Greška

Došlo je do greške.

Test: Dell UltraSharp U2713HM

24.01.2013 20:58 | 1 Multimedija
Test: Dell UltraSharp U2713HM

Da li vam visoka rezolucija igra bitnu ulogu tokom korišćenja računara? Ako je odgovor potvrdan, verujemo da će vas itekako zaintrigirati monitor kompanije Dell. Reč je o novom UltraSharp U2713HM IPS modelu, dijagonale ekrana 27 inča i rezolucije od 2560 x 1440 piksela. On poseduje W-LED tip pozadinskog osvetljenja koji nudi svetlinu do 350 cd/m2, citirani statični kontrast od 1000:1, a odziv ekrana iznosi 8 milisekundi. Takođe ima jako dobre mogućnosti promene ugla gledanja i odličnu konektivnost koja uključuje i USB 3.0 portove. Privukli smo vam pažnju? Svakako nastavite sa čitanjem kako bi dobili više detalja, naše utiske i rezultate testiranja...

Dragoljub Radovanović

Naše mišljenje o Dell monitorima je dosta visoko, svakako sa dobrim razlogom. Poštovanje sa naše strane je itekako zasluženo poslovnom strategijom i kvalitetom koji ova kompanija pokazuje. Podsetićemo vas na testove Dell UltraSharp U2412M i U2312HM modela na našem sajtu, koji su privukli ne samo našu pažnju već i mnogih korisnika, jer se radi o veoma popularnim modelima, i koji su zasluženo pobrali naše Best Buy i Value For Money nagrade. Od tada je prošlo nešto više od godinu dana, a sada imamo priliku da pričamo o novom Dell UltraSharp U2712HM monitoru, koji je usmeren ka korisnicima kojima je bitna veća radna površina, koju pruža dijagonala od 27 inča i 2560 x 1440 rezolucija.
 


U ovu priču ćemo uključiti i veoma popularni Dell UltraSharp U2711 model iz 2010-e godine, i odmah napomenuti da U2713HM kojim ćemo se baviti danas, nije njegov direktan naslednik i nije tu da ga zameni, već samo da osveži ponudu i zamišljen je tako da se prodaje uporedo sa njim. Čak se može reći da je U2713HM nešto pristupačnija ulaznica u svet 2560 x 1440 rezolucije, koji je u poređenju sa starijim U2711 modelom inferiorniji u nekoliko tačaka, ali takođe i nudi neke prednosti. Razlike ćemo isticati u narednim pasusima. Kad smo već kod ove rezolucije, zaista ne možemo dovoljno istaći koliko je prijatniji rad na njoj, ne samo u poslovne svrhe, već i pri surfovanju, jer sve deluje preglednije i površina za rad je mnogo veća. Da li se cena od preko 500 evra za ovu rezoluciju isplati? Apsolutno.Iako oba pomenuta modela imaju dijagonalu ekrana od 27 inča i rezoluciju od 2560 x 1440 piksela, U2713HM je napredovao u polju pozadinskog osvetljenja, tako da je ovde napravljen korak ka W-LED osvetljenju, umesto klasičnog CCFL. Maksimalna svetlina našeg modela sa testa se kreće do 350 cd/m2, tako da uz njega, ako to volite, možete dobiti veoma svetlu sliku. Tip IPS panela koji koristi U2713HM je AH-IPS, dok U2711 poseduje H-IPS. Ključna prednost U2711 modela nad U2713HM je u gamutu boja, gde on poseduje široki gamut i 10-bitnu podršku, tačnije on je 8-bitni + AFRC (1.07 milijardi boja), dok je monitor kojim se bavimo danas model sa standardnim gamutom i 8-bitnim panelom (16.7 miliona), koji pokriva 99% sRGB spektra. Razlika u gamutu boja je bitna u profesionalnoj nameni, dok prosečni korisnik i neće imati koristi od šireg spektra. 


