Greška

Došlo je do greške.

Test: D-Link DIR-878 AC1900 MU-MIMO Wi-Fi ruter

17.08.2018 13:25 | 0 Hardver
Test: D-Link DIR-878 AC1900 MU-MIMO Wi-Fi ruter

D-Link DIR-878 AC1900 briljira u dve najvažnije kategorije kada su u pitanju potrebe prosečnog kućnog korisnika, a to su pokrivanje kvalitetnim signalom i brzina prenosa podataka. Dodajte tome maksimalno pojednostavljenu proceduru podešavanja i korišćenja ovog uređaja - pa bez sumnje dobijate proizvod koji sa lakoćom pretenduje za preporuku najbolje nabavke u ovoj klasi uređaja.

Kada pričamo o kvalitetu bežične internet veze kako u kućnom, tako i manjem poslovnom okruženju, nekako sa prećutnim potcenjivanjem prelazimo preko činjenice važnosti dobrog Wi-Fi ruter uređaja kao glavnog distributivnog čvorišta od koga nam itekako zavisi brza i stabilna internet konekcija. To je posledica uvreženog stava većine prosečnih korisnika koji mahom nisu osobe dobro upućene u važnost tehničkih detalja, a koji ne doživljavaju bežični ruter kao neki bitno važan uređaj jer u krajnjem, to je nešto što dobijate uz internet pretplatu.  A, istina je drugačija jer je infrastruktura i oprema u vašem stanu jako, jako bitna za dobar i pravi doživljaj internet sadržaja.
 
Do sada smo mahom testirali skuplje modele bežičnih rutera. Mnogi su bili namenski gejming ruteri. Možda je i to jedan od razloga zbog čega prosečan korisnik odmahuje rukom na pomen nabavke bežičnog rutera, držeći se čvrsto mišljenja kako je uređaj koji dobija od internet provajdera, više od onoga što mu realno treba. Naravno da je takav stav velika zabluda, jer mnogo toga što utiče na kvalitet signala i internet veze zavisi upravo od Wi-Fi ruter uređaja.
 
Dakle, dobar deo dogovornosti je i na proizvođačima jer ne treba promociju bazirati samo na udarnim i najbogatije opremljenim modelima specifične namene. Zbog takvog stava najveći deo armije korisnika ne smatra Wi-Fi ruter uređajem koji bi trebalo kupiti zbog boljih karakteristika i naprednjih funkcija jer u krajnjem, u pitanju je besplatan proizvod i on se regularno dobija od provajdera internet usluga. Zašto onda bespotrebno trošiti novac? Naravno da je odgovor samo delimično tačan jer taj uređaj itekako platite kroz pretplatu, a ne treba smetnuti sa uma činjenciu da se u najvećem broju slučajeva radi o baznim uređajima tek prosečnih performansi i mogućnosti. 
 DIR878MIMO1s.jpg
 
Možda smo pomalo dosadni sa ovom pričom i ponavljanjem činjenice zbog čega je bitna nabavka dobrog Wi-Fi rutera i bežičnih mrežnih adaptera, ali iza toga stoji želja da se manje upućeni korisnik nauči kako da iz svog nasušnog delića internet paketa, izvuče maksimum brzine i zadovoljstva u radu. 
 
Upravo na temelju ove priče smo započeli jednu vrstu pripreme ovog testa sa renomiranim proizvođačem i jednim od vodećih imena u svetu mrežene i internet opreme – kompanijom D-Link. Ova marka ima dug staž i dobru reputaciju na lokalnom tržištu. Današnji svojevrsni „comeback“ na stranice našeg sajta, započećemo jednim dobrim „mainstream“ modelom koji je zapravo referenca za uređaj kućnog bežičnog rutera. Naoružan poslednjim tehničkim specifikacijama i jednostavnim sistemom rukovanja, D-Link DIR-878 AC1900 je pristupačan uređaj koji lako menja jeftine ISP modele i predstavlja zanimljivu , gotovo poželjnu opciju nadogradnje vašeg kućnog interneta.

