Greška

Došlo je do greške.

Tablet i(li) smartfon

30.07.2015 10:36 | 0 Mobile
Tablet i(li) smartfon

Vreme oko nas toliko brzo prolazi, da ponekad zapravo nismo ni svesni u koliko dinamičnom okruženju živimo. Naravno, ovde nećemo pričati o hitrim promenama u zaključcima da li je Srbija "zrela" za EU ili ne, već o onim stvarima, koje nam pomažu da malo mozak odmorimo od takve svakodnevnice i koje čine benchmark. Neko je rekao tehnika? Upravo tako. Koja sfera? Pa baš kao što smo rekli - najdinamičnija. Tu već nailazimo na prvi problem, odlučiti se koje tržište najbrže raste, da li tržište pametnih telefona ili pak tržište tableta, ne crvenih i plavi (koje su uzgred budi rečeno, sve popularnije), već tablet računara? Pošto nismo mogli da se odlučimo koju ćemo sferu danas obraditi, rešili smo da ih uporedimo, zgodno zar ne? Pa krenimo...

Miloš Jevtić

Veličina je ipak bitna? Paaaaa definitivno, široka tema za razgovor. Audi A8 je sjajan auto, u svakom pogledu, s preda, otpozadi, sa strane, ali iz ugla parking mesta je prevelik zar ne? Smart? Sjajan, sjajan auto, staje svuda, bukvalno, no rešili smo da idemo na put... Uh, nema mesta za stvari u gepeku, niti za putnike. Dakle, ni veliki ni mali automobili nisu dobri! Uglavnom ćemo/ćete na ovakve diskusije nailaziti na svima nam dragom internetu. Konstantno se porede neke stvari koje definitivno nisu za poređenje, ako se objektivno ne sagledaju prednosti i mane i jedne i druge strane.Ako primenite ovu analogiju na sferu kojom ćemo se danas baviti, doći ćete do veoma sličnih rezultata, naravno, ako "isključite" razum iz glave. U suprotnom, do raznoraznih, pre svega, pametnih zaključaka možete doći. A pitanje glasi, šta je bolje smartphone ili tablet? Razum govori - ovo nije za poređenje, poriv za čitanjem knjiga i surfovanjem - "Tablet je zakon", a onaj treći aspekat koji hoće da čuje nečiji glas preko telefona se bori u ovoj bitci za naklonost ka pametnim telefonima. Koji deo je u pravu? Pokušaćemo da odgonetnemo u narednim redovima i razgraničimo šta je bolje za koga, ostavljajući vama da se pronađete u profilima potencijalnih korisnika.

Smartphone vs. Tablet ili Tablet vs. Smartphone

Dani oko nas bukvalno lete. Oni "veliki" nas svakodnevno bombarduju novim društvenim mrežama, multimedijalnim sadržajima, sjajnim aplikacijama, a više nego ikad i sjajnim uređajima, koji su naravno uvek bolji za onaj vrlo bitan 1% od onih prethodnih, ali "1" je oduvek bilo više nego "0", te mi imamo uvek opravdan razlog za kupovinu novog gedžeta. I tako, iz dana u dan, nije nam dovoljan Galaxy S, ni "dvojka", već je Note na spisku želja, naravno ni "četvorka" nije apsolutno kul, tu nam je 4S, "daleko bolji" (samo se to i ne vidi). Naravno, ni iPad nije uopšte moderan, a i drugoj generaciji se bliži kraj, dok Asus prati sve to sa svojim Transformer(s) uređajima. Tegra je prevaziđena i u drugoj iteraciji, te imamo i Tegru 3. Shvatate kuda sve ovo vodi zar ne...Autor ovog teksta kao i ostatak Bench auditorijuma je non stop u istim dilemama, da li kupiti smartphone ili tablet? Naravno, bilo bi idealno da se uzmu oba, ali ako zanemarimo finansijski aspekt koji nas bez izuzetka sve tišti, dolazi aspekat "vucaranja" uređaja sa sobom. Tableti su od samog starta "ogromni", dok su novi pametni telefoni, sve veći i veći, i još jednom - veći. Ovaj trend "maksimizacije" je pored problema sa dimenzijama omogućio zapravo i pisanje ovog teksta. Da pomenuti telefoni nisu dostigli ove razmere koje sad imaju, mi ne bismo imali o čemu da pišemo, a sada, na primer Galaxy Note itekako gazi u sferu "polu-tableta". Dakle, dolazimo do momenta, kada zaista dobro treba razmislite pre nego što se uhvatite za vaš novčanik. Neki telefoni jednostavno završavaju dosta posla koji radi i tablet, a isto to važi i u kontra smeru. Za ovaj mali, uporedni test Asus nam je ustupio Transformer uređaj koji po potrebi može biti i netbook, dok smo za drugi uređaj, iz protivničkog tabora koristili iPhone 4S i Nokiu E7 koja je takođe imala fizičku tastaturu kao tablet. Trudili smo se da obuhvatimo sve aspekte u kojima se prosečan korisnik može naći, od multimedije, preko kamere, do razgovora, čitanja, sufrovanja... I da odmah stavimo tačku - ovaj tekst neće porediti Apple, Asus i Nokiu, kao ni iOS, Android, i odavno umrli Symbian, već su nam dotični uređaji bili dostupni za duži vremenski period, kako bismo što objektivnije sagledali prednosti i mane, ili je bolje reći - mogućnosti jednih i drugih uređaja!

