Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte B550I Aorus Pro AX

15.10.2020 00:39 | 0 Hardver
Test: Gigabyte B550I Aorus Pro AX

Kvalitet jedne ploče gotovo po pravilu vezujemo za način kako je izrađen VRM modul za napajanje centralnog procesora. Kvalitetne komponente i brojne faze u VRM modulu se raspoznaju već letimičnim pogledom. Tako da su one bolje sa višefaznim dizajnom, obično karakteristične za ATX modele punog formata i normalne veličine. Manje dimenzije pak, gotovo po pravilu idu u korak sa kompromisima oko kvaliteta VRM jedinice. Takav je slučaj kod mnogih matičnih ploča iz ove klase, ali ne i B550I Aorus Pro AX. Iako minijaturnih dimenzija ova ploča koristi pravi, pravcati 8-fazni VRM modul bez dablera i sa “power stage” elektronikom od 90A...

GIGABYTE B550I AORUS PRO AX je ploča više srednje klase bazirana na AMD-ovom B550 čipsetu koji je trenutni “besteseler” u klasi “mejnstrim” PC konfiguracija. Specifična je po tome što je namenjena malo zahtevnijim korisnicima, željnih da svoj računar spakuju u kompaktni Mini ATX format, pri tome se ne odričući vrhunskih performansi. Iako, manjih dimenzija i činjenice da u svojoj ponudi ima modele na bazi jačeg  AMD X570 čipseta u “mini” formatu, Gigabyte je vodio računa i prilično dobro pripremio ovu ploču.

B550I_Aorus_Pro_AX_1s.jpg

Gigabyte B550I AORUS Pro AX - karakteristike

Mini ATX model je zaista minimalnih dimenzija u odnosu standard punog ATX formata. B550I Aorus Pro AX ploča meri 17x17 cm. Uprkos tome što bi neko mogao da pomisli kako su manje ploče prepune ustupaka i u krajnjem lošije od standardnih modela, lako bi se prevario. Uprkos činjenici da je bazirana na “mejnstrim” čipsetu, izrađena je u tehnologiji 8-slojne štampane ploče sa dodatkom 2 unce bakra i posebnim metalnim ojačanjem na leđima štampe, koje pored krutosti, ima i ulogu dodatne površine za hlađenje elektronskih elemenata na ploči.

Tvrdnja o kvalitetu izrade i primenjenih rešenja je uočljiva nakon malo pažljivjeg zagledanja jer se u senci ogromnog hladnjaka u odnosu na proporcije minijaturne ploče, smestio 8-fazni VRM (6+2) modul za napajanje i to bez “dablera”. Šest faza napaja Zen 2 procesorska jezgra vašeg najnovijeg AMD Ryzen procesora, dok su preostale dve zadužene za rad sistemskog kontrolera. Svaka od faza isporučuje jednaku količinu energije pri opterećenju čime se utiče na stabilnost sistema. Ovakav dizajn VRM-a smanjuje pojavu oscilacija u naponu i povećava preciznost vrednosti izlaznog napona u poređenju sa VRM rešenjima koja koriste “dablere”.

B550I_Aorus_Pro_AX_11s.jpg 

Kako bi se omogućio rad jačih Ryzen modela sa većom potrošnjom, ploča koristi veliki aluminijumski hladnjak kroz koji prolazi toplotna cev prečnika 6 mm i povezuje hladnjak na čipsetu čime se generisana toplota ravnomernije prenosi i tako ujednačuje  toplije i hladnije delove hladnjaka. Vrlo bitan detalj pogotovo u sistemima sa malom zapreminom kućišta gde slabije provetravanje i veće grejanje znaju da budu ograničavajući faktor u postizanju boljih performansi.

B550I Aorus Pro AX ima na raspolaganju dva DDR4 memorijska podnožja kako bi konfigurisali dvokanali sistem radne memorije. Obzirom da sistemski kontroler u procesoru podržava 128 GB RAM-a, to znači da možete sa modulima od 64 GB da ostvarite ovu brojku, ali obavezno konsultujte QVL listu sertifikovanih modula, kako ne bi bilo problema jer u slučajevima  modula velikih kapaciteta se greška skupo plaća.

