Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer TravelMate P2 (Video)

26.09.2021 12:51 | 0 Mobile
Test: Acer TravelMate P2 (Video)

Acer TravelMate P2 je praktični saputnik za svaki dan. Ideal mnogih korisnika koji su se umorili ponavljajući da im treba neki normalan ali dobar računar koji mogu koristiti kod kuće i na poslu, noseći ga svaki dan na pomenutoj relaciji bez bojazni da će se raspasti posle nekog vremena. Uz to stiže i sa neuobičajenim programom dodatne garancije...

Najnezgodnije pitanje koje možete dobiti jeste on tipa “Daj preporuči mi neki, dobar laptop za svakodnevni rad i posao. Da je nije skup, da ima odličan ekran, zgodan za nošenje za posao i kod kuće”.  A to su najopasniji korisnici jer ako im preporučite neki klasični mejnstrim model do nekih 500-600€ - britko če vam odgovoriti nemoj taj krš, ima loš ekran ili nema ovo ili ono. Znaju oni dobro šta žele, ali neće to da plate.
 
 
Kao po običaju takve računare je najteže naći. Ipak, jedan model nam je privukao pažnju i danas želimo da vam ga malo bliže predstavimo. U pitanju je Acer TravelMate P2 – pravi kompanjon za rad u pokretu.

Karakteristike

Na test smo dobili model sa oznakom P215-53, znači klasični laptop sa ekranom dijagonale 15.6 inča. Prvo što primećujete da je ovaj računar napravljen sa prevashodnom namerom da bude praktičan. Kućište računara je napravljeno kompletno od plastike, ali kvalitetne i izdržljive o čemu govori i sertifikacija po vojnim standardima. Da ne bi stekli utisak jeftinog plastičnog uređaja ima finu tekstura koju najbliže mogu opisati mustri koju stvaraju pinovi u Intel LGA procesorskom ležištu - neka vrsta tankih unakrsnih dijagonalnih žljebova koji imaju i praktičnu ulogu – naime manje primaju masnice, a pri tome imate sigurniji osećaj da nećete lako ogrebati površinu. Sasvim dobar osećaj kada se jednom naviknete na prisustvo plastičnog tela. To uopšte ne mora da bude loše, naročito za korisnike koji neprestano vucaraju računar tamo, amo. Ne mora samo aluminijum da znači kako je u pitanju dobar uređaj.
 
Takvu potvrdu vam daje još jedan vrlo bitan detalj kod ovog Acer-a.  Ovaj TravelMate P2 je obuhvaćen Acer Promise programom. Proizvođač obećava da će u koliko dođe do kvara u prvoj godini korišćenja, popraviti vaš uređaj, vratiti ga i pazite ovo, kompletno refundirati iznos koji se platili prilikom kupovine – sjajno. Postoji samo par uslova. Uređaj treba kupiti kod ovlašćenog Acer Synergy partnera, registrovati ga u roku od 30 dana nakon datuma koji stoji na računu i evenutalni kvar mora biti otklonjen u ovlašćenom Acer servisu. Nakon toga, šaljete zahtev za refundiranje iznosa i leže vam novac na račun. Jasno i jednostavno! Inače, nije svaki Acer laptop obuhvaćen ovim.
 
aaacc1s.jpg
 
I idemo sa konkretnim utiscima. Prvo se hvatamo za monitor. Utisak je da su šarke čvrste i sigurne. Kuriozitet je da se otvara pod uglom od 180 stepeni. Pred vama se pojavljuje klasična silueta laptop računara zift crne površine ili kako je Acer opisuje kao crnu poput boje uljnih škriljaca  –  ovaj računar definitivno ne umire u lepoti.
 
Elem, ekran se ne može pohvaliti tankim ivicama iako bi proizvođač to voleo. Bočne ivice jesu tanje od osetno debljih, gornje i naročito donje lajsne. U gornjem delu ekrana je smeštena HD web kamera sa par stereo mikrofona i zatvaračem sočiva za one koji zahtevaju potpunu privatnost. Aktivnost web kamere je posebno istaknuta zelenom LED diodom. 
 
