Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte M27Q (Video)

17.11.2020 20:02 | 0 Multimedija
Test: Gigabyte M27Q (Video)

Iz Gigabyte kuhinje nam stiže jedan interesantan monitor koji po relativno pristupačnoj ceni nudi puno toga - 170Hz osvežavanje, HDR400 sertifikaciju, 27" i WQHD rezoluciju, kao i novi Super Speed IPS panel koji obećava odziv od svega 0.5ms.

Kraj godine je vreme kada se tradicionalno pojavljuju neki od noviteta koji su tempirani da pažnju privuku baš za crni petak i novogodišnje i božićne praznike, vreme kada se najviše novca i troši na nove uređaje.
 
 
Finiš 2020. će svakako biti jako zanimljiv za sve ljubitelje gejminga, najpre zbog novih konzola, mada su tu i neke interesantne stvari namenjene PC populaciji, među kojima i novi monitori sa nekim novim tehnologijama i mogućnostima.
 
Prošlo je skoro 3 meseca od kada smo na testu imali prethodni gaming monitor, pa je bilo krajnje vreme da onima koji prate ovu tematiku prikažemo nešto novo. 

Dizajn

Ovog puta, u pitanju je Gigabyte M27Q, vrlo svež monitor koji u trenutku testa još uvek nije u prodaji kod nas, dok se u inostranstvu može pronaći po ceni od oko 350€, što ga svrstava u red pristupačnih, odnosno gaming modela razumne cene. Šta nudi za tu sumu?
 
gigy1s.jpg
 
Najpre novi Super Speed IPS panel od 27”, koji po prvi put vidimo na nekom monitoru, WQHD rezoluciju, osvežavanje od 170Hz, Vesa HDR400 sertifikaciju i neke korisne dodatne opcije. Prilično dobar skup karakteristika na papiru, ali hajde da vidimo kako to izgleda u praksi.
 
Za razliku od svoje Aorus serije koja je vizuelno znatno ekstravagantnija, Gigabyte se odlučio da monitor pod sopstvenim brendom bude dosta umerenijeg dizajna. M27Q je kompletno izrađen od crne plastike, što na prvi pogled deluje jednostavno, ali je zanimljivost izgleda postignuta finim detaljima, kao i površinama sa teksturom livenog metala, glatkim i refleksivnim piano black delovima i onima pokrivenim finom trouglastom teksturom, koji se skladno smenjuju i čine da monitor i bez svetlećih i šljaštećih detalja izgleda interesantno.
 
gigy2s.jpg
 
Tanki okviri sa bočnih i gornje strane panela su sada već standard, dok je sam panel prekriven antirefleksivnim slojem koji nije naročito agresivan kako ne bi uticao na kontrast i prikaz, pa je odbijanje refleksija korektno, mada ne i najbolje koje smo viđali.
 
Postolje je relativno jednostavno, interesantnog oblika i podržava podešavanje visine od 130mm, kao i nagiba ka dole i gore, ali interesantno, ne i rotaciju levo i desno. Onima koji monitor koriste samo za gaming ili rad u fiksnom položaju će ovo biti sasvim ok, ali ako često imate potrebu da monitor okrenete radi gledanja sa neke druge pozicije, rotacija će vam verovatno nedostajati. Monitor jeste lagan, pa ga možete podići i zarotirati sa sve postoljem, ali ako vam se ovaj model baš dopadne i imate potrebu za pomeranjem, tu je i opcija VESA montaže na neku ruku ili pokretni nosač.
 
gigy3s.jpg
 
Na uobičajenoj poziciji na dnu zadnjeg dela nalazi se sekcija sa konektorima, u kojoj zatičemo Display Port 1.2, dva HDMI 2.0 konektora, kao i USB Type-C koji se takođe može koristiti kao izvor slike. Ako vas ovo podseća na nekoliko modela koje smo testirali u poslednje vreme, u pravu ste, jer i ovaj model poseduje KVM Switch mogućnosti, pa na dva USB 3.0 porta možete povezati set periferija poput miša i tastature i koristiti ga na jednom računaru povezanom na USB A ili drugom računaru ili mobilnom telefonu povezanom na USB Type-C, sa prebacivanjem između njih putem KVM tastera na zadnjoj strani. Ovo naročito dobro radi sa Samsungovim DeX-om, obzirom na utisak da koristite desktop računar, a sjajna stvar je i mogućnost prikaza slike u slici ili pored slike, pa npr. tokom igranja u uglu možete držati sliku sa mobilnog telefona za pregled notifikacija ili neke bitne konverzacije.
 
