Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Z87M-PLUS

02.05.2014 11:33 | 0 Hardver
Test: ASUS Z87M-PLUS

Tri ATX modela kompanije ASUS koje smo vam nedavno predstavili spadaju u tri različite kategorije, kako po ceni, tako i po drugim osobinama. Ono što im je zajedničko je da nude najjači Intel čipset i da im nikako ne manjkaju performanse. Nakon velikana, bar po svojim dimenzijama, model koji vam u ovom mini-bloku o ASUS pločama predstavljamo odaziva se na Z87M-PLUS

Uvod

Zoran Petrović

Test: ASUS Z87M-PLUS

Za razliku od ostatka ASUS modela opremljenih Z87 čipsetom, ovo je prva mATX ploča sa M u nazivu, što bi kupcima u startu trebalo da da do znanja da se radi o manjim dimenzijama. Sa cenom koja je skoro identična kao i kod Z87-C modela, ova ploča ima lepo konkurenciju, i to pod istim brendom. Međutim, mATX dimenzije čine ovu ploču idealnim rešenjem za moćne platforme i HTPC mašine smeštene u mala tiha kućišta koja ne zauzimaju jedan kubni metar pored radnog stola.

Kao što smo to i navikli, nijedna ASUS ploča nije dizajnirana tek tako, već svaka od njih poseduje tačnu ciljnu grupu, a ni Z87M-PLUS ne odudara od ove politike. Iako je ASUS sa uvođenjem velikog broja novih oznaka uneo malu pometnju (TUF, ROG, WS, DELUXE, L, C, PLUS, PRO, SE...), posebno jer su razlike između pojedinih modela minimalne, hajde da vidimo da li je “PLUS” u oznaci našeg modela tu s razlogom. Naravno, kao i uvek, prvo ide podsećanje na Z87 čipset, sa svojim prednostima.


Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z87M-PLUS (C2)
 • Platforma Intel
 • Veličina microATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 4 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA, DVI-D, HDMI
 • Ostali konektori PS/2 kombinovani konektor za tastaturu/miša, Optički S/PDIF izlaz
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI Z97 MPower Max AC

Berlin: upoznajmo se sa ASUS Z97 modelima matičnih ploča

10203
10205
10206
10207
10208
10209