

Gigabyte je lansirao najnoviji i jedan od najboljih modela matičnih ploča Z590 Aorus Master, baziran na novom Intel Z590 čipsetu za postojeće Intel Core procesore 10. generacije pod kodnim imenom Comet Lake-S, ali i one koje očekujemo za mesec dana. U pitanju je 11. generacija Intel Core procesora sa nazivom Rocket Lake-S, koji će po prvi put doneti PCIe 4.0 standard na Intel PC procesorsku platformu. U poređenju sa prethodnom generacijom Z490 modela, nove ploče donose efikasnije VRM jedinice za napajanje procesora, zvaničnu podršku za 20x PCIe 4.0 komunikacionih putanja, a tu je i podrška za USB3.2 2x2 ultra brzi standard komunikacije sa periferijama. S tim u vezi stiže i Thunderbolt 4 podrška. Dakle, u pitanju je kompletno obnovljena platforma kako bi se u kombinaciji sa novom generacijom Intel Core centralnih procesora, izborili sa AMD Ryzen konkurencijom.

Z590_Aorus_Master_1s.jpg

Gigabyte Z590 Aorus Master - karakteristike

Jedna od svakako prepoznatljivih osobina Aorus Master serije jeste vrhunaska jedinica za napajanje procesora. Tako je i u slučaju Z590 Aorus Master pa u cilju postizanja maksimalnih performansi novog Intel Rocket Lake-S procesora, korisiti dizajn VRM jedinice koji omogućuje dobro izbalansirano opterećenje pojedinačnih faza zahvaljujući korišćenju “dabler” uređaja i tantalskih kondezatora. Ploča koristi digitalno kontrolisanu jedinicu za napajanje procesora sa namenskim mikrokontrolerom koji upravlja radom ukupno 18+1 pojedinačnih faza čiji teorijski limit iznosi 90A pojedinačno ili ukupno 1620A. Ovako pripremljena je spremna da omogući uslove za postizanje najboljih performansi u kombinaciji sa najjačim Core i9 11900K procesorom sa 8 fizičkih i 16 “HTT” logičkih jezgara koji pojedinačno u režimu “Turbo Boost” skokova dostižu frekvenciju od čak 5.3 GHz.

 Z590_Aorus_Master_2s.jpg

Izrađena je u punom ATX formatu dimenzija 30.5x24.4cm. Matirani crni lak daje mračno, moćan izgled ovoj ploči sa ogromnim metalnim crno-sivim aluminijumskim hladnjakom koji se poput oklopa prostire glavninom prednje strane između slotova, a zapravo služi kao Thremal Guard II pasivni hladnjak za tri pozicije M.2 SSD uređaja. Crne i metalik sive površine, prekidaju prepoznatljivi Aorus logoi i narandžasti detalji. Posebno su impresivni hladnjaci na VRM sekciji koji se uklapaju u deo sa maskom ATX I/O štita vizuelno čineći jednu celinu tako da deluju još masivnije. Inače su u pitanju pravi Hi-End hladnjaci sa rashladnim rebrima čiji su blokovi povezani toplotnom cevi radi ujednačenijeg prenosa toplote i njenog bržeg oslobađanja u okruženje. Uloga tankih rebara je u bržem procesu disipacije time što bukvalno skupljaju i koriste najmanje vazdušno strujanje unutar kućišta. Poređenja radi, do sada nismo videli da konkurencija koristi ovakav tip hladnjaka na VRM sekciji, jer su obično u pitanju klasični alu-blokovi punog profila, manje efikasni i svakako jeftiniji od ovih koje koristi Z590 Aorus Master serija. To se na kraju pokazalo i u radu kroz osetno manje grejanje - kako tranzistora na ploči, tako i samog centralnog procesora.