Acer ComfyView ekran koristi matirani premaz i IPS panel koji prikazuje rezoluciju od 1920x1080 piksela što je vrlo komforna efektivna površina za rad na ovoj dijagonali. Ono što nas je iznenadilo jeste generalno dobar prikaz. Acer ovaj ekran reklamira kao “high-brightness”, ali mi smo izmerili 280-nita,. Međutim, sasvim dovoljno jer ekran prikazuje tako dobru i prijatnu sliku da možemo slobodno da tvrdimo kako je bolja i lepša za gledanje od mnogih koji su imali jače osvetljenje. Najgori su oni koji po svaku cenu “na silu” isijavaju 300 nita ali onda kada pređe nekih 90% osvetljenja počinje da ispoljava efekat belog zamućenja. Ovde toga nema. Slika je svileknkasto meka, nekako topla, definitivno prijatna za oko. Nema efekta prenaglešene oštrine i nabijenog kontrasta po svaku cenu koji vam bode oči – već omogućuje da satima radite bez osećaja zamora. Cena toga je da napolju morate potražiti neku senku ili hladovinku za rad.
 
aaacc2s.jpg
 
Ispod ekrana u međuprostoru između šarki se nalazi perforirana zona koja ima dvostruku ulogu. Pomoću nje se oslobađa zagrejani vazduh iz unutrašnjosti i ujedno to je deo odakle dopire zvuk iz ugrađenih stereo zvučnika. 
 
Baza uređaja je ravna klasična četvorougaona površina sa zaobljenim ivicama i debljinom od svega 2cm što daje osećaj tankog profila. Pruža dosta prostora za šake i lako zauzimate prijatnu poziciju za rad. Iako je touchpad malo manje površine i zbog prisustva numeričkog dela tastature imate osećaj da je previše pomeren ulevo, leva šaka ima i više nego dovoljno prostora. Pomenuti touchpad poseduje čitač otiska sa podrškom za Windows Hello sigurnosnu funkciju. 
 
Tastatura je standardno “ejserovsko” rešenje sa lepo zaobljenim tasterima prijatne veličine i razmaka koji obezbeđuju komforan položaj prstiju prilikom kucanja. Tasteri imaju konkretan otpor, ali su suviše plitki za uređaj ove nemene. Za pohvalu je što ima pozadinsko osvetljenje sa “timeout” funkcijom koju isključujete u BIOS-u i što nećete ubiti računar ako slučajno prospete tečnost po tastaturi. Ipak voleli bismo definitivno konkretniju tastaturu sa većim hodom tastera kada je već u pitanju poslovna upotreba.
 
aaacc3s.jpg
 
Detalj koji nam se sviđa kod ovog TravelMate modela je raznovrsnost dostupnih konektora za povezivanje periferija. Sa leve strane zatičemo konektor za ispravljač napajanja, zatim RJ-45 mrežni priključak. Sledi VGA priključak za monitore što je zapravo poslovni detalj za povezivanje sa projektorima i velikim ekranima, sledi HDMI port, zatim par USB-A 3.2 portova prve generacije od kojih prvi puni mobilne uređaje čak i kada je računar ugašen, potom tu je USB-C sa Thunderbolt 4 funkcijom, čitač SD memorijske kartice i kombinovani 3.5mm audio ulaz za slušalice i mikrofon. Sa suprotne strane se nalazi LED signalizacija za status baterije i aktivnosti računara kao i dodatni USB-A 3.2 port. Da ne zaboravimo i Kensington slot za obezbeđenje računara! Ispod na poklopcu baze se nalazi nekoliko redova vertikalnih otvora za provetravanje ugrađenog hardvera i rupica za taster kojim resetujete bateriju računara.
 
Acer TravelMate P2 koristi Intel platformu. U konkretnom slučaju to je Intel Core i5-1135G7 Tiger Lake ultraštedljiva verzija procesora sa 4 jezgra i 8 “tredova” i maksimalnim klokom na 4.2 GHz. Ima integrisanu Intel Iris Xe grafiku sa 80 izvršnih jedinica i podržava Dirext X 12.1 API. Čisto da vas asociramo na podršku za neki povremeni gejming.
 
Na žalost, konkretni model je stigao samo sa 8GB RAM-a i to u jednokanalnoj konfiguraciji. Oskudno ako nas pitate. Za ovu cenu i namenu mora 16GB memorije jer kada počnete da startujete više browser-a i otvarate bezbroj tabova sa ostatkom aplikacija u “background-u” to nije luksuz već potreba. Takođe je ugrađen i M.2 NVMe SSD skromnog kapaciteta od 256 GB. Na sreću tu je dodatna opcija ugradnje 2.5” SSD ili hard disk uređaja, pomoću specijalnog SATA adaptera koji postaje standardni deo opreme kod Acer laptop računara.
 