D-Link DIR-878 AC1900 – karakteristike

U velikom kartonskom pakovanju, stiže jednako gabaritan uređaj - mogli bismo čak reći za nijansu predimenzioniran, obzirom na ono što smo u dosadašnjim slučajevima sretali kao bežični Wi-Fi ruter. Pakovanje je primereno cenovnoj klasi i u njemu ćete pronaći samo ono što vam je potrebno da uređaj pustite u rad. Zatičemo bežični ruter uređaj, četiri pripadajuće antene, jedan zanimljivi Ethernet ravan kabal, papirnu dokumentaciju sa karticom poput kreditne koja je zapravo podsetnik najvažnijih podešavanja i lozinki vaše mreže, te na kraju ispravljač za napajanje uređaja.
 
D-Link DIR-878 AC1900 ima jednostavan i sveden dizajn „spljoštenog“ kutijastog oblika. Velika ravna centralna površina se blagom kosinom podvlači pod prednji deo. Uređaj je izrađen od ABS plastike crne boje koja svojim mat finišom dominira, dok je samo oblast prema zadnjem delu u vidu široke trake pokušaj da se razbije osećaj jednoličnosti, finišem visokog sjaja i tankih horizontalnih linija. Dotični deo ukrašava i D-Link logo. Uređaj je nasuprot velikim dimenzijama, veoma lagan i njime se lako rukuje. Poseban vizuelni detalj predstavljaju četiri velike antene. Dve se nalaze na zadnjem delu i njihov ugao se može podešavati do 450, dok preostale dve antene se nalaze na bokovima kućišta rutera i lakše im je pristupiti, pa mogu zauzeti položaj pod uglom od 900. 
 DIR878MIMO2s.jpg
 
Mogućnost da podesite ugao antene je svakako poželjna opcija u cilju boljeg pokrivanja signalom radi kvalitetnijeg prijema interneta jer u krajnjem, antenu i signal možete direktno usmeriti ka uređaju koji prima signal.
 
Jednoličnost glavnog panela „razbija“ sistem signalnih LED dioda koje vas obaveštavaju i signaliziraju kada je DIR-878 u funkciji, o statusu internet veze i aktivnosti Wi-Fi linka na dve talasne dužine: 2.4GHz i 5GHz. Preglednost je jasna zahvaljujući ilustracijama i zelenom svetlu LED dioda, tako da je dovoljan i letimični pogled pa ćete imati potrebnu informaciju.
 
Donji deo rutera je najvećim delom prekriven otvorima za provetravanje unutrašnjosti uređaja i pripadajućih elektronskih komponenti. Ruter čvrsto drži svoju poziciju zahvaljujući niskom profilu i postavljenom težištu kao i četiri gumene nožice koje pojačavaju efekat kontakta podloge zahvaljujući većoj sili trenja materijala od koga su napravljene. Primećujemo i prisustvo otvora koji omogućuju da se uređaj montira vertikalno i okači na zid, a što u velikoj meri pojednostavljuje pronalazak idealne radne pozicije. 
 DIR878MIMO3s.jpg
 
Konačno, dolazimo do zadnjeg dela gde su smeštene fizičke veze i konektori. Obzirom da se radi o ruter uređaju, prisutna su četiri brza gigabitna Ethernet RJ-45 porta, jedan gigabitni Ethernet WAN port za vezu sa vašim modemom, zatim „reset“ taster, WPS i Wi-Fi tasteri kojim se aktiviraju ili deaktiviraju navedene funkcije i konačno, prekidač za uključivanje uređaja. Između poslednja dva, smestio se i konektor za napajanje uređaja.
 