Z590_Aorus_Master_3s.jpg

Z590_Aorus_Master_4s.jpg

Kuriozitet je da Z590 Aorus Master “na leđima” nosi dodatnu metalnu ploču koja osim funkcije egzo skeleta inače prilično teške matične ploče izrađene u tehnici 10-slojne štampane ploče, služi i kao dodatna površina za emitovanje toplote u okruženje. Praktično, služi kao pasivni hladnjak velike korisne površine. Izrađena je od aluminijuma, a ne od uobičajenog čeličnog profila što joj omogućava do 3x bolju provodljivost toplote. Ujedno je presvučena slojem nano-karbonskog materijala radi zaštite od elektrostatičkog pražnjenja i boljeg zračenja toplotne energije.

 Z590_Aorus_Master_5s.jpg

Intel Core procesori 11. Generacije kao i njihovi Comet Lake-S prethodnici koriste LGA1200 procesorsko podnožje, pomoću koga komuniciraju sa maksimalno jako konfigurisanim modelom od 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara sa podrškom za AVX 512 instrukcije, integrisanim PCIe 4.0 interfejsom dupliranog transfera, a tu je i konačno nova generacija integrisanog Intel UHD grafičkog jezgra sa podrškom za hardversko dekodiranje sve rasprostranjenijeg AV1 video formata.

Z590_block_diagram_s.jpg

Baš kao i Comet Lake-S, tako će i 11. Generacija Intel Core procesora koristiti 14-nm proces izrade tranzistora. Zanimljivo je da  će najjači modeli novije Rocket Lake S serije imati manje jezgara u poređenju sa najjačim primerkom prethodne Comet Lake S serije tj 8 umesto 10, ali da će zahvaljujući unapređenju mikrorahitekture i pored toga, doneti 19% bolje performanse.  Pomena je vredna i činjenica da su unapređene mogućnosti integrisanog memorijskog kontrolera, koji od sada zvanično podržava module deklarisane za rad na DDR4-3200 MHz standardu. U pitanju je i dalje dvo-kanalni memorijski kontroler za čije maksimalne performanse morate koristiti dva RAM modula.

Z590_Aorus_Master_6s.jpg 

Novi Z590 čipset je dobio i podršku za rad USB 3.2 2x2 standarda sa dupliranim protokom od 20 Gbps podataka. Od sada sa  centralnim procesorom komunicira preko DMI 3.0 interfejsa koji umesto dosadašnje četiri, koristi osam transportnih putanja a što rezultira magistralom propusne moći od 7.86 GB/s.

Kada govorimo o sistemskoj memoriji, Z590 Aorus Master nudi četiri DDR4 DIMM slota sa dvokanalnom podrškom konfigurisanja RAM modula i rada na XMP 2.0 radnim profilima. Zajedno sa procesorima 10. i 11. Intel Core generacije može da adresira maksimalno 128 GB sistemske memorije. Vodovi i putanje kojima memorijski kontroler komunicira sa memorijskim modulima su dodatno zaštićeni i izolovani zbog čistijeg signala i postizanja većih radnih frekvencija. U tom kontekstu spomenimo i detalj da Z590 Aorus Master koristi Daisy Chain raspored sa terminacijom signala na A2 i B2 memorijskim slotovima, gde valja prvo instalirati module kako bi postigli najviše frekvencije u overkloking režimu. Podaci proizvođača navode da su podržani moduli sa XMP profilima čak na 5000 MHz, pa čak i više.

Z590_Aorus_Master_7s.jpg 

Radi boljeg i sigurnijeg napajanja najjačih primeraka Intel Core procesora sa 8 i 10 fizičkih jezgara, Z590 Aorus Master koristi dva 8-pinska +12V EPS konektora čija je pozcija ojačana metalnim oklopom zbog dugotrajnijeg rada usled naprezanja od strane debelih i prenapregnutih kablova i konektora iz samog napajanja. Značaj ovako ojačanih konektora je i u smanjenju uticaja elektromagnentih smetnji u cilju bolje stabilnosti napajanja procesora tokom režima rada pod većim opterećenjem.  Istovremeno su metalni pinovi u konektorima napravljeni od punog materijala radi veće površine kontakta i bolje provodljivosti energije. Dakle, vodilo se računa i o najmanjim sitnicama i detaljima.

