Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPad 2021 (Video)

15.11.2021 11:29 | 0 Mobile
Test: Apple iPad 2021 (Video)

Stigla je i 9. generacija tablet uređaja kompanije Apple: a iPad je kao što znamo praktično rodonačelnik ove vrste uređaja. Da li je još uvek jednako dobar i zanimljiv kao nekada? To će nam pokazati model za 2021. godinu...

Apple iPad je kratko i jasno “tata”svih tablet uređaja.
 
 
Vreme prolazi, a tablet više nema ni delić stare slave. U strahovitom stampedu mobilnih telefona mnogi uređaji su prosto zbrisani sa scene, pa je tako i sa tablet računarima. Jedan od retkih proizvođača koji i dalje u ponudi ima zavidan asoritman tablet računara je Apple. Danas vam predstavljamo ovogodišnje tj. najnovije izdanje Apple iPad-a, onog običnog i originalnog modela sa kojim su mnogi imali prvo iskustvo korišćenja ovakvog tipa uređaja.

Dizajn, ekran

Tablet računari traže svoje mesto na tržištu u kome dominiraju mobilni telefoni. Kako dobijaju sve veće i veće ekrane tako se smanjuje interesovanje za klasičnim tablet modelima. Zato verovatno pokušavaju da sa dodacima poput olovki za crtanje postanu neka vrsta dodatnog alata za digitalne umetnike ili uz dodatak tastature i eventualno BT miša neka vrsta alternative za ultra lagane prenosne računare. Uglavnom nije nimalo lako ovih dana proizvođačima ove vrste uređaja, ali se trude iz petnih žila.
 
ipad2021_1s.jpg
 
Novi model iPad-a je gledajući karakteristike, dizajn i specifikacije – zapravo evolucija prethodne verzije i to blaža, onako jedno fino poliranje bez ikakvih radikalnih poteza. To se na prvi pogled i dodir najviše primećuje u izgledu iPad-a 9. generacije. Da se radi o nekom drugom uređaju rekli bismo kritički kako se ništa nije promenilo i da proizvođač pokušava da nam proda staru priču pod drugim naslovom. Ali to ne važi za iPad - za njega se kaže da je zadržao onaj stari dobri klasični dizajn, a što realno ima svoje dobre i svakako loše strane. 
 
Dobre su što je i dalje tu onaj prepoznatljivi osećaj kvalitetnog i izdržljivog unibody kućišta od brušenog aluminijuma u ovom slučaju ofarbanog u tamniju nijansu Space Gray sive sa prelepim tamnim amblemom jabuke. Jednostavno, znaju da vas pogode tamo gde ste najslabiji, ako se imalo držite estetike. Kućište je zaista čvrsto i uliva poverenje kada ga uhvatite u ruku i ponesete napolje. Lepe zakošene ivice i veliki zaobljeni ćoškovi su u isto vreme prijatni ali i pomalo već prevaziđeni. Zbog tankog profila i malog trenja između ruke i metalne površine, uređaj prosto klizi u ruci, kao i niz površine ako pokušate da ga naslonite, a nemate namensku futrolu – to je gotovo nemoguća misija.
 
Dobra strana klasičnog dizajna je i prisustvo 3.5 mm audio konektora jer kada krene da vas uspavljuje ne morate da razmišljate da li su Bluetooh slušalice napunjene. Tu su i standardne klackalice za regulaciju jačine zvuka kao i power taster. Njihova pak pozicija je idealna ako je Home sa desne strane. Ako ste pak levak pa okrenete orijentaciju u horizontalnom modu, situacija se drastično menja.
 
ipad2021_2s.jpg
 
Stari klasični dizajn ima i svoje mane. Pre svih tu je onaj nesretni Lightning konektor za punjenje kome zaista nije mesto na današnjim mobilnim uređajima u doba praktičnog USB-C standarda. Sledeće na šta jedva da smo mogli da se naviknemo su debele zone oivičenja ekrana po kraćim stranicama koji više priliče nekom uređaju iz 2014 godine, a ne najnovijem HiTech tabletu, koji zbog toga povlačii neke druge diskutabilne  osobine poput prikaza ekrana u 4:3 formatu. Jeste da su zone držanja i odmorišta palca veće i time sigurnije držite čitav uređaj koji uzgred teži pola kilograma ali jednostavno im nije mesto na današnjoj generaciji tablet računara. Uostalom to važi i za arhaični Home taster koji je ujedno i čitač otiska prsta. Sve to je već rešeno na mnogo praktičniji i moderniji način i svakako bi moralo da nađe mesto na jednom Apple uređaju po kome je firma koja diktira tehnološke trendove itekako prepoznata, pa makar to bio i početni model u gami proizvoda.
 