Sa novim tipom pozadinskog osvetljenja, U2713HM ima prednost u statičnom kontrastu, koji je veći od onog u poređenju sa U2711 modelom. Po našem merenju kolorimetrom, zaključili smo da se radi o vrednosti nešto većoj od 800:1, što je nešto niže od citiranog kontrasta od 1000:1, ali opet dobre vrednosti kada je reč o IPS tipu panela. Po pitanju odziva ekrana, U2713HM je deklarisan kao 8ms monitor, što neće odgovarati ozbiljnijim gejmerima, ali će svakako biti dovoljno dobro prosečnom korisniku. Konektivnost i mogućnosti promena ugla su jako dobra kod ovog modela, što možete pročitati na narednoj stranici. Pre toga, pogledajte njegove detaljnije specifikacije.Specifikacije:


Dizajn

Pošto je reč o monitoru sa povećom dijagonalom, Dell UltraSharp U2713HM stiže u golemoj braon kutiji, koja na sebi sadrži veliki Dell logo, poneku informaciju o monitoru, i ono što je uvek korisno ako planirate da "selite" monitor na drugu lokaciju - grafičko uputstvo kojim redosledom i kako pakovati elemente nazad u kutiju.Donošenjem ove nimalo lagane kutije i male kutije u vaš dom, njenim otvaranjem zatičete sledeće stvari. Pre svega, napomenućemo da je sam panel smešten u sendviču između dva kartona na dnu kutije, tako da je on bezbedan tokom transporta. Unutar kutije smo pre svega zatekli poveće postolje monitora, zatim kablove koji uključuju D-Sub, Dual Link DVI kabl (klasičnim možete ići samo do 1920 x 1200), kabl za napajanje i USB kabl za USB 3.0 čvorište koje ovaj model poseduje, papir za vrednostima fabričke kalibracije, prateću dokumentaciju i CD sa drajverima.
Po dizajnu, Dell U2713HM bismo okarakterisali kao uveličani Dell U2412M model. Dakle, tu je i dalje prisutan taj profesionalniji izgled, koji će lepo krasiti vaš sto za računar. Samo jedan savet, pošto 27-inčna dijagonala je nešto veća, poželjno je imati nešto dublji sto, što nije slučaj kod nas. Dakle, reč je o kombinaciji crne plastike na prednjoj strani i sive plastike na bokovima, na sredini i zadnjem delu postolja. Ivice oko ekrana su relativno uzane i sveukupno, ovde se radi o dosta privlačnom modelu.

Dell UltraSharp U2713HM je krcat mogućnostima promene ugla gledanja, što nam se jako dopada, jer je veoma lako prilagodljiv vašoj visini i položaju odakle ga posmatrate. Pre svega, panel možete pomerati horizontalno (tiltovati) do 4 stepena unapred i unazad čak do 21 stepen.On takođe poseduje jako dobru mogućnost promene visine, gde možete ići sve do 16.7 cm od površine stola, pa čak i do veoma niskih 5 cm.
Ono što je nedostajalo Dell U2711 modelu je rotacija panela u levu i desnu stranu bez okretanja postolja, koja je prisutna na Dell U2713HM modelu. Oba modela poseduju i takozvani Pivot režim, koji podrazumeva postavljanje ekrana u vertikalni položaj.

Sa prednje strane monitora, za razliku od senzora osetljivih na dodir kod Dell U2711 modela, U2713HM poseduje klasične hardverske dugmiće, smeštene u donjem delu njegove desne ivice.
 

Veoma nam se dopada jednostavnost i brzina kačenja postolja na panel koju smo sreli i kod Dell U2412M i U2312HM modela. Dovoljno je položiti panel horizontalno na ravnu površinu i na zadnju stranu prosto nasloniti predviđeni deo postolja u kvadratni deo iza i jednostavnim pokretom ka dole, škljocnuti ga na mesto. Jednostavno i efikasno. Na vratu postolja postoji rupa, kroz koju možete provući kablove, kako bi oni izgledali urednije. Baza postolja ima veću površinu, tako da se monitor nećete preterano klackati na vašem stolu.
Zadnja strana monitora u vrhu poseduje plastične rešetke koje su prisutne kako bi se oslobađala toplota koju generišu ekran i komponente. Na njoj je takođe smešten i poveći okrugli Dell logo. Sa zadnje strane bolje vidimo tu kombinaciju crne i sive boje na zadnjem delu vrata postolja, koja je tu da razbije crnu monotoniju.Što se tiče konekcija, veoma smo zadovoljni bogatim mogućnostima povezivanja koje Dell U2713HM ima da ponudi. Sa zadnje strane možete pre svega zateći ulaz za napajanje smešteno u samom monitoru, zatim DisplayPort ulaz, D-Sub, DVI, HDMI, 3.5mm ulaz za slušalice, USB vezu sa računarom za USB čvorište, dva USB 3.0 porta sa zadnje strane, i takođe dva USB 3.0 porta na levoj bočnoj strani monitora. Kad smo već kod njegovog boka, ne možemo reći da je on preterano tanak, ali ni preterano debeo, već nešto između.

