Greška

Došlo je do greške.

Telenor banka i 3-u-1 kartica: Marko Carević, Telenor (video)

27.05.2016 10:51 | 6 Biznis IT
Telenor banka i 3-u-1 kartica: Marko Carević, Telenor (video)

Među najinovativnijim igračima na domaćem bankarskom tržištu u proteklom periodu , jedno ime se svakako istaklo - Telenor banka. Uz inovativni pristup i okrenutost krajnjem korisniku, ponudila je mnoštvo rešenja koja su problematici bankarskog sektora pristupila iz drugog ugla. Najzaslužnija osoba za to jeste gospodin Marko Carević, koji je suštinski idejni pokretač čitavog projekta. Pričamo sa njim o Telenor banci, kao i o 3-u-1 kreditnoj kartici, kombinaciji koja objedinjuje plaćanja, refinansiranja i revolving.

Filip Majkić

Intervju: Marko Carević, Telenor

Mnogi korisnici otkrivaju pogodnosti pristupa informacijama, aktivacijama i podešavanjima putem interneta, preko aplikacije Telenor banke, ali pravo umeće bilo je to  predvideti pre nekoliko godina i započeti projekat koji je objedinio telekomunikacione i bankarske usluge.

Da je taj projekat ostavio utisak na svetskom nivou govori i činjenica da je Telenor banka bila u najužem izboru za globalnu inovaciju godine na Mobile World Congress 2015. Sa Markom Carevićem pričamo o aktuelnim dešavanjima i budućim planovima prve mobilne banke u regionu

Benchmark: Zašto Telenor banka, a ne druge banke? Šta je ono što razlikuje Telenor banku od svih drugih banaka u Srbiji?

Marko Carević, Telenor: Mislim da je to najčešće pitanje koje dobijamo. Ključna razlika je u tome što je mobilni kanal glavni kanal. Posmatramo ga kao jedini i najvažniji, dok je za druge banke to alternativni kanal.

Počeli smo sa pitanjem; koje bankarske usluge bi  klijent želeo da koristi na mobilnom telefonu i kako to da omogućimo?  Potom smo kreirali interfejs koji je jednostavan i lak za korišćenje i kroz koji smo ponudili širi opseg usluga za koje ima smisla da budu na mobilnim telefonima. To nam omogućava da veoma lako prebacimo na internet kanal set usluga i dodamo nove. Isto tako, da želimo da imamo filijale, lako bismo izložili ponudu i na taj način u filijalama..

marko3.jpg


Benchmark: Koji trend je ključan u aktuelnim kretanjima na domaćem tržištu?

Marko Carević, Telenor: Trend obavljanja transakcija onlajn je u velikom porastu otkako je Telenor banka stupila na tržište. Prošle godine se desio istorijski trenutak za srpsko bankarstvo - broj transakcija onlajn je premašio broj transakcija u ekspoziturama. Kada smo lansirali banku, broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji je bio oko 106 hiljada, a danas samo kod nas ima više od 150 hiljada korisnika. Jaz u broju transakcija će se iz kvartala u kvartal povećavati kao i volumen novca koji se kreće kroz taj kanal, a najveću ulogu u tome ima poslovanje fizičkih lica,

marko5.png


Benchmark: Koje nam najvažnije novitete iz Telenor banke možete najaviti, a da su u pripremi za tekuću, 2016. godinu?

Marko Carević, Telenor: Kao što smo više puta pričali, preostaje nam da tržištu predstavimo kompletan portfolio proizvoda, koji  pre svega podrazumeva kreditnu ponudu kao i nekoliko inovativnih servisa. Svaki put kada nešto predstavljamo tržištu, slušamo naše korisnike i trudimo se da kreiramo proizvod ili uslugu koja im je zaista potrebna.

3-u-1 kartica i globalno stanje

Benchmark: Veliku pažnju na tržištu izazvala je jedinstvena 3 u 1 kreditna kartica. Da li biste nam ukratko objasnili zbog čega?

Marko Carević, Telenor: 3-u-1 kartica napravljena je tako da objedini tri proizvoda bankarskog sektora u jedan – revolving, refinansiranje i plaćanja. Nema potrebe da prolazite tri puta isti proces podnošenja zahteva i dobijanja kartice, kada vam treba keš, dozvoljeni minus ili  kreditna kartica.

Kreditna kartica se može koristiti za plaćanje putem interneta i na fizičkim mestima prodaje. Dodatna opcija je direktno plaćanje kroz aplikaciju (mobilnu i web) sa računa vezanog za kreditnu karticu, poput plaćanja sa tekućeg računa, što je simulacija dozvoljenog minusa.

 

marko2.jpg

Takođe, sa tog istog računa deo novca se može prebaciti na tekući račun, pa je samim tim to i keš kredit.