Ispravka: Primećujemo i prisustvo “feature” konektora sa kojim se povezuje namenska tatstatura, dok je podržan rad sa prvom generacijom Apple Stylus-a koji se povezuje preko "lightning" porta. Apple zaista ima dobre aplikacije za crtanje i bojenje što će svakako prijati dizajnerima tankog budžeta ili razvijanju talenta kod mlađih korisnika. Na užoj donjoj ivici stranice nasuprot Home tastera se nalazi par proreza za stereo zvuk. Iako je zvuk sasvim korektan, ipak zaostaje za konkurencijom koja već u ovom cenovnom rangu ima četiri zvučnika i mnogo bolje prostorne zvučne efekte prilikom gledanja filmova i gejminga.
 
ipad2021_3s.jpg
 
Naš uređaj je bio osnovna verzija koja nema slot za SIM kartice. Ekran je dijagonale 10.2 inča manji od 11-inčnih koje nude konkurentski modeli. Format prikaza je 4:3 sa 2160 piksela po većoj i 1620 po manjoj stranici. Gustina piksela 256 ppi je dobrim delom odgovorna za prikaz slike veoma dobrog kvaliteta. Naravno, da je tako kada je u pitanju Retina IPS matrica sa maksimalnim osvetljenjem od 500 nita. Dobra stvar kod ovog modela je što ima senzore ambijentalnog svetla i shodno tome podešava toplinu bele i intezitet ostatka kolor palete, tako bez obzira da li ste u dnevnoj sobi, u nekoj konferencijskoj sali ili napolju, bela će uvek biti bela, a boje pune i lepe, pri tome štiteći vaše oko od delovanja svetla na talasnoj dužini štetnog, plavog opsega. Ova opcija pod nazivom True Tone je u startu uključena i možete je isključiti u delu podešavnaja ekrana.
 
Na žalost, format ekrana nije prilagođen savremenim trendovima zabave i gejminga, i zapravo više godi ako na njemu pišete dokumena ili sređujete izveštaje u excelu. Posledica formata ekrana je i slabije efektivna pokrivenost od konkurencije sa 73.8% vidljive površine u odnosu na 86% MatePad 11. Uz to osvežavanje je svega 60Hz dok konkurentski modeli to rade na 120Hz tj. duplo više. I još nešto što se definitivno primećuje jeste da prilično reflektuje dnevnu svetlost na otvorenom i lako prima masnice pa je češće brisanje obavezni deo upotrebe ovog uređaja. Međutim i pored ovih nedostataka, slika je zaista onako baš lepa  i verujemo da će se većina vas složiti sa ovim subjektivnim utiskom.

Hardver

iPad 9. generacije se bazira na novom izdanju A13 Bionic šestojezgarnog procesora koji je proizvod unapređenog 7+ nm postupka izrade. Radi na nešto višoj frekvenciji od prethodnika i sa dodatkom četvoro-jezgarnog grafičkog jezgra ima dovoljno snage da obezbedi glatko iskustvo rada u najnovijem iOS-u prilagođenom baš za tablet uređaje. Sve fino klizi i leti pod prstima i u tom pogled zaista nemamo apsolutno nikakve primedbe uprkos činjenci da memorija nije povećana, odnosno i dalje ima 3 MB RAM-a. Model na testu je bio opremljen sa 64 GB prostora za čuvanje podataka i instalaciju aplikacija. Ne postoji opcija proširenja memorijskom karticom i jedino rešenje u tom pogledu je da se u startu odlučite za verziju sa više memorije - 256GB. Ono što nam je definitivno privuklo pažnju je činjenica da koristi stariji WiFi 5 standard bežične komunikacije na bazi 802.11ac specifikacija i sa Bluetooth 4.2 podrškom. U principu to je sasvim dovoljno za prirodu ovog uređaja ali sa druge strane ne možemo, a da ne primetim da konkurencija poput MatePad 11 modela nudi trenutno najbrži WiFi 6 standard u istoj cenovnoj klasi.
 