B550I_Aorus_Pro_AX_12s.jpg 

Za većinu korisnika sa manjim zahtevima, važna činjenica je da ova ploča dobro radi sa memorijama na visokim frekvencijama. Mi smo sa našim modulima na 4266 MHz, dostigli zadatu frekvenciju ali u asinhronom (2:1) modu kada memorijski kontroler radi na 1066 MHz. Tačnije išli smo sve do maksimuma od 4800 MHz uz opuštanje faktora latencije. Za nas je bitnije da smo u sinhronom režimu rada Fabric magistrale, memorijskog kontrolera i frekvencije samih RAM modula, dostigli 1900 MHz tj efektivne DDR4-3800 CL16 specifikacije. Slotovi su oklopljeni metalnim ojačanjem, što tokom vremena obezbeđuje bolji signal, kontakt memorije i putanja na ploči koje služe prenosu podtaka. Ovo se posebno odnosi na situaciju kada često menjate memorijske module.

 B550I_Aorus_Pro_AX_13s.jpg

Oko procesorskog ležišta se nalaze tek nužne pozicije za povezivanje ventilatora. Onaj za CPU hladnjak se nalazi tik pored +12V EPS konektora, tako da je svaki pedalj štasmpane ploče maksimalno iskorišćen. Iza DIMM slotova su gusto načičkani konektori za povezivanje RGB svetlosnih traka pod kontrolom RGB Fusion 2 sistema, kao i par “midboard” konektora za dodatne USB 2.0 portove. Takođe tu je i jedan USB 3.2 prve generacije (Gen 1) za vezu sa USB 5 Gbps portovima na prednjoj strani kućišta. Izostavljen je onaj sa SuperSpeed 10 Gbps specifikacijom, a što je prava šteta jer je em manjih dimenzija, em više pristaje karakteru ove sjajne ploče.

U istom delu su smeštena 4 SATA 6 Gbps porta za klasične hard disk i SSD uređaje, te još jedan dodatni konektor za sistemske ventilatore. Čitavom spoljnom stranicom iza dela gde se nalaze memorijska podnožja, proteže se niz ukrasnih RGB dioda stvarajući neophodni svetlosni doživljaj, a moguće ih je kontrolisati pomoću priloženog softvera.

B550I_Aorus_Pro_AX_4s.jpg 

Aorus B550I Pro AX ima na raspolaganju jedan PCIe x16 slot za grafičku kartu i on koristi PCIe 4.0 standard komunikacionih putanja. Odlikuje ga specijalno metalno ojačanje koje daje potrebnu izdržljivost i obezbeđuje bolji kontakt u slučaju korišćenja najjačih modela grafičkih karti sa velikim i glomaznim hladnjacima. Preostale četiri PCIe 4.0 linije su iskorišćene za vezu sistemskog kontrolera procesora sa prvim M.2 slotom u cilju bržeg rada sa NVMe SSD uređajima. Ploča koristi dva M.2 PCIe x4 slota. Prvi sa bržom specifikacijom PCIe komunikacionih linija je pozicioniran između AM4 procesorskog ležišta i PCIe x16 slota za GPU i prekriven je masivnim hladnjakom od aluminijuma i sa hladnjakom čipseta čini jednu impozatnu zajedničku strukturu od aluminijuma. Drugi je zbog nedostatka prostora smešten na poleđini štampane ploče i on je pod kontrolom čipseta koji koristi 4x PCIe 3.0 transportne putanje za prebacivanje podataka.

