Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Z87 Deluxe QUAD

17.03.2014 12:46 | 1 Hardver
Test: ASUS Z87 Deluxe QUAD

Dok se Intel polako ali sigurno sprema da predstavi novu generaciju procesora, a proizvođači matičnih ploča uveliko rade na modelima za iste, ASUS je rešio da malo osveži ponudu i dodatno “zakomplikuje” izbor prosečnog kupca. U već prilično širokoj ponudi koja pokriva cenovni rang od 40 do 400 evra, sa novim modelom na svakih 10 evra, ASUS je predstavio nekoliko novih matičnih ploča opremljenih Z87 čipsetom. U narednom periodu predstavićemo nekoliko novih Z87 ploča, a prva na tapetu je i najbolje opremljena među njima jeste - Z87-Deluxe/QUAD

Zoran Petrović

Svi već znamo šta Deluxe modeli nose sa sobom. Radi se o veoma dobro opremljenim modelima, koji iako nisu primarno namenjeni overklokerima, pored vrhunske opreme i visokokvalitetnih komponenata nude i performanse koje se mogu porediti sa ROG i Workstation modelima. Jednostavno, Deluxe označava da se radi o modelu koji je namenjen zahtevnim korisnicima koji neće provoditi besane noći cedeći i poslednji megaherc iz svog sistema, iako je tu neosporni potencijal koji to omogućava. Ove ploče nude najbolje od najboljeg, i još malo više od toga. Za uložene novce (koji nikad nisu mali, što je i logično) dobijate vrhunsku stabilnu platformu sa najkvalitetnijim komponentama i gomilom dodatne opreme, pa ni ovoga puta Deluxe model nije razočarao ni u jednom pogledu.

Logično je da ove ploče po pravilu pripadaju visokoj klasi, pa je sve što možete zamisliti da je potrebno za ovakve ploče – prisutno. Pre same ploče, evo nekoliko reči o Z87 kontrolerskoj logici.

Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z87-Deluxe/Quad
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 10 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Video izlazi HDMI, 2x Thunderbolt 2
 • Ostali konektori Optical S/PDIF out konektor
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 • Dodatno USB BIOS Flashback dugme, ASUS Wi-Fi GO! modul (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac and Bluetooth v4.0/3.0+HS)
 

Deluxe od početka do kraja

Već na prvi pogled je jasno da ASUS nije štedeo ni u kom pogledu. Pun ATX format, najkvalitetnije komponente, masivno hlađenje, veliki broj konektora, dodatnih kontrolera i čipova. CPU se napaja preko dodatnog 8-pinskog konektora, a napajanje kontroliše DIGI+ digitalna naponska jedinica koja se brine i za CPU i za RAM. Struja koja dolazi do CPU soketa prolazi kroz 16 faza filtriranja šuma, dok se ka RAM-u struja filtrira preko dve faze, što naponsku sekciju grupisanu oko CPU-a i RAM-a čini veoma moćnom, pa ne čudi što je RAM deklarisan na raspon od 1066 do 3200 MHz.

Z87 kontrolerski čip i naponska sekcija su dobili masivne pasivne hladnjake, koji su delom povezani presovanom vrućom cevi kako bi se toplota bolje rasporedila na veću površinu, a tu je standardno i kuler za “južni most”, nešto širi i niži profilom.
Četiri DIMM slota omogućavaju visoke, već pomenute frekvencije, a kao što nas je ASUS Navikao, šnale su izostale sa donjeg dela, kako ne bi smetale prilikom izmene modula ako je dugačka grafika u primarnom PCI Express slotu.

Za proširenje se brinu tri PCI Express 3.0 slota koja omogućavaju kombinaciju maksimalno tri grafike, odnosno četiri GPU-a (otud QUAD u nazivu). Prvi jedini ima konektore celom dužinom i shodno omogućava pravih x16 linija, dok drugi i treći radi u x8, odnosno x4 modu. Sa dve grafike ćete imati x8/x8 konfiguraciju dok u slučaju tri grafike rade u x8/x4/x4. S obzirom na to da ploča poseduje i dva Thunderbolt konektora druge generacije ne čudi što su ASUS inženjeri u pomoć pozvali PLX PEX8608 čip, kako bi obezbedili dovoljna broj PCI Express linija za sve te konekcije.

Između velikih PEG slotova našlo se mesta za “kratke” PCI Express x1 2.0 portove koji broje do četiri, a čija će dostupnost pre svega zavisiti od zauzeća PEG slotova, odnosno kulera na grafikama koji ih mogu zakloniti. Za skladištenje podataka na raspolaganju vam je čak deset SATA konektora, od kojih šest kontroliše Z87 (žuti), a četiri dodatni ASMedia ASM1061 kontroler (tamno braon).

U skladu sa Deluxe filozofijom zadnja strana raspolaže sa deset USB portova, WiFi i Bluetooth konektorima, dva Thunderbolt 2 porta, HDMI, dva gigabitna LAN, i šest analognih i jednim digitalnim audio konektorom, što je više nego što će naprednom korisniku ikada zatrebati.

Pomenuti WiFi konektori služe za antenu koja se dobija u paketu, a koja obezbeđuje prijem bilo BT 4.0, bilo WiFi 802.11ac kompatibilnim uređajima, što je oprema koja se ne viđa toliko često na matičnim pločama. Za dva gigabitna LAN interfejsa se brinu Realtek i Intel kontroleri, dok ispomoć dodatnim USB 3-.0 kontrolerima omogućava ASMedia čip.

 

Thunderbolt 2, NFC

ASUS Z87-Deluxe/QUAD je prva matična ploča na svetu koja poseduje dva Thunderbolt 2 interfejsa. ASUS je na standardnu Z87-Deluxe dodao i Intel DSL5520 Falcon Ridge kontroler, koji obezbeđuje pomenuta dva Thunderbolt 2 konektora sa podrškom za do četiri kanala protoka od 20 Gb/s. Iako Thunderbolt kao tehnologija tek sazreva i kod nas nema previše uređaja koji mogu da je koriste, korisnici kojima ona ima smisla će se itekako obradovati, jer protok od 20 Gb/s omogućava povezivanje velikog broja uređaja, bilo da se radi o 4K monitorima, eksternim diskovima ili sličnim uređajima koji zahtevaju veliki protok podataka.

NFC polako postaje standard na pametnim telefonima, a ASUS je u paket spakovao i NFC Express box koji ima više funkcija. Pored obezbeđivanja dodatnih USB 3.0 portova (hub) omogućava bežično prebacivanje podataka sa pametnog telefona, daljinski pristup preko drugih NFC uređaja (tablet, pametni telefon), a tu je i NFC tag kojim možete pokrenuti neku od omiljenih aplikacija, igara ili je koristiti za logovanje u OS.

Takođe, s obzirom na to da se radi o Deluxe ploči ne čudi što se u paketu isporučuje i 2,5’’ USB 3.0 hub koji se povezuje direktno na ploču, i koji je koristan za slučaj da imate starije kućište, bez ovog interfejsa.

 

 

Softver, BIOS, OC

Pre nego što se bacimo na softver, BIOS i OC osvrnućemo se malo i na napredne dodatke koje olakšavaju život overklokerima u nama. Pored naprednog sistema hlađenja i kontrole ventilatora, bilo iz BIOS-a, bilo iz OS-a, tu je šest četvoropinskih konektora za ventilatore strateški raspoređenih po najbitnijim mestima.

TPU i EPU prekidači smeštetni su u donjem desnom uglu, pored Direct key i Clear CMOS tastera, dok je MemOK ostao u gornjem desnom delu, pored DIMM slotova. Uz donju ivicu postavljeni su i osvetljeni Power i Reset tasteri, kao i dva alfa-numerička displeja namenjeni naprednoj dijagnostici sistema. Napokon, na zadnjem panelu se našao i BIOS Flashback taster sa funkcijom o kojoj smo više puta pisali.

Iako se ne radi o overklokerskoj ploči, jasno je da ovaj model može da “izađe na crtu” dobrom delu ROG i WS modela i da pokaže rezultate koji su rame uz rame sa pomenutim specifičnim serijama. Još jedan dokaz tome je i napredna BIOS sekcija koja nikoga neće ostaviti ravnodušnom, i koja raspolaže sa pregršt naprednih opcija kojima će stari vukovi bez problema uspeti da izvuku maksimum iz bilo koje komponente koja je povezana na ploču. Uz brzu ASUS softversku podršku koja ažurira BIOS vrlo redovno ovo daje još jednu dodatnu dimenziju upotrebi ovog modela.

AI Suite3, u paketu sa aplikacijom za bežične konekcije i dodatkom za NFC omogućava već viđen odličan softverski paket kojem bi pozavidele velike softverske kompanije, a tu je i dobro poznata tehnologija 4-Way optimization koja manuelno ili automatski podešava naponsku jedinicu, CPU, hlađenje i energetski efikasan rad.

Korišćenjem upravo ove tehnologije ploča je sa nominalnog takta naš testni Core i5 4670K podigla sa 3,4/3,8 GHz na 4,4 GHz, ubrzavajući i GPU na 1302 MHz, ali ostavljajući RAM na deklarisnih 2133 MHz jer je overklok množioca dao bolje rezultate od overkloka putem magistrale. Sa lepo podignutim taktovima i odličnom naponskom jedinicom, ASUS Z87-Deluxe/QUAD je sa ASRock Z87 PRO3 matičnom pločom koju smo nedavno testirali “obrisala pod”. Po pitanju stabilnosti, raspona Turbo frekvencije i overkloka, ASUS je pokazao dominaciju kako hardverske osnove, tako i napredne softverske komponente koja itekako ume da iskoristi implementirane tehnologije. Kako smo nedavno prešli na Windows 8.1 operativni sistem rezultati za poređenje su malo škrti, jer su dosad ploče testirane na Windows 7 OS-u, ali se baza polako puni, pa će uskotro biti mnogo više rezultata za poređenje.

Iako u odnosu na ASRock Z87 PRO3 taktovi nisu toliko viši ni na CPU ni na GPU strani rezultati pokazuju 10-15% bolje vrednosti na ASUS strani, pa za automatizovanu OC stranu imamo samo reči hvale. Još jednom napominjemo da manuelni overklok zavisi umnogome od konkretnih primeraka komponenata, kao i da jedna verzija BIOS-a može mnogo toga da promeni, pa ovaj deo ostavljamo vama i jedva čekamo da nam javite koje ste rezultate postigli, jer ova ploča ima ogroman overklokerski potencijal.

 

 

 

Rezultati


Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
 

 

 

Rezultati, gejming

Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
Tomb Raider ( Tomb Raider )
1680x1050
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Tomb Raider
 

 

 

Zaključak

S obzirom na to da se ASUS Z87-Deluxe/QUAD prodaje po ceni koja se kreće od 37.000 do 40.000 dinara jasno je da je namenjena korisnicima sa dubljim džepom koji ne žele da mnogo razmišljaju već uzimaju najbolje. Mislite da je to puno? Kako se uzme. Posebno kod konkretnog modela koji ima nekoliko vrlo jasno uočljivih aduta. Naravno, mi smo svesni da će za prosečnog korisnika, posebno u Srbiji, ploča cenovno ostati van domašaja, ali ova ploča pogađa specifičnu, usku kategoriju za koju će biti jednostavno ubedljivo najbolji izbor.

Iako je cena postavljena visoko smatramo da ASUS itekako ima dobrih razloga da traži 40.000 dinara za Z87-Deluxe/QUAD jer kada se uzmu u obzir količina opreme, kvalitet komponenata, performanse, pa i to da se radi o matičnoj ploči koja je prva izašla sa dva Thunderbolt 2 interfejsa cena je opravdana. Stoga će ova ploča biti isplativa pre svega korisnicima koji će koristiti Thunderbolt 2 interfejs, i kao takva spada u red vrlo pristupačnih modela koji na sebi poseduju Intel DSL5520 Falcon Ridge kontroler. Pored toga, teško da će bilo koji drugi profil korisnika imati nešto protiv da svoj sistem obogati ovom matičnom pločom.


 

Za:

- Thunderbolt 2
- velika količina dodatne opreme
- Wifi i Bluetooth
- Z87 čipset
- 16+2 faza naponske jedinice
- 3200+ MHz RAM
- odlična OC podrška, manuelna i automatska
- UEFI BIOS sekcija bez premca i prave konkurencije
- podrška za tri grafike/četiri GPU-a

Protiv:

- cena


Matičnu ploču na test ustupio Gigatron.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock Z87 Pro3

Test: ASUS Z87-Expert

10203
10205
10206
10207
10208
10209