Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus RoG Strix Z370-F Gaming

09.10.2017 10:38 | 2 Hardver
Test: Asus RoG Strix Z370-F Gaming

Coffee Lake procesori će konačno doneti više od četiri jezgra na Intelovoj mejnstrim platformi. Nažalost, kako stoje stvari za sada Intel to nije preterano elegantno izveo, jer su mnogi očekivali da će sa Z270 pločama moći da "poteraju" seriju 8000 procesora, ali od toga izgleda da neće biti ništa. Dakle, nova generacija procesora za sobom povlači i novu generaciju matičnih ploča. Prva je već stigla do nas, a u pitanju je Asusov model sa Z370 čipsetom.

Asus RoG Strix Z370-F Gaming (Cena: Trenutno nije poznata)

Dakle, kao što smo rekli u uvodu, ukoliko budete želeli neki od uskoro ozvaničenih procesora sa Coffee Lake jezgrom, odnosno Core i7 8700K ili Core i5 8600K, nova ploča će biti neophodna. Prethodna generacija matičnih ploča, barem za sada, neće biti kompatibilna iako se radi o identičnom procesorskom ležištu (LGA1151). Potencijalnih razloga je mnogo, od različitog rasporeda funkcija pinova, preko drugačijeg "power management" sistema, VRM-ova itd. Očigledan je obično tačan, a to je da Intel želi još jednom da "potera" svoje poklonike da otvore novčanik i koliko god se to možda nekom ne dopada je vrlo verovatno jedan od glavnih razloga. Uostalom, ne sumnjamo da to neće sprečiti da Coffee Lake procesori ostvare uspeh, jer su mnogi korisnici čekali upravo ovakve procesore na LGA1151 platformi. Podsetimo se, reč je o 10-nanometarskim modelima koji će konačno doneti šest jezgara u svet mejnstrima za Intel. Uz visoke taktove, ovi procesori će vrlo verovatno biti idealan izbor za gejming i tu će vladati, dok će imati vrlo konkurentne performanse osmojezgarnim Ryzenima u ostalim segmentima. Bilo kako bilo, nova ploča će vam trebati, a imajte u vidu da novi Z370 modeli ne podržavaju prethodnu generaciju LGA1151 procesora.

 intel_z370_slide.jpg

Dok su Coffee Lake procesori najveće osveženje od kada je predstavljen Sandy Bridge, prateći čipseti će verovatno biti još jednom bez većih unapređenja. Štaviše, Intel Z370 će se verovatno zapamtiti samo kao čipset koji je doneo podršku za Coffee Lake, jer nema nikakvih promena u odnosu na Z270 koji je sam po sebi bio inkrementalni "update". Prema rečima Intela, tu su unapređenja na polju sistema za isporuku napona prema procesoru koji bi u teoriji trebali da donesu bolji overklok, ali u praksi se to svodi na pretpostavke, jer bolji OC potencijal može uvek da se pripiše 10-nanometarskoj litografiji.

asus_rog_strix_z370_f_gaming_008_s.jpg

Asus RoG Strix Z370-F Gaming vizuelno izgleda poput istoimenog Z270 modela i na prvi pogled gotovo i da nema razlika. Osnova ploče je vrlo verovatno identična, jer štampana ploča deluje potpuno identično, uključujući "layout" koji je neverovatno sličan uz tek poneku kozmetičku izmenu.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_010_s.jpg

Tajvanski proizvođač nije želeo previše da menja dizajn, jer je Z270F sam po sebi bio odličan, pa nije bilo razloga za veće izmene. Oko LGA1151 ležišta za procesor se nalazi solidna naponska jedinica. Filtracija napona se obavlja u 10 faza, a tu je i činjenica da se koriste kvalitetne komponente kao što su 5k kondenzatori, zajedno sa oklopljenim zavojnicama, što bi trebalo da obezbedi dug radni vek i stabilnost prilikom overkloka.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_015_s.jpg

Ugrađeni su veliki aluminijumski hladnjaci koji prekrivaju naponsku jedinicu, implementirana je i AuraRGB tehnologija. Pored toga što može da se podešava boja osvetljenja i režim putem softvera ili BIOS, tu je i AuraSync koja omogućava da kontrolišete osvetljenje svih Asus proizvoda sa ovom opcijom. Ovo rešenje je odlično i daje uvid u to da Asus želi da napravi kompletan ekosistem, a ne samo zasebne proizvode.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_016_s.jpg