ipad2021_4s.jpg
 
Možda najveće unapređenje iPad-a 9. generacije jeste poboljšanje selfi kamere koja je dobila senzor od 12 MP širokog formata. To je baš uočljivo unapređenje u odnosu na 1.2 MP sa koliko je raspolagao prethodnik. Današnja verzija omogućava snimanje videa u Full HD rezoluciji i 30 kadrova u sekundi. Video telefoniranje i snimanje grupnih selfi fotografija će biti mnogo lepše i lakše. Kod razgovora u pokretu je svakako od koristi i Center Stage opcija koja vas prati sve vreme tako da ste u centru kadra dok se krećete ili obavljate još nešto, a usput i pričate. Zadnja kamera je praktično ostala nepromenjena – 8MP, sa mogućnošću snimanja videa u 1080p rezoluciji i 30 fps-a. Obe imaju Cinematic stabilizaciju. Fotografije koje pravi su korektne i zadovoljiće većinu korisnika jer je dovoljno dobra da recimo možete skenirati dokumente za slanje.
 
Nabrojani hardver napaja Li-ion baterija kapaciteta 8557 mAh. Obezbeđuje autonomiju od 5 sati i to sa maksimalno podešenim osvetljenjem ekrana i aktivnom WiFi mrežom prilikom gledanja on-line video sadržaja u FullHD rezoluciji, rada sa Office paketom, prepiske na društvenim mrežama. Aktivacijom Low Power moda je definitivno moguće postići celodnevnu autonomiju. Isporučeni punjač snage 20W, petinu kapaciteta baterije puni za 35 minuta, 50% dostiže za sat i po, kompletno je napunjena nakon nekih dva i po sata.
 
Tablet se u radu umerene greje, otprilike na nivou telesne temperature.

Softver

Softver je svakako jedno od najjačih oružja prenosnih Apple uređaja. Novi iPad je dobio iPad OS 15 verziju. Njegov intuitivni interfejs je svakao nešto zbog čega većina korisnika i bira ovaj uređaj jer jednom kada se naviknete ne odvajate se od njega jer je podređen jednostavnom korišćenju i uživanju u sadržajima.
 
ipad2021_7s.jpg
 
Izgled Home ekrana u novoj verziji softvera je zapravo kombinacija widget-a i ikona aplikacija. To je novost umesto onog standardno matričnog rasporeda ikona. Sada su tu i widget-i, pa deluju osvežavajuće na oko i praktično za upotrebu. Standardno dobar dizajn i grafičko okruženje pastelnih boja koje prijaju oku izazivaju pozitivan osećaj kod korisnika.
 
Sledeće što primećujemo je kontrolna konzola koja se slajduje odozgo i izgleda veoma slično poput one na Android i Harmony OS uređajima. Fensi zaobljene grupe funkcija i prečice do komandi za pojačavanje zvuka, osvetljenosti ekrana, biranje WiFi mreže ili “kastovanja” sadržaja na veliki ekran TV-a, alarm, foto funkcija, a tu je i posebna sekcija komandi za smart home funkcije. Dakle, glavne stvarčice – mahom najkorisnije i najčešće korišćene su na jednom mestu.
 
Slajd sa leve ivice ekrana proziva widget konzolu sa svojom uobičajenom svrhom gde možete smestiti podsetnik sa listom poslova i obaveza, kao i sve tekuće informacije od značaja na dnevnom nivou po vašu malenkost, sportski rezultati, vremenska prognoza, sve to možete namestiti onako kako vama odgovara.
 
Takođe primećujemo još jedan novitet a to je App Library na kraju desnog slajda ekrana sa aplikacijama koje su grupisane prema kategoriji namene: zabava, igre za rad i kancelariju, za socijalne mreže, alati itd.
 
ipad2021_8s.jpg
 
U trenucima dosade tu je nezaobilazna Siri sa kojom možete malo da provežbate izgovor Engleskog. Uglavnom, sve je nekako sa stilom urađeno i tu je Apple bio na visini zadatka, dostojnog renomea koji prati ikona jabuke.
 
Primećujemo i da je Maps aplikacija postala neuporedivo bolja i detaljnija u odnosu na vreme kada smo je prvi put isprobali. Najmanje na nivou konkurentskih GMaps i Petal Maps rešenja. Današnje mape su zaista postale detaljne i pravo je čudo šta sve i čije lokacije možete pronaći uz minimalno vreme pretrage.
 
