Greška

Došlo je do greške.

Tegra 4 - Šta nas očekuje?

25.01.2013 20:46 | 37 Mobile
Tegra 4 - Šta nas očekuje?

Tokom CES-a ove godine, NVIDIA je konačno pričala detaljnije o četvrtoj generaciji Tegre koju kompanija ponoso ističe kao najbrži mobilni procesor na svetu. Ambiciozna najava je svakako učinila da se pažnja medija i javnosi privuče u maksimalnoj meri. Među prvim uređajima koji na sebi nosi Tegra 4 procesor je Project Shield, prenosna konzola koja se bazira na Android OS-u koja deluje prilično inovativno i hardverski izuzetno. Naravno, Tegr

Nebojša Todorović

Tegra 4 - Šta nas očekuje?

U startu nije bilo previše informacija vezano za specifikacije, ali kako vreme odmiče neke stvari su se saznale, tako da je moguće dobiti nešto širu sliku o novoj Tegri u ovom momentu. Neke specifikacije čak nisu ni iznenadile. Na primer, osnovu čini četvorojezgarni Cortex A15, uz peto jezgro koje služi za "low-power" operacije. Koncept sa pet jezgara smo upoznali još tokom prethodne generacije, tako da u ovom pogledu zaista nije bilo previše iznenađenja.
 


 

NVIDIA ovaj pristup naziva "4 plus 1" i suštinski se svodi na to da operativni sistem prepoznaje četiri dostupna jezgra, kao i kod bilo kog drugog mobilnog "quad-core" procesora. Peto jezgro se bavi pozadinskim procesima, koji ne zahtevaju mnogo resursa, čime se automatski smanjuje potrošnja i potreba da neko od ostalih jezgara radi kada je telefon u stanju mirovanja. Tip petog jezgra nije poznat i da li se radi o A15 ili slabijem A7, ali NVIDIA ovu informaciju verovatno neće ni otkrivati. Ipak, na ovaj način sebi daje prednost u odnosu na ostala rešenja samom činjenicom da u marketing materijalima može da izdvoji svoje rešenje kao "4 + 1 core".
 


 

Prelazak na Cortex A15, Tegra 4 je u stanju da parira novom Samsung Exynos 5, Qualcommovom Snapdragonu S4, ali i Apple-ovom A6 SoC-u. Jako bitan je bio i prelazak na sitniji proizvodni proces koji je obezbedio nekoliko stvari. Pre svega, nižu potrošnju, ali i zadržavanje slične površine uz daleko više tranzistora, a samim tim i hardverske snage.
 


 

Treba napomenuti da Tegra 4 ima jako sličnu površinu kao i Tegra 3, ali uz drastično kompleksniji hardver i snažnije specifikacije. Sve je postignuto zahvaljujući TSMC-ovom 28-nanometarskom HPL (High Power, Low Power) proizvodnom procesu. Povećane su i maksimalne frekvencije jezgara, koje iznose 1900MHz, što je uz kontrolisanu potrošnju zaista pohvalno.
 


 

Ipak, NVIDIA je morala ozbiljno da unapredi grafički segment, jer se upravo za njih tu nalazi adut koji ih stavlja kao zanimljivo rešenje. Tegra 3 je, kako se pokazalo u mnogim testovima, pružala slabije performanse od Cortexa A5X i A6, tako da je mnogo truda uloženo na ovom polju. NVIDIA je očigledno rešila da što više prostora na čipu iskoristi za postizanje što boljih grafičkih performansi.
 

 

Nastavak


Velika očekivanja...

Tegra 3 je imala 12 grafičkih jezgara, koji su prikazali pristojnu snagu bez obzira na to da li govorimo o igrama ili hardverskoj akceleraciji, pod uslovom da je softver optimizovan na adekvatan način. Tegra 4, poređenja radi, poseduje 72 jezgra, što je šestostruka vrednost. Verujemo da je NVIDIA želela da se "izvuče" ispred konkurencije, ali i da se potrudi da tu poziciju zadrži na što duže staze.
 


