Greška

Došlo je do greške.

Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

15.01.2012 21:01 | 6045 Multimedija
Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

IPTV tehnologija koju donosi Telekom Srbija je prisutna na našim prostorima još od kraja 2008. godine, tako da je teško možemo nazvati sasvim novom tehnologijom, a za preko tri godine svog postojanja, smatramo da je učinjen značajan napredak. U ovom tekstu ćemo istaći koje su to pogodnosti koje donosi IP televizija, predstaviti ponudu Open IPTV usluge i skrenuti vam pažnju na to koliko je digitalna slika bolja varijanta od analogne na va&scaro


Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

Dragoljub Radovanović

Pre svega, potrudićemo se da vam objasnimo šta je to IPTV i na koji način funkcioniše. Skraćenica IPTV dolazi od pojma Internet Protokol Televizija, što zapravo predstavlja sistem kroz koji se televizijski servisi isporučuju kroz sklop komunikacionih protokola, preko mreže digitalnih komunikacija kao što je Internet, umesto isporučivanja tradicionalnim metodama kroz etar, preko satelita ili formata kablovske televizije. IPTV nikako ne treba mešati sa klasičnom Internet televizijom, jer u našem slučaju, ono što izdvaja IPTV je način prenošenja sadržaja do krajnjeg korisnika, koji biva isporučen upotrebom odvojenog Set Top Box uređaja, tako da ste potpuno nezavisni od računara i praćenja kanala strimovanjem kroz internet pretraživač ili određen softver.Šta je to Set Top Box? Set Top Box bi u bukvalnom prevodu značio kutija, a tačnije, to je uređaj koji dobijate na korišćenje od strane Telekoma kada se pretplatite na IPTV uslugu, koji se mrežnim kablom povezuje na ruter, a u isto vreme, u zavisnosti od tipa STB-a (skraćenica za Set Top Box), Skart ili HDMI kablom na vaš televizor. STB je faktički tjuner i dekoder, koji informacije i pakete podataka dobijene preko interneta, pretvara u nešto konkretnije, a to je materijal koji pratite na vašem televizoru. Ono što je odlična stvar kod IPTV-a i nešto što se ne pominje tako često, a treba biti istaknuto, za razliku od Internet televizije koja guši vaš internet protok, IPTV je potpuno odvojen od vaše ADSL konekcije, tako da on neće uticati na brzinu vašeg interneta. Bez brige možete preuzimati fajlove u punoj brzini na vašem računaru, a u isto vreme pratiti sadržaj na televizoru bez ikakvog ometanja.

Postoji nekoliko uslova koji morate ispuniti, kako bi usluga IPTV-a bila moguća:

- Pre svega, morate posedovati telefonsku paricu, kako bi IPTV usluga bila izvodljiva,
- Ukoliko imate ADSL kod drugog internet provajdera, morate zatražiti migracioni kod i preći na Telekom,
- Televizor standardne ili visoke rezolucije (mada je moguća i opcija kačenja na računar koji poseduje TV karticu)
- Postoji i varijanta kada nemate uopšte ADSL kod nijednog internet provajdera, tada možete uzeti samo IPTV uslugu, bez interneta.


Open IPTV ponuda, usluge i servisi

IPTV usluga nudi mnogo više od čistog emitovanja kanala na vaš televizor. Pre svega u poređenju sa klasičnom kablovskom koja emituje kanale analognim putem, kanali na IPTV-u bivaju emitovani u digitalnom obliku. Možete se pitati koje su prednosti digitalnog emitovanja u poređenju sa analognim. Pre svega, slika koju dobijate digitalnim putem je kristalno čista, u poređenju sa analognom kablovskom koja će uvek imati određen nivo smetnji (snega). Ovo nije toliko bitno ukoliko imate stari CRT televizor, ali na LCD ili Plazma televizorima visoke definicije i veće dijagonale, najmanja količina snega može uticati na kvalitet prikazane slike, tako da je na ovim televizorima preporučljiv digitalan izvor, kao što je IPTV. Rezolucija slike kanala standardne definicije na Telekomovom IPTV-u je 720x576 (576i ili 576p u zavisnosti od kanala) sa  bitrate-om od 2.5 Mbps, dok su kanali iz HD paketa sa rezolucijom od 1920x1080 (1080i) sa bitrate-om od 8 Mbps.

