Greška

Došlo je do greške.

Test: Cooler Master Hyper 212 EVO V2 (Video)

27.02.2021 08:35 | 0 Hardver
Test: Cooler Master Hyper 212 EVO V2 (Video)

Nema ko nije čuo za CM Hyper 212 seriju kulera. Dobrih su performansi, opšte dostupni i povoljne cene - oni su odlična alternativa fabričkim tzv boks rešenjima. U kontekstu novih i sve popularnijih AMD procesora to znači još jedan dodatni kvalitet... veći prosek “turbo boost” frekvencija, što znači da je procesor brži u radu. Kako se ponaša EVO V2?

Nema ko nije čuo za Cooler Master Hyper 212 seriju kulera. Dobrih su performansi, opšte dostupni i povoljnih cena - oni su odlična alternativa fabričkim tzv. boks rešenjima. U kontekstu novih i sve popularnijih AMD procesora to znači još jedan dodatni kvalitet... veći prosek “turbo boost” frekvencija, što znači  da je procesor brži u radu.
 
 
Od kada je stigla Hyper 212 Black Edition serija, skoro da nema računara koji smo sastavili u nekoj srednjoj klasi budžet friendly rešenja, a da nije imao ovaj kuler. Sa njim jednostavno nema greške, kada je u pitanju hlađenje “mejnstrim” modela centralnih procesora, a pri tome zaista nije skup.
 
Dakle ovog puta ne govorimo o ultimativnom kuleru, već o onom najčešće korišćenom rešenju kada hoćete nešto bolje od standardnih box “kocki”. Danas imamo priliku da vidimo najnovije izdanje u Hyper 212 EVO modela u verziji 2.

Karakteristike

Ovaj kuler za centralni procesor nastavlja sa poboljšanjima u finim detaljima, nudeći dodatne pogodnosti. Tako je postao niži za 3.5cm u odnosu na prethodnika iako je efikasna površina rashladnog tela ostala nepromenjena. To se postiglo drugačijim oblikom toplotnih cevi koje kao da su se savile u kolenima i pomerile težište kulera ka napred. Time se dobilo više prostora za RAM module, a istovremeno kuler bolje pasuje u užim ili bolje reći, manjim kućištima.
 
cm1s.jpg
 
U pakovanju se nalazi dodatni par držača za drugi ventilator, pa je jednostavno konfigurisati “push pull” sistem za još efikasnije hlađenje. Telo je ostalo klasičnog tower oblika sa brojnim alu rebrima između kojih ima dovoljno prostora za strujanje vazduha i brzu eliminaciju toplote. Prenos toplote iz baze koja ima direktan kontakt sa površinom hladnjaka na procesoru, vrše četiri bakarne toplotne cevi. Zanimljivost je da u zoni lema pojedinačnog alu rebra i toplotne cevi se nalaze X- ventilacioni otvori koji pomažu boljem strujanju vazduha i tako hlađenju toplotne cevi, čime se ubrzava kapilarni proces transporta i predaje toplotne energije u okruženje.
 
Promenjen je i način montiranja i fiksiranja kulera za bazu. Umesto nekadašnjih “X makaza”, danas koristimo poznati Cooler Master nosač koji menja standardnu bazu na AM4 pločama na koje se montiraju dve torzione “koske”, a svaka od njih na sredini ima poziciju kojom se fiksira pozicija kulera. Jednostavnije rešenje koje dozvoljava preciznije i lakše montiranje kulera u pravi položaj, a ako slučajno upadnete u nedoumicu tu je uputstvo koje rešava svaku dilemu.
 
cm2s.jpg
 
Hyper 212 Evo V2 je dobila i novi 120mm Sickle Fan ventilator do sada najefikasniji na Hyper 212 seriji. Sposoban je da pogura kroz rebra hladnjaka oko 2 kubna metra vazduha u minuti i pri tome ostane veoma tih na nekih 1180 obrtaja, oglašavajući se sa skoro nečujno malih 26dB buke. Poseduje mogućnost upravljanja modulacijom širine impulsa - to je onaj dobro poznati 4-pinski konektor.
 
