Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Z87 Deluxe QUAD

17.03.2014 12:46 | 0 Hardver
Test: ASUS Z87 Deluxe QUAD

Dok se Intel polako ali sigurno sprema da predstavi novu generaciju procesora, a proizvođači matičnih ploča uveliko rade na modelima za iste, ASUS je rešio da malo osveži ponudu i dodatno “zakomplikuje” izbor prosečnog kupca. U već prilično širokoj ponudi koja pokriva cenovni rang od 40 do 400 evra, sa novim modelom na svakih 10 evra, ASUS je predstavio nekoliko novih matičnih ploča opremljenih Z87 čipsetom. U narednom periodu predstavićemo nekoliko novih Z87 ploča, a prva na tapetu je i najbolje opremljena među njima jeste - Z87-Deluxe/QUAD

Test: ASUS Z87 Deluxe QUAD

Zoran Petrović

Svi već znamo šta Deluxe modeli nose sa sobom. Radi se o veoma dobro opremljenim modelima, koji iako nisu primarno namenjeni overklokerima, pored vrhunske opreme i visokokvalitetnih komponenata nude i performanse koje se mogu porediti sa ROG i Workstation modelima. Jednostavno, Deluxe označava da se radi o modelu koji je namenjen zahtevnim korisnicima koji neće provoditi besane noći cedeći i poslednji megaherc iz svog sistema, iako je tu neosporni potencijal koji to omogućava. Ove ploče nude najbolje od najboljeg, i još malo više od toga. Za uložene novce (koji nikad nisu mali, što je i logično) dobijate vrhunsku stabilnu platformu sa najkvalitetnijim komponentama i gomilom dodatne opreme, pa ni ovoga puta Deluxe model nije razočarao ni u jednom pogledu.

Logično je da ove ploče po pravilu pripadaju visokoj klasi, pa je sve što možete zamisliti da je potrebno za ovakve ploče – prisutno. Pre same ploče, evo nekoliko reči o Z87 kontrolerskoj logici.

Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z87-Deluxe/Quad
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 10 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Video izlazi HDMI, 2x Thunderbolt 2
 • Ostali konektori Optical S/PDIF out konektor
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 • Dodatno USB BIOS Flashback dugme, ASUS Wi-Fi GO! modul (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac and Bluetooth v4.0/3.0+HS)
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock Z87 Pro3

Test: ASUS Z87-Expert

10203
10205
10206
10207
10208
10209