Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte X570 Aorus Master

30.07.2019 16:49 | 0 Hardver
Test: Gigabyte X570 Aorus Master

Na samom startu smo imali prilike da isprobamo i do detalja testiramo jednog vrhunskog predstavnika X570 familije matičnih ploča. Ozbiljno poboljšanih specifikacija i vidno osavremenjeni, AMD X570 modeli predstavljaju referentnu platformu nove generacije PC računara. Brži PCIe 4.0 standard je jedna od ključnih inovacija koja donosi bržu komunikaciju sa grafičkim kartama, SSD diskovima itd...

Prvi talas stampeda zvanog AMD Ryzen 3000 je protutnjao, podigao popriličnu prašinu i uzburkao emocije PC korisnika. Jaz između AMD i Intel poklonika postao je još dublji dobrim delom zbog stvarnosti koja jasno ukazuje da je AMD sve bolji, a Intel sve ranjiviji i ne tako ubedljiv kao nekada.
 
Sa novim procesorima je stigla i nova generacija matičnih ploča. Uočljivo savremenijih karakteristika, AMD X570 sa odgovarajućom generacijom Ryzen 3000 serije procesora, predstavlja trenutno najmoderniju PC desktop procesorsku platformu koja je po prvi put donela ubrzani PCIe Gen 4.0 standard sa duplo većom propusnom moći u odnosu na PCIe 3.0 prethodnika. Od sada se podaci preko jedne PCIe linije “pomeraju” brzinom od 2000 MB/s - duplo više nego na do sada važećem standardu. Podsećamo vas da je prethodna generacija AMD X470 baziranih matičnih ploča imala čipset sa PCIe 2.0 standardom. Da, dobro ste čuli. Intel je bio u boljoj poziciji jer je pored brzih CPU procesora, nudio Z390 matične ploče sa bržim PCe 3.0 standardom komunikacije sa perifernim uređajima. 
 
 X570_Aorus_Master_1s.jpg
 
Na sreću, AMD je odlučio da preduzme nešto po tom pitanju, a krajnji rezultat je radikalno bolji - skok na savremene standarde i ozbiljno modernizovanje platforme do najsitnijih detalja. Rezultat je trenutno najmodernija platforma za PC računar, modernija od Intel konkurencije!

Gigabyte X570 Aorus Master - karakteristike

Iako smo u promotivnom paketu AMD Mattise platforme inicijalno dobili MEG X570 Godlike model matične ploče, u isto vreme su nam iz Gigabyte-a prosledili X570 Aorus Master. Bez želje da umanjimo značaj proizvođača iz tzv "drugog ešalona", Gigabyte je globalna zvezda na tržištu matičnih ploča, pa još kada tome dodate da se radi o prestižnom Aorus modelu, pa još da se radi o Master primerku - dobijate pravu poslasticu za ljubitelje matičnih ploča. MEG X570 Godlike - kapa dole, ali Aorus Master je momentalno osvojio našu pažnju i to ne bez razloga!
 
U pitanju je visoko pozicionirani model matične ploče, tačno odmeren po ukusu zaljubljenika u vrhunski hardver. Jednom rečju TOP model, koji garantuje aktuelnost računara tokom dužeg niza godina. Upravo su nas Gigabyte Aorus X470 modeli još jednom, po ko zna koji put, uverili u praksu da za dobru ploču vredi potrošiti više, jer svojim naprednim dizajnom i kvalitetom izrade - jednostavno traju duže i pružaju bolje radne performanse. Provereno iz prve ruke više puta, nije trač već sušta istina...
 
 X570_Aorus_Master_2s.jpg
 
E, u takvom maniru jednog "mobo" aristokrate, počinje naše druženje sa X570 Aorus Master pločom. Gigabyte se potrudio da mu ugradi samopuzdanje i karakter koji jednostavno "puca" iz ove ploče, pa može da bez problema stane "na crtu" najboljim i najskupljim modelima iz klase AMD X570 ploča. I jako bitan detalj, Gigabyte poput vrhunskog trenera, održava kondiciju svog “ratnika”, redovnim i ažurnim osavremenjavanjem upravljačkog softvera (BIOS-a), a što je od ključne važnosti za jedan vrhunski model matične ploče koja tokom vremena izvlači maksimum iz premijum centralnih procesora kakva je Ryzen 3000 serija.  Jasno je i laiku da ovo nije ploča koja će se masovno kupovati, već specijalitet za one koji znaju da cene "ono pravo".
 