Zvuk je kvaliteta karakterističnog za laptop uređaje. Dovoljan za web konferencije, gledanje filmova ili opuštanje uz neki Coffee Jazz dok radite. Što se tiče veze sa internetom i mrežom u lokalu zaduženi su klasični i pomalo prevaziđeni gigabitni Realtek LAN kontroler dok je nama mnogo draži brzi Wi-Fi 6. generacije u vidu Intel AX201 rešenja sa 2x2 MIMO tehnologijom i BT 5.1 podrškom.
 
aaacc4s.jpg
 
Uređaj se napaja direktno iz mreže pomoću ispravljača snage 45W, kome je potrebno sat i 48 minuta da napuni Li-Ion bateriju sa tri ćelije kapaciteta 48Wh. Njena izmerena autonomija u našem standardnom testu baterija iznosi 4 sata i 5 minuta. Tada praktično radi na 72% maksimalnih performansi. Na žalost nije podržana funkcija brzog punjenja koja bi svakako bila poželjna na računaru koji cilja i business korisnike.
 
I na kraju ovaj Acer je širok 36, dubok 25,5 i rekli smo debeo 2cm. Težak je 1.8 kilograma – dobro izbalansiran za nošenje. Bitan podatak je da stiže sa instaliranim Windows 10 Pro operativnim sistemom.

Performanse i utisci u radu

Performanse u svakodnevnom radu su dobre. Pokretanje i prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju se obavlja tečno, rad je fluidan što daje komforan osećaj u radu. To je definitivno za pohvalu. Ovo je jedan od bržih računara u klasi onih na bazi integrisane Intel platforme. Tome svakako doprinosi prisustvo Intel Core procesora u najnovijoj 11. generaciji.
 
aaacc5s.jpg
 
Performanse
 
MSOfficeGraphPerformance.png
 
ProductivitzGraphPerformance.png
 
 
Dakle kada su u pitanju poslovni programi, kancelarijske aplikacije poput Office paketa, rad u cloud okruženju – ovaj računar nema nikakvih problema, sve se odvija po nekom očekivanom osećaju.
 
Ukoliko ugradite drugi SO-DIMM svemu rečenom dodajte još 10-40% dobitka u performansama, posebno u igrama.
 
Što se tiče zabave, gledanje filmova i YT klipova je standardni scenario i sve se odvija baz zastoja, jer integrisano grafičko jezgro poslednje generacije hardverski dekodira sve aktuelne video formate.
 
 
Gejming performanse:
 
DotaGraphPerformance.png
 
FortniteGraphPerformance.png
 
A, gejming? Može, ali onda priča o dodavanju drugog RAM modula postaje obavezna pošto itekako utiče na performanse integrisanog grafičkog jezgra koje nema sopstvenu već koristi upravo sistemsku memoriju -  a, kao što to uvek volim da kažem svaki frejm se računa i bitan je u želji da ostvarite osećaj glatke animacije u igrama.
 
 
aaacc1.jpg
 
Grejanje je umereno. Ako neko misli da samo modeli sa metalnim telom imaju dobro hlađenje, tu je Acer da ih demantuje. Ovaj Travel Mate P2 se zaista malo greje sa maksimalno izmerenom temperaturom od 40 stepeni u središnjem delu tastature na relativno maloj površini. Većina računara je prijatno hladna do umereno mlaka. Super rezultat. Pri tome je potpuno tih i nakon nekoliko sati konstantnog maltretiranja - ni jednom nismo registrovali rad prisutnog ventilatora sistem hlađenja.

Zaključak

I na kraju ostaje samo da zaključimo. Acer TravelMate P2 je idealan za onu prikriveno zahtevnu grupu korisnika kojima je potreban dobar prenosni računar novije generacije. Brz, i neverovatno praktičan, imun na neko ozbiljnije prljanje i masničenje. Čak i ako to uspete lako se briše. Uz solidan ekran i brzu mrežnu konekciju on je savršen za svoju misiju.
 
 
Ekran će vam u pokretu pružiti maksimalan komfor radne površine u razmeru 125% ili 100% vidljivog desktop okruženja.
 
Jedino ostaje gorka pilula cene od skoro 1000€. Ipak imajte na umu da je kvalitetno urađen i da imate garanciju ako se pokvari u prvoj godini korišćenja dobijate i pare i popravljen uređaj nazad. Dobra ponuda - nema šta!
 
 
__________________________________________
 
Prednosti:
- Dobre performanse
- Robusna ABS plastika prijatna na dodir
- Prijatan ekran
- Opcija dodataka 2.5” SSD ili HDD uređaja
- Prisustvo drugog SO-DIMM slota
- Thunderbolt 4,  USB-C 3.2 Gen2
- Zatvarač i indikacija web kamere
 
Nedostaci:
- U startu, jednokanalni RAM
- Skroman kapacitet ugrađenog SSD-a
- Cena
 
CENA: oko 930€

Test: Huawei MatePad 11 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109