Z590_Aorus_Master_8s.jpg 

Na ploči zatičemo tri fizička PCIe x16 slota sa metalnim ojačanjem pozicije sva tri konektora. Inače, prvi i drugi PCIe x16 su pod direktnom arbitražom centralnog procesora tj njegovog sistemskog kontroilera i podržavanju PCIe putanje 4. generacije. Samo prvi radi u x16 režimu aktivnih svih transportnih linija kada je u njemu instalirana grafička karta. Drugi PCIe x16 radi zapravo u x8 režimu aktivnih putanja i ukoliko drugu kartu instalirate u ovaj slot, prvi će se automatski prebaciti u režim rada sa 8 PCIe putanja, tako da će dve karte u ova dva slota, zahvaljujući PCIe switch elektronici raditi 2x 8 PCIe 4.0 režimu rada. Treći PCIe x16 slot je pod arbitražom Z590 čipseta i radi u modu aktivne četiri PCIe transportne putanje treće greneracije.

Između pomenutih slotova su postavljene pozicije za tri M.2 SSD uređaja. Kao što smo ranije rekli njihove pozicije su pokrivene Thermal Guard II hladnjacima. U pitanju su tzv. sendvič hladnjaci koji se nalaze na gornjoj ali  i na donjoj strani pozicije M.2 SSD uređaja sa odgovarajućom termalnom trakom radi boljeg kontakta i hlađenja. Zbog ograničenog broja raspoloživih PCIe komunikacionih putanja, samo prvi M.2 konektor čija je pozicija najbliža CPU ležištu, podržava rad trenutno najbržih SSD modela koji koriste kontroler sa PCIe 4.0 specifikacijama. Otuda je ovaj M.2 konektor aktivan samo ukoliko koristite Intel Core procesor 11. generacije i naravno radi u režimu 4 aktivne PCIe putenje 4. generacije za protok podataka od 8 GB/s. Zbog toga morate koristiti isključivo M.2 NVMe modele, jer rad onih sa SATA protokolom nije podržan u ovom konektoru. Zato preostala dva M.2 konektora rade pod kontrolom Z590 čipseta u režimu četiri i li dve aktivne PCIe linije 3. generacije u zavisnosti od modela M.2 SSD uređaja. Ovi konektori podržavaju rad M.2 SATA SSD uređaja.

 Z590_Aorus_Master_9s.jpg

Ploča stiže sa heksadecimalnim sistemom rane dijagnostike koja vam pomaže u slučaju da nešto “zapne” prilikom podizanja sistema. Sviđa nam se i opšta dostupnost konektora višestruke namene za ventilatore i za pumpe vodenih, odnosno AIO hlađenja koji su raspoređeni spoljnim ivicama matične ploče. Sve bitne pozicije osnovnih komponenti su “pokrivene” sa termo senzorima (CPU, čipset, VRM...itd.). Poseban kuriozitet je senzor buke kao svojevrsni mali mikrofon čije vrednosti predstavljaju input za Smart Fan 6 sistem upravljanja radom ventilatora u računaru. U podešavanja se išlo - do “u sitna crevca”. Recimo i da nisu zaboravljeni oni koji vole svetlo. Na ploči se nalaze diskretni RGB dekori i evidentno je da Gigabyte nije želeo drečavi, već više umereno atraktivni RGB dekor. Zato vam je ostavio na raspolaganje brojne konektore za RGB i adresibilne RGB svetlosne trake i ostale uređaje koje kontrolišete iz RGB Fusion 2.0 softvera.