Multimedija

Danas, potpuno neverovatno, možda i najbitniji aspekat na mobilnim telefonima. Više ni prijem nije bitan, dugotrajnost odnosno izdržljivost baterije, ni neke druge "sitnice" koje su jednostavno bile osnovna razlika između mobilnih telefona tokom ranijih godina. Sada, veličina ekrana, broj jezgara procesora i grafički čipovi određuju koji telefon je bolji, pa nije ništa čudno da imamo "death grip" (probleme sa prijemom, ne samo kod telefona kod kojih je problem postao vrlo poznat) i da lagano prelazimo preko toga. Naravno, osnovne stvari, koje zapravo i čine mobilni telefon su zapostavljene zarad nekih novih, nadolazećih trendova. To nas je dovelo do toga, da relativno ravnopravno poredimo telefone i tablete danas. Hardverske razlike se neretko ogledaju isključivo i samo u dijagonali ekrana, dok su procesori, količina memorije i pomenuti grafički čipovi identični.Direktna posledica toga je da je tržište u blagoj konfuziji - šta kupiti? Da li telefon koji će tu i tamo nadomestiti potrebu za tabletom ili pak tablet koji će služiti za to za šta je namenjen, i sa strane vući neki "krš" od telefona od 50-ak evra? Odgovor na ovo pitanje, kao i većina u ovom tekstu zavisi isključivo i samo od potreba ljudi. Da li se osećate komotno ako gledate slike i video na 4"? Ako je odgovor da, apsloutno nemate potrebu za tabletom, dijagonala ekrana vama ne igra bitnu ulogu u životu. Ali, ako ipak malo realnije sagledamo stvari, iskustvo nije ni približno isto. Multimedija je bolja 100% na tabletima, u svakom aspektu, bilo što se tiče pregleda slika, bilo što se tiče gledanja filmova, serija ili raznoraznih Youtube klipova. Dijagonalu ekrana ne mogu nadomestiti ni sumanute rezolucije poput one na "Retina" displeju kod iPhonea. Veličina je jedno, gustina piksela nešto potpuno drugo.

Dakle, ukoliko želite bolje iskustvo (ne najbolje, to je ipak rezervisano za recimo neki 30" IPS monitor), iz ova dva sveta, definitivno - tablet. Apsolutno nije prijatno iskustvo gledati nijednu seriju na 4", a kamoli film od dva sata. Naravno, kao što smo napomenuli, hardver vam to omogućava, ali iskustvo zaista nije ni prineti reči - komotno. Tako da, lepo je znati da u pojedinim momentima možete izabrati i ovu opciju, ali neka, neka to ostanu "pojedini" momenti.

 

Tekst, internet, razgovor

Unos/čitanje teksta

Velika većina, da ne kažemo svi korisnici kupuju tablete čija je glavna namena čitanje raznoraznih knjiga, dokumenata i ostalih tekstualnih sadržaja. Odgovor na pitanje - a zašto ne telefon, se skriva negde u prethodnim redovima, a glasi - zbog veličine ekrana. I dok se film i može odgledati na "minijaturnim" ekranima telefona, sa čitanjem je zaista veliki problem jer su slova ili presitna ili su odgovarajuće veličine pa staje tek nekoliko skraćenih redova na površinu ekrana. Ako se ne umorite i pre nego što počnete, u narednih par minuta ćete svakako "izludeti" i preći na nešto veće. Dakle, ipak je veličina bitna!Što se tiče unosa teksta, situacija je manje-više slična, ekrani osetljivi na dodir su kod obe vrste uređaja, te ako vam odgovara onaj na telefonu odgovaraće vam i onaj sa tableta. Naravno, ovo važi i u suprotnom smeru. Generalno gledano, vrlo je verovatno da ćete na klasičnim tastaturama brže kucati, ali ukoliko neki od uređaja okrenete u portret mod, bićete iznenađeni koliko je doživljaj prijatan. I dok sa telefonom možete baratati sa prstima obe ruke, da biste to uradili sa tabletom, morate ga položiti prvo na neku površinu jer kucanje samo sa dva palca može biti i jeste traumatično i pre svega sporo iskustvo.