Interaktivni TV vodič - Takođe prednost u odnosu na analognu kablovsku, je mogućnost dobijanja programske šeme za skoro sve kanale, tokom celog dana sa tačnim prikazom kada nešto počinje i kada se završava, ali takođe i programska šema kanala za nekoliko dana unapred.Automatsko prebacivanje - Ovom opcijom možete u TV vodiču možete obeležiti emisije, serije ili filmove na kanalima, i zakazati da kanal bude automatski prebačen, kada na njemu počinje nešto od pomenutog. Ova opcija je dosta korisna, jer nikada nećete zaboraviti da odgledate ono što ste planirali.Snimanje sadržaja - Ukoliko niste u mogućnosti da uživo pratite neki događaj, seriju, film ili slično, postoji opcija zakazivanja snimanja sadržaja, kako bi ste taj sadržaj pogledali drugom prilikom, kada vama odgovara. Snimanje nije ograničeno na jedan kanal, već možete zakazati snimanje za više kanala istovremeno. Nažalost, snimanje nije omogućeno na svim kanalima u ponudi, već na 32 odabrana kanala, koje možete pronaći tako što su obeleženi u programskoj šemi obeleženi crvenom tačkom, ili možete posetiti ovu stranicu na sajtu Telekoma i vidite o kojim se kanalima radi. Opcija snimanja sadržaja se plaća dodatno i njena mesečna naknada iznosi 116,82 dinara, sa PDV-om.Roditeljska kontrola - Ova opcija služi za postavljanje šifre na sadržaj i kanale, kako bi kontrolisali šta vaša deca smeju, a šta ne smeju da gledaju. Zabrana može biti primenjena u zavisnosti kanala, emisije, ili čak doba dana, što je naročito korisno ako ne želite da vam deca gledaju nešto na televizoru do kasno u noć.
Open IPTV servisi, deo 2


Video na zahtev - Opcija video na zahtev je zapravo moderna verzija video kluba, koja vam omogućava da direkno iz fotelje u bilo koje doba dana uz jednokratnu naknadu iznajmite film, seriju, emisiju ili koncert koje se nalaze u bazi koju Telekom redovno ažurira. Sav pomenut sadržaj je podeljen po kategorijama i žanrovima, kako bi ste lakše pronašli ono što želite, a takođe postoji kategorija sa novim izdanjima, ali i detaljna pretraga baze po raznim parametrima, kao što su naslov, uzrast, režiser, ime glumca i slično. Takođe postoji i odvojena HBO OnDemand kategorija za pretplatnike HBO paketa, sa raznim sadržajima sa HBO kanala.
HD usluga - Ako želite da pratite određen broj kanala u visokoj definiciji, koja donosi mnogo veći nivo detalja, kvalitetniju i oštriju sliku i življe boje, možete dobiti HD kanale uz dodatnu mesečnu pretplatu od 400 dinara. HD kanale koji su trenutno u ponudi možete pronaći ovde. Naravno, za praćenje HD kanala potreban vam je televizor visoke rezolucije sa HDMI ulazom, a umesto standardnog STB-a sa Skart izlazom, dobijate novi i kvalitetniji STB sa HDMI izlazom, tako da je veza sa televizorom potpuno digitalna.Dodatni STB uređaj - Ukoliko u domaćinstvu imate više televizora na kojim bi bio praćen IPTV, Telekom vam pruža opciju da uz dodatnu mesečnu naknadu iznajmite još jedan STB po ceni od 295 dinara sa porezom.


Paketi kanala

Open IPTV poseduje ukupno osam paketa kanala koji uključuju:

- Osnovni paket - Ovaj paket kanala je podrazumevan uz IPTV uslugu i u sebi sadrži razne informativne, dokumentarne, sportske, dečije, filmske i lokalne tv kanale. Lokalni tv kanali zavise od mesta u Srbiji, u kojem ste podneli zahtev za IPTV uslugu, tako da određenje regije imaju neke kanale koje druge regije nemaju i obrnuto. Osnovni paket takođe uključuje i nekoliko radio kanala. Više informacija o kanalima u osnovnom paketu možete naći ovde .

- Fun paket - Fun paket kanala je paket koji zahteva dodatnu mesečnu nadoknadu i pruža visokokvalitetni izbor zabavnih, dokumentarnih i sportskih kanala. Više informacija o kanalima iz Fun paketa možete naći ovde .