Z590_Aorus_Master_10s.jpg 

Zvuk – standardno odličan. Koristi poslednju verziju Realtekovog codec-a sa oznakom ALC 1220-VB koji je radi boljeg procesiranja i reprodukcije audio signala uparen sa ESS ES9118 DAC procesorm zvuka, a tome dodajte i standardno kvalitetne nemačke WIMA audiofiulske kondezatore, pa se bez imalo skromnosti Z590 Aorus Master može pohvaliti jednom od najboljih zvučnih sekcija ove vrste implemetiranih na matičnoj ploči ove kategorije.

Z590_Aorus_Master_11s.jpg 

A, sve važnije pitanje za jedan jak i moderan PC jeste brza komunikacija sa lokalnom mrežom i internetom. Koliko je bitan ovaj aspekt rada računara pokazuje i Z590 Aorus Master sa posebnim osvrtom na izbor opcija LAN i WiFi rešenja.  Zato ova ploča koristi AQUANTIA 10GbE BASE-T LAN u kombinaciji sa cFosSpeed softverom. Imali smo prilike da koristimo ovaj brzi LAN i imamo samo reči hvale jer je u pitanju praktično (Base-T) rešenje, natprosečne brzine 10 Gbps koje omogućuje brzo prebacivanje podataka u slučaju da imate NAS uređaj koji podržava isti standard. Drugi deo “mrežnog” arsenala je nova unapređena verzija ultra brzog Intel Wi-Fi 6E rešenja na bazi 802.11ax standarda sa 2T2R komunikacijom. Slovo “E” se odnosi na povećani opseg emitovanja talasa na frekvenciji od 6GHz (do sada 2.4GHz i 5GHz), standard koji omogućuje 2.4Gbps bežične performanse u pogledu brzine i maksimalnog transfera podataka. Za njegovo puno iskorišćenje  će vam trebati novi model bežičnog rutera. Sastavni deo novog WiFi 6E rešenja je i podrška za Bluetooth 5.2.

 Z590_Aorus_Master_12s.jpg


Ništa manje važna karakteristika se tiče raspoloživosti brzih USB konekcija, a pažnju svakako skreće činjenica da je Z590 čipset dobio baznu podršku za USB 3.2 2x2 sa brzinom transfera od čak 20 Gbps što je duplo više od do sada najjačeg USB 3.2 Gen2 standarda. Ploča ima i izvedenu logiku za podršku dve Thunderbolt 4 karte, dakle sam TB4 kontroler nije prisutan na ploči već morate kupiti odgovarajuću dodatnu kartu.

Maska ATX IO panela je ugrađena na samu ploču i prvo što tražimo je dotični USB-C 3.2 Gen2x2 i to je praktično jedini USB-C port i ne možete pogrešiti prilikom njegovog izbora. Ostatak ponude čini čak 5x USB-A 3.2 Gen 2 portova koje razlikujete po crvenoj boji. Ako vam je to malo tu je i 4x USB-A 3.1 Gen1 konekcija. USB 2.0 je izbačen sa IO panela... jednostanvo stvar prošlosti. Od ostalih konektora zatičemo dva za SMA konektora za WiFi antenu, zatim jedan DisplayPort pune veličine, jedan RJ45 za pomenuti 10 Gbps Ethernet, pet 3.5mm audio konektora i svakako digitalni SPDIF audio izlaz. Ne smemo da zaboravimo i dva tastera: jedan za spasonosnu Clear CMOS funkciju i drugi Q-Flash Plus taster za flešovanje BIOS-a “na mrtvo” – bez procesora, RAM-a i “grafičke”. Dakle, samo USB sa binarnom datotekom, instalirate ga u predviđeni USB port, prikačite napajanje i pokrenete proceduru “flešovanja” uz pomoć aktiviranja pomenutog tastera – ne može lakše. A, da bi retko ili nikada koristili ovu funkciju, Z590 Aorus Master u tu svrhu koristi Dual BIOS opciju i dva ugrađena EPROM čipa sa rezervnom kopijom upravljačkog softvera. Tu je i mikro-prekidač kojim birate sa kog će se EPROM-a “podići” matična ploča.