Desno od LGA1151 ležišta za procesor se nalaze četiri DIMM slota za memorijske module, koji podržavaju dvokanalni rad i maksimalnu frekvenciju do 4000 MHz što je malo više od Z270F modela koji je zvanično podržavao module do 3866 MHz.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_017_s.jpg

Asus RoG Strix Z370-F Gaming poseduje veliki broj PCIe slotova. Ističu se tri PCIe slota punih dimenzija. Kako to trend nalaže, Asus je prva dva slota, koji se koriste mahom za grafičke karte, ojačao metalnom konstrukcijom kako bi bio u stanju da pretrpi drastično veće sile nego klasični plastični slotovi.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_021_s.jpg

Ispod možete videti i način na koji su predviđeni da rade slotovi. Kao i ranije, podržan je samo klasičan SLI sa dve karte zbog činjenice da Nvidia predviđa rad PCIe slotova minimalno u x8 režimu. AMD je manje rigorozan, pa je zbog toga moguće napraviti trostruku CrossFireX konfiguraciju.

2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 or dual x8)
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (max at x4 mode)
4 x PCIe 3.0/2.0 x1

Sva tri velika slota odgovaraju PCI-Express 3.0 specifikaciji i mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 konfiguraciji. Treći je takođe PCI-Express 3.0 i radi u x4 modu. Zanimljivo je i to da su prisutna čak četiri PCIe x1 slota za ostale komponente.

asus_rog_strix_z370_f_gaming_018_s.jpg

Asus RoG Strix Z370-F Gaming - Nastavak

Kako čipset suštinski nije menjan, a Asus nije dodavao dodatne kontrolere tu je šest SATA 6 Gbps konektora i dva M.2 slota koji su obavezni deo moderne Intel LGA 1151 ploče.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_028_s.jpg

Dobra vest je da su M.2 slotovi, pametno smešteni na ploču kako im grafičke karte ne bi smetale. Proizvođač ih je pozicionirao tako da su dovoljno udaljeni od PCIe x16 slota, dok je drugi slot u liniji sa PCIe x1 slotom u koji se najčešće stavljaju ekstremno kratke kartice za proširenje funkcionalnosti PC-a.

asus_rog_strix_z370_f_gaming_025_s.jpg

 

Novost je to što se jedan M.2 uređaj može hladiti, što je Asus nedavno uveo kod svojih novih matičnih ploča, a princip je vrlo jednostavan. Putem par šrafova koji se nalaze na hladnjaku čipseta se uklanja gornji element i postavlja M.2 kartica, a zatim je potrebno da se gornji deo hladnjaka vrati i to je sve. Ideja je da se na ovaj način hlade M.2 SSD-ovi koji umeju fino da se zagreju, jer nemaju kućište poput 2.5-inčnih modela koje preuzima ulogu hladnjaka u većini slučajeva.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_024_s.jpg

asus_rog_strix_z370_f_gaming_029_s.jpg

asus_rog_strix_z370_f_gaming_030_s.jpg

asus_rog_strix_z370_f_gaming_031_s.jpg

Pomalo smo razoračarani zadnjim panelom koji po broju konektora parira Z270F modelu. Sa druge strane, odabir konektora je nešto slabiji. Naime, Tu su po dva USB 3.1 Gen1 i USB 2.0, kao i dva USB 3.1 Gen2 porta od kojih je jedan Type-C. Prisutno je pet 3.5mm audio priključaka kao i S/PDIF. Tu su i sva tri tipa digitalnih video izlaza, odnosno DVI, HDMI i DisplayPort. Naravno, tu je i LAN iza koga stoji Intel I219V kontroler, kao i jedan kombinovani PS/2 port za slučaj da koristite neku od starijih periferija. Ipak, Z270F Strix je raspolagao sa četiri USB 3.1 Gen1 i nije bilo USB 2.0 konektora, pa je u suštini imao bolji izbor konekcija.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_012_s.jpg

Kvalitetna audio sekcija koju Asus naziva SupremeFX Audio je standardno prisutna u identičnom izdanju kao i kod prethodnog modela. Osnovu čini Realtek ALC S1220A koji je uparen sa dvostrukim pojačalima za slušalice i kvalitetnim audio kondenzatorima koje je potpisao Nichicon. Naravno, tu je i EMI zaštita, a podržana je reprodukcija 32-Bit/192kHz audio materijala. Takođe, Asus se hvali 120 dB SNR-om za reprodukciju, odnosno 113 dB SNR pri snimanju što je svakako pohvalno.