U našem slučaju, imali smo tu prednost što je Asusov Transformer bio opremljen i dok tastaturom koja je definitivno ubrzavala svakodnevne poslove kucanja. Sa druge strane i Nokia E7 je imala hardversku tastaturu "na izvlačenje" te iako smo brže kucali na Asusovom tabletu, ni Nokia nije kaskala previše. Što se tiče kuckanja direktno po ekranu, manje-više smo postizali slične rezultate, s tim što je Asus opet ponudio ipak malo veći stepen komotnog rada zbog svoje dijagonale ekrana. U ovom slučaju, ekran igra vrlo bitnu ulogu, ali kako se radilo o modelima iz više klase, iskustvo je bilo manje-više jednako!Internet

Ne možemo reći "ovo je bitno, a ostalo nije", ali je činjenica da je internet svuda oko nas, i da su ovi uređaji prevashodno i reklamirani kao "internet mašine", da stvaraju potpuno drugačiji osećaj od računara prilikom surfovanja. Ima istine, itekako, jer ipak je sve "pod prstom", nema miševa, već je bukvalno sav sadržaj pod vašom kontrolom. Međutim na kojim uređajima je bolje internet iskustvo?Dok su ostali aspekti koje smo do sada opisali relativno nezahtevni (ako izuzmemo puštanje HD filmova), internet generalno, odnosno sajtovi, bogati fleš sadržajem, itekako umeju da opterete i one jače mašine, a ne "slabašne" telefone. Zašto ovo pričamo? Pa gotovo svaki smartphone ili tablet na tržištu će lagano prebacivati strane PDF dokumenata i sve će biti fluidno, a i da ne bude, nije toliko ni bitno, dok je kod internet iskustva fluidnost vrlo bitna ako ne i najbitnija stavka. Tako da ovde, pored veličine ekrana hardver igra itekako bitnu ulogu, kao i podrška za pomenuti fleš. Ako pri svakom pokretu prsta na gore ili dole dođe do "kidanja" strane i seckanja, definitivno to nije to, tako da je za ovaj vid korišćenja ipak bitno da li je u pitanju Android, iOS, jedno ili dvojezgarni procesor.

Iskustvo na svakom uređaju je drastično drugačije te se možemo ograditi i reći da internet sadržaj izgleda vrlo dobro i kod jednih i drugih, pod uslovom da korisnici imaju jak hardver. I ovde postoji razlika u iskustvu koja se "ne vidi na prvu", pošto je naravno na telefonima ipak potrebno češće "šarati" levo-desno, kako bi se isčitao celokupan sadržaj strane.

U našem slučaju, Android-Asus kombinacija daju potpuniju stranu jer radi fleš sadržaj, dok iPhone sa svojom gigantskom rezolucijom, definitivno izgleda lepše ali i nepraktičnije. iPhone iskustvo je bilo daleko fluidnije, delimično zahvaljujući hardveru, ali daleko većom zaslugom fleša, odnosno nedostatka istog.


Razgovor/SMS

Stigosmo napokon i do one kategorije gde je stvar jasna kao dan. Ako hoćete da telefonirate, a zato je, jelte, telefon i napravljen, smartphone je definitivno u prednosti. Malo je reći da je naporno nositi tablet i razgovarati (preko skypea) recimo. Čudno će vas gledati ljudi, naporno je, a i jednostavno nije predviđeno da radi tako. Dakle, ovde se nećemo puno zadržavati, iako je Transformer imao svoje ležište za karticu i 3G, utisak je da ovo ne trebate ni pokušavati, zbog vas govorimo...Sms, ko sms, ako ćete ga kucati svuda i u svako doba dana i noći opet, smešno je nosati tablet sa sobom, pogotovo ako npr. vozite (jeste, jeste, zabranjeno je koristiti telefon dok vozite, ali koliko je samo takvih u saobraćaju) i od toga posla nema ništa, niti će ikad i biti, već sada Galaxy Note sa svojih 5.3" deluje najblaže rečeno - ogromno, a kako bi izgledao neki 10" tablet naslonjen na uho, uh...3G ležište u tabletu prevashodno služi da možete da koristite data paket kod svog operatera i da na taj način pristupate internetu ma gde se nalazili. Razgovori na tabletu su ipak prevashodno samo teoretska opcija, ili za ne daj Bože...