 

Rezultati testiranja i OSD

Kao što smo već pomenuli, kontrole za navigaciju i podešavanje vrednosti monitora dolaze u vidu četiri hardverskih dugmića smeštenih na desnoj ivici. Pritiskom na bilo koji od ovih dugmića, pozivate prozor u kome su smeštene četiri opcije - Preset Modes, Brightness/Contrast, Menu i Exit. Prva opcija nudi brz pristup predefinisanim režimima korišćenja, druga daje pristup brzom podešavanju osvetljenosti i kontrasta, treća ulazak u takoreći "pun" meni monitora, i četvrto dugme služi za izlazak iz ovog prozora.Unutar Preset Modes opcije zatičemo osam različitih predefinisanih režima, koji uključuju Standard, Multimedia, Movie, Game, Text, Color Temp, sRGB i Custom Color izbore. Unutar Brightness/Contrast prozora imate dva slajdera sa vrednostima od 0 do 100, dok je njihova fabrička vrednost postavljena na 75. Takođe, imate koristan pregled potrošnje energije u vrhu prozora, koji se menja kako smanjujete ili povećavate vrednosti.
U Color Temp opciji pruža vam se širok izbor temperatura boja. Mi smo pomoću našeg EyeOne Pro kolorimetra izmerili sledeće temperature boja, tako da možete videti koliko one odstupaju od postavljenih meta.


- 5000K - 5241K
- 5700K - 5897K
- 6500K - 6753K
- 7500K - 7480K
- 9300K - 8685K
- 10000K - 9522K

Ulaskom u pun meni takođe dobijate pristup Brightness i Contrast vrednostima, zatim meni odakle kontrolišete izvore ulaza, meni u kojem takođe pristup predefinisanim režimima boja, meni sa podešavanjem aspekta, položaja i veličine slike, oštrini, kao i pristup opciji dinamičkog kontrasta. Other Setting meni nudi promenu jezika, prozirnosti menija, tajmer menija, podešavanju efikasnosti energije, itd. Na kraju, u Personalize meniju možete menjati brze prečice Brighness/Contrast i Preset Modes koje smo pominjali na početku i staviti ono što vama više odgovara.
Dell UltraSharp U2713HM poseduje dosta predefinisanih režima, ali generalno najtačniji režimi su Standard i sRGB. Standard nudi nešto bolje Gamma vrednosti i manje maksimalne Delta-E vrednosti, dok sRGB ima tačniju temperaturu boja i nešto manju cifru prosečne Delta-E vrednosti, sa izuzetkom netačne plave boje koja povećava maksimalnu vrednost. Što se tiče temperature boja u standardnom režimu, zabeležili smo jako solidnih 6707K uz 3% odstupanja od 6500K granice, dok je sRGB pružao tačnijih 6594K uz 1% odstupanja. Gamma u Standard režimu je bila dobrih 2.1 sa 3% odstupanja, dok je u sRGB ona takođe bila 2.1 sa 4% odstupanja. Osvetljenost u oba režima sa fabričkim vrednostima osvetljenja i kontrasta se kretala oko 250 cd/m2. Dubina crne boje u ovim režimima je bila 0.30 cd/m2, što je prosečna i prihvatljiva vrednost za IPS monitore.