- HBO paket - HBO paket uključuje dva poznata HBO kanala, koji emituju popularne filmove, serije, koncerte i ekskluzivne događaje. Oba kanala se emituju u formatu 16:9 i poseduju titlove na srpskom jeziku. Korisnicima HBO paketa takođe je omogućena HBO OnDemand kategorija u opciji Video na zahtev. Više informacija o kanalima iz HBO paketa možete naći ovde .

Cinemax paket - Cinemax paket je filmski paket sa dva kanala, Cinemax i Cinemax 2. Cinemax 2 kanal pruža identične filmove kao i Cinemax kanal, ali odložene za 24 sata. Oba kanala se emituju u 16:9 formatu i poseduju titlove na srpskom jeziku. Više informacija o kanalima iz Cinemax paketa možete naći ovde .

Arena paket - Arena paket je veoma kvalitetan sportski paket, sa direktnim i multiprenosima sportskih događaja, kao što su Liga Šampiona, Liga evrope, italijanska, grčka, španska i brazilska fudbalska liga, oba Južnoamerička fudbalska kupa, NFL, Svetska liga u odbojci, nemačka rukometna liga, boks i još mnogo toga. TV kanali se emituju u 16:9 formatu i imaju komentar na srpskom jeziku. Više informacija o kanalima iz Arena paketa možete naći ovde .

Pink Cinema paket - Pink Cinema paket obuhvata tri filmska kanala, Pink Movies, Pink Film i Pink Action. Pink Movies emituje najgledanije i najpopularnije holivudske filmove svog vremena. Pink Film emituje filmove domaće produkcije raznih žanrova i razne serije sa prostora bivše Jugoslavije. Pink Action emituje razne holivudske akcione filmove sa poznatim imenima glumaca iz ovog žanra. Pink Movies i Pink Action paketi poseduju titlove na srpskom jeziku. Više informacija o kanalima iz Pink Cinema paketa možete naći ovde .

Paket za odrasle - U paket za odrasle ulaze četiri kanala, kojima je po standardnom podešavanju uključena roditeljska kontrola. Više informacija o kanalima iz Paketa za odrasle možete naći ovde .

Paket HD kanala - HD uslugu smo već pominjali i u nju ulaze devet HD kanala, koji uključuju Arena HD kanale 1-4 , Feelmax HD, Outdoor HD, Discovery Showcase HD, National Geographic HD i Food Network HD kanal. Više informacija o HD kanalima možete naći ovde .
Telekom 3D kanali


Telekom 3D kanali

Treća dimenzija u filmovima je postala jako popularna, lavina koju je pokrenuo film James Cameroon-a - Avatar i dalje ne prestaje. 3D televizori iz dana u dan dobijaju na popularnosti, količina 3D materijala u  postaje sve veća, a Telekom je odlučio da ide u korak sa vremenom, tako što će ponuditi 3D kanale! Naravno, ova zamisao je još uvek u test fazi, ali pošto smo mi bili u mogućnosti da ih testiramo time što posedujemo 3D plazma televizor, Telekom nam je omogućio da isprobamo tri side-by-side 3D kanala u visokoj definiciji. Pre svega, napisaćemo nešto više o tome kako 3D tehnologija funkcioniše i kako se 3D slika zapravo snima.

