Greška

Došlo je do greške.

SSD kontroler

18.11.2015 00:00 | 0 Hardver
SSD kontroler

Kontroler u SSD-u predstavlja svojevrsni procesor koji obrađuje podatke i prosleđuje ga prema memoriji. Sa razvojem ove komponenente došli smo do vrtoglavih brzina kopiranja i upisa o kojima smo do pre nekoliko godina mogli samo da maštamo. Na tržištu ima dosta varijacija i mnoge imaju potpuno različiti pristup, pa je znanje na ovom polju ključno prilikom nabavke SSD-a.

SSD se u svojoj suštini sastoji od NAND, odnosno memorijskih čipova i kontrolera. Kontroler se praktično brine za saobraćaj podataka između memorijskih čipova i ostatka sistema u kom se nalazi. Kontroler se bavi regulisanjem upisa, čitanja, brige o ravnomernom trošenju ćelija memorije i mnogim drugim funkcijama.

kontroler_1.jpg

U zavisnosti od tipa kontrolera i njegove arhitekture on poseduje lokalnu keš memoriju u vidu zasebnog DDR čipa ili koristi postojeći NAND samog SSD-a. Kontroleri su praktično veoma brzi procesori koji su jednako bitni za performanse SSD-a, kao i sam NAND.

kontroler_2.jpg

Postoje različiti modeli, a najčešće viđamo modele koje su potpisale kompanije Samsung, LSI, OCZ, Marvell itd. U zavisnosti od proizvođača mogu da se predvide određene karakteristike samog SSD-a. SSD-ovi koji se baziraju na SandForce kontroleru su po pravilu zavisni od stepena kompresije podataka. U slučaju da su u velikoj meri kompresovani performanse, a posebno sekvencijalne brzine, su nadprosečne i njih ćete najčešće videti na pakovanju. U obrnutom slučaju pad brzine transfera je očigledan i zna da bude i dvostruko manji od maksimalnih vrednosti.

kontroler_3.jpg

Sa druge strane kontroleri iz OCZ-a, Samsunga nemaju ovu karakteristiku i zbog toga njihove performanse ne zavise od stepena kompresije. Mnogi smatraju da su performanse ovih SSD-ova daleko realnije, što je donekle i tačno. Kod modela ovih proizvođača neće doći do pada brzine transfera ukoliko barataju sa fajlovima kao što su video materijal, fotografije, muzika i sl.

kontroler_4.jpg

Takođe, ovi kontroleri nemaju potrebu da rezervišu deo ukupnog kapaciteