Greška

Došlo je do greške.

Test: Acer Nitro XZ342CKP Gaming monitor (Video)

29.08.2022 13:10 | 0 Multimedija
Test: Acer Nitro XZ342CKP Gaming monitor (Video)

Popularnost monitora u 21:9 formatu je naterala praktično sve proizvođače da u ponudi imaju makar poneki ovakav model, pa izuzetak nije ni Acer u čijoj se Nitro gaming seriji nalazi XZ342CKP. Ovaj monitor će biti zanimljiv ne samo gamerima zbog visokog osvežavanja od 144Hz, već i svima onima koji žele ultraširoki monitor za svakodnevnu upotrebu.

Monitori ultraširokog formata odavno nisu neka neobična pojava na tržištu i praktično svi proizvođači koji se bave monitorima u ponudi imaju makar poneki ovakav model. Činjenica je da za ultraširokim monitorima postoji potražnja jer određene grupe korisnika od ovog formata imaju konkretne prednosti, za rad, gaming ili multimediju, pa nabavka takvog monitora svakako ima smisla.
 
 
Do sada smo bili u prilici da testiramo priličan broj ovakvih modela, a ovih dana nam se na testu našao još jedan i to u izvedbi kompanije Acer. U pitanju je monitor koji pripada njihovoj gamerskoj Nitro seriji, a nosi oznaku XZ342CKP. Ako bismo ga morali opisati u najkraćim crtama, ovo je model koji pretenduje da bude ono što amerikanci nazivaju “daily driver”, odnosno za svakodnevnu upotrebu u različite svrhe i sa karakteristikama i performansama koje bi ga učinile dobrim za rad, multimediju i gaming. Za oko 70.000 dinara, odnosno nešto ispod 600€ ovaj model nudi ekran od 34” u 21:9 formatu, rezoluciju od 3440x1440 piksela, osvežavanje od 144Hz i HDR podršku. No hajde da vidimo kako zapravo radi u praksi.

Dizajn i karakteristike

Po pitanju dizajna, od Acer Nitro serije smo navikli na često malo ekstravagantniji izgled, ali možemo reći da XZ342CKP nije u tom stilu i da će se uklopiti u svako okruženje. Čak bismo rekli i da je dizajniran sa ukusom, pošto su tu relativno jednostavne ivice, čiste površine i praktično jedino što asocira na gaming je malo crvene boje na postolju. Panel je okružen standardno tankim okvirom sa gornje i bočnih strana uz malo dodatne margine i donjom lajsnom prosečne širine na kojoj se nalazi Acer logotip.
 
nitroo1s.jpg
 
Sa zadnje strane je tu skoro uniformna površina koju remete samo otvor za ventilaciju duž gornje strane i Acer logotip iznad, kao i VESA montaža koja nije baš najelegantniji vid veze sa postoljem, ali radi posao. Samo postolje se sastoji od kružne baze koja je umerenih dimenzija, ne baš mala, ali ne i toliko da zauzme dobar deo stola, kao i vrata, odnosno nosača koji je prilično tanak i elegantan i praktično je ukras ovog modela i ono što mu daje vizuelni identitet.
 
Nosač je ujedno i jedini metalni deo, jer je ostatak monitora izrađen od standardne crne plastike sa peskiranom teksturom. Detalj koji nam je privukao pažnju je da se rotacija panela levo i desno ne vrši oko ose samog nosača, već rotacijom celog kruga, odnosno gornjeg dela baze postolja, što je pomalo neočekivano, ali interesantno. Pored tog podešavanja u opsegu od po čak 180 stepeni u oba smera, moguće je podesiti i nagib panela za 5 stepeni ka dole i 35 ka gore, kao i podešavanje visine u opsegu od 15 cm, dakle po pitanju ergonomije znatno iznad proseka i onog što uobičajeno viđamo.
 
