Greška

Došlo je do greške.

Test: APC Back-UPS Pro 1200SI (Video)

15.07.2021 13:50 | 0 Hardver
Test: APC Back-UPS Pro 1200SI (Video)

APC Back-UPS Pro 1200SI je vaša lična mala kućna “elektro centrala”. Dozvoljava da povežete i obezbedite optimalno napajanje energijom više uređaja istvoremeno, obezbeđujući potrebnu energiju i u slučaju nestanka struje, te istovremeno štiti uređaje od pogubnih varijacija napona. Poseduje dosta korisnih funkcija koji vaš rad čine bezbrižnim, a vašu opremu i podatke zaštićenim. Uz sve navedeno tu je i softver pomoću koga celu situaciju držite na oku iz Windows radnog okruženja... jer, dobro napajanje i zaštita nemaju cenu.

Nakon jednog klasičnog “mejnstrim” modela kakav je nedavno predstavljeni APC Back-UPS 750VA, na test nam je sada stigla i jedna ozbiljnija i definitvno bolja sprava pod oznakom APC Back-UPS Pro 1200S. Ovaj napredniji model napravljen je sa glavnom misijom da zaštiti i napaja računare visokih performansi, ali uz njega i mnogo dodatne opreme i eksternih uređaja koje svakodnevno koristite kod kuće. Neki od njih čuvaju vredne podatke poput na primer eksternih fioka sa diskovima, zatim NAS uređaji, ali i internet modemi, ruteri, gejming konzole i sve ostalo što predstavlja vaše životno i radno okruženje – a i oni zaslužuju svakako da ih zaštitite. Dakle jedan izuzetno koristan uređaj sa višestrukom namenom što ga preporučuje kao nezaobilaznu stavku na vašem kućnom tehno-inventaru ili spisku osnovnih sredstava u firmi.
 
 
Zašto? Pa zato što sve pomenuto radi na struju i osim pravilnog napajanja sve nabrojane uređaje štiti od iznenadnih skokova ili padova vrednosti napona iz strujne mreže koji mogu biti pogubni po osetljivu elektronsku opremu. Ovaj APC to čini pomoću funkcije automatske regulacije napona i pri tome raspolaže ekranom na kome dobijate instant obavešetanja o svim parametrima rada uređaja kada je u pitanju električna energija. Plus, sve to možete nadgledati i čak upravljati, putem Power Chute programa iz Windows radnog okruženja. Uređaj koji je toliko praktičan i koristan, da bi najradije svakom poklonili po jedan – da imamo dovoljno para za sve vas! 

Karakteristike

Back-UPS Pro 1200S ima zanimljiv dizajn koji se razlikuje od klasičnog stereotipa zdepastog, veknastog oblika UPS uređaja. Ovaj ima oblik onih klijent mini-tower kućišta – uzak je i visok. Svojim oblikom lakše pronalazi mesto pored računara, a gornji deo panela je blago zakošen unazad – tako ćete najlakše prepoznati da je u pitanju najnovija serija sa USB portovima na prednjoj strani kao korisnom opcijom za punjenje mobilnih uređaja.
 
apc1s.jpg
 
Prednji panel od crne sjajne plastike i ugrađeni LCD ekran, čine ga atraktivnijim delom vaše opreme, dajući mu dozu “hi-tech” šarma. Obično su ovi uređaji dosadni, jednobojni sa par LED dioda, ali ne i ovaj Back UPS Pro 1200S. Zato nam se verovatno toliko i dopao.
 
Osim pomenutog statusnog info LCD ekrana na kome možete očitati trenutno opterećenje, potrošnju, stepen osetljivosti potrošača na fluktuacije napona, aktivnost funkcije regulacije napona i još puno toga , ispod zakošene površine prednjeg panela se nalaze komandni tasteri kojima se prikazuju različite informacije o radu uređaja, zatim glavni Power taster i onaj kojim isključujete zvučni alarm upozorenja ukoliko je nešto van opsega radnih parametara. I na kraju, jedan detalj koji se u današnje vreme podrazumeva - posebno na jednom ovakvom uređaju koji je u suštini jedna velika baterija – USB portovi za punjenje, naravno čak i kada UPS radi samo na bateriji. Prisutni su USB-A i USB-C tip konektora koji obezbeđuju 15W za dopunu baterija mobilnih uređaja ili nekih drugih manjih potrošača koji se napajaju putem USB porta.
 
apc2s.jpg
 
Zadnja strana UPS-a pokazuje njegovu svestranost – to se odnosi na dostupne konektore. Na raspolaganju imate ukupno 8 strujnih priključaka za povezivanje uređaja koje napajate i štitite. Vodite računa da je snaga ovog UPS-a 750W i da je to više nego dovoljan broj priključaka, kako ne bi došlo do preopterećenja. Raspoređeni su u dve kolone po 4 priključka. Leva grupa od 4 priključka obezbeđuje rad na bateriji i istovremeno pruža zaštitu od iznenadnih skokova napona iz mreže. Desna grupa od 4 priključka se malo razlikuju jer prva dva obezbeđuju istu namenu kao i prethodna četiri, dok donja dva pružaju samo zaštitu od skokovitih promena vrednosti napona, ali ne pružaju back-up podršku napajanje iz baterije. To je jasno označeno na samom uređaju.
 