Neobična stvar na koju svakako nismo navikli na gaming modelima, a može da bude korisna.
 
gigy4s.jpg
 
Pored KVM tastera tu je i mini joystick za kontrolu menija, koji je vrlo zgodnog oblika sa udubljenjem u sredini kako ne bi klizao, a koji nudi vrlo efikasnu kontrolu, što putem brzog menija, što u punom meniju koji je vrlo pregledan, sa tri kolone i dobrom organizacijom opcija. Obzirom na USB vezu sa računarom, kontrola je moguća i putem OSD Sidekick softvera koji vam nudi lak pregled i podešavanje svih opcija, uz mogućnost mapiranja određenih funkcija na prečice na tastaturi, snimanje profila za različite e-sports korisnike i zanimljivo - ažuriranje firmware-a, što je nešto što retko viđamo na monitorima, a što otvara mogućnosti i za kasniju optimizaciju rada monitora od strane proizvođača, ili neke nove funkcije. 

Karakteristike

Za one koji vole hardver i detaljne informacije, tu je i Dashboard opcija prikaza parametara poput temperature i frekvencija za CPU i GPU u izabranom delu ekrana, a od naprednih gejming opcija, tu je prikaz tajmera, trenutnog osvežavanja ili broja frejmova u sekundi i prikaz nišana, kako predefinisanog, tako i nekog po vašem dizajnu.
 
gigy5s.jpg
 
Jedan od najzanimljivijih aspekata ovog monitora je svakako njegov Super Speed IPS panel, za koji možemo reći da definitivno nije uobičajeni IPS. Po rečima Gigabyte-a, u pitanju je panel sa tanjim slojem tečnog kristala, koji pogoni viša voltaža, što rezultuje odzivom koji je i do 4x brži od onog na uobičajenim IPS panelima. U ovome naravno pomaže i osvežavanje od 170Hz, što je po mom iskustvu i dovoljno u većini slučajeva, obzirom da je u aktuelnim igrama jako teško postići frame rate preko ove cifre, pa 240Hz često ume biti i neiskorišćeno.
 
U realnoj upotrebi, ovo svakako jeste prilično brz IPS, mada nismo baš stekli utisak da je razlika baš preterano velika u odnosu na najbrže IPS panele koje smo prethodno viđali. Makar dok ne aktivirate Aim Stabilizer opciju koja je Gigabyte-ova implementacija strobovanja pozadinskog osvetljenja, a kada stvari postaju jako zanimljive. Sa ovom opcijom monitor dostiže veoma brz odziv i u UFO testu je primetno da su sitni detalji poput očiji veličine jednog piksela vrlo jasni, što indicira brzinu odziva vrlo blizu jedne milisekunde. Ono što je naročito interesantno je da upotreba gašenja pozadinskog osvetljenja po pravilu uzrokuje i značajan pad osvetljenja, što monitor često čini skoro neupotrebljivim, ali ovog puta ona nije primetna u toj meri. Sa inicijalnih 340nita u jednom od modova, aktiviranjem ove opcije osvetljenje pada na 183, što je i dalje više nego dovoljno svetlo za dobar prikaz.
 
gigy6s.jpg
 
Pozitivna stvar je i što se pri upotrebi ove opcije ne primećuje treperenje, odnosno flicker, a koji često ume biti neprijatan za duže gledanje, već se umesto toga na momente primećuje nešto poput rainbow efekta na DLP projektorima. Da li je ovo posledica tanjeg panela ili nečeg drugog ne znamo, ali je definitivno ova opcija vrlo upotrebljiva za one koji žele maksimalno brz odziv.
 
