Greška

Došlo je do greške.

Test: Biostar Z490 GTA Racing

14.09.2020 22:40 | 0 Hardver
Test: Biostar Z490 GTA Racing

Ploča koja na prvi pogled obećava puno. Biostar je definitivno podigao uloge pre svega u smislu kvaliteta izrade, ali se ispostavilo da to nije dovoljno za Comet Lake procesore iz najjače "K" serije. Ipak, ova ploča je kao stvorena za sistem integratore, ali kada sve saberete, definitivno joj fali još poneka bitna opcija i malo bolja optimizacija. Na takav zaključak definitivno navodi visoka cena...

Jedan od ključnih koraka prilikom sklapanja računara je svakako izbor matične ploče. Manje iskusnim korsnicima koji su tek krenuli putevima sastavljanja PC-a, ove reči možda deluju pretenciozno jer svi znamo da su primarni generator performansi CPU i GPU. U suštini tačno, ali samo delimično jer rad upravo tih komponenti kao i još nekih osnovnih, sistemskih uređaja, određuje upravo dizajn, mogućnosti i kvalitet matične ploče.

 Biostar_Z490_GTA_Racing_1s.jpg

Danas vam predstavljamo još jedan model baziran na Intel Z490 čipsetu, a namenjen radu 10. generacije Intel Core procesora. Ovog puta je u pitanju alternativno ime, firma Biostar koja je u poslednje vreme sve aktivnija na ovdašnjim prostorima. Pre svega je prepoznajemo kroz filozofiju njenih proizvoda, a koji možda i najbolje opisauju potrebe korisnika sa ovdašnjih prostora. Ploča treba da ima sve opcije i mogućnosti uz razumnu cenu i kvalitet. Lako reći, a ipak teško učiniti. Naročito na ovom delu tržišta gde vladaju velika imena.

No krenimo redom. Biostar Racing serija je “Top” ponuda ovog proizvođača. Imali smo već prilike da vas upoznamo sa modelima ovog proizvođača, doduše za konkurentsku Ryzen 3000 seriju u vidu X570 Racing modela, a ovog puta je to ploča za Intel Comet Lake seriju procesora. Ova ploča je praktično druga u ponudi "po jačini", obzirom da je iznad nje ustoličen model sa sufiksom "EVO" u oznaci. Cena našeg modela se kreće između 180-200 evra što je cena iz jake “mainstream” klase, tačnije više srednje klase koja kod vas budi već ozbiljna očekivanja od jedne ovakve ploče. Ujedno priličan izazov za Biostar jer u ovoj cenovnoj klasi, možete kupiti modele poput: ASRock Z490 Extreme 4, Gigabyte Z490 Aorus Elite AC, MSI MAG Z490 Tomahawk i ASUS Z490 TUF Gaming serije... dakle izazov samo za najjače!
 Biostar_Z490_GTA_Racing_2s.jpg

Biostar Z490 Racing GTA - karakteristike

Kada su u pitanju karakteristike matične ploče za 10. Intel Core generaciju naučili smo iz dosadašnjih slučajeva da je za one zahtevnije primerke sa otključanim multiplikatorom radne frekvencije, od presudnog značaja kvalitet i dizajn VRM jedinice za napajanje procesora. 
 
U ovom slučaju je u pitanju 14-fazni dizajn koji koristi klasične uređaje u vidu par tranzistora, induktora i kondezatora. Dakle nisu upotrebljeni visoko efikasni “power stage” uređaji već se očigledno išlo na jeftinije rešenje tj klasični tranzistorski par “power pack” sa drajverima i ostalom potrebnom elektronikom. Otuda VRM sa elektronskim komponentama zauzima prilično prostora, verovatno želeći pomalo da impresioniraju korisnika kada ugleda niz induktora i pomisao koju izaziva prevashodno sugerišući na efikasnost ugrađenog rešenja. 
 