D-Link DIR-878 AC1900 bežični ruter podržava rad na dve talasne dužine: 2.4 GHz i 5 GHz. Kao što znate na 2.4 GHz postiže se bolji domet, dok se na 5 GHz zbog većeg raspona slobodnih kanala, postiže veći transfer podataka. Zanimljivo je da ovaj ruter prilikom komunikacije sa klijent uređajem, automatski određuje i upostavlja vezu na talasnoj dužini koja obezbeđuje brži internet protok u zavisnosti od kvaliteta signala. Naziv i lozinka za vašu Wi-Fi mrežu su identični za obe talasne dužine. Dakle izbegnuta je dodatna komplikacija podešavanja dve Wi-Fi mreže što pojednostavljuje incijalno puštanje u rad od strane manje upućenih korisnika, ali i korišćenje bežičnog interneta i povezivanja različitih uređaja.
 
Da se radi o Wi-Fi ruteru poslednje generacije svedoči i činjenica prisustva MU-MIMO funkcije - istovremenog prenosa podataka na više povezanih uređaja. Kao što verovatno znate, klasični Wi-Fi ruteri, prenose signal tako što odvoje delić vremena za svaki povezani uređaj i u deliću sekunde se potom prebacuju sa jednog na drugi opsužujući ih na taj način traženim podacima. Dotična komunikacija se odvija u veoma kratkom intervalu vremena, pa imate osećaj da se komunikacija obavlja bez prekida što je samo privid, jer što je više uređaja povezano internet veza i prenos podataka postaju sve sporiji. To ste verovatno osetili „na koži“ tokom letnjih odmora i boravka na moru. Za razliku od običnih, Wi-Fi ruteri sa MU-MIMO funkcijom uspostavljaju i održavaju konstantnu vezu sa više uređaja koji su povezani sa ruterom u isto vreme. D-Link DIR-878 AC1900 poseduje 3x3 MIMO funkciju što znači da na ovaj način može biti povezan sa maksimalno 3 uređaja istovremeno. Nezavisni kanali za prenos podataka obezbeđuju veće brzine prenosa za svaki od povezanih uređaja i to 600Mbps na 2.4 GHz i 1300Mbps na 5G Hz talasnim dužinama. Time ste u potpunosti pokriveni brzim internetom bez obzira na vrstu rada i korišćenja potrebnih internet sadržaja (multimedija, poslovni ili gejming).    
 DIR878MIMO4s.jpg
 
Dobre tehničke predispozicije D-Link DIR-878 zahvaljuje solidno jakom spisku ugrađenog hardvera. Baziran je na dvojezgarnom ARM procesoru koji kuca na 880MHz koji daje potrebnu snagu ruteru i obezbeđuje veće brzine mrežnog saobraćaja. U kombinaciji sa četiri jake antene, ovaj ruter isporučuje dobre performanse i maksimalno pokrivanje prostora kvalitetnim signalom u uslovima srednje velikih stanova i manjih porodičnih kuća. 
 
Puštanje u rad i inicijalno podešavanje D-Link DIR-878 bežičnog rutera je krajnje pojednostavljeno tako da je maksimalno olakšano snalaženje manje iskusnih korisnika koji su po pravilu nevešti sa detaljima podešavanja svega što se tiče funkcionisanja mrežne opreme. Čitava procedura je zbog toga uprošćena. Dovoljno je Ethernet kabal povezati jednim krajem u kablovski modem, a drugi u WAN port Wi-Fi rutera. Nakon što ste aktivirali „power“ taster, osetićete da je vreme podizanja i inicijalizacije rutera značajno skraćeno. Činjenica koja dolazi do izražaja u poređenju sa sličnim konkurentskim uređajima jer je testirani D-Link DIR-878 brži dva do tri puta od sličnih. Nakon inicijalne crvene LED diode, oglasiće se zelenim osvetljenjem, a što je znak da možete početi sa radom i prvim podešavanjem. Potrebno je ruter povezati sa računarom, nakon čega se pojavljuje interfejs za detaljno podešavanje u internet pretraživaču. Potrebno je proći korz nekoliko osnovnih koraka tokom kojih će Wi-Fi ruter detektovati mrežno okruženje (u našem slučaju dinamičko podešavanje IP adresa) i na kraju vas prepustiti blagodetima rada brzog interneta. Mogućnosti ovog rutera daleko prevazilaze mogućnosti najbržih internet paketa domaćih provajdera namenjenih fizičkim licima.
 