Kao što je svima jasno, mi našu realnost i predmete oko sebe već vidimo u 3D, tako što naš mozak stvara osećaj dubine, kombinujući malo drugačije perspektive vašeg levog i desnog oka u jednu spojenu sliku, koja pruža informaciji o dubini nečega. Metoda za dobijanje 3D efekta na televizoru nema mnogo razlika u odnosu na pomenuto, i on se dobija tako što se na ekranu prikazuje leva i desna slika koje su blago različite. Kada ih gledamo bez naočara, 3D efekat ne postoji, jer ne znamo koja slika treba ide za koje oko, tako da na scenu stupaju 3D naočare. Kada stavimo 3D naočare i uključimo Side by Side 3D režim u 3D opcijama televizora, naočare odvajaju koja slika treba da ide na koje oko, tako da dobijamo onaj osećaj dubine, koji srećemo u realnosti.Kako nastaje 3D materijal, to je još jedno od dobrih pitanja. Iako se čini kao komplikovana stvar, ona je zapravo veoma jednostavna i opet se bazira na tome kako naše oči vide nešto ispred nas - iz dve blago različite perspektive. Ovo možete veoma lako proveriti tako što ćete zatvoriti kapak levog oka, dok vam je desni otvoren i obrnuto, i videćete iz koje perspektive vaše levo oko vidi predmet, a iz koje perspektive vidi desno oko. Isto je tako i sa snimanjem u 3D. Dva specijalna objektiva su postavljena u jednu HD kameru, nameštena tako da prave leve i desne snimke određene scene. Zatim, ove dve slike su pažljivo postavljene jedna do druge u jedan jedini HD frejm.Šta je vama potrebno da bi ste videli 3D sliku? Pre svega, potreban vam je 3D sposoban televizor i 3D naočare koje dobijate uz njega. Nebitno je da li imate LCD ili Plazma televizor, aktivnu ili pasivnu 3D tehnologiju, 3D materijal je uvek isti, samo se "način varanja mozga da vidi 3D" razlikuje. Dakle, uzmite sve ovo što je ovde rečeno, stavite ga u televizijski prenos, koji IPTV tehnologija jednostavno preusmerava na vaš televizor. U ovom testnom periodu koji je nama omogućen, za sada postoje tri kanala: Astra, 3Dsat i HighTV.

Sva tri kanala su promotovnog tipa. Astra kanal emituje razne trejlere za popularne filmove u 3D, 3Dsat je vezan za reklame i sličan promotivni materijal, dok je HighTV nešto konkretniji i prikazuje materijale iz oblasti mode, fitnesa, raznih turističkih destinacija, komediju, dramu, muziku i druge materijale koje možete da vidite na njihovom zvaničnom sajtu. Mi smo uvereni da će 3D ponuda kanala biti još konkretnija kada Telekom bude odlučio da zvanično predstavi javnosti ovu mogućnost, dok je u ovoj fazi još uvek u pitanju testiranje. Svakako će u odgovarajućem trenutku biti uvedeno još sadržaja u dodatni 3D paket kanala, ali je izuzetno dobro da neko radi na uvođenju 3D-a i mi to zdušno pozdravljamo!


Naši utisci


Naši utisci

Kako bi usluga IPTV usluga bila omogućena, zbog većeg protoka potrebnog za HD kanale, bitan faktor o kome treba voditi računa, kako bi HD kanali radili nesmetano a u isto vreme i bio moguć brz surf, je kvalitet parice. Što se tiče opreme koju smo dobili, ona je isporučena od strane tehničara zaposlenih u Telekomu, koji su nam ujedno jako brzo povezali STB, povezali sve sa ruterom i ukucali potreban PUK kod, kako bi STB bio aktiviran. Iskustvo je bilo bezbolno, tehničari su bili ljubazni i sve je završeno u roku od desetak minuta od njihovog dolaska.

Inače, autor teksta je bio jedan od ljudi koji su se prijavili za IPTV uslugu još 2008-e godine, od prvog dana kada je ona bila dostupna javnosti. Sa IPTV-om smo jako dobro upoznati jer smo ga koristili čitave dve godine. Ponovno sretanje sa IPTV-om je bilo prijatno iskustvo, još prijatnije nego ranije, možda zbog činjenice da je sada on bio povezan na veći Plazma televizor, ali definitivno i zbog novog boljeg STB-a i HDMI veze koju je donosi.

HD kanali su ono što nas je najviše oduševilo od svega, jer je njihov kvalitet na dosta dobrom nivou i u poređenju sa SD kanalima, na dijagonali od 51 inča zaista daju dosta kvalitetniju sliku (što je i logično s obzirom na veću rezoluciju, veći bitrate od SD kanala i još par faktora). Ipak, čak i SD kanali, u poređenju sa Ikom analognom kablovskom, zaista pružaju dosta bolju sliku, prvenstveno zbog toga jer na njima nema smetnji i snega. Ko poseduje LCD ili Plazma televizor, iskreno mu savetujemo da na televizoru prikazuje digitalne kanale, jer je razlika i više nego očigledna. Ako imate uslova za HD kanale, tim još bolje i njima iskorišćavate kvalitet slike vašeg televizora u potpunosti.Vreme prebacivanja kanala se nije promenilo od vremena kada smo vratili našu opremu, i ono je ostalo na neke 3 sekunde metodom channel up/down na daljinskom i 1.5 sekunde kada biramo kanal iz TV vodiča, što je i preporučena metoda. Kretanje kroz menije može biti brže, mada ne kvari previše iskustvo - odradite sve što vam je potrebno, samo sa kašnjenjem izvršavanja komandi. Pošto su nama bili otključani svi paketi i kanali za vreme testa, na solidnom broju kanala smo uspevali da nađemo nešto što nas je interesovalo, a savim smo sigurni da će u moru kanala i sadržaja korisnici vrlo lako pronaći nešto što ih zanima i što žele da gledaju, bez obzira na ukuse i navike.

