Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Predator Orion 3000 (Video)

06.09.2022 13:08 | 0 Hardver
Test: Acer Predator Orion 3000 (Video)

Simpatična gejming borbena stanica koja uprkos malim dimenzijama i lepuškastom izgledu, raspolaže velikom snagom koja rezultuje performansama pred kojima bi se postidele mnogo veće, sklapane konfiguracije bombastičnih naziva…

Mnogi napredniji korisnici vole da sklope gejming računar od probranih komponenti, ali isto tako je veliki broj onih koji bi da kupe konfiguraciju nekog poznatog brenda jer to svakako ima svoje prednosti. Jedan takav je i današnji Acer Predator Orion 3000, moćan gejmerski računar spakovan u kompaktnu, micro ATX formu, sa svim onim lepim i korisnim detaljima koji krase firmirane računare najvećih svetskih brendova.
 
 
U pitanju je alternativa individualno sklopljenim konfiguracijama za sve one koji ne vole ili ne poznaju dovoljno komponente i njihove tehničke specifikacije, a imaju zdrav rezon kako je bolje kupiti jednu firmiranu gejming stanicu nego nasumično birati komponente koje u takvoj konfiguraciji često pate od uskih grla, usled nedovoljne usklađenosti mogućnosti osnovnih komponenti.
 
Kada tome dodate i činjenicu vrlo atraktivne cene koja je jednaka ili čak i manja od cene sopstveno sklopljenih konfiguracija, rezultat je veoma privlačan i primamljiv izbor za krajnje korisnike.

Dizajn i karakteristike

Odmah da naglasimo kako je u pitanju najnovija verzija iz ove linije računara sa specifikacijama za 2022. godinu. Uredno pakovanje koje možete sresti samo kod firmiranih računara, sadrži Predator Orion 3000 računar i dodatnu kutiju sa bočnim prozirnim panelom bez koga je u današnje vreme nezamisliv gejming računar.
 
orion1s.jpg
 
Kućište je već na prvi pogled simpatično. Kompaktnog formata: V=38.6 cm x Š=17.5 x D=37.6 cm sa lepom zatamnjenom plastičnom maskom i upečatljivim Predator amblemom već na prvi susret će izazvati pozitivna osećajanja. Zadovoljstvo je još lepše kada vidite udubljenu gornju stranicu perforiranu rupičastim otvorima pri čemu je deo bliže frontu pretvoren u rukohvat ako treba brzo premestiti računar iz radne u dnevnu sobu pored televizora.
 
Samo kućište uopšte nije glomazno, niti želi da vas osvoji nekim neuništivo, robusnim utiskom. Naprotiv, zapravo je u suštini sasvim obično, ali pedantno i kvalitetno u detaljima. Bez sumnje je lepo zbog prednje maske ispod koje se nalazi jedan 9 cm veliki RGB ventilator koji onako sa ukusom, naglašava gejming prirodu ovog računara. Taj utisak se nastavlja i na bokovima, zahvaljujući diskretno prisutnim Predator oznakama. Odakle god da ga pogledate, jasno je sa kim imate posla.
 
orion3s.jpg
 
Deo koji privlači poglede je zapravo prednja maska sa ispupčenim centralnim delom od glossy providne plastike i svetlećim Predator emblemom. Oko ovog ispupčenog dela se nalaze perforirane površine za uvlačenje svežeg vazduha. Na desnoj se nalazi skoro neprimetno uvučen panel sa prednjim konekcijama: Jedan USB-A 3.2 Gen 2, jedan USB-C 3.2 Gen 2 i dva 3.5 mm audio priključaka za slušalice i mikrofon. Na zadnjem delu imate na raspolaganju 4x USB-A 2.0 porta, par USB-A 3.2 Gen1, LAN konekciju i standardne audio konektore za izlaz, linijski ulaz i mikrofon. 
 