Izmereni kontrast kod U2713HM modela u pomenutim režimima je imao vrednosti od nešto preko 800:1. Tačnost boja je bila solidna sa fabričkim podešavanjima, tako da je u Standard režimu imao tačne boje sa prosekom Delta-E od 3.0 i maksimalnom 5.8 vrednošću, dok je u sRGB prosek iznosio dosta dobrih 2.6 u proseku, ali netačna plava boja dovodi maksimalnu Delta-E vrednost na visokih 7.0. Iako ove vrednosti fabričke kalibracije nisu na tom nivou kao rezultati nakon naše lične hardverske kalibracije, njima smo ipak bili veoma zadovoljni.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
Standard

  

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
251
Black Point (cd/m2)
0.30
Temperatura boja
6707K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
827:1
Delta E prosek
3.0
Delta E maksimum
5.8 sRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
sRGB

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
249
Black Point (cd/m2)
0.30
Temperatura boja
6594K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
824:1
Delta E prosek
2.6
Delta E maksimum
7.0


Multimedia

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
Multimedia

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
212
Black Point (cd/m2)
0.31
Temperatura boja
6715K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
693:1
Delta E prosek
2.9
Delta E maksimum
5.3

 


Text

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
Text

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
161
Black Point (cd/m2)
0.20
Temperatura boja
6821K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
825:1
Delta E prosek
3.0
Delta E maksimum
5.5

 

Color Temp 6500K

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
75
Contrast
75
Režim slike
Color Temp 6500K

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
249
Black Point (cd/m2)
0.30
Temperatura boja
6753K
Gamma
2.1
Contrast Ratio
826:1
Delta E prosek
3.0
Delta E maksimum
5.6

 

Custom Color kalibrisan rezultat

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
47
Contrast
83
Režim slike
Custom Color

 

 

 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
121
Black Point (cd/m2)
0.20
Temperatura boja
6495K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
566:1
Delta E prosek
0.4
Delta E maksimum
0.8

 

 

Uglovi gledanja, lag

IPS generalno ima dosta dobre uglove gledanja, ali unutar IPS tipa takođe postoji podela po kvalitetu između različitih verzija panela. Recimo, e-IPS paneli koji se nalaze u nešto pristupačnijim monitorima imaju dobre uglove gledanja, ali oni opet nisu na nivou koji nude skuplji tipovi IPS panela, kao što je AH-IPS panel U2713HM modela. Možemo reći da su uglovi gledanja zaista odlični kod ovog monitora, ali ni oni nisu potpuno idealni. Dok horizontalni uglovi zaista imaju neznatno malu promenu kontrasta, gledanjem monitora odozgo - situacije gde ćete ga posmatrati tako su retke - boje postaju malo svetlije.PixPerAn

Dell UltraSharp U2713HM na papiru poseduje odziv od 8 milisekundi (G2G), što je cifra koja ne obećava previše osobama koje planiraju neki oblik gejminga na ovom monitoru. Dok u teoriji IPS paneli nisu baš pogodni za gejming, u praksi zapravo nije toliko loše koliko se naizgled čini. Ovaj model će biti itekako pogodan za bilo koju vrstu gejminga, sa izuzetkom profesionalnog, u kome se praktikuju pucačine iz prvog lica. Dakle, ghosting postoji u maloj meri na ovom modelu, u programu PixPerAn koji upotrebljava najgori scenario, dok ga u realnom korišćenju prosečan korisnik verovatno i neće previše registrovati.
Input lag

Ulazno kašnjenje sa druge strane i nije baš najbolje kod ovog modela, u poređenju sa drugim IPS panelima koje smo testirali. Situacija opet nije toliko loša da bi vam znatno ugrozila gejming iskustvo, jer se ovde radi o vrednostima u milisekundama, koje opet kažemo neće biti pogodne za ozbiljan gejming, jer je reč o kašnjenju od nešto više dva frejma. Dakle, onima sa najbržim refleksima će ovo biti možda i previše, dok će prosečnom korisniku lag biti prihvatljiv. Konkretnom, kod U2713HM modela smo zabeležili ulazno kašnjenje od 33 milisekunde, ali postojali su i ređi slučajevi gde je ovaj monitor kasnio 50 milisekundi za CRT-om. Profesionalni gejming - svakako da ne, ali u ostalim slučajevima lag je itekako prihvatljiv. .Semplovi, osvetljenje

 