 Biostar_Z490_GTA_Racing_3s.jpg
 
Spomenimo da induktori mogu da rade sa strujom jačine 36A, dok su tranzistori predviđeni za struju od 40A po fazi, pa puta broj faza i to je neki teorijski maksimum. Ipak, iskustvo u testiranju dosadašnjih modela, naučilo nas je da ne verujemo slepo podacima, već ponašanju u realnim situacijama. Tako je bilo i ovog puta. Ploča sjajno radi sa srednje zahtevnim Comet Lake modelima poput Core i5 10400, ali sa zahtevnijim primercima koji idu preko granice od 4.5 GHz kao što je otključani Core i5 10600K, naročito kada pokušate da ga overklokujete, a zbog čega i kupujete Z490 baziranu ploču... e tu počinju problemi za Bisotar Z490 GTA. VRM jedinica kreće da se intezivno greje, a ne pomaže ni masivni hladnjak koji prekriva elektroniku VRM modula. Otuda ploča često ulazi u stanje “Current EDP limit throtling-a” pa je ograničeno nastojanje da iz svog “K” procesora iscedite maksimalni nivo performansi. 
 Biostar_Z490_GTA_Racing_4s.jpg
Biostar Z490 GTA Racing @ Default
 
U praksi je to značilo da svaki put kada procesor pređe granicu potrošnje od 180W što je negde oko 4.8 GHz za pomenuti Core i5 10600K, ploča aktivira dotični mehanizam zaštite, onemogućujući dalje podizanje radne frekvencije. 
  Biostar_Z490_GTA_Racing_5s.jpg
Biostar Z490 GTA Racing @ Overclocking
 
Pri tome temperature komponenti postaju ozbiljno visoke. Na induktorima i nožicama kondezatora na poleđini štampane ploče, te u zoni trnzistora smo izmerili 100-114 stepeni Celzijusa što je sama granica maksimalnog radnog opsega ovih elektronskih komponenti, iako smo u dotičnoj zoni imali dodatni ventilator za odvođenje toplog vazduha i sasvim “komforno” NZXT H510 kućište.
 
Ploča može da primi četiri DDR4 memorijska modula za maksimalnih 128 GB sistemske memorije, što vas nedvosmisleno navodi na zaključak da radi sa modulima kapaciteta 32GB, ali samo sa onima koji su prošli proceduru kvalifikacije. Zbog toga obavezno proverite podržane modele memorija kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. U pogledu frekvencije prema navodima proizvođača, Z490 GTA podržava module koji idu do 4400+ MHz u overkloking modu. 
  Biostar_Z490_GTA_Racing_6s.jpg
 
Međutim i ovde smo se suočili sa problemom. Naime, naši referentni HyperX Predator moduli nisu mogli da rade na deklarisanih 4266MHz i to na “default” vrednostima sa učitanim sekundarnim XMP profilom. Ploča nije htela da se probudi ni na 4000 MHz, tek na 3866 MHz se ploča jedva odobrovoljila da pokrene sistem. Ni podizanje radnog napona DIMM modula do vrednosti 1.4V nije pomoglo. Kada smo već pomislili da je to maksimum, podigli smo VccIO i VccSA napone na sistemskom kontroleru samog procesora i to na vrednosti: 1.305V i 1.205V, a RAM je konačno proradio na 4000 MHz. 
 
Biostar Z490 GTA raspolaže sa dva M.2 slota za brze SSD uređaje i oba ova slota rade u režimu četiri aktivne PCIe 3.0 komunikacione putanje kako bi ostvarili transfer od nekih 4 GB/s koliko je teorijski maksimum. Zanimljivo je pomenuti i prisustvo M.2 2230 konektora za dodatnu WiFi mrežnu kartu i što posebno pohvaljujemo razvedene vodove antena do spoljnih priključaka, a što inače vrlo retko primećujemo na konkurentskim modelima. Intel Z490 čipset obezbeđuje i podršku za rad sa 6 SATA maksimalnog transfera od 6 Gbps.