Detalj koji nam se posebno svideo tiče se power tastera, oblika utisnute piramide sa pozadinskim osvetljenjem koje signalizira aktivnost računara – baš u stilu premijum brendova koji nas uvek obraduju nekim lepim i atraktivnim detaljims. Jednom rečju “kupe” vas nekim sitnicama koje prave razliku u odnosu na pojedinačno sklopljene sisteme. 

Hardver i mogučnosti

U skladu sa postojećim trendovima, izabrana platforma je bazirana na poslednjoj, 12. generaciji Intel Core Alder Lake procesora. U pitanju je Intel Core i7 12700KF model sa 8 jezgara visokih performansi i 4 štedljiva jezgra koja uz pomoć Hyper Threading tehnologije izvršavaju ukupno 20 nizova instrukcija istovremeno. Dobar izbor procesora za gejming konfiguraciju, ali to ne možemo reći i za kuler koji je neko modifikovano box rešenje sa neugledno malim telom i nešto većim ventilatorom.
 
orion2s.jpg 
 
Bez obzira na činjenicu da dotični model stiže sa TDP faktorom od 65W, znamo od ranije da se Alder Lake modeli prilično greju, a ovaj konkretni primerak pod punim opterećenjem povlači 130W. Podatak koji zabrinjava jer ugrađeni kuler svakako nije od onih rešenja koji može tek tako da se izbori sa ovolikom količinom toplotne energije.
 
Upotrebljena ploča je svakako najzanimljiviji deo hardvera ove konfiguracije. Ne zbog nekih vanserijskih mogućnosti jer je u pitanju model baziran na Intel B660 čipsetu, već zbog formata štampane ploče koja je napravljena u širokom vodoravnom formatu specijalno prilagođenoj obliku kućišta i rasporedu ostatka komponeni u sistemu. Na delu je prednost velikih proizvođača u pogledu primene sopstvenih specifičnih rešenja. Ostatak je manje impresivan jer ne koristi čak ni hladnjak na čipsetu, dok nudi dva SATA 3 konektora i dva M.2 PCIe x4 slota za SSD uređaje.
 
Sistem je opremljen sa 16 GB RAM-a na 3200 MHz u dvokanalnom režimu rada i ima mesta za još par DDR4 memorijskih modula za buduću nadogradnju. Deo koji je zadužen za skladištenje podataka se bazira primarno na 1 TB velikom M.2 PCIe x4 SSD uređaju koji je u slotu sa direktnom kontrolom centralnog procesora u režimu specifikacija 4. generacije PCIe putanja, dok drugi za dodatnim M.2 SSD kontroliše čipset. Pored njega za skladištenje podataka kao sekundarno rešenje za podatke koji se ne tako često koriste služi klasični 3.5” hard disk od 1 TB. On je smešten u poseban deo sa fiokama za prihvat dva 3.5” HDD uređaja. U BIOS-u postoji podrška za Intel Rapid Storage Tehnologiju i VMD (Volume Management Device) podrškom.
 
orion4s.jpg
 
Zvezda Predator Orion 3000 gejming konfiguracije je GeForce RTX 3070 grafička karta sa 8GB GDDR6 memorije koja radi u PCIe x16 slotu 4. generacije. Maksimalne performanse ovog modela zapravo predodređuju gejming kategoriju ove konfiguracije. To znači da je sposobna da isporuči u proseku oko 144 fps u Full HD rezoluciji tj. obezbedi igriv gejmplej u 4K rezoluciji i prosečnih 60-ak frejmova u sekundi. U skladu sa ovim karakteristikama ćete izabrati i odgovarajući monitor.
 
Grafička karta ima klasičnu konfiguraciju kulera sa dva aksijalna ventilatora, velikim hladnjakom sa mnoštvom alu rebara koji prožimaju toplotne cevi za ujednačeno emitovanje toplote. U pitanju je specifični GeForce model za ovaj Acer sistem sa prepoznatiljivim Predator stajlingom i logom na onom Windscreen delu produžene zone provetravnaj hladnjaka koji je duži od štampane ploče grafičke karte. Nudi softversku kontrolu rada ventilatora kroz Predator Sense alat.
 