 

Naravno, postavlja se pitanje da li je išta izmenjeno u pogledu arhitekture grafičkog dela. Ukoliko pogledamo odnos Keplera i Fermija, jasno je da su drastične promene često moguće samo ukoliko se naprave neki kompromisi. Kepler je drastično efikasniji i ima osetno veći broj Stream procesora, ali je Fermi osetno bolji u pogledu hardverske akceleracije odnosno ukoliko se koristi kao GPGPU.
 


 

Bilo kako bilo, jako nas zanima kako će se novih 72 Core-a pokazati u poređenju sa prethodnom generacijom i da li će se možda nešto promeniti osim performansi. Ukoliko je zadržana identična arhitektura i ukoliko je NVIDIA "samo" uvećala šest puta broj jezgara uz istu ili višu frekvenciju na kojoj radi, možemo očekivati sjajne performanse. U tom slučaju se nadamo da će i Project Shield zaživeti, jer će impresivni grafički prikaz definitivno biti velika prednost Tegre 4.
 


 

Ukoliko je sve onako kako NVIDIA navodi, Tegra 4 će moći putem tih 72 grafičkih jezgra biti u stanju da pruži pun 1440p encode i decode, kao i dovoljno snage za reprodukciju u 4K rezoluciji. Zvuči zaista zanimljivo i impresivno, pa ostaje samo pitanje kako će se pokazati u praksi. Kada imate sve to u vidu, jasno je da će razvojni timovi imati zaista puno prostora da uvedu mnoge efekte i detalje u svoje igre.
 


 

Nije izostavljena ni hardverska akceleracija raznih "security" mogućnosti, poput Secure Boot-a, h/w DRM-a, i HDCP. Biće obezbeđena i podrška za USB 3.0, kao i za foto senzore visokih performansi. Kada smo već kod kamere, treba napomenuti da će NVIDIA uvesti i "Always on" tehnologiju za integirsane fotoaparate, kao i korišćenje Tegre 4 za instant HDR fotografije dobijene kroz jednu ekspoziciju. Da bi se ovo bilo izvodljivo implementiran je dvokanalni memorijski interfejs sa podrškom za DDR3L i čipove na taktu od 1600MHz čiji je maksimalni kapacitet 4GB.
 


 

CEO NVIDIA-e, Jen-Hsun Huang je naveo da je izuetno bitna stavka nove Tegre, implementacija novog LTE modema. Radi se o softverskom Icera i500 modemu koji je sposoban za LTE treće kategorije (100Mbps), WCDMA, HSPA+, EDGE i GSM, dok će se za kategoriju 4 LTE mrežu omogućiti podrška kroz firmware. Kao i ostatak Tegre 4, Icera i500 je izrađena u TSMC.ovom 28nm HKMG proizvodnom procesu.
 


 

Na kraju, jasno je da NVIDIA puno nade polaže u Tegru 4. To pokazuje i Project Shield konzola koja se temelji upravo na njoj, a moramo priznati da, za sada, Tegra 4 deluje izuzetno kompetentno. Kao i uvek, dobra saradnja sa partnerima će biti jako bitna, kako bi se dobila maksimalna iskorišćenost hardverskog potencijala, a isto tako se nadamo da će biti dovoljno proizvoda koji će biti zasnovani na NVIDIA-inoj tehnologiji. Naravno, tu veliku ulogu igraju i razvojni timovi, a NVIDIA bi mogla da obnovi i poveća aktivnost svog "Meant to be Played" programa putem kojeg bi investirala u developere i dala im motiv za dodatnu optimizaciju.

Kimins Član postova: 5148
Dobri rezultati: --- link ---
Kimins Član postova: 5148
nVidia predstavila jos jednog clana Tegra porodice pod oznakom 4i:
--- link ---
Nesto je slabije snage od 4ke ali ima integrisan LTE modem.
PCBeast Član postova: 6973
Even faster than Apple A6X NVIDIA official showcase Tegra 4 performance specifications :
NVIDIA CES eve of the opening of a separate held a media conference, which is still going on, the broadcast address for the NVIDIA CES 2013 .
Speaker, needless to say, is the founder and CEO Jen-Hsun Huang, at the beginning, or talk about the PC the the GeForce Experience, GRID cloud game outside, the biggest surprise nature is Tegra 4 processor up.