Već i letimičan pogled na specifikacije kao i na sam izgled ploče uliva strahopoštovanje. Kada pogledate neke druge X570 koji ovih dana niču kao pečurke posle kiše, jasno se vidi razlika u odnosu na "second i third tier" proizvode - jednostavno je tako i nema tu šta da se objašnjava - svakome prema potrebama i mogućnostima.
 
 X570_Aorus_Master_3s.jpg
 
X570 Aorus Master je pravljen za najjača izdanja Ryzen 3000 serije gde pre svega mislimo na Ryzen 9 i Ryzen 7 modele. Primiće i one slabije, ali tada ste suočeni sa "overkill" situacijom. Pogled na pravu (bez upotrebe "dablera") 14-to faznu Direct Digital VRM jedinicu i metalno oklopljene hladnjake zadužene za hlađenje Infineon MOS FET tranzistora vam greju srce. Pravi izbor ukoliko planirate start sa slabijim i naknadnu nadogradnju sa moćnijim CPU izdanjem. 
 
Ovde za trenutak zastajemo i skrećemo pažnju na jedan detalj beskomprisnih performansi. Hladnjaci nisu poput onih na drugim X570 pločama. Bolji su čak i od pretencioznog MEG Godlike modela. Gigabyte nije hteo da štedi sa aluminijumskim blokovima, već je ugradio prave haldnjake sa nizovima aluminijumskih rebara pletenih oko toplotnih cevi koji svi zajedno čine jedan ozbiljan sistem pasivnog hlađenja. Ukoliko imate ventilator u blizini, on će napraviti dodatna vazdušna strujanja koja će biti efikasno upotrebljenja od strane rashladnih rebara na VRM hladnjacima.
 
 X570_Aorus_Master_4s.jpg
 
Kao da to nije bilo dovoljno, pa je Gigabyte ugradio i jednu veliku metalnu konstrukciju na poleđini ploče koja je istovremeno svojevrsni egzoskelet koji daje čvrstinu građi ploče, a u isto vreme je pozadinski hladnjak tj dodatna površina za predaju toplote.
 
Posebno nam se dopada dizajn metalnih prekrivki na hladnjaku terminala koji objedinjuje ATX sekciju konektora i VRM jedinicu. Fini brušeni aluminijum sa nizom uzdužnih rešetki se takođe koristi i na hladnjaku X570 čipseta, a daje upečatljiv "šmek" ovoj ploči. Inače, hladnjak čipseta koristi aktivno hlađenje pojačano jednim ventilatorom sa kugličnim ležajevima poput onih u notebook računarima, a koji se nalazi ispod opisanog poklopca od aluminijuma.
 
 X570_Aorus_Master_5s.jpg
 
4 DIMM memorijska ležišta primaju DDR4 memoriju i ubrzavaju je preko 5000 MHz ukoliko imaju odgovarajuće OC karakteristike. Možete imati maksimalno 128GB RAM-a u sistemu. Naravno, obavezno konfigurisanog u dvokanalni režim rada. Inače, ploča je vrlo rigorozna po pitanju SPD podešavanja, tako da će ambiciozno učitane profile kod modula i memorija koje nisu sposobne da iznesu deklarisane brzine, stopirati već na prvom koraku.
 
Rekli smo da je AMD X570 čipset doneo unapređeni PCIe Gen4.0 (2 GB/s) standard komunikacije sa dvostruko većim maksimalnim transferom podataka u odnosu na Gen3.0 prethodnika, a X570 Aorus Master koristi tzv potpuni PCIe 4.0 dizajn koji uključuje prisustvo PCIe 4.0 slotova, zatim PCIe 4.0 M.2 konektora i specijalitet u vidu PCIe 4.0 B-Clock logike za štelovanje frekvencije baznog kloka magistrale, a koji omogućuje entuzijastima da do krajnjih finesa podese i overklokuju svoje PC sisteme na osnovama ove ploče. Ploča vam nudi tri fizička PCIe x16 Gen4.0 slota i tri M.2 PICe x4 Gen4.0 konektora za NVME SSD diskove. 
 
 X570_Aorus_Master_6s.jpg
 
X570 Aorus Master očekivano ima dobru sekciju zvuka koju čine nova verzija Realtek ALC1220-VB codec mikroprocesora zaduženog za kodiranje i dekodiranje zvučnog signala sa deklarisanim odnosom signal/šum od čak 120dB. U stanju je da automatski detektuje impendancu slušalica kako bi sprečio izobličenje i malu izlaznu snagu zvuka. Kako bi zvučni podsistem bio na nivou reputacije jednog Aorus Master modela, ugrađen je ESS SABRE DAC - procesor koji dodatno obrađuje zvuk i podiže njegov kvalitet kako bi zadovoljio audiofilski nastrojene korisnike. Ne treba da zaboravimo ni korišćenje specijalnih audio kondezatora, posebno prisutnih nemačkih WIMA i japanskih Nichicon modela.
 