Z590_Aorus_Master_13s.jpg 

Kada govorimo o internim tzv “mid-board” konekcijama na bočnoj spoljnoj ivici ploče ispod 24-pinskog ATX konektora se nalzi par USB 3.2 Gen1 i jedan USB USB 3.2 Gen2 konektor za USB-C sa prenje stran ekućišta, a spisak kompletira i par USB 2.0 midboard konektora.

BIOS interfejs je novija Gigabyte verzija što je u krajnju ruku i očekivano od jednog ultimativnog TOP modela, što znači poboljšana i preglednija “grafika” sa jasnijim objašnjenjem pojedinačnih opcija. Tu je i Easy Mode ekran sa zbirnim, najvažnijim informacijama o sistemu koji uključuju podatake o frekvenciji centralnog procesora, memorije, diskovima, radnom režimu ventilatora, aktivnosti XMP profila itd.

 BIOS_anim.gif

U kombinaciji sa APP Center i Easy Tune softverom čiji grafički interfejs nikako da doživi ulepšanje i redizajn, imate sve bitne informacije o stanju glavnih parametara rada: detekciju radnog napona, temperature, broja obrtaja ventilatora, detekciju protoka rashladne tečnosti u sistemu vodenog hlađenja, upozorenje u slučaju kvara nekog od ventilatora u sistemu, kontrolu broja obrtaja i radne krive ventilatora i konačno, detekciju buke koju stvara sistem.

Gigabyte Z590 Aorus Master - performanse

Z590_Aorus_Master_14s.jpg

 

Test sistem:

MB: 

Gigabyte Z590 Aorus Master

CPU: 

Intel Core i9 10900KF

RAM: 

16GB (2x8) DDR4-4266 HyperX Predator RGB

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

SSD:  ADATA SU800 SATA 2TB
ADATA Gammix S11 Pro 240GB M.2, NVMe x4
Cooler:

CM MasterLiquid Pro 240

PSU:  Cooler Master MWE 650 Gold  
Driver:

Intel INF 1‎0.1.18634.8254
AMD Adrenalin 21.2.3

OS: Windows 10 64-bit ver. 20H2

 

Performanse:

Benchmarks 2020 ( Home Media Performance )
Obrada muzike
Konverzija videa
Obrada fotografija
Z590 Aorus Master
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec)
Benchmarks 2020 ( Blender 2.82 - Goosberry Benchmark )
time
Z590 Aorus Master
0 10 20 30 40
manje je bolje (min.)
Benchmarks 2020 ( Division 2 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Z590 Aorus Master
0 24 47 71 93
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Z590 Aorus Master
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Assassin`s Creed Odyssey - 1080p, Very High )
frejmrejt
Z590 Aorus Master
0 25 50 75 100
ve'e je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Counter Strike GO - 1080p, High )
frejmrejt
Z590 Aorus Master
0 113 225 338 450
veće je bolje (fps)
Temperatura ( BIOS "default" podešavanja )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Z590 Aorus Master
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Potrošnja ( BIOS )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Z590 Aorus Master
0 38 75 113 150
manje je bolje (Watt)
Max Turbo Boost ( frekvencija )
radni takt
Z590 Aorus Master
0 1325 2650 3975 5300
veče je bolje (MHz)

Gigabyte Z590 Aorus Master - utisci u radu

Ploča je u radu brutalno dobra. Izaziva onaj dobro poznati ali iskreno, osećaj koji se danas retko sreće – da pred sobom imate ploču i sistem za maksimalne domete. To posebno dolazi do izražaja kada poredimo neke od Z490 prethodnika sa kojima smo imali problem pregrevanja VRM jedinica i posledično visokih CPU temperatura sa čestim “throttling” efektom obaranja radne frekvencije. Ovde toga nema ni u naznaci jer čak i jači procesor sa 10 jezgara radio besprekorno, na trenutke ubrzavajući do fantastičnih 5.3 GHz.