Ako pak želite da umesto nje koristite varijabilno osvežavanje, što će većina verovatno i preferirati, odziv će biti nešto sporiji, a u tom slučaju vam je na raspolaganju tri nivoa Overdrive-a, Picture Quality, Balance i Speed, od čega je Balance najbolji, jer Speed prouzrokuje primetan overshoot, bez neke bitne razlike u odzivu.
 
gigy7s.jpg
 
Varijabilno osvežavanje je podržano u vidu AMD Freesync Premium-a u opsegu od 48-170Hz sa sve LFC, odnosno kompenzacijom čak i ako broj frejmova u sekundi padne ispod 48, a iako monitor nije zvanično G-Sync kompatibilan, radiće sasvim korektno i sa nVidia kartama.
 
Vredi pohvaliti i input lag od svega 8.5ms, što je u rangu najboljih gaming modela koje smo testirali.
 
gigy8s.jpg
 
Što se kvaliteta slike tiče, Gigabyte M27Q zahvaljujući WQHD rezoluciji nudi optimalnu oštrinu za 27”, kao i viši nivo detalja u odnosu na Full HD u igrama, što je rekli bismo trenutno možda i najbolji izbor kada su monitori u pitanju, jer 4K na malim dijagonalama i nema nekog smisla za gaming.
 
Prikaz boja je vrlo intenzivan i zasićen, čak toliko da ćete kao na retko kom monitoru poželeti i da zasićenje smanjite u meniju, a monitor je i pored upotrebe osmobitnog panela bez FRC-a u stanju da prikaže širok gamut od 92.8% DCI-P3 spektra, koliko smo izmerili tokom našeg testa.
 
Monitor pruža predefinisane modove prikaza poput onih za fps ili rts/rpg igre, filmove i čitanje , a tu je i sRGB mod koji očekivano pruža najprirodniji i najprecizniji prikaz, sa Delta E odstupanjem od vrlo dobrih 2.5, pa je to ujedno i mod za one koji ovaj model budu želeli da koriste i za rad.
 
gigy9s.jpg
 
Maksimalno osvetljenje panela je deklarisano na 400 nita, zbog čega ovaj model ima i bazičnu HDR400 podršku za prikaz HDR sadržaja. Mi smo izmerili blizu 390 nita u najsjajnijem modu, uz kontrast od 1000:1, što je u proseku onoga što su IPS paneli u stanju da pruže.
 
Pored bržeg odziva, tanji sloj kristala u ovom slučaju ima i neke negativne strane, pa smo stekli utisak da su uglovi gledanja minimalno uži od uobičajenih za IPS. Takođe, u donjem levom i desnom uglu primetno probijanje pozadinskog osvetljenja, nešto jače nego što je to slučaj kod standardnih IPS modela, a naš primerak je imao i par svetlih piksela, pa svakako preporučujemo da ako se odlučite za ovaj model isti pogledate u prodavnici, ili kupite online kako biste imali opciju povrata u slučaju nepovoljne panel lutrije.

Zaključak

Ukupno, za oko 350€ Gigabyte M27Q nudi puno toga, pa se nadamo da će slična cena biti i na domaćem tržištu. Brz odziv, osvežavanje od 170Hz,izuzetno upotrebljiv mod sa strobovanjem pozadinskog osvetljenja, dobar prikaz boja i uglovi gledanja i KVM mogućnosti čine ovaj monitor vrlo upotrebljivim, kako za gaming, tako i za svakodnevni rad i multimediju.
 
 
 
Čini se da ćemo Super Speed IPS viđati i na drugim Gigabyte i Aorus modelima, različitih rezolucija i osvežavanja, pa će biti zanimljivo ispratiti kako će se ovaj vid panela razvijati i koje su granice performansi koje je u stanju da pruži.
 
Prednosti:
 
- Vrlo dobar odziv za IPS
- Upotrebljivi Aim Stabilizer mod
- KVM switch
 
Mane:
 
- Nedostatak rotacije postolja
- Probijanje pozadinskog osvetljenja
 
__________________________________

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 32UN880-B (Video)

Test: Tesla MT600BF (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309