Zvuk je već klasično codec rešenje pojačano DTS-X softverskom podrškom. Sa druge strane mrežna i internet konekcija su svakako jedan od kritičnijih delova dobre gejming konfiguracije, pa ni ovde ACER ne prepušta stvari slučaju. Ugrađen je Killer E2600 gigabitni Ethernet kontroler, a za bežičnu vezu služi Intel AX211 Wi-Fi 6E rešenje sa proširenim opsegom frekvencija na 6 GHz kako bi se postigao bolji transfer podataka. Tu je i softver za kontrolu internet saobraćaja i davanja prioriteta igrama kada pozadinske procese automatski pauzira u situacijama kada je pokrenutoj igri potrebno više sistemskih resursa.
 
orion5s.jpg
 
Predator Orion 3000 ima RGB sistem osvetljenja u vidu dva 9 cm velika ventilatora. Jedan je montiran spreda i uvlači svež vazduh u poziciji kaveza sa diskovima, dok je izduvni na standardnoj zadnjoj poziciji iza centralnog procesora i izvlači topao vazduh iz sistema. Dodatno tu je još jedna RGB LED traka ispod gornjeg panela kućišta, što sve zajedno daje jedan lep gejming utisak - ne preterano napadan, a ipak prisutan. Ko voli mračni imidž svog gejming “battlestaiton-a” može da isključi RGB ili ga utiša kroz softver ili korišćenjem bočne stranice od punog materijala.
 
Predator Orion 3000 se napaja klasičnim ATX napajanjem snage 500W. Sistem stiže bez operativnog sistema, a mi smo ga isprobali sa Windows 11 Home verzijom i učitanim Predator Sense softverom za podešavanje RGB svetlosnih efekata, kontrolu rada ugrađenih ventilatora i monitoring centralnog i grafičkog procesora, te mrežnog saobraćaja.

Ponašanje u radu

Performanse: 
 
Test sistem:
 Test_System_1.jpg
 
U pogledu performansi kao stvoren je za brze Battle Royal naslove i igranje u Full DH rezoluciji i osvežavanju ekrana na 144Hz, ali ko voli da se isproba u višim QHD ili 4K rezolucijama biće zadovoljan odzivom i brzinom Sistema, uostalom, to najbolje potvrđuju sledeći grafikoni.
 
Rezultati:
 
Gaming_performance_chart.png 

RTX_Gaming_performance_chart.png 
 
Osim gejminga Predator Orion 3000 je svakako sposoban za rad sa nekim zahtevnijim aplikacijama za 3D modeliranje, CAD/CAM kao i profesionalnu obradu fotografija i video editing za šta će vam trebati više RAM memorije, a koju je lako nadograditi

Adobe_App_performance_chart.png
 
 
Rendering_performance.png
 
Prva tabela ukazuje na jednu nezgodnu osobinu Predator Orion 3000 modela, koja se tiče intezivnijeg grejanja tokom rada i većeg opterećenja bilo da se radi o 3D ili video renderingu ili gejmingu.
 
Temperature su prilično visoke, naročito centralnog procesora, a što je u neku ruku i očekivano zbog slabašnog kulera na ovako jakom procesoru. Sa druge strane, toplota koja se “prenosi” u ograničenoj zapremini manjeg kućišta utiče i na nešto veću temperaturu grafičke karte, uprkos tome što je imala prilično dobar kuler. Njeni ventilatori su radili u automatic profilu koji prednost daje tihom radu, ali ukoliko želite da ohladite svoj GPU i postavite rad ventilatora u gejming mod, buka se povećava do praktično ne podnošljivog nivoa od 50-ak dB. Kompromis je kada aktivirate “custom” podešavanja i tada limitirate buku na nekih 36 dB što je neki iole prihvatljivi nivo buke, sa kojim smo odradili testiranja i na osnovu njih sledeće grafikone.
 