Ponašanje procesora je slično prethodnoj generaciji Coffee Lake modela s razlikom da najjači Core i9 u 10. generaciji ima 10 jezgara i 20 “tredova”. Zahvaljujući Z590 Aorus Master modelu sva jezgra pri punom angažovanju i opeterećenju resursa su radila na 4.8-4.9GHz sa turbo korakom do 5303MHz uz potrošnju koja je na trentuke prelazila 200W i dostizala maksimum od 214W. Temperatura je pri tome ostala maksimalno kontrolisana koliko se to može u ovim uslovima. Gornja vrednost je dosegla 87. stepen Celzijus skale, što je sasvim OK imajući u vidu visok radni prosek svih jezgara.

RTX30_II_3s.jpg 

Tokom izvršavanja celodnevnih baterija benchmarking testova, VRM modul na ploči nije prelazio 60 stepeni Celzijusa. Rezultat vredan pomena jer smo imali prilično loša iskustva po ovom pitanju sa pojedinim Z490 modelima.

Z590_Aorus_Master_15s.jpg 

RAM je pri tome radio na svojoj maskimalnoj vrednosti od efektivnih 4266MHz, praktično na istoj vrednosti kao i memorijski kontroler što je nesumnjivo vodilo maksimalnim performansama  u ovom trenutku. Na žalost 10. generacija Intel Core modela nema podršku za brži PCIe 4.0 standard pa ostaje da pune potencijale ove ploče vidimo u kombinaciji sa Rocket Lake – S procesorom koji bi trebao da pristigne tokom sledećeg meseca.

Z590_Aorus_Master_16s.jpg 

I na kraju dela o performansama i ponašanju u radu ostaje da zaključimo da je Z590 Aorus Master za jednu klasu bolja ploča od svega što smo do sada imali prilike da isprobamu na temu Z490 baziranih modela!

Gigabyte Z590 Aorus Master - zaključak

Gigabyte je napravio impresivnu ploču za nove Intel Core procesore i moram priznati da se u tom pogledu naročito potrudio i istakao. Ne pamtimo da smo skoro imali ovako pripremljenu i “bogatu” ploču u premijum “mejnstrim” klasi. Zbog toga, ako Rocket Lake-S bude i delić kao što je ova ploča, biće to sjajan priocesor. Ostaje da sačekamo dolazak 11. generacije Intel Core procesora. Nadamo se da to neće biti samo deklarativno nova serija već viđenog, već stvarno očekujemo napredak performansi u domenu rada sa memorijom, brzine u radu sa grafičkim kartama pre svega u vidu tradicionalne “osovine” Nvidia – Intel, samo ovoga puta na PCIe 4.0 magistrali, ali i brzim M.2 PCIe 4.0 SSD uređajima nove generacije. To bi trebalo da ulije novo gorivo i napuni jedra već dobrano “izudaranoj” Intel PC platformi koja se debelo nasukala na hridi zvane AMD Ryzen.

Z590_Aorus_Master_17s.jpg 

Što se tiče Gigabyte-a, uradio je sjajan posao i pred nama je ploča bez mane i straha – jedan pravi čistokrvni primerak vrhunske matične ploče. To je pokazala i u radu sa najjačim Comet Lake predstavnikom i njegovih 10C/20T jezgara u punom naletu i pri tome iz njega izvukla poslednji promil snage i brzine. Jendom rečju rešenje za najviše domete – ploča iz snova jednog PC entuzijase bez ikakvog preterivanja!

 ____________________________________________

Prednosti:

-  Efikasna VRM jedinica
-  Brza rad sa RAM modulima
-  USB 3.2 Gen 2x2 20 Gbps
-  Podrška za PCIe 4.0
-  Dobar zvuk
-  Wi-Fi 6E na 6GHz opsegu
-  10 GbE Base-T LAN

Nedostaci:

- Nema Thunderbolt 4 kontroler

CENA: oko 500€

Test: Biostar Racing B550 GTQ

10203
10205
10206
10207
10208
10209