Microblogging users earlier leaked Tegra 4 specification
Specifications of how I will not speak, Huang total first talked about the performance of Tegra 4 on-site, there are a few examples

First page loading speed Tegra 4 with 27 seconds to complete the 25 website page load, as the contrast is Nexus 10, it uses the Samsung Exynos 5 processor,
dual-core A15 architecture has not finished loading, screenshots The final use is 50 seconds.

With several other dual-core or quad-core ARM processor compared its performance than the Apple iPad 4 but also strong A6X.
In addition, NVIDIA says Tegra 4 45% less power than Tegra 3 , for up to 14 hours of high-definition video playback battery life.
HDR image processor engine

Released earlier OPPO Finder 5 phone mentioned hardware HDR function,
Tegra 4 also supports this function is to take pictures of HDR processing on graph compares the middle of ordinary photographs, the rightmost camera HDR processing.

Principle is Tegra 4 built-in image processing engine
Game performance

Part of the game was the most important Aspect Tgera 4,
but the cup is just off the net, only to see the yellow total recovery after an "unprecedented" game demo - Dead Trigger 2 screen effect seemingly very shock.
Optional 4G/LTE module

The Tegra 4 can be used with NVIDIA icera 500 baseband support 4G/LTE, the latter uses a revolutionary soft modem technology, its core area of ​​only 40% of the traditional design.

The 4 specifications This is Tgera the quad-core Cortex-A15 architecture, 72 GPU core, optional 4G/LTE module,
according to NVIDIA's description of its performance is the strongest, the next step is to wait for release to the market.
PCBeast Član postova: 6973
Treba razgraniciti sta se pisalo i sta su bile zvanicne objave pa onda reci ispunjeno je ovo ili ono.
Moje licno misljenje je da se oni tek zagrevaju za trziste a da vrlo lako mogu da odskoce u buducnosti u odnosu na ostale.
To je neko moje vidjenje.Tegra 4 je sasvim na mestu ,moze se reci i vise nego ocekivano..Ako je skok u odnosu na Tegra 3 toliki neka Tegra 5 bude isto toliko brza od Tegra 4 to su
veliki koraci.Predpostavljam da ce neka Tegra 5 biti jos daleko naprednija pogotovu ako se budu vodili konceptom Maxwell "based" ~!
Potrosnja itekako moze da se reducira jer sam chip po sebi nebi trebao da trosi mnogo.Tu se slazem,bitno je trajanje baterije,jedan od bitnijih faktora kad se posmatra jedan
proizvod ali ne i presudan.
metalpirat Član postova: 478
kako god da se pise, do sada nisam video da su neku revoluciju napravili. Najaljivali su ovo i ono i od toga nista. Nista tako revolucionarno nisam primetio, a pricalo se na sve strane da ce ovo ili ono. lg 2x kada se pojavio smatralo se da je najvece cudo ustvari bio je najveci promasaj samo zbog procesora. Pogledaj sta je samsung uradio sa svojim procesorom. Neka srede potrosnju sve ce ostalo biti super. Posto se uglavnom koristi za mobilne uredjaje i tablet racunere, radice instagram i sve igre super, samo nek srede potrosnju struje. Ne kazem da ce biti lose, ali dok ne vidimo kako ce to u praksi da funkcionise ne bi se prerano radovao. Kazemo da prvo mora hardver, da se napravi da bi napravio softver. I sta cekaju onda, hardver je odavno napravljen i nije se softver nesto popravio, najavljue se Tegra 4, a jos nije iskoriscena trojka.

Top proizvodi 2012 - Mobilni telefoni

Specijalne funkcije Android smartfona - da li ih koristite?

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109