Biostar_Z490_GTA_Racing_7s.jpg
 
 Biostar_Z490_GTA_Racing_8s.jpg
 
Primećujemo da je ploča prilično oskudna sa dodatnim konektorima za ventilatore. Praktično tu su primarni CPU FAN konektor i njegova sekundarna opcija za vodeno hlađenje u zoni CPU ležišta i samo još dodatni par priključaka na donjem delu u zoni USB midbard konektora – jednostavno malo za ploču ovu cenovnog kalibra. Zato su tu konektori za podršku rada LED uređaja. Podržane su svetleće trake na +5V kao i one na +12V. 
 
Na žalost ploča nema interni USB 3.1 “midboard” konektor, a trebalo bi u ovoj cenovnoj klasi da bude prisutan. Tu je samo klasični USB 3.0 za povezivanje konektora sa prednje strane kućišta. 
 
Čak je i audio mikroprocesor nešto stariji model, radi se o Realtek-ovom ALC1150 7.1 codec rešenju, poznatom još sa prethodne generacije matičnih ploča. Poznato i bar kada je u pitanju rad, pouzdano rešenje sa širokom bazom podrške za drajvere.   
 Biostar_Z490_GTA_Racing_9s.jpg
 
Biostar nije hteo da eksperimentiše ni sa LAN kartom pa se opredelio za konzervativniji pristup i provereno dobre performanse Intel i219V gigabitnog kontrolera, koji je uzgred zaštićen od štete koju bi mogao da napravi statički elektricitet. 
 
Nikakve primedbe apropo rada audio sekcije i žičane mreže nismo imali. Na žalost nismo imali M.2 Wi Fi kartu da isprobamo i dotičnu opciju, ali radimo na tome pa ćemo ubuduće svakako proveravati i ovu opciju.
 
U pogledu ponude USB portova, Z490 GTA stavlja vam na raspolaganje šest USB 3.0 (USB 3.2 Gen1) konekcija sa maksimalnim transferom podataka od 5 Gbps i šest klasičnih USB 2.0 konekcija. Ukupan broj ovde navedenih konekcija se odnosi i na one dostupne preko “midboard”, internih konektora. Na žalost na spisku ovog modela je izostao brzi USB 3.2 Gen2 što svakako zameramo obzirom na cenu ploče. 
 Biostar_Z490_GTA_Racing_10s.jpg
 
Što se tiče dostupnosti konekcija na ATX I/O panelu, zatičemo: PS/2 portove za tastaturu i miš, zatim konektore za video izlaz integrisane grafike u vidu jednog Display Port-a, HDMI-a u standardnoj formi i već pomalo zaboravljenog D-SUB konektora. Sledi par konektora za Wi Fi antene i potom dva para USB 3.0 konektora, nakon čega sledi “vertikala” sa LAN RJ45 konektorom i par USB 2.0 portova. Na kraju tu su samo tri analogna 3.5mm konektora za zvuk (mikrofon, linijski ulaz i linijski izlaz).
 
BIOS okruženje je već prepoznatljiv grafički potpis Biostara koji deli istu temu sa pratećim softverskim alatima za kontrolu i monitoring vitalnih parametara rada. Opcije su lako prepoznatljive i dostupne, bez suvišnih ili skrivenih podmenia.

Biostar Z490 Racing GTA - performanse

Test sistem:

MB: 

Biostar Z490 GTA Racing

CPU: 

Intel Core i5 10600K
Intel Core i5 10400

RAM: 

HyperX PREDATOR RGB 2933 CL16 2x 8GB
HyperX PREDATOR RGB 4266 CL20 2x 8GB

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 3TB SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A2000 1TB M.2 NVMe x4
ADATA Gammix S11 Pro 240GB M.2, NVMe x4
Cooler:

Noctua NH-D12

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum  
Driver:

Intel Chipset 10.1.18383.8213

OS: Windows 10 64-bit ver. 1909

Performanse:

