Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD početnički gaming PC (Video)

30.05.2022 16:43 | 0 Hardver
Test: AMD početnički gaming PC (Video)

AMD gejming računar za početnike i cenom od 650€ je verovatno jedna od trenutno najtraženijih PC konfiguracija na tržištu. Sada kada je grafičke karte teško pronaći ili su jednostavno preskupe za budžet prosečnog kupca, spasonosno rešenje su AMD APU modeli sa integrisanim grafičkim jezgrom. Dovoljno jaki kada je u pitanju snaga procesiranja, ali isto tako sa grafičkim jezgrom koje će na podešavanjima bez previše zahtevnih detalja i uz asistenciju brze memorije i Fidelitity Super Resolution (FSR) doneti zadovoljstvo i uzbuđenje gejminga u nekim od trenutno najpopularnijih igara današnjice...

Danas nije lako doći do računara, naravno onog iole dobrog, koji opravdava uložen novac u smislu dobijene vrednosti u odnosu na neko ne tako davno vreme, kada ste za isti novac mogli dobiti realno bolje performanse i više upotrebne vrednosti. To se ponajviše odnosi na gejming računare.
 
 
Kororona i kriza nestašice su proizveli današnju situaciju, a u njoj nije lako ni kupcima, ni prodavcima. Prvi moraju potrošiti teško zarađeni novac i kupiti neki iole dobar računar sastavljen od novih komponenti, a ovi drugi treba da sklope i ponude nešto od praktično ničega. Zato je svašta u opticaju od novih, preko novijih polovnih, ali i starih komponenti. Samo i letimični pogled po oglasima pokazuje koliko je trenutna situacija teška.
 
Zato danas pokušavamo da vam prikažemo računar koji se realno može nabaviti i predstavlja privremeni početnički gejming PC za početak 2022. godine. Kažemo početak jer u nama tinja nada da je ovo ipak neki prelazni period dok ne prođe “GPU apokalipsa” i pojeftini tržište grafičkih karti, a neke glasine o tome da će se to i desiti kruže kuolarima proizvođača hardvera, ali nikako da se dese. Čak su i neki domaći distributeri krenuli sa akcijama gotovih računara sa novim modelima grafičkih karti i iole normalnom cenom – makar stidljivo... ali to su sve nagoveštaji!

Dizajn i karakteristike

Pređimo na konkretne stvari. Početnički gejming računar prvo treba da je relativno jednostavan u pogledu spiska komponenti i sklapanja takve konfiguracije. Sa druge strane treba da obezbedi neki minimum performansi za tečan gameplay mahom u eSPorts naslovima. Dakle, grafički bogate AAA igre su najiskrenije van dometa ovog računara, bar iz perspektive ozbiljnije žrtve grafičkih detalja i Full HD rezolucije. Ako je za utehu, bar je spreman za zadovoljstvo igranja najpopularnijih Battle Royal i MOBA naslova današnjice.
 
ajemdi1s.jpg
 
A, najveći problem i izazov u pravljenju spiska jednog ovakvog računara je gejming grafička karta. Za nju je danas potrebno izdvojiti praktično čitav iznos vrednosti računara, što iskreno nije realno za nešto što spada u kategoriju budžet konfiguracije. Zato je pravo rešenje procesor sa integrisanim grafičkim jezgrom, makar kao prelazno rešenje, koje će posle moći da primi zasebnu grafičku kartu kada se za to steknu uslovi i isporuči isti nivo performansi poput klasičnih centralnih procesora.
 
U ovom trenutku jedino logično rešenje je AMD APU generacija Ryzen procesora. Zato smo izabrali poslednju aktuelnu generaciju APU Ryzen modela 5000 serije na bazi Zen3 procesorskih jezgara i VEGA grafičkog jezgra.
 
ajemdi2s.jpg
 
U konkretnom slučaju, početničkog gejming modela to će svakako biti Ryzen 5 5600G šestojezgarni Zen3 sa VEGA 7 “integrisanom grafikom”. Pošto smo taj procesor već videli, danas ćemo predstaviti trenutno najjači Ryzen 7 5700G, namenjen onima koji će osim u eSports igrama, napraviti iskorak ka prvim iskustvima u oblasti kreativnog rada, CAD CAM programima za modeliranje i rendering, dakle tamo gde vam je potrebna malo veća procesorska snaga. Dotični raspolaže sa 8 jezgara i neznatno jačim VEGA 8 integrisanim grafičkim jezgrom. Trenutno je ovo najjači primerak AMD APU familije procesora. Izvršavanje 16 tredaova uz 4.6 GHz turbo frekvenciju i dodatno ubrzanje PBO2 overkloking mehanizma - obezbediće dovoljno snage u pomenutim igrama, ali i aplikacijama.
 