Koncept podešavanja korišćenjem web pretraživača je često korišćen način od strane svih vodećih proizvođača sličnih Wi-Fi ruter uređaja. Korisnicima je dotično okruženje poznato što u krajnjem stvara subjektivni osećaj lakšeg snalaženja i podešavanja u prepoznatljivom okruženju. Ceo interfejs i sistem menia su urađeni u svetlom i čistom okruženju, što dodatno simplifikuje čitav postupak. Nema puno dodatnih menia već je sve skoncentrisano u par ključnih kategorija što nesumnjivo asocira da je DIR-878 namenjen „mainstream“ korisnicima i to je svakako jedna od ključnih vrednosti ovog uređaja. 
 DIR878setup.gif
 
Sistem glavnih menia je organizovan u „tabovima“. Prvi i početni prikazuje osnovne podatke o statusu konekcije, tipu konekcije i načinu dodele IP adresa, status mreže, provedenom vremenu, MAC adresi itd. Sledeći meni se tiče sekcije za podešavanje u kojoj se nalaze podkategorije za pokretanje čarobnjaka koji će vam pomoći u postupku provobitnog podešavanja. Tu je i deo za podešavanje internet konekcije, Wi-Fi funkcije i lokalne mreže. U delu sa podacima bežične mreže biće izlistani svi povezani uređaji i frekvencija preko koje komuniciraju sa Wi-Fi ruterom. U okviru toga možete ručno pristupiti svakoj od dve bežične konekcije (2.4 GHz ili 5 GHz). Možete čak manuelno isključiti i tako dekativirati određeni opseg ukoliko za tim postoji potreba, a što je naročito korisna opcija ukliko podižete posebnu bežičnu mrežu za pristup gostujućih uređaja.
 
Meni sa funkcijama dozvoljava podešavanje nekih naprednijih opcija rada mrežnog okruženja kao što su: QoS manipulacija podacima od prioriteta, zatim „Firewall“, preusmeravanje saobraćaja na portovima, filtiriranje web saobraćaja, Quick VPN funkcija itd. Uglavnom sve ove mogućnosti i opcije izbora su prilagođene korišćenju u kućnom okruženja, a što drugim rečima znači da su pojednostavljene na nivou koji odgovara prosečnom kućnom korinsiku. 
 DIR878webmenus.jpg
 
Konačno ostaje „Management“ meni pomoću koga se podešavaju neke sistemske stvari poput: vremenske zone, podešavanja lozinke, aktiviranja roditeljske kontrole, ažuriranja sistemskog softvera uređaja itd.
 
Neki generalni utisak na osnovu iskustva sa radom sličnih konkurentskih modela je kako je D-Link uspeo da ubrza čitavu proceduru i skrati vreme za koje uređaj stavljate u punu funkciju. Uostalom, to je i suština uređaja u ovoj klasi - da se brzo podeli internet konekcija, te da se ostvari maksimalno dobro pokrivanje jakim signalom i obezbedi željena brzina prenosa internet sadržaja – sve ono u čemu se upravo ističe ovaj uređaj.
 
I zaista, tako je bilo i tokom merenja rezultata. Uređaj nas je naprosto iznenadio svojom jednostavnošću i performansama. Nakon početnog, neuobičajno lakog postupka konfigurisanja, zablistao je tokom merenja jačine i kvaliteta signala te ostvarenim brzinama prenosa podataka, a sve u granicama paketa koji je prema specifikacijama provajdera deklarisao maksimalni protok od 200Mbps.