Uniformnost osvetljenja

Uniformnost ekrana Dell U2713HM nas nije potpuno oduševila. Probijanja pozadinskog osvetljenja duž ivica nije bilo, ali smo primetili clouding po ćoškovima ekrana. Konkretno, primetili smo clouding u donjem levom i donjem desnom uglu ekrana, sa tim što moramo istaći da je donji levi ugao pružao žućkasti oblak, dok je drugi bio klasično beo. Na maksimalnom osvetljenju se može primetiti i mali oblak u gornjem desnom uglu, ali to nije toliko bitno, jer ga na normalnom nivou osvetljenja oko cifre od 50 i nećete primetiti. Sve u svemu, uniformnošću na našem primerku sa testa nismo bili oduševljeni, i ona je mogla biti bolja, što ne znači da je takav slučaj i sa svim ostalim primercima. Kao i uvek, po ovom pitanju će uvek biti lutrija - kako kome zapadne.
Zaključak

Glavno pitanje koje ćemo svakako videti u komentarima je: "Da li kupiti stariji Dell U2711 ili U2713HM?". Odgovor na to pitanje nije preterano komplikovan. Pre svega, ako gledate cenu monitora, koja je uvek dosta bitan faktor, imajte u vidu da ćete kupovinom U2713HM monitora uštedeti skoro 90 evra, što nije baš i mala cifra. Za tu razliku u ceni ćete dobiti nešto inferiorniji 8-bitni panel, u poređenju sa 10-bitnim (8-bit + AFRC) panelom U2711 modela. Ako se ne bavite profesionalnom fotografijom, ova razlika većini neće biti primetna. Takođe u odnosu na U2711 gubite senzore osetljive na dodir, dodatni DVI port, kompozitne i komponentne ulaze i čitač kartica. Zauzvrat dobijate USB 3.0 portove, W-LED pozadinsko osvetljenje koje pruža bolji kontrast, tanji profil i rotaciju na postolju.Ostavimo li Dell U2711 po strani, kako nam se U2713HM čini nakon njegovog testiranja? Čini nam se da je ovo odličan monitor za te pare. Za nešto preko 530 evra dobijate 27-inčnu dijagonalu, kvalitetni AH-IPS panel sa odličnim uglovima gledanja, te ono što je ključna stvar kod njega - 2560 x 1440 rezoluciju. Opet napominjemo koliki je užitak raditi na njoj, jer nudi mnogo veću preglednost, odličnu oštrinu i veću površinu za rad. Samo zbog toga se isplati kupiti ovaj model, iako on nudi i više. Pored veoma dobrog kvaliteta slike sa fabričkim podešavanjima, promene uglova ekrana su odlične i možete namestiti monitor baš kako vama odgovara. Ovde dobijate promenu horizotanlnih i vertikalnih uglova, promenu visine, rotaciju, pa čak i vertikalni Pivot režim.

Konektivnost je takođe na visokom nivou, jer dobijate praktično sve moguće konekcije, to jest D-Sub, DVI, HDMI i DisplayPort. Ne samo to, već na Dell UltraSharp U2713HM modelu takođe dobijate i četiri USB 3.0 porta, što je stvarno impresivno. On  nije potpuno savršen i ima svojih mana, kao što su nešto više vrednosti ulaznog kašnjenja, i nesavršena uniformnost ekrana sa pojavom oblaka u ćoškovima. To svakako nisu toliko bitne stvari zbog kojih bismo preskočili dodavanje Value For Money nagrade ovom odličnom monitoru. Ulazak u svet visoke 2560 x 1440 rezolucije i veće dijagonale za nešto više od 530 evra? Dovoljno da čak i autora navede na razmišljanje o njegovoj kupovini...

Apdejt: U međuvremenu, dobili smo informacije da je U2711 monitor End of Life proizvod, koji će biti na raspolaganju kupcima dok traju postojeće zalihe, a da će U2713HM biti i nadalje stalno dostupan, tako da i taj faktor treba uzeti u razmatranje prilikom kupovine, a i prilikom poređenja ovih monitora kroz naš test!


Prednosti

- Visoka 2560 x 1440 rezolucija
- Veoma dobar kvalitet slike AH-IPS panela
- Tačna fabrička podešavanja
- Odlične mogućnosti promene ugla panela
- Odlična konektivnost
- USB 3.0 portovi


Mane

- Clouding u donjem levom i desnom uglu
- Ulazno kašnjenje nešto veće nego obično


Cena: 535 evra


Monitor na test ustupio Gigatron.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Pavilion 23xi IPS LED

Test: Dell UltraSharp U2913WM

10304
10305
10306
10307
10308
10309