Na dnu poleđine panela se nalazi i sekcija sa konektorima u kojoj zatičemo dva HDMI 2.0 porta, jedan DisplayPort 1.4 i 3.5mm izlaz za slušalice - dakle osnovne stvari, bez USB portova, KVM switcha i sličnih dodataka koje često viđamo na sličnim modelima. Doduše prisutna je opcija prikaza slike u slici ili slike sa dva izvora jedne pored druge koja može biti korisna na ekranima ovog formata. Kad pominjemo portove, DisplayPort omogućuje korišćenje punih mogućnosti, odnosno osvežavanja od 144Hz u maksimalnoj rezoluciji, dok su dva HDMI porta ograničena na maksimalnih 100Hz.
 
nitroo2s.jpg
 
Što se kontrole monitora tiče, negde pri sredini desne polovine panela sa donje strane se nalazi mini joystick koji je u kombinaciji sa lepo organizovanim menijem praktično idealna varijanta da lako podesite ono što želite. U 7 sekcija se nalazi prilično opcija, od onih vezanih za sliku i njeno fino podešavanje, opcija vezanih za ulaze i naravno onih posvećenih gamingu.
 
Kako je ovo monitor koji pripada Acerovoj Nitro gaming seriji, krenućemo upravo od gaminga.
 
Pričali smo već dosta puta o prednostima koje ultraširoki 21:9 format ima u odnosu na tradicionalni 16:9 kada je gaming u pitanju, pa ćemo samo ukratko ponoviti da ovakav ekran u većini žanrova igara nudi šire vidno polje koje je i realna prednost, jer omogućuje da prosto vidite više od nekoga sa “normalnim” monitorom i pre uočite protivnike koji su na periferiji vidnog polja. Pored toga, a pogotovo kada je u pitanju i blago zakrivljeni panel kao u ovom slučaju, dobijate i osećaj da vas sadržaj okružuje više nego na tradicionalnom monitoru, što doprinosi tome da se više uživite u svet igre. Lično bismo između dva identična monitora u 16:9 i 21:9 formatu uvek odabrali širi, ali performanse ultraširokih modela često nisu baš na nivou onoga što za manje novca dobijate od 16:9 modela, delom i zbog manje selekcije modela, pa izbor nije baš jednostavan kao što bi inače bio.
 
nitroo3s.jpg
 
Što se gaming performansi ovog modela tiče, najpre treba reći da je u pitanju VA tip panela, što znači i nešto sporiji odziv u odnosu na IPS varijante.  
 
Zapravo, odziv je prosečan odziv za jedan VA panel sa osvežavanjem od 144Hz, pa je u testu sa brzim objektima na ekranu prisutan blagi ghosting čak i u svetlijim sadržajima, a primetan u tamnijim. Ukoliko Overdrive podešavanje postavite na Extreme ono pomaže da se ghosting malo umanji u tamnijim i izbegne u svetlijim sadržajima, ali je ova opcija dostupna samo ako ne koristite varijabilno osvežavanje. Vredi pomenuti da je sve ovo u igrama manje primetno, pa je iskustvo čak i u igrama poput Apex Legends i PUBG bilo sasvim korektno.
 
Monitor takođe poseduje i VRB opciju što je skraćeno za Virtual Response Boost, odnosno strobovanje osvetljenja koje značajno poboljšava brzinu odziva, ali po cenu blagog treperenja, tamnijeg prikaza, nešto dupliranja ivica objekata i nemogućnosti korišćenja varijabilnog osvežavanja, pa iako radi korektno to čemu je namenjena, verovatno neće biti baš čest izbor korisnika.
 
Kad pominjemo varijabilno osvežavanje, ono je podržano zvanično u vidu AMD Freesync-a, ali nezvanično radi i na Nvidia kartama bez problema. Od nekih dodatnih gaming opcija u meniju ćete pronaći Black Boost koji podiže nivo crne kao kontrameru kampovanja protivnika u nekom mračnom ćošku, prikaz trenutnog osvežavanja, odnosno frame rate-a u uglu ekrana, kao i mogućnost prikaza jednog od tri nišana na sredini ekrana. Što se input laga tiče, izmerili smo ga na vrlo dobrih 8.4ms.
 
nitroo4s.jpg
 
Vredi pomenuti i da je rezolucija od 3440x1440 piksela sa kojom dolazi ovaj monitor relativno zahtevna po pitanju hardvera ako želite da u igrama budete blizu gornje granice osvežavanja, ali i da nudi odličan prikaz koji je po nivou detalja i gustini piksela ekvivalent nekom QHD 27” modelu. Van igara, ova kombinacija dijagonale i rezolucije je praktično optimalna i za rad, sa puno radnog prostora za aplikacije sa 1:1 skaliranjem piksela. Za one koji dosta koriste web browser prednost će biti mogućnost postavljanja dva prozora jednog pored drugog, dok će oni koji koriste aplikacije za obradu multimedije ceniti mogućnost da iskoriste ceo ekran u punoj širini sa puno mesta za alate, pregled sadržaja i slično.
 