B550I_Aorus_Pro_AX_5s.jpg 

U pogledu sekcije za obradu zvuka, nema iznenađenja. Upotrebljeno je standardno Realtek ALC1220-VB rešenje koje je aktuelno na trenutnoj generaciji matičnih ploča. I u ovom slučaju, bez obzira na ograničenja sa korisnim prostorom, Gigabyte je upotrebio audiofilske Nichicon kondezatore sa posebnim osvrtom na kvalitet komunikacije neophodan u slučaju online gejminga. Otuda je posebna pažnja posvećena kvalitetu signala iz mikrofona kako bi vokali bili što čistiji i razumljiviji, a to se upravo odnosi na dodatnu oznaku upotrebljenog codec rešenja (VB).

Za vezu sa lokalnom mrežom i internetom, ova ploča je odlično opremljena. Kao rešenje sa Ethernet kablom koristi Realtekov Dragon RTL8125BG kontroler nove generacije  2.5 Gbps specifikacijama. Ovaj koristan detalj će pozdraviti zahtevniji korisnici i gejmerska populacija. Drugi deo čini integrisano  Wi- Fi rešenje 6. generacije na bazi Intel AX200 modula. Podržava  802.11 a/b/g/n/ac protokole bežične komunikacije, rad na dve talasne dužine (2.4 i 5 GHz) i rad u 2x2 MIMO režimu. Obavezni deo specifikacija je i Bluetooth 5.0 podrška. U pakuvanju se dobija jedna antena povećanog dometa za prijem i slanje bežičnog signala.

 B550I_Aorus_Pro_AX_6s.jpg

ATX sekcija sa konektorima i ukrasnim štitom koji se zapravo spaja sa hladnjakom VRM-a, zbog ograničenog prostora zauizima čitavu spoljnu ivicu štampane ploče. Na panelu za vezu sa eksternim uređajima su smeštene sledeće konekcije: prvo ide par  konektora za povezivanje eksternih ekrana u slučaju korišćenja Ryzen APU procesora serije 4000 sa integrisanim Radeon VEGA grafičkim jezgrom. U tu svrhu služe jedan HDMI i jedan Display Port konektor standardnih dimenzija. Sledi par USB-A 3.2 konektora prve generacije koji mogu da prenesu 5 Gbps, svaki. Ispod njih je smešten još jedan HDMI port, tako da je obezbeđen maksimalno fleksibilan rad sa više istovremeno povezanih monitora (tri) u slučaju korišćenja Ryzen APU procesora. Zatim sledi još jedan par USB-A 3.2 konektora prve generacije. Oni su obojeni u plavo što je uobičajeno za konektore sa 5 Gbps specifikacijom. Onaj drugi u nizu je namenjen Q-Flash opciji oporavka sadržaja BIOS-a ukoliko pogrešite prilikom standardne procedure “flešovanja”.

Posle njih nailazimo na crveno obojeni 2.5 Gbps RJ45 konektor za mrežu, ispod koga je smešten deo sa trenutno najbržim specifikacijama USB 3.2 portova druge generacije i protokom od 10 Gbps. Jedan od njih je crveno obojeni USB-A konektor, a drugi je USB-C obostrani priključak koji se nalazi ispod većeg konektora. Nakon toga idu dva konektora za Wi-Fi antenu jedan za prijem i drugi za slanje signala, a zadnji u nizu je red sa tri 3.5 mm audio konektora (za zvučnike, linijski i mikrofon).

B550I_Aorus_Pro_AX_3s.jpg 

BIOS upravljački softver je već dobro poznato rešenje, slično ostalim Aorus modelima. Pregledan interfejs i logično raspoređene opcije su karakteristike po kojima je lako prepoznati ove odlične ploče, a takav je slučaj i sa ovim mališom. Ne nedostaju ni opcije za overkloking, čak šta više Aorus B550I Pro AX je prilično raskošan u tom pogledu i vrlo spreman za akciju.