Zanimljivo je da uprkos intezivnijem radu i visokim temperaturama, moramo priznati da je testiranje bilo u najtoplijim danima ovog meseca, kada je dnevna temepratura išla i preko 38 stepeni Celzijusa,  Predator Orion 300 radio bez problema i uz potpunu stabilnost sistema, nakon više sati gejminga i video editing testova.
 
 Orion_3000_Power_Tempgraph.png
 
Na grafikonu potrošnje i radnih temperatura, ako malo bolje zagledate, primetiti da grafička karta postiže u neku ruku opravadano visoke temperature pod gejming opterećenjem, ali to svakako na prvi pogled nema rezona za Intel procesor koji se zalepio za granicu od 100 stepeni celzijusa i to pri potrošnji od svega 65W. 
 
Odgovor daje drugi grafikon koji pokazuje da uprkos malom opterećenju u konkretnom gejming naslovu relaksirani PL1 režim potrošnje “gura” frekvenciju jako visoko za pojedinačna jezgra, što definitivno utiče na temperaturu procesora, ali i pogoduje igrama koja troše malo procesorske snage ali vole kada radi na visokoj frekvenciji, pri čemu svakako treba dodati i faktor “vrele” prirode Aleder Lake modela.
 
Orion_3000_Freq_Utilgraph.png
 

Finalni utisci

Acer Predator Orion 3000 je slatka mala gejming mašina, veoma respektabilnih performansi, lepog izgleda kakav i dolikuje jednoj pravoj brendiranoj mašini sa svim onim lepim sitnicama koje donosi proizvodnja u velikim serijama i mogućnosti “kastomizacije”.
 
 
Ipak, glavni utisak i pored skromnih ventilatora koji se teško bore uz ovako jak par grafičkog i centralnog procesora jeste zaista visok nivo performansi koji dobijate iz ovako malog simpatičnog i lepuškastog računara. U pitanju je dobitna kombinacija za mnoge gejmere, ali i one koji se beve poslom obzirom da je računar pokazao visoke performanse u obradi videa, fotografija ali i radu sa programima za 3D modeliranje i rendering, tj. u AutoCAD-u. Dakle, ovaj Predator Orion 3000 u pogledu brzine rada i performansi nema mane. Uz sve to ide i činjenica da ga je vrlo lako nadograditi memorijom, brzim SSD-ovima, kao i klasičnim hard disk uređajima.
 
Ovako zadovoljstvo ima i svoju cenu, pa u ovoj konfiguraciji iznosi oko 1800€. U ovaj iznos nije uračunata vrednost Windows OS-a, niti periferija. Ništa vas manje neće koštati ako i sami sklopite mašinu slične snage, a mnogi tvrde da je čak ova suma manja od one kada sami sklapate sistem od pojedinačnih komponenti. Da li ćete sami bolje sklopiti i uklopiti komponente je veliko pitanje za većinu, a svakako ima i onih koji znaju to da urade na bolji način, samo je pitanje konačnog zbira.
 
Uglavnom Acer Predator 3000 je gejming računar pravljen po ukusu gejmera koji se igraju u Full HD rezoluciji pri 144Hz, mahom online kompetitivne igre brzog tempa ili 4K u 60fps-a nejke FPS, istraživačke i slične naslove. Svakako je i za rad u aplikacijama sa većim zahtevima u pogled hardverskih resursa. Pa ukoliko ste se prepoznali, siguran sam da će vam ovaj Predator Orion 3000 obezbediti sate i sate zadovoljstva u radu i igranju!
 
__________________________________________________
 
Prednosti:
 
- Svestran i zgodan za upotrebzu,
- Kompaktan dizajn kućišta sa rukohvatom
- Odlične performanse u aplikacijama i igrama
- Mogućnost nadogradnje
- Opciona prozirna bočna stranica
- Atraktivna maska i dizajn
 
Nedostaci:
- Grejanje
- Ne baš sjajno kabliranje
 
Cena: oko 1800€

Test: Gaming Macchina 850e – najbolja za te pare! (Video)

Test: Comtrade Black AMD Gaming SE – brz, tih i pouzdan (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209