Sistem mrežnih konekcija na ovoj ploči počiva na dva LAN i jednom brzom WiFi kontroleru. Prva "žica" ide u standardno provereni Intel i211 LAN koji obezbeđuje gigabitni protok podataka. Drugi LAN je brži sa 2.5GbE specifikacijama i on je pod kontrolom Raeltek mrežnog kontrolera. Specijalitet je prisustvo Intel WiFi 6 802.11ax 2x2 MIMO bežičnog kontrolera, 6. generacije prema WiFi alijansi koji podržavaju opseg frekvencija sve do 7 GHz jednom kada taj standard postane dostupan. Naravno, u dodatku WiFi mogućnosti dostupan je i Bluetooth 5.
 
 X570_Aorus_Master_7s.jpg
 
Vrhunski model matične ploče za gejmere i entuzijaste ovih dana ne prolazi bez RGB osvetljenja, a očekivano ovaj X570 Aorus Master stiže sa RGB Fusion 2.0 adresibilinim LED svetlom. Terminal oko ATX sekcije i VRM hlađenja je pojačan jednom "rainbow" LED sekcijom sa efektom pozadinskog osvetljenja. Diskretno i efektno izgleda u stvarnom radu, a očekivano, potpuna kontrola se dobija upotrebom RGB Fusion 2 softvera odlakle možete upravljati radom svih RGB Fusion kompatibilnih uređaja i eksternih svetlosnih LED traka (+5V, aRGB). 
 
Poseban kvalitet X570 Aorus Master modela leži u mogućnosti detaljne kontrole, nadgledanja i upravljanja radom mnogobrojnih konektora za dodatne ventilatore, vodene pumpe, protokomere vodenog hlađenja, toplotne sonde i senzore buke. Sve je povezano u jedinstveni sistem sa SmartFan 5 aplikacijom (morate imati instaliranu AppCenter aplikaciju). Zanimljivo je prisustvo podrške za rad ventilatora sa većom potrošnjom i zaštitom od prejake struje koja u slučaju kada ležaji zaribaju, štite ploču od kvara.
 
RGB_Fusion2.gif
 
SIV_s.gif 
 
BIOS je posebna priča. Detaljan i precizan do najfinijih opcija, a uz to i grafički ulepšan podrškom za rad u visokim rezolucijama. Gigabyte se držao tradicionalnog dizajna i rasporeda grafičkih elemenata koji nisu toliko dominantni, tako da je generalni utisak kako je interfejs tradicionalno efikasan i brz, ali nikako grafički napredan kao da se radi o operativnom sistemu. Svideće se tradicionalno naklonjenim korisnicima. Sadrži sve bitne ali i gomilu naprednih funkcija, jednom rečju pravljen po meri zahtevnih korisnika.
 
bios_S.gif
 
Skrećemo pažnju na detalj prisustva posebnog USB porta koji služi za "flešovanje" BIOS-a bez potrebe ugradnje procesora, memorije ili grafičke karte. Do sada je ovakav sistem jedino imao ASUS na svojim pojedinim ROG modelima, ali odsada i Gigabyte. Ne treba da vam govorim o tome koliko je ovo korisna opcija.  Jednostavno, ubacite USB flešić sa binarnom datotekom i pritisnete QFlash taster na ATX sekciji, a kompletna procedura učitavanja BIOS-a se automatski obavi - sjajno!
 
X570_Aorus_Master_8s.jpg

Gigabyte X570 Aorus Master - utisci u radu

Prvi utisak se tiče izuzetne oštrine i zahtevnosti u brzini rada sa RAM memorijom. Sa najnovijom BIOS verzijom čak pojedini moduli sa A-XMP sertifikacijom su odbijeni na sekundarnom profilu. Malo dodatnog napona rešava ovaj problem. Zato su performanse vrhunske. U direktnom odmeravanju sa MEG X570 Godlike modelom, X570 Aorus Master je od 10-15% brži u operacijama koje intezivno prebacuju podatke u RAM memoriju, a što je na naše veliko iznenađenje, neočekivano velika razlika između dve ploče koje ciljaju sam vrh ponude.
 
 X570_Aorus_Master_9s.jpg
 
Jednako dobro radi i sa Ryzen 3000 procesorima. Naši test primerci u vidu Ryzen 7 3700X i Ryzen 9 3900X modela su u kombinaciji sa dobrim hlađenjem išli do samog maksimuma PowerBoostOverdrive specifikacija. To znači većinu vremena u rasponu 4.2-4.3 GHz, čak u kratkim trenucima i do 4.4 GHz, a tada već na naponu od 1.42-1.43V procesori vrlo brzo dostižu toplotni limit koji ih ograničava u pogledu zadržavanja visokih frekvencija.
 