U gornjem delu zadnjeg panela se nalazi par telefonskih priključaka za zaštitu faks uređaja i klasičnih telefonskih aparat, ali i par RJ45 ethernet priključaka koji čuvaju vaš LAN port od iznenadnih udara statičkog elektriciteta. Tu je još jedan ethernet port za povezivanje namenskog kabla LAN-to-USB-A kojim se ostvaruje komunikacija sa računarom i upravljanje putem Power Chute softvera. Konačno u sredini nabrojanih konektora se nalazi taster automatskog osigurača koji resetuje uređaj kada dođe do preopterećenja.
 
apc3s.jpg
 
Konačno, ovaj izdvojeni strujni priključak na dnu, služi za napajanje i rad samog UPS uređaja. U pakovanju pored namenskog PowerChute kabla se nalaze i dva tzv. UPS muško-ženska kabla – njima za početak možete povezati na primer računar i monitor. Za ostale uređaje moraćete da dokupite takve kablove – sreća pa se ti kablovi mogu kupiti za ne preterano veliku sumu novca. Zanimljivo je da nema klasičnog “naponskog” kabla za priključivanje UPS-a u strujnu mrežu. Ali ako razmislimo, poslužiće kabl vašeg računara koji vam onda više neće biti potreban – jer se kablom koji stiže uz uređaj povezuje direktno na Back_UPS Pro 1200S.
 
Unutra se nalazi olovni akumulator, APCRBC161 modul spojen od praktično dve baterije ukupnog kapaciteta 9000mAh, kojima je potrebno 16 sati da se kompletno napune kada su prazne. Da bi ovaj UPS pustili u rad, morate otvoriti tj “slajdovati” bočnu stranicu uređaja i povezati plus, crvenu žicu sa konektorom na bateriji. Tada će ona biti u funkciji, a kada već to radite videćete da eventualna naknadna zamena baterije nije preterano komplikovana. Moguće je bateriju zameniti “na živo” dok uređaj radi, kako bi se obezbedilo napajanje bez prekida. Ukoliko niste vični struji, dotični postupak poverite stručnoj osobi – uglavnom, postupak je isti kao kada menjate akumulator na kolima.
 
apc4s.jpg
 
Što se tiče ugrađene baterije ona obezbeđuje autonomiju u zavisnosti od snage potrošača. Dakle, moguće je povezati jedan ili više uređaja koji maksimalno troše 720W električne energije i tada baterija traje 4 minuta. Dovoljno da prilikom nestanka struje snimite i sačuvate započete radove i bezbedno ugasite računar, laptop, NAS i ostale uređaje. Ukoliko je potrošnja uređaja manja, vreme trajanja baterije je duže.
 
Kompletnu kontrolu i nadgledanje rada uređaja obavljate iz PowerChute aplikacije. O njoj smo već govorili i nema potrebe da se ponavljamo i ovog puta.
 
apc5s.jpg
 
Za kraj recimo da na ovaj UPS možete povezati računar i monitor što je neki standardni i najčešće korišćeni scenario, ali i recimo koristiti ga i kao namenski izvor napajanja za vaš NAS ukoliko na njemu držite važne podatke u firmi. Mi smo tokom testova baš tako nešto isprobali povezujući Synology DS920+ koji je odmah pomoću Disk Station Manager operativnog sistema, prepoznao naš UPS i ostvario direktnu komunikaciju čime zaštita od nestanka struje i neželjenog gubitka postaje još efikasnija, a reakcija između uređaja brža, tako da u potpunosti eliminišete situaciju u kojoj zbog nestanka struje možete da izgubite dragocene podatke.
 
APC_potrosnja_autonomijal.png
 
Takođe, testovi su pokazali da dobar UPS ne može da zameni loše napajanje, nedovoljne snage u vašem računaru. Imajte to u vidu jer mnogi korisnici imaju pogrešnu logiku razmišljanja, ali zato ovaj sjajni UPS ima neke zanimljive funkcije poput one da je u stanju da prepozna i upozori vas na probleme sa vašom električnom instalacijom u kući ili stanu!

Finalni utisci

Šta reći na kraju osim ponoviti po ko zna koji put – APC Back-UPS Pro 1200SI je sjajan uređaj, svakako jedan od najboljih svoje vrste za zahtevnije kućne korisnike i manje firme. U skladu sa tom činjenicom ide i nešto veća cena od nekih 350€. Vredi svaku uloženu paru...i nikome od vas ne želimo da to iskusi kada bude kasno. Vodite računa o svojim uređajima, svom radu, svojim podacima. Ko nije iskusio na sopstvenoj koži – taj ne zna.
 
 
__________________________________________________
 
Prednosti:
- Pregršt korisnih funkcija za zaštitu uređaja
- Automatska regulacija vrednosti napona
- Power Chute software
- Autonomija od 4 minuta pri potrošnji od 720W
- Laka zamena baterije
- Jednostavna upotreba
 
Nedostaci:
- U pakovanju nema kabla za napajanje uređaja 
 
CENA: oko 350€

Test: MasterLiquid ML360 ILLUSION (Video)

Test: CM MasterAir MA612 Stealth/RGB (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209