Kada je video u pitanju, doživljaj će zavisiti od onoga što gledate - ako je neki film u 21:9 formatu gledaćete ga na punoj 34” dijagonali bez crnih linija gore i dole, što je ekvivalent nekom 40+ inča ekranu u standardnom formatu. Ako je pak u pitanju neki video u 16:9, imaćete dodatne linije sa leve i desne strane i praktično utisak gledanja na standardnom 27” monitoru.
 
nitroo5s.jpg
 
Kada je kvalitet prikaza u pitanju, VA panel ima jednu veliku prednost u vidu visokog kontrasta, koji je u ovom slučaju naročito visok i dostiže i do 5200:1 u određenim modovima. Ovo ima pozitivan uticaj na subjektivni utisak kvaliteta prikaza, a pogotovo za gledanje videa, pa i vizuelni utisak u igrama. Nivo crne je očekivano dobar i znatno niži od onoga što nude IPS modeli, a maksimalno osvetljenje je izmereno oko 305 nita u SDR i 331.5 nita u HDR modu koji ovaj monitor takođe podržava. Naravno, s obzirom na to da osvetljenje ispod 400 nita ne ispunjava ni minimalni HDR standard ne očekujte pravi HDR, ali eto, ova opcija je tu više kao podrška za format nego neko unapređenje u odnosu na standardni prikaz.
 
Uniformnost panela je korektna, mada smo na primerku na testu na crnoj pozadini primetili blago probijanje osvetljenja na par mesta duž ivice ekrana kakvo češće viđamo na zakrivljenim IPS nego VA modelima.
 
Panel je inače pravi osmobitni, koji za tu specifikaciju prema našim merenjima pokriva dosta dobrih 86.8% DCI-P3 spektra. Prikaz gradijenata boja nije baš perfektan, ali su prelazi skoro neprimetni u standardnom modu, dok u HDR modu, verovatno zbog načina na koji je odrađeno mapiranje, u plavim nijansama, npr. na nebu u videima su vrlo primetni prelazi, što malo kvari utisak, a verovatno je uz malo pažnje moglo biti odrađeno i bolje. Doduše, kako je ovde HDR više radi reda, naša preporuka je držati se SDR modova koji nude vrlo dobar prikaz.
 
nitroo6s.jpg
 
Među njima se pored uobičajenih i onih namenjenih određenim žanrovima igara nalaze i sRGB, DCI i drugi modovi namenjeni radu u različitim gamutima boja, što bi trebalo ukazati na to da je monitor prilagođen za profesionalce čiji rad zahteva takve opcije, ali je u merenjima preciznosti boja monitor pokazao Delta E odstupanje od 4.7 u najboljem slučaju, što je nedovoljno za ozbiljniju upotrebu bez dodatne kalibracije. Ako uz to uračunamo i uglove gledanja koji su prosečni za VA i ne dozvoljavaju baš previše mrdanja bez promene kontrasta i zasićenja boja, ovo je ipak model za da tako kažemo “rekreativnu upotrebu”, odnosno najpre igre i multimediju, što mu je i jača strana s obzirom na visok kontrast.

Finalni utisci

Ukupno, Acer Nitro XZ342CKP se u kategoriji ultraširokih gaming monitora ne izdvaja previše po bilo kom parametru, izuzev možda ergonomije i kontrasta koji su iznad proseka, ali je u pitanju monitor koji uz subjektivno dobar kvalitet prikaza i osvežavanje od 144Hz može zadovoljiti potrebe prosečnog korisnika koji želi da pređe na ultraširoki format.
 
 
Najveći problem ovom modela je cena, rekli smo oko 70.000 dinara odnosno nešto ispod 600 evra, pošto je u ovom rangu cene, pa i nešto ispod toga dostupna prilično jaka konkurencija. No, ako ovaj model krajem godine uhvatite na nekoj od akcija, to može i prilično promeniti odnos snaga.

Test: Cooler Master GM27-FQS ARGB (Video)

Test: Xiaomi 4K Monitor 27” (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309