Greška

Došlo je do greške.

Telenor: Internet preko USB modema

09.11.2011 09:39 | 0 Software/Web
Telenor: Internet preko USB modema

Danas je pristup Internetu postao neophodnost, a u budućnosti će tek biti nezamislivo posedovati laptop bez pristupa Internetu. Cloud servisi podižu upotrebnu vrednost prenosnih računara i omogućavaju vam da koristite iste alate i dokumenta kao i na glavnom računaru, ali za to morate biti stalno on-line. Kako Wi-Fi nije uvek dostupan, logično rešenje koje se nameće je korišćenje mobilne mreže koja je uvek prisutna i sada skoro da

Bojan Dančuo

Telenor trenutno nudi dva USB modema uz pomoć kojih možete koristiti njihov mobilni Internet, a mi smo imali skuplji i bolji Huawei E353, koji podržava najnoviji HSPA+ standard i omogućava teorijske brzine od 21,6 Mbps.

 

 

Ovaj modem se može dobiti uz neki od Surfuj paketa, a u zavisnosti od paketa moraćete da doplatite od 1 do 4990 dinara za njega.

 

 

 

Ako uzimate laptop uz Surfuj paket, onda ćete dobiti i ovaj modem gratis, a trenutno je u ponudi Telenora samo ASUS K53E laptop.

 

 

 

Surfuj paketi su poređani po ceni i skuplji paket vam garantuje veću brzinu, kao i veću količinu prenetih podataka po toj brzini. Ono što je dobro je to što čak i ako prekoračite tih 2,10 ili 30 GB protoka, vaš Internet će i dalje funkcionisati, samo ograničenom brzinom, što je ipak dovoljno da proverite mail ili pogledate neku bitnu informaciju na web-u.

Modem koji je bio kod nas je došao sa SIM karticom koja je bila podešena ekvivalentno Surfuj 30 GB paketu, što znači da nam je jedino ograničenje po pitanju brzine bio sam kvalitet mobilne mreže.

 

 


Huawei E353 modem dolazi u brendiranoj Telenor kutiji, a unutra ćete naći sam modem i uputstvo za instalaciju.

 

 

 

Modem takođe ima Telenor brend na sebi i na prvi pogled izgleda kao malo veći fleš drajv. Sa gornje strane je vidljiva LE dioda koja služi za signalizaciju postojanja i kvaliteta konekcije.

 

 

 

 

 

Kada otvorite modem, videćete dva ležišta, od kojih je veće za SIM karticu, a manje za opcionu microSD karticu, koja onda može da pretvori ovaj modem i u pravi USB fleš drajv.

 

Utisci u radu

 

 

 

Kada prvi put ubodete modem u računar, Windows će instalirati drajvere za njega, a u spisku drajvova će vam se pojaviti "Telenor Internet" drajv, sa kojeg se vrši instalacija softvera, kao i još jedan drajv koji zapravo predstavlja sadržaj microSD kartice, ako je imate u njemu.

 

 

Instalacija softvera je izuzetno jednostavna i svodi se na par ekrana na kojima treba kliknuti na "Next" ili u slučaju da koristite srpski interfejs, "Napred". Kada se instalacija završi, na desktopu ćete dobiti "Telenor Internet" ikonicu kojom se softver pokreće.

 

 

Bitno je napomenuti da je potrebno restartovati sistem jednom, kako bi sve moglo da profunkcioniše. Posle restarta, softver će čim ga pokrenete prepoznati modem i prijaviti vam koji vid konekcije postoji, a klikom na "Povežite se", Internet će za par sekundi proraditi.

 

 

 

Dok je modem aktivan, LED će vam signalizirati njegov status. Tako zeleni trepćući LED znači da modem pokušava da uspostavi 2G konekciju, a kada LED svetli stalno zeleno znači da je 2G konekcija uspostavljena. Isto tako trepćuće plavo svetlo znači da modem pokušava da uspostavi 3G vezu, dok stalno uključeno plavo svetlo znači da je 3G veza uspostavljena.

Mi smo modem testirali na teritoriji Banovog Brda u Beogradu i tu je vrlo brzo uspostavljena puna 3G HSPA+ veza. Signal je bio dobar, a brzina odlična.

 

 

 

 

 

Brzine koje smo izmerili se kreću od 9,5 Mpbs do 12,5 Mpbs za download i nešto više od 3 Mbps za upload, što je i više nego dovoljno za vrlo komotno korišćenje Interneta. Naravno ove brzine će varirati u zavisnosti od toga kakav signal imate, ali teritorija Beograda je uglavnom pokrivena 3G HSPA signalom odlično, kao i veliki deo Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Sombora. Proširenje 3G mreže je naravno nešto na čemu Telenor stalno radi.

 


3G HSPA pokrivenost

 


3G HSDPA pokrivenost

 


2G pokrivenost (GPRS, EDGE)


Zaključak

Zaključak

Sve u svemu, vrlo smo zadovoljni kako ovaj modem radi, kao i Telenor Internet na našoj lokaciji. Brzina je i više nego dovoljna čak i za YouTube u HD rezoluciji, mada nismo sigurni da bismo to preporučili kao svakodnevnu praksu jer možete izuzetno brzo da potrošite sve gigabajte iz paketa i ostanete na smanjenoj brzini, pa onda morate da doplaćujete za dodatne gigabajte po punoj brzini.

Nekome će možda biti interesantna činjenica da upload koji se može ostvariti putem ovog mobilnog Interneta (mi smo izmerili 3 Mbps) zapravo višestruko nadmašuje upload koji se može dobiti u bilo kojoj ADSL ili kablovskoj kućnoj varijanti. Ovo može biti značajno kod upload-a velike količine podataka na udaljeni server.Naravno, sa ovakvim Internetom ste uvek iza NAT-a, tako da zaboravite na neko hostovanje web ili FTP sajta, kao i aktivno Torrent-ovanje. Uz to, Telenor i filtrira neke sadržaje koje smatra neprimerenim, kao što su npr. sajtovi na kojima se može pojaviti dečija pornografija (ovo je realizovano u saradnji sa našom policijom).

Ako ste u zoni koja ima dobru pokrivenost 3G signalom i potreban vam je Internet za poneti, Telenor rešenje je trenutno vrlo konkurentno po pitanju kvaliteta usluge i možemo ga mirne savesti preporučiti.
Uređaj na test ustupio Telenor.

Facebook Timeline

Servisi za hostovanje slika i fajlova

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509