asus_rog_strix_z370_f_gaming_026_s.jpg

asus_rog_strix_z370_f_gaming_020_s.jpg

BIOS

Asus RoG Strix Z370-F Gaming koristi suštinski identičan UEFI bios kao i ostali modeli iz Republic of Gamers porodice, odnosno kao i sve ostale ploče koje kompanija proizvodi. Kolorna šema ista, jer je zvanično reč o Republic of Gamers modelu što automatski znači da može da dobije bios crveno-crne boje. Prvo na šta nailazite je skraćeni režim, odnosno mod koji većinu potrebnih kontrola stavlja na glavni ekran. Alternativno, tu je napredni režim koji će vam omogućiti detaljno podešavanje svih stavki.

asus_rog_strix_z370_f_gaming_001_s.jpg

 

Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.
Ipak, sve što je potrebno za overklok je tu i ukoliko ne tražite da podešavate detaljno sublatencije memorije i neke dodatne napone koji će vam služiti samo u ekstremnim situacijama, možete da računate da vam ništa neće nedostajati. Uostalom, većina čak i najnaprednijih korisnika prilikom overkloka za "svaki dan" ostavi ova podešavanja na "auto".Odeljak za praćenje napona i temperature je praktično isti u odnosu na ostale modele, ali je ipak manji broj senzora i konektora za ventilatore smanjio količinu informacija koju možete da dobijete. Ne mnogo, tako da se ne treba previše opterećivati. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate. Tu je i niz dodatnih opcija, među kojima se nalazi odličan sistem za fleš biosa, proveru SPD informacija za memoriju, kao i info o slotovima na ploči gde možete da vidite šta se gde nalazi.

Pakovanje i propratna oprema

Kutija je prepoznatljiva za Strix seriju i tu izmena nije bilo uopšte. Pod tim mislimo na izostanak jednoličnog bordo-crvenog dizajn kutije. Umesto toga, dočekuje nas pretežno crna kutija sa puno detalja kako sa prednje, tako i sa zadnje strane. Prednja stranica ne otkriva previše, već je osmišljena tako da privuče pažnju, dok se većina informacija o samoj ploči nalaze pozadi.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_001_s.jpg

Zadnja strana prikazuje detaljne specifikacije, sliku ploče i objašnjenje nekih Asus tehnologija koje su implementirane i kojima kompanija želi da se istakne među ostalim proizođačima. Bez mnogo iznenađenja, u prvi plan je stavljena fantastična audio sekcija, AURA RGB sistem osvetljenja, USB 3.1 itd.

asus_rog_strix_z370_f_gaming_002_s.jpg

Propratno pakovanje nije preterano bogato, ali daleko od toga da može da se klasifikuje kao siromašno. Štaviše, retko smo viđali više ukoliko izostavimo slučajeve kada smo testirali naskuplje predstavnike nove generacije Intel ploča. Osnovne stvari su uključene i tu mislimo na SATA kablove kojih ima 4 komada, SLI HB mostić, alat za montažu procesora, dokumentaciju, disk sa drajverima i programima i sl. Osim toga, treba pomenuti plastične vezice za kablove, dodatak za potporu grafičkoj karti, produžni kabl za RGB LED osvetljenje... Sve ovo čini paket bogatijim, a verujemo ujedno i ne previše skupljim za proizvođača.

asus_rog_strix_z370_f_gaming_003_s.jpg

asus_rog_strix_z370_f_gaming_005_s.jpg

asus_rog_strix_z370_f_gaming_006_s.jpg

asus_rog_strix_z370_f_gaming_007_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 8600K
Matična ploča: Asus RoG Strix Z370-F Gaming
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Corsair Vengance 3000 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Windows 10 64 bit

 

 

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Read
Write
Copy
Latency
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Read
Write
Copy
Latency
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Overklok

U pogledu overkloking mogućnosti testirani ROG STRIX Z370-F GAMING se pokazao više nego dostojnim ROG reputacije.  Intel Core i5 8600K smo do 4.9 GHz uspevali da overklokujemo bez ručne intervencije što praktično znači da smo samo povećavali multiplikator radne frekvencije u BIOS-u ploče. Ostalo je na sebe preuzela automatika na matičnoj ploči uz precizno doziranje potrebnog napona. Obzirom da smo frekvenciju podesili jednako za sva prisutna jezgra, eliminisali smo mogućnost da smo pojedinačna "dotaknu" ovako visoke radne učestanosti. Usled toga potrošnja energije je značajnije porasla.
 