Za hlađenje procesora smo izabrali Zalman CNPS9X OPTIMA klasični “mejnstrim” tower kuler sa 4 toplotne cevi i telom koje prima 12-icu ventilator. Zaista je zadovoljstvo ponovo videti proizvod firme koje je nekad imalo veliki respekt među ljubiteljima PC komponenti. Uglavnom ovo je kuler na nivou Hyper 212, Freezer A35 modela koji idu u korak sa karakteristikama navedenih APU procesora.
 
ajemdi3s.jpg
 
Izbor matične ploče je pao na Biostar B550 GTQ model od nekih 130-ak evra koji ima sve bitne opcije za jedan moderan računara. Dakle ne treba vam skupi X570 modeli da bi imali podršku u smislu dalje nadogradnje uređaja sa PCIe 4.0 specifikacijama, a tu je i kompatibilnost sa predstojećim Ryzen X3D procesorima. Pri tome raspolaže dva mesta za M.2 SSD, sa odgovarajućim hladnjacima, zatim USB-C 3.2 Gen2, podršku brzim DDR4-RAM modulima, HDMI, DP čak i DVI za vezu sa ekranima, PCIe x16 slot za grafičku kartu, itd... jednom rečju dobro zaokružena “mejnstrim” ploča, moderna i razumne cene. Jedino što joj realno fali je WiFi 6, ali to je opcija koja bi opteretila budžet i svakako je funkcionalnost koja se naknadno može dodati.
 
Ugrađeni SSD je dobrih performansi tj. razlog natprosečno brzog odziva i brzine u radu ove konfiguracije. WD SN 750 SE Black je svakako jedan od najisplativijih uređaja iz ove klase PCIe x4 generacije. Rešenje koje vas neće razočarati, a donosi kapacitet od 512 GB i performanse na nivou prosečnih 3000 MB/s prilikom čitanja i pisanja podataka.
 
Dolazimo do izuzetno bitnog dela kada je u pitanju rad AMD APU procesora i posebno integrisanog grafičkog jezgra. Podsećamo vas da ono nema svoju posebnu memoriju u koju smešta potrebne podatke i teksture, već uzima deo sistemskog RAM-a, zbog čega je potrebno imati module na što većim radnim frekvencijama i manjim faktorima kašnjenja. U konkretnom slučaju, vredi uložiti koju paru više u bržu memoriju, pa čak ni to jer su danas DDR4-3200 i 3600 memorije praktično izjednačene sa cenom. Odluka ovog puta pala na odlične TeamGroup memorije kapaciteta 2x 8GB, dakle u DC konfiguraciji, na 3600MHz i sa CL18-22-22 latencijama u “single rank” organizaciji memorijskih čipova... dobra mera za ovu klasu PC gejming konfiguracije.
 
ajemdi4s.jpg
 
Komponente su upakovane u veoma lep, moderan i dobro projektivan mATX tower Cooler Master MB400L sa providnom bočnom stranicom od stakla, mrežastim panelom na vrhu za bolje provetravanje unutrašnjosti, a koji prima i dve 12-ice ventilatore. Obzirom na skromne zahteve u pogledu potrebne energije za napajanje jednog APU procesora i sa prosečnom potrošnjom čitavog sistema od 120 W gejming i 140 W rendering, izabrano je CM Master White napajanje od 500W sasvim dovoljno za ovu konfiguraciju pa čak i naknadni dodatak “entry level” 1080p gejming grafičke karte. Za one jače, zajedno sa grafičkom kartom ćete ugraditi i jači ispravljač - shodno zahtevima kartice.
 
Evo i spiska komponenti računara. Dakle, dolazimo do iznosa od 630-650 evra sa uračunatim porezom, pa da vidimo šta ova konfiguracija nudi u pogledu performansi...
 