Brzinu novog standarada PCIe Gen4.0 magistrale je demonstrirala u radu Gigabyte Aorus NVMe Gen4 SSD diska koga smo predstavili pre par dana. Velike brzine transfera najbolje govore o postignutom unapređenju u odnosu na prethodnu generaciju procesorskih platformi (Ryzen 2000, Intel 9. generacija).
 
 X570_Aorus_Master_10s.jpg
 
Isto se odnosi i na grafički podsistem obzirom da AMD Radeon RX 5700 serija podržava PCIe 4.0, ali puni domet nove magistrale doći će sa bržim GPU izdanjima i na ultra visokim 4K i 8K rezolucijama u situacijama kada se ogromne teksture budu prenosile velikom brzinom do ultra brze video memorije na dalju obradu.
 
Zanimljivo je da ploča poseduje USB 3.2 Gen2 tip-C konektora. Ne dajte da vas zbune remarkirane oznake obzirom da se radi o već poznatoj USB 3.1 konekciji koja prenosi podatke brzinom 10Gbps.

Gigabyte X570 Aorus Master - performanse

Test sistem:
 
CPU:

AMD Ryzen 7 3700X

MB: Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling: Cooler Master 280L Nepton
RAM: 2x8GB GSkill Trident Z Royal 3600
VGA: AMD Radeon Vega 64 
PSU: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Windows 10 Pro Build 1903
Driver:

AMD Chipset 1.07.07.0725
AMD Adrenalin 19.7.3

Display: ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:
 
Windows 10 Start/Shutdown performanse:
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
3D Gejming ( 1080p - Formula 1 2019 )
frejmrejt
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( 1080p - Division 2 )
frejmrejt
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( 1080p - Far Cry 5 )
frejmrejt
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( 1080p - CS:GO )
frejmrejt
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 125 250 375 500
veće je bolje (fps)
Windows 10 App ( Obrada fotografija )
vreme izvršenja
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Konverzija video sadržaja )
vreme izvršenja
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 20 40 60 80
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Obrada muzike )
vreme izvršenja
Gigabyte X570 Aorus Master
MEG X570 Godlike
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec.)
 

Gigabyte X570 Aorus Master - zaključak

Bravo za Gigabyte! Već na samom početku života X570 matičnih ploča ponudio je zahtevnoj grupi korisnika ultimativnu matičnu ploču. Bez potrebe za nekim raskošom u smislu luksuznih dodatnih opcija i opreme, X570 Aorus Master cilja u samu suštinu onoga što čini jednu vrhunsku matičnu ploču.
 
Lepa na pogled, izvrsna u radu, munjevito brza ova ploča je tipični predstavnik Aorus elite koja spada u sam vrh predstavnika današnje industrije matičnih ploča. Takav je upravo osećaj koji pruža u radu. Komfor i brzina uz bezbroj opcija za fino štelovanje i podešavanje radnih performansi kroz napredne overkloking procedure, čine je idealnim izborom za zavisnike od dobrog hardvera. 
 
 X570_Aorus_Master_11s.jpg
 
Sa vrhunskim mogućnostima ide i prilično visoka cena. Suma od 400 evra je iznos koji će mali krug ljudi moći da plati, ali zauzvrat će dobiti sjajnog pratioca i ploču koja će izvući apsolutni maksimum iz najjače Ryzen 9 serije 12-jezgarnih i 16-jezgarnih modela.
 
Kao što smo na samom početku rekli, ovo nije ploča za svakoga ali jeste ona koju bi svako poželeo u svom računaru. Zbog toga je i razlog za našu tugu kada je došlo vreme da se rastanemo nakon dvonedeljnog testa, toliko dobra da nam je slaba uteha ostala u MEG X570 Godlike primerku, koji je inče svo vreme ostao na klupi “za rezerve”, upravo zbog sjajnog X570 Aorus Master primerka. Sada vam je jasno da se radi o ploči koja bez imalo sumnje može poneti epitet “Editors Chice” izbora u klasi AMD X570 matičnih ploča! 

 
Prednosti:
- Vrhunske performanse
- Referentna izrada i kvalitet
- Odličan upravljački softver
- Veliki broj korisnih opcija
- Izuzetno brz rad sa RAM memorijom
 
Nedostaci:
- Visoka cena
 
CENA: oko 400€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Biostar B360GT3S Racing

Test: Biostar X570 Racing GT8

10203
10205
10206
10207
10208
10209