Microsoft Office savršeno radi i tada je od velike koristi dodatak BT tastature i miša. U nedostatku originalnih dodataka, probali smo one od nezavisnih proizvođača – klasične Bluetooth uređaje. Bez problema je pronašao i povezao Prestigio BT tastaturu sa touchpadom, dok je recimo prijavljivanje Honor BT miša bezuspešno.
 
Tu je i poznata opcija podele ekrana, odnosno split screen opcija i to na aplikacijama kojima se u gornjem delu pojavi ilustracija tri tačkice. Dodirom na nju možete da odaberete poziciju podeljenog ekrana i tako raditi na dva dokumenta istovremeno.  Tako ih isto i gasite iz “Task managera”. Postoji čak i mogućnost da iz “Task menagera” već pokrenutu aplikaciju ubacite u drugu sa kojom želite rad u splitscreen modu – jedini uslov je da aplikacja podržava dotičnu opciju jer ima onih koje ne rade u tom modu. Simpatično i u nekim situacijama korisno. U kontekstu podeljenog ekrana pomenimo i “slide over” mod.
 
ipad2021_9s.jpg
 
Još jedna novina na iOS 15 verziji je Focus režim rada uređaja koji vam dozvoljava da ostanete usresređeni na neki posao koji trenutno radite, a da vas pritom uređaj ne dekoncetriše dosadnim notifikacijama. Pri tome možete odrediti kada i u kojim situacijama želite da primate obaveštenja, dok ćete u isto vreme jasno dati do znanja drugima da ste trenutno zauzeti. Ovaj mod možete podesiti da se čak automtaski aktivira u određeno vreme svakog dana.
 
Za ovaj kratak period testiranja nismo primetili ozbiljnije nedostatke novog iOS-a osim jedne slučajno otkrivene sitnice. Nervira periodično zaglupljivanje Safari browser-a prilikom duže reprodukcije YT klipova, glupa navika PC korisnika da iz browser-a gleda YT klipove umesto da koristi namensku aplikaciju i problema neće biti.
 
U pogledu performansi iPad pruža odlično i glatko iskustvo korišćenja. Zaista je nezahvalno govoriti o nekom poređenju ali ako baš insistirate potpuno je na nivou konkurentskih Samsung, Xiaomi i Huawei uređaja. Na delu je čist primer optimizacije iOS-a i “kustom” Apple hardverske platforme i to je ono gde su Apple uređaji tradicinalno jaki. Tako da i ovaj bazni model nudi odgovarajuće performanse u skladu sa potrebama korisnika. Retke su situacije gde će iPad zapeti u radu...

Finalni utisci

I posle svih ovih reči ostaje zaključak. Zašto kupiti iPad? Pored svih njegovih mana u pitanju je uređaj dizajniran i izgrađen na iskustvu brojnih generacija tablet korisnika kojima treba ono osnovno i čisto iskustvo rada na jednom tablet uređaju. Budućnost tablet uređaja je u neku ruku neizvesna u svetlu izlaska mobilnih telefona sa preklapajućim savitljivim ekranima.
 
 
Dok Samsung Z Fold i slični ne postanu mejnstrim ponuda, iPad definitivno pronalazi put do svojih kupaca. Mnogima je to jedinstvena prilika i najjeftinija ulaznica u Apple svet i čarolija iOS sistema. Nije skup kao drugi Apple uređaji, pa ga bez griže savesti mogu poneti svuda i koristiti kod kuće, na poslu, u dvorištu ili putovanjima. Uz to su mu i dimenzije tačno odmerene za ruku i pod ruku. I u autobusu dok se vozite svako jutro do posla da prekratite muku, ili dok putujete kolima, sedite u bašti restorana ili prezentujete powerpoint aplikaciju na sastanku.
 
I uprkos debelim ivicama ekrana i velikoj refleksiji svetla, sporijem WiFi, samo par bočnih zvučnika i dok psujete tražeći po kući arhaični Lightning kabal za punjenje... Ipad je i dalje san mnogih i koliko god to neobjektivno zvučalo – iPad je klasa za sebe. Samo što kod nas to ne prolazi. Pogotovu ne sa cenom od 450€ koliko kod nas košta ovaj uređaj i to u vanila baznoj verziji. On jeste tata među tablet uređajima, ali došli su noviji i bolji, tako da zatezanje lica i facelifting promene više ne mogu da sakriju u pojedinim detaljima umoran uređaj.
 
Definitvno je vreme za modernizovanje i podmlađivanje iPad-a – ako ništa drugo - zaslužio je! 

Test: Apple iPad Mini 2021 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109