Benchmarks 2020 ( Home Media Performance )
Obrada muzike
Konverzija videa
Obrada fotografija
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - RAM Performance )
transfer rate
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 13 25 38 50
veće je bolje (GB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU AES Performance )
transfer rate
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 5000 10000 15000 20000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU Archiver Performance )
transfer rate
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Blender 2.82 - Goosberry Benchmark )
time
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 10 20 30 40
manje je bolje (min.)
Benchmarks 2020 ( Division 2 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 24 47 71 93
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Assassin`s Creed Odyssey - 1080p, Very High )
frejmrejt
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 25 50 75 100
ve'e je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Counter Strike GO - 1080p, High )
frejmrejt
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 113 225 338 450
veće je bolje (fps)
Temperatura ( BIOS "default" podešavanja )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Potrošnja ( BIOS )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 38 75 113 150
manje je bolje (Watt)
Max Turbo Boost ( frekvencija )
radni takt
Z490 Aorus Master
Z490 GTA
Z490 Aorus Elite AC
0 1325 2650 3975 5300
veče je bolje (MHz)
 
U pogledu performansi na standardnim radnim vrednostima, nemamo neke zamerke mada se primećuje u tim sitnim razlikama taj konstatni zaostatak, nešto viša radna temperatura procesora kao i veća potrošnja. To pažljivom oku govori kako ovoj ploči definitivno treba “utezanje” i bolja optimizacija kako bi bila na nivou najboljih iz ove, zahtevne klase modela od 200€.

Biostar Z490 Racing GTA - zaključak

Na kraju sumiramo utiske. Uprkos tome što je subjektivni osećaj da je Biostar prilično popravio kvalitet izrade, nekako ova ploča ostavlja osećaj kako je nedorasla zahtevima Comet Lake “K” primercima sa otključanim multiplikatorom i overkloking ambicijama. Možda je to zadatak Z490  GTA EVO modela, ali obzirom na na cenu Z490 GTA od skoro 200€ i činjenice da koristi najskuplju verziju čipseta serije 400 – očekujemo više i bolje. 
 
Biostar_Z490_GTA_Racing_11s.jpg
 
Zbog uočenih nedostataka u radu sa jačim primercima 10. generacije Intel Core procesora, smatramo da je ploča jednostavno preskupa ukoliko je poredite sa mogućnostima i performansama direktnih konkurenta (ASRock Z490 Extreme 4, Gigabyte Z490 Aorus Elite AC ...). Uprkos pozitivnom prvom utisku, Z490 GTA treba još mnogo toga da popravi kako bi se nosio sa proizvodima iz tzv “prve lige” proizvođača. 
 
Da stvar nije toliko crna, pokazuje kako je u radu sa manje zahtevnim primercima poput Core i5 10400 – dobra. Ipak, za ovu vrstu procesesora je namenjena jeftinija serija čipsetova i matičnih ploča. Tu eventualno vidmo njenu šansu, pre svega među sistem integratorima i potrebama manje zahtevnih, da ne kažem običnih korisnika kojih je i najviše među nama, dok će entuzijasti i oni sa overkloking ambicijama definitivno zaobići ovaj model. Naravno, ovo ne znači da sada treba očajavati ukoliko dobijete sistem baziran na ovoj ploči, već treba da povedete pažnju sa kojim procesorom uparujete ovu ploču, a tada postoji definitivno razlika, što je i ovaj test pokazao!
 
 

Prednosti:

- Solidan rad sa manje zahtevnim primercima Commet Lake tehnologije
- M.2 WiFi opcija sa konektorima za antenu
- Dobra RGB podrška
 
Nedostaci:

- VRM problematičan u radu sa Commet Lake “K” primercima
- Otežano postizanje visokih frekvencija (OC) RAM modula
- Loše overkloking performanse
- Nedostaje USB 3.2 Gen2

 
Cena: 180-200 €vra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte Z490 Aorus Master

Test: Gigabyte B550 Vision D

10203
10205
10206
10207
10208
10209