Ovako napravljen kuler je namenjen osnovnoj i malo naprednijoj mejnstrim korisničkoj klijenteli, a predviđen je za hlađenje pre svega četvorojezgarnih i šestojezgarnih primeraka centralnih procesora. Za one sa više jezgara imate na izboru neke naprednije sisteme hlađenja. Dakle, imajte to u vidu jer ovo je kuler koji sa cenom od oko 35€ i pre svega preporučuje kao zamena hladnjacima koji stižu u pakovanju centralnih procesora pa ga u tom kontekstu i  analiziramo. Zbog toga smo za naš test izabrali i možda najveći izazov kada su u pitanju procesori iz ove kategorije Ryzen 5 5600X i uporedili mogućnosti sa box rešenjima u vidu Wraith Prism i Wraith Spire box kulerima.
 
cm3s.jpg

Performanse i utisci u radu

Prvi utisak je da se Hyper 212 EVO V2 lako montira, bez obzira da li je ploča već u kućištu ili van njega. Lako pronalazi svoju poziciju, a sam mehanizam se pričvršćuje i fiksira na potrebnoj poziciji dok još kuler nije montiran zbog asimetričnog tela hladnjaka. Jednom ugrađen je odmah spreman za akciju.
 
cm4s.jpg
 
Izmerene vrednosti  pokazuju unapređenje radnih performansi u odnosu na BOX rešenja. U uslovima rada novog Ryzen procesora na bazi Zen 3 jezgara, u konkretnim situacijama znači da zbog delovanja PBO sistema automatskog overklokinga, procesor radi brže tj. na višim frekvencijama i većoj potrošnji uz istovremeno niže temperature. Kako to izgleda možete videti u našim tabelama i grebovanim sekvencama. 
 
Vidimo da Hyper 212 EVO u drugoj verziji, omogućuje postizanje 200 MHz više radne frekvencije prilikom punog opterećenja procesorskih jezgara, za šta mu treba i 10-ak W više električne energije, pri tome zbog efikasnijejg sistema prenosa i oslobađanja toplote, nije došlo do skoka temperature pa je ovaj kuler bio 8 stepeni hladniji od Wraith Spire i 2 stepena hladniji od Wraith Prism rešenja iako je više trošio i radio na većim frekvencijama od pomenutih kulera. Da stvar bude još lepša, bio je i tiši u radu.
 
cm5s.jpg
 
Takvo stanje prija i matičnoj ploči koja u pojedinim delovima štampe posebno u blizini procesorskog ležišta beleži 5-10 stepeni niže temeprature u odnosu na Prism i Spire kulere, što zbog boljeg hlađenja samog procesora, tako zbog bolje pozicije i učinka ventilatora.
 
Osim pomenutih poboljašanja u radu, ovakve radne karakteristike su omogućile bolje performanse, pa je Hyper 212 EVO V2 postigao  5-10% bolje performanse u programima za 3D rendering gde dolaze do izražaja čiste procesorske performanse u aplikacijama kao što su Blender ili Cinema 4D. U Gejmingu Hyper 212 EVO V2 nema značajnijeg uticaja na fps koji se svodi na istu vrednost ili eventualno frejm razlike ali je zato centralni procesor vidno hladniji i to od 3-7 stepeni u procesorski zahtevnijim naslovima poput AC Odyssey ili Far Cry 5.

Zaključak

Neko će reći da su razlike male, a neko da su itekako dobre, tek nisu spektakularne ali jesu bitno bolje od BOX rashladnih rešenja i u tom smislu Hyper 212 EVO V2 verzija ima apsolutnu preporuku. Dakle radom na tim finim detaljima boljeg ponašanja u radu i zaista sjajnog ventilatora CM je napravio odličan budžet kuler.
 
 
Konkurencija u ovoj kategoriji je jaka i izazovna ali je Hyper 212 EVO V2 pun samopouzdanja koja se temelje na realnim karakteristikama. Dodajte mu još jedan ventilator i performanse dodatno rastu, temperature su još niže što otvara dodatni prostor da se PBO dodatno razmahne i postigne još frekvencije na AMD Ryzen procesorima. U našem slučaju je to značilo da je 5600X gotovo stalno radio na 100 MHz višim frekvencijama tačnije 4.7 GHz pri punom opterećenju dakle, 100MHz više nego u deklarisanim Boost pikovima što je sjajan rezultat, dok se maksimalna boost frekvencija zadržala na 4849 MHz ili 249MHz više od onog što deklariše AMD za ovaj model procesora. Dakle, radi se o pravom mejnstrim bestseler modelu koji definitivno zaslužuje pažnju korisnika obzirom da se radi o jednom od najboljih kulera za iole razuman novac. Hyper 212 serija je još jednom pokazala zašto je omiljena među velikim brojem korisnika, a vama ostaje da potražite njegovo najnovije izdanje u vidu Evo verzije 2 – jednostavno vredi!
 
______________________________
 
 
Prednosti:
 
- Manje dimenzije tela hladnjaka 
- Odlične performanse 
- Olakšano montiranje 
- Dodatni nosači za PUSH PULL konfiguraciju ventilatora 
- X-vent otvori 
- Tih ventilator 
- Otvoren bočni profil rebara za bolje provetravanje
 
Nedostaci:
 
- Mogao bi atraktivnije da izgleda 
- Nije za procesore sa puno jezgara
 
CENA 35€

Test: CM Master Box NR200P (Video)

Test: MasterLiquid ML360 ILLUSION (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209