Kamera, zaključak

U poslednje vreme, otkako su kamere na pametnim telefonima zaista napredovale, kamera je isto tako jedan od odlučujućih faktora prilikom izbora savršenog uređaja. Novi modeli poput testiranog iPhone 4S ili Samsungovih Galaxy S modela, daju itekako upotrebljive fotografije, te smanjuju potrebu da sa sobom uvek nosite i aparat.Tu tradiciju su nastavili i tableti, za sada, sa daleko lošijim sočivima i kamerama manjih rezolucija. Ovo je vrlo razumljivo, jer je apsolutno smešno ići sa 10" uređajem i slikati unaokolo, zamislite sebe u sličnoj situaciji i biće vam jasne naše tvrdnje. To ne znači da uskoro ne treba da očekujemo i jače kamere na ovoj vrsti uređaja, jer svašta je bilo nezamislivo pre godinu dana, a sada je pred nama, od telefona sa dva jezgra pa nadalje. Dakle, i na ovom polju, za sada, suvereno vlada segment pametnih telefona, a dokle će, ostaje da vidimo u narednim mesecima/godinama. Naravno, kamere na tabletima mogu da posluže, ali smo mišljenja da kamere na širem spektru telefona visoke klase bolje služe toj svrsi. Iako se tu i tamo pojavi tablet sa vrhunskom kamerom, ipak to još uvek nije

Summa summarum

Kada sve na kraju stavimo na papir stvar je prilično jasna. Veličina je definitivno, bar kad govorimo o ovim uređajima, itekako bitna. Veličina tableta mu donosi "pobedu" u velikom broju kategorija, ali ga isto tako diskredituje u nekim drugim, poput prenosivosti ili pak obavljanja telefonskih razgovora.Sa druge strane, nevezano od samih uređaja, vrlo je bitno, krucijalno, da korisnik sam odluči šta zapravo želi. Ukoliko se korišćenje interneta svodi na par dnevnih provera mailova i eventualno kratko čitanje vesti uz kafu, ekrani od 4" ili više inča mogu itekako dobro da završe taj posao. Isto važi i za pojedine multimedijalne aspekte rada. Što se tiče dužeg čitanja, odnosno gledanja teksta/videa, dijagonala daje završnu reč i odnosi pobedu, odnosno daje prijatnije iskustvo.

Dakle, ukoliko nemate potrebu da ceo dan odgovarate na neke mailove, pišete raznorazna dokumenta ili pak gledate filmove, današnji pametni telefoni vam itekako mogu poslužiti. Ako pak sve ovo koristite po nekoliko sati dnevno i dosta čitate, ne postoji apsolutno nijedan razlog zašto ne kupiti tablet.I za završetak ovog teksta uputićemo vam jednu "mudrost" - obe vrste uređaja su prevashodno namenjene konzumiranju sadržaja (i telefoniranju u slučaju telefona), a ne kreiranju. Kada to budu korisnici do kraja shvatili i ne budu očekivali da jedan tablet može da služi za programiranje, novinarski posao ili pak obradu fotografija, stvari će već 50% biti jasnije. Do tada će proći još mnogo tableta i pametnih telefona, a u međuvremenu možda i pomenuti sazru, bilo u hardverskom smislu, bilo po pitanju forme, do te mere da se mogu koristiti i za kreiranje sadržaja. Ko zna šta nam sutra donosi...


Tablet prednosti:

- Veličina (uslovno, za one koji žele veće)
- Multimedijalno iskustvo
- Čitanje teksta
- Internet (uslovno)

Tablet mane:

- Veličina (uslovno, za one koji žele manje)
- Razgovor/sms
- Kamera
- Prenosivost


Smartphone prednosti:

- Veličina(uslovno, za one koji žele manje)
- Razgovori/sms
- Kamera
- Prenosivost

Smartphone mane:

- Veličina (uslovno, za one koji žele veće)
- Multimedija (na duže staze)
- Čitanje teksta (na duže staze)


Zahvaljujemo se kompaniji ASUS na uređaju ustupljenom za realizaciju ovog članka.

 

Trendovi: tabletomanija

Android, iOS, Windows Phone

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109