Greška

Došlo je do greške.

Šta je kontrast i zašto je bitan?

22.11.2015 21:38 | 0 Multimedija
Šta je kontrast i zašto je bitan?

Kontrast je odnos između belih i crnih delova slike. Kontrast od 700:1 znači da nivo osvetljenja ili svetline belih oblasti slike je 700 puta svetliji od crnih oblasti slike. Sto je veći kontrast, veća je razlika između najsvetlijih belih i najtamnijih crnih koju ekran monitora može da proizvede.

Kontrast je jako važan atribut kvaliteta slike koji utiče na našu sposobnost da spoznamo i svetlinu slike i detalje slike. Bez dovoljnog nivoa kontrasta, slika se čini monotonom sa crnim i belim bojama koje imaju nijansu sive boje, dok su detalji slike izgubljeni.

Statični ili dinamički kontrast? 

Statični kontrast se odnosi na prirordni kontrast ekrana. On je mnogo više bitan od dinamičkog uprkos tome što je manji i predstavlja "pravi" kontrast, u prevodu najtamnije crne i najsvetlije bele boje koje ekran može da prikaže u isto vreme.

Dinamički kontrast se odnosi na najveći odnos između najtamnije crne boje koje ekran može da prikaže, i najsvetlije bele boje koju može da podnese u njegovom operacionom rangu, ali ne u isto vreme.

Dinamički kontrast koristi procesor unutar ekrana da analizira prosečnu sveukupnu svetlinu slike i shodno tome podešava intenzitet pozadinskog osvetljenja "u letu". Ovo pomaže da crne boje u dominantnim tamnim scenama budu skroz crne i da bele boje budu bele u svetlim scenama. Ako je ovo urađeno kako treba, dinamički kontrast daje utisak većeg kontrasta i veće dubine crne boje, ali ako ovo nije urađeno kako treba, može da uništi prikaz crne boje do tačke gubljenja tamnih detalja.

Ipak, dinamički kontrast može da izmeni ton boje, ili podešavanje gamma vrednosti ekrana i video signal "u letu", kako bi - što većina ljudi smatra - proizveo više privlačniju sliku. Mada, menjanjem ovih karakteristika znači da prikazana slika nije obavezno tačna i verna prezentacija originalnog video signala. Ovo možda nije problem sa video igrama, ali jeste problem sa materijalom umetničke prirode, kao što su recimo filmovi.

Kao što je očekivano, dinamički kontrast rezultuje u mnogo velikim ciframa i često je kontrast koji proizvođači monitora citiraju. Neke definicije za kontrast podrazumevaju da povećan kontrast pruža bolje suptilne detalje senke i povećanu paletu boje. Ovo nije tačno. Ove definicije ne uspevaju da razdvoje sposobnost monitora koji daje sliku da prikaže finije detalje slike - za koji je potreban dovoljan nivo kontrasta da bi oko primetilo fine detalje - i suptilnu paletu senki i boja.

Sposobnost monitora da prikaže suptilne senke se dobija iz sposobnosti ekrana da prikaže razne nivoe intenziteta sive boje - poznato kao nijanse gradacije - od kompletno crne do kompletno bele boje. Ovo više zavisi od sposobnosti sive-skale (grayscale) nego većeg kontrasta. Takođe, postoji pitanje uniformnosti sive-skale - sposobnost da zadrži sve nijanse sive boje blizu D65 (6500K) skale, preko celog ranga osvetljenosti i da očuva tačnost boja na svim nivoima svetline ili osvetljenja. Mnogi monitori to ne uspevaju - menjajući se ka crvenoj u tamnim oblastima i ka plavoj u svetlim oblastima slike...

 

Vreme odziva ekrana

Asus PB287Q - pristupačniji 4K TN monitor

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309