Jedinstvena je i kontrola koju klijenti imaju nad proizvodom. Pored pregleda transakcija,  imaju mogućnost da sami podešavaju limite broja transakcija i iznosa koje mogu da potroše. Bilo koji od pomenutih kanala se može isključiti ili uključiti jednim klikom u aplikaciji.


Benchmark: Koliko je komplikovano postati vlasnik Telenor 3 u 1 kreditne kartice?

Marko Carević, Telenor: Vrlo je jednostavno i brzo. Dokumentacija se popunjava i podnosi onlajn, a čim klijent dobije odgovor, potrebno je potpisati dokumenta, ali ni za to se ne mora otići u banku. Postoji opcija isporuke na kućnu adresu gde mi donosimo dokumentaciju na potpis. Dolazimo na vrata, ugovor se potpiše i - to je to. Pričamo o procesu koji traje dan ili dva, pod pretpostavkom da je klijent dostavio kompletnu dokumentaciju.

 

Benchmark: Telenor banka je prepoznata kao banka okrenuta prema krajnjim korisnicima. Planirate li da proširite fokus Telenor banke i na poslovne korisnike?

Marko Carević, Telenor: Planiramo da proširimo poslovanje pre svega na sektor malih i srednjih preduzeća, ali ne planiramo ulazak u oblast klasičnog korporativnog bankarstva. Tendencije u svetu pokazuju da su  ponude za mala li srednja preduzeća veoma slična kao i za fizička lica. Kao i uvek, radimo na tome da naša ponuda bude jedinstvena i prilagođena njihovim stvarnim potrebama.

marko3.jpg

Vidimo da je trend na globalnom tržištu ujedinjavanje finansijskog sektora i tehnoloških kompanija. Gde je Srbija na toj mapi?

Marko Carević, Telenor: Pre svega, ne bih se složio da je reč o objedinjavanju, već da te tzv. „finteh" kompanije ulaze u sektor bankarstva. To je vidljivo od Amerike do Azije, gde sve više telko operatora i startapova „napadaju" određeni deo bankarstva. I Telenor banka može da se posmatra kao ritejl banka koja je ušla u celu priču iz druge industrije.

Telenor Grupa ima veliko iskustvo u finansijskom sektoru u Aziji i Evropi, ali su pristupi bankarstvu različiti. U Aziji smo fokusirani na pružanje finansijskih usluga ljudima koji nemaju račun u banci, dok je u Evropi, situacija potpuno drugačija i gde je bankarski sektor zasićen. U Srbiji smo videli priliku zbog činjenice da postoji jaz u korišćenju interneta i onlajn kupovine s jedne strane, i korišćenja bankarskih usluga, s druge strane.

Nakon godinu i po dana, kada analiziramo iskustva iz Srbije, vidimo da su ona  vrlo primenjiva na iskustva u celom zapadnom svetu. To potvrđuje i činjenica da smo postali case study Gartnera i drugih analitičkih kompanija.


Benchmark: Za sam kraj, jedno lično pitanje - pošto ste jedan od ključnih ljudi koji je uopšte pokrenuo priču oko Telenor banke, da li ste pre nekoliko godina mogli da zamislite da će jedan ovakav projekat izazvati toliku pažnju na svetskom nivou?

Marko Carević, Telenor: 

Telenor banka privukla je veliku svetsku pažnju, jer predstavlja i jedan od najhrabrijih poteza telekomunikacionih operatora do sada, čemu smo se i nadali. Postoje primeri širom sveta ponude ograničenih finansijskih servisa, ali Telenor banka je jedinstven primer da operator potpuno uđe u bankarski sektor. Često nas zovu da na stručnim finansijskim konferencijama predstavimo rad naše banke. Između ostalih, učestvovali smo na konferenciji „Finnovate", najprestižnijoj konferenciju tog tipa u Evropi.


Benchmark: Gospodine Careviću, hvala vam puno!

Marko Carević: Nema na čemu.

nesic1 Član postova: 7213
Bilo bi lepo da ubace i pored mastera vizu
Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока
DeLarge Član postova: 682
Napravite bre aplikaciju za Windows, aman. Pisem im na mailu, kazu da je procesu izrade.. pa spejs satl bi do sad izradili.
Dobosar Član postova: 80
Samo sto nemaju aplikaciju za windows 10
MareBGD Član postova: 1561
Sve je to lepo ali kamate na kreditne kartice su im prevelike. U intezi trenutno za Master 12% evre, a 18% godišnje za dug u dinarima, a u Telenoru 26% EKS, realno ako to srede biće broj 1, bar u smislu online poslovanja.
Samo da kažem Neregistrovan korisnik
Vrlo zadovoljni korisnik Telenor banke, samo nastavite tim putem

3G signal za celu Srbiju

Recept Huawei uspeha - Intervju: Jacky Zhao, Huawei (Video)

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609