CPU: AMD Ryzen 5 5600G ili Ryzen 7 5700G (230e/310e)
Cooler: Zalman CNPS9X OPTIMA (25e)
MB: Biostar B550 GTQ Racing (130e)
RAM: 16GB (2x 8GB) Team Group T-Create Expert DDR4-3600 CL18 (85e)
SSD: 500GB Western Digital SN 750 SE, M.2 PCIe x4 Gen4 (70e)
Case: Cooler Master MasterBox MB400L (50e)
PS: Cooler Master MWE White 500W (43e)

Performanse

Test sistem:
 
testspecs.jpg
 


Performanse:
 
Adobegraphperformance.png
 
Blendergraphperformance.png

 
Krećemo od performasi u aplikacijama. I, svakako će mnogi od vas pitati zašto u jednu ovaku konfiguraciju nije ušao Intel Core i5 12600K, najnoviji Alder Lake? Kada govorimo o performansama u aplikacijama – tu su negde, sa blagom prednošću Intel modela koji pored 6 klasičnih, “performance” jezgara, ima dodatna 4 efikasna, štedljiva i ona upravo prave tu malu razliku u korist Intel Core procesora. Ne zaboravite da slabiji Core i5 12400 i 12500 nemaju tu vrstu pomoći, već samo 6 klasičnih, brzih jezgara tako da se ta razlika ozbiljnije topi.
 
ajemdi5s.jpg
 
Međutim, kada su igre u pitanju, AMD APU dominiraju nad Intel Iris Xe - UHD 770 grafikom i njenih 32 izvršne jedinice. Jedina igra u kojoj donekle može da se nosi sa AMD APU modelom je DOTA2, dok u ostalim poput Apex-a, Fortnite-a, CS GO i sličnih - nema nikakve šanse jer vidno “secka” dok igrate i ima očajno veliko kašnjenje tj. “lag”. Neke igre poput COD-a neće čak ni da se pokrenu, a tako nekako je i sa novijim AAA igrama poput Far Cry 6 i sličnih. Otuda je Intel lošije prelazno rešenje u smislu gejminga sa integrisanom grafikom.
 
 
Gejming performanse:
 
Apexgraph.png


CSGOgraph.png
 

DOTA2graph.png
 
 
fortnitegraph.png
 
 
Takođe, ovde još jednom skrećemo pažnju da obavezno povedete računa o izboru RAM memorije - podrudite se i potrošite bez griže savesti još koji evro više ako naiđete na 2R RAM module jer će dodati još jednu vidnu marginu performansi i podići FPS praktično do nivo proseka koji će iskoristiti pogodnosti pristupačnih gejming modela na osvežavanju od 144 Hz i time osećaj igranja igara brzog tempa i akcije, učiniti još boljim.
 
UticajDDR4graph.png
 
 
Termo1.jpg

Finalni utisci

Da ne dužimo previše, već samo konkretno... bio je ovo predlog realno dostupnog početničkog gejming računara i malo više od toga - koji se može kupiti i priuštiti. Naravno, dozvoljene su varijacije na temu i onog što pronađete, ali u suštini to je mustra i recept jedne ovakve konfiguracije opisane namene i cene. 
 
 
Bila je ovo neka naša ideja o aktuelnoj konfiguraciji zvanoj realna početnička gejming želja. Pa ga otuda krstimo našim imenom AMD Relja – realna gejming želja… Pišite nam o vašim predlozima o jednoj ovakvoj mašini, šta bi ste promenili, dodali ili oduzeli. Pozdrav od cele Benchmark ekipe!
 
________________________________________________________
 
Prednosti:
- Solidne gejming performanse na Low podešavanjima
- Mala potrošnja i grejanje tokom rada
- Dobre opcije nadogradnje jačim CPU i GPU rešenjima
- Dobre mogućnosti za rad aplikacijama koje se oslanjaju na CPU snagu
- Cenovno pristupačan i dostupan
 
Nedostaci:
- Zahteva dodatna podešavanja i pažnju prilikom izbora RAM-a
 
CENA: 630-650€

MAG B560 Mortar – Intel & GeForce PC konfiguracija

Test: AMD Powerbite Gaming (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209