Gigabyte B550I AORUS Pro AX - performanse

Test sistem:

MB: 

Gigabyte B550i Aorus Pro AX

CPU: 

AMD Ryzen 3 3300X

RAM: 

HyperX PREDATOR RGB 4266 CL20 2x 8GB

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 3TB SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A2000 1TB M.2 NVMe x4
ADATA Gammix S11 Pro 240GB M.2, NVMe x4
Cooler:

AMD Wraith Prism

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum
Driver:

AMD Chipset 2.07.14.327
Adrenalin 20.7.1

OS: Windows 10 64-bit ver. 2004

Performanse:

Benchmarks 2020 ( Home Media Performance )
Obrada muzike
Konverzija videa
Obrada fotografija
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - RAM Performance )
transfer rate
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 13 25 38 50
veće je bolje (GB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU AES Performance )
transfer rate
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 5000 10000 15000 20000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU Archiver Performance )
transfer rate
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Blender 2.82 - Goosberry Benchmark )
time
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 10 20 30 40
manje je bolje (min.)
Benchmarks 2020 ( Division 2 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 24 47 71 93
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Assassin`s Creed Odyssey - 1080p, Very High )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 25 50 75 100
ve'e je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Counter Strike GO - 1080p, High )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 113 225 338 450
veće je bolje (fps)
Temperatura ( BIOS "default" podešavanja )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Potrošnja ( BIOS )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
manje je bolje (Watt)

Gigabyte B550I AORUS Pro AX - utisci u radu

Rad sa ovom odličnom pločom je donekle ograničen u smislu manje raspoloživog prostora mini ATX okruženja, pre svega u smislu efikasnog hlađenja. Korišćenje Mini PC komponenti podrzumeva korišćenje neuobičajeno malih komponenti. Iako sama ploča ima minimalne ustupke u pogledu performansi, ostatak komponenti u mini PC sistemu defintiivno rezultira određenim ograničenjima jer malo kućište, nalaže korišćenje manjih kulera za procesor koji povlače sa sobom  veće prosečne radne temperature, tako da oni željni overklokinga ovu činjenicu moraju imati u vidu.

B550I_Aorus_Pro_AX_2s.jpg 

Ipak, u svim ostalim aspektima rada ova ploča je “velika”, gde pre svega mislimo na performanse. Radi savršeno stabilno i brzo kao i njeni veći Aorus rođaci pa smo u tom pogledu apsolutno zadovoljni. Upotrebom boljih kulera ili sistema vodenog hlađenja, možete postići odlične rezultate jer je ploča raspoložena za eksperimentisanje. Posebno dobro radi sa RAM memorijom, pa ako je opremite brzim i kvalitetnim RAM modulima, odužiće vam se radom na samim limitima Zen 2 tehnologije i maksimuma koji može trenutna generacija Ryzen procesora. Probali i i uverili se. Sinhroni rad na 1900 MHz je najbolji dokaz za dotičnu tvrdnju.

Gigabyte B550I AORUS Pro AX - zaključak

Gigabyte je napravio odličnu ploču. Cena ide u korak sa mogućnostima i krakteristikama. Oni koji mini PC ne vide samo kao jeftiniju i manju alternativu klasičnim računarima, već kao tehnički doteran sistem vrhunski performansi, znaće da cene kvalitete ove ploče. Cena od 180€ jeste malo veća, ali i dalje je niža od sličnih visoko pozicioniranih modela na bazi AMD X570 čipseta. Sa druge strane imajte u vidu da je izbor u ovom delu tržišta prilično ograničen pa je pojava jednog ovako kompletnog modela, pravo osveženje za sve one koji žele dobar PC računar malih dimenzija. Obzirom da se radi o mini sistemima sa ograničenim brojem upotrebljenih komponenti u smislu broja RAM modula, SSD uređaja i svega ostalog, B550 itekako ima smisla u ovoj mini formi, a najbolji dokaz za to je upravo Gigabyte B550I Aorus Pro AX!
 
 
Prednosti:
- Kvalitet izrade i efikasan VRM modul
- Visoke radne frekvencije u radu sa RAM modulima
- 2.5 Gbps LAN i Wi-Fi AX 6. generacije
 
Nedostaci:
- Izostanak USB 3.2 Gen2 mid-board konektora
 
CENA: 180€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte B550 Vision D

Test: Biostar Racing B550 GTQ

10203
10205
10206
10207
10208
10209