Što se tiče same ponude paketa, posebno su nam se svideli HBO i Arena paket, ali ipak ponajviše od svega tri kanala kojima smo posvetili najviše pažnje i najviše ih pratili. To su Discovery Showcase HD, National Geographic HD i Food Network HD. Sa vremena na vreme smo gledali i Arena HD paket, kada ima neka utakmica, iako autor ne smatra sebe za osobu koja prati sport, naprotiv. Od kanala su nam nedostajali Animal Planet, Viasat History i Viasat Explorer i još par njih, ali svesni smo toga da na takve kanale firma SBB ima ekskluzivni ugovor, tako da ne očekujemo da ćemo ih videti na IPTV-u u skorije vreme. 

Druge usluge koje smo pominjali pri početku teksta, koje Telekom nudi su nam se učinile zanimljivim, kao što su Video na zahtev i Snimanje sadržaja. Radi se o uslugama koje na svojevrstan način podižu kvalitet uživanja u programima, odnosno u gledanju televizije, pre svega eliminišući apsolutnu neophodnost da ukoliko želite da gledate neki sadržaj morate "da se nacrtate" ispred televizora u tačno određeno vreme. Stoga vrlo lako možete iskoristiti neke od osnovnih prednosti koje nudi digitalno doba, a to je da podešavate gledanje programa prema svojim navikama, obavezama i slobodnom vremenu. Mogućnosti su tu, na vama ostaje da li ćete ih koristiti ili ne.

Još jedna stvar koju bismo istakli - pomoću šifara za daljinski na sajtu Telekoma možete daljinski od STB-a upariti da radi sa vašim televizorom, tako da nećete imati potrebu da stalno "vitlate" sa dva daljinca. Ovo je značajno iz više razloga. Prvo, pojednostavljuje upravljanje TV aparatom samim tim što eliminiše potrebu za (još) jednim daljincem, što ume da bude zamorno na duže staze ma koliko u početku delovalo bezbrižno. Drugo, i podjednako bitno, jeste da simplifikujete upotrebu daljinca za tehnički manje pismene osobe, koje ne mogu ili ne žele da tek tako pristaju na svaku tehnološku novotariju ili da zarad nje žrtvuju određenu udobnost u korišćenju. Takve osobe mnogi od nas imaju po domaćinstvima i one žele samo da u što kraćem roku počnu da koriste ono što im je na raspolaganju, te opcija uparivanja daljinca omogućava "tehnički najpismenijoj osobi" u domaćinstvu da na izvestan način olakša ukućanima korišćenje TV-a.IPTV iskustvo gledanja televizije je nama bilo dosta ugodno, a savetujemo vam da ga i vi lično probate, barem u promotivnom periodu, kako biste videli da li vam odgovara ili ne, i kako biste se uverili da stvarno daje mnogo bolji kvalitet slike od analogne kablovske na televizorima visoke definicije. Naravno, u ponudi je već duže vremena i digitalna kablovska raznih provajdera, tako da Telekom i IPTV imaju veliki posao i značajan izazov ispred sebe. Na korisnicima je da detaljno prouče ponude i kanale, kako bi sagledali šta im najviše odgovara. Nama lično se Open IPTV ponuda prilično dopada, a pozitivni utisci su dodatno pojačani saznanjem da je u pripremi i puštanje 3D kanala, što nam sve deluje skoro nestvarno kada uporedimo sa situacijom od pre svega par godina, kada mnogih tehnologija u Srbiji nije bilo ni u tragovima.

Još jednom se zahvaljujemo kompaniji Telekom Srbija na obezbeđivanju uslova potrebnih za realizaciju ovakvog članka. 

Komentari

0 Dodaj komentar

SBB Video Zona: u teoriji i praksi

SBB D3 GO - Televizija u pokretu

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309