Prateća pojava u čitavoj situaciji karakterističnoj za overkloking je i rast temperature CPU čipa. Zbog toga smo se opredelili za AiO sistem vodenog hlađenja u vidu NZXT Kraken X62 modela. Obzirom na dobru reputaciju bili smo sigurni da će u potpunosti ispuniti misiju hlađenja Core i5 8600K procesora tokom overkloking eksperimentisanja. 
Primetili smo da ploča dodaje veće vrednosti napona tokom eksperimentisanja sa podizanjem frekvencije što je uticalo na izrazite skokove radne temperature prilikom opterećenja svih procesorskih jezgara. Konačno stabilnih 4.9 GHz ploča je uspostavila uz vrednost napona od 1.385V. Pokušaj na 5GHz je završio neuspešno "pucanjem" pokrenute rendering aplikacije što je bio znak da krećemo sa ručnom kontrolom. 
 
8600koccpuzmala.jpg
Pokušavamo još jednom sa predefinisanim overkloking profilom na 5GHz koji je ASUS ponudio na osnovu karakteristika Ci5 - 8600K karakteristika, ali se dotični završio jednako neuspešno "zamrzavanjem" aplikacije tokom izvršenja test operacije. Definitivno odustajemo od automatike i prelazimo na manuelnu kontrolu. Podižemo multiplikator na 50x, radni napon procesorskih jezgara (Vcore) na vrednost od 1.42V i podižemo Windows 10. Sve deluje savršeno što potvrđuje i prvi test. Međutim, nakon dva tri ponavljanja, aplikacija "pada". Vraćamo se u BIOS i podižemo napon na 1.435V te ponavljamo proceduru. Ovoga puta je sve u najboljem redu. CPU održava željeni nivo stabilnosti kroz pokretanje nekoliko različitih aplikacija i igara. Temperatura je pod kontrolom, što potvrđuje konstataciju da je Kraken X62 na visini zadatka.
 
Sledeći korak i idemo na 5.1 GHz. Pokušavamo sa istim naponom međutim sistem pada već prilikom podizanja. Povećavamo napon na 1.45V, Windows učitava desktop ali i najmanji pokušaj pokretanja test baterije dovodi do nepovratnog "pucanja" sistema. Pokušaj sa povećanjem vrednosti napona nije urodio željom za stabilnijim radom već je samo kontrolu temeprature i njene iznenadne skokove učinio dodatnim faktorom nestabilnosti. Bilo je oćigledno da je dotaknut sam prag fizičkih mogućnosti konkretnog primerka Cofee Lake čipa. Dobitak u performansama kreće se u intervalu od 7-13%. Da li vas to zadovoljava odlučite sami, a naš utisak je da se ne isplati rizikovati stabilnost sistema za relativno mali dobitak u brzini posebno kada su u pitanju neke svakodenvno korišćene aplikacije. 

Asus RoG Strix Z370-F Gaming je gotovo identičan svom prethodniku u gotovo svim aspektima, a tek u ponekom detalju se razlikuje. Tu su i dobre i loše vesti, u smislu da dobijate hladnjak za M.2 SSD, malo interesantniji dizajn hladnjaka čipseta, a sa druge strane menjate dva USB 3.1 Gen1 konektora za USB 2.0 alternativu. Sve to je vrlo lako zanemarljivo, tako da smo u globalu zadovoljni pločom iako pravih izmena u odnosu na Z270F Strix zaista nema.

 asus_rog_strix_z370_f_gaming_award_s.JPG

Prednosti:
- Cena će zasigurno biti niža od Maximus modela
- AuraRGB i AuraSync
- Kvalitet izrade i ugrađenih komponenti

Nedostaci:
- Nema USB 3.1 na samoj ploči
- USB 2.0 umesto USB 3.1
- Intel Z370 ne donosi ništa novo osim podrške za Coffee Lake

Ljubomir Neregistrovan korisnik
Sta predstavljaju oznake na maticnim plocama I, F, E - GAMING????

Test: Asus Prime X370-Pro

Test: ASUS ROG Strix X399-E Gaming

10203
10205
10206
10207
10208
10209