D-Link DIR-878 AC1900 – performanse

Test sistem:
 
DIR878MIMO5s.jpg
 
MB Gigabyte Aorus X370 Gaming 5
CPU AMD Ryzen 7 1700X
RAM 2x8GB HyperX Fury DDR4 2666 CL16 
VGA MSI GTX 1060 ITX Aero 6GB
HDD Seagate Barracuda ST1000
SSD Kingston A400 240GB
WiFi Tenda AC1300
Router

D-Link DIR-878 AC1900
ASUS 4G AC53U AC750
Ubee EVW327

Laptop Lenovo Legion Y600
USB drive Kingston Data Traveler Elite G2
 
speednet2.png
 
Jačina signala ( 2m udaljenost )
2.4 GHz
5 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
0 25 50 75 100
manje je bolje (dBm)
Jačina signala ( Dead Zone 5m )
5 GHz
2.4 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
0 25 50 75 100
manje je bolje (dBm)
Jačina signala ( 5m udaljenost )
5 GHz
2.4 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
0 25 50 75 100
manje je boje (dBm)
Jačina signala ( 10m udaljenost )
5 GHz
2.4 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
0 25 50 75 100
manje je bolje (dBm)
 

D-Link DIR-878 AC1900 – zaključak

D-Link DIR-878 je onaj tip uređaj koji je napribližniji definiciji idealnog korisničkog proizvoda. Dobro pogođena cena, tačno odmeren spisak mogućnosti i perfektno funkcionisanje u realnim situacijama. Jednom rečju pun pogodak.
 
To nije lako izreći kada je u pitanju jedan uređaj, naročito kada se radi o Wi-Fi ruteru. Ali, upravo DIR-878 vam omogućuje da eliminišete jedan od ključnih faktora potencijalnog problema lošeg kvaliteta bežičnog signala i time sporog interneta u različitim delovima stana. On vam omogućava da internet sadržaje doživite u najboljem izdanju, bez obzira da li koristite telefon, računar ili neki drugi tip mobilnog uređaja. Testiriali smo ga sa više generacijski različitih uređaja i očekivano, najbolje i najbrže se pokazao sa onima novijeg datuma koji su u mogućnosti da iskoriste njegove kvalitete na pravi način. 
 
D-Link DIR-878 AC1900 briljira u dve najvažnije kategorije kada su u pitanju potrebe prosečnog kućnog korisnika, a to su pokrivanje kvalitetnim signalom i brzina prenosa podataka. Dodajte tome maksimalno pojednostavljenu proceduru podešavanja i korišćenja ovog uređaja - pa bez sumnje dobijate proizvod koji sa lakoćom pretenduje za preporuku najbolje nabavke u ovoj klasi uređaja.
 
Međutim, da li je sve tako idealno? Pa skoro da jeste, ali imamo i primedbu na potpuno odsustvo opcije USB povezivanja eksternih diskova i memorije za skladištenje podatka kao i mogućnosti njihove podele putem bežične mreže. U pitanju je bukvalno jedini ozbiljniji nedostatak i zamerka D-Link DIR-878 bežičnom ruteru. Sve ostalo zaslužuje pohvale. 
 DIR878MIMOaward.jpg
 
Konačan sud o D-Link DIR-878 Wi-Fi ruteru je i više nego povoljan. Ovo je uređaj koji svoje kvalitete demonstrira i dokazuje u realnom radu, scenariju stvarne svakodnevne upotrebe što je od nesumnjive vrednosti svima onima kojima je u biti namenjen – krajnjim kućnim korisnicima. Uz povoljnu cenu on je prva i u ovom trenutku možda najbolja alternativa baznim uređajima koje dobijate od ISP provajdera jer će vam u uslovima realnog okruženja i stvarnih situacija ukazati na razliku u kvalitetu, dometu i brzine internet veze, a to je ono što je nama običnim korisnicima najvažnije!  
 
Prednosti:
- Kvalitet signala i domet
- Brzina prenosa podataka
- Jednostavna procedura podešavanja
- Realna vrednost u uslovima svakodnevnog korišćenja
- Pristupačna cena
 
Nedostatak:
- Nedostatak USB porta
 
CENA: 110-145€

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: QNAP TS-1253BU-RP-8G

Test: QNAP TS-328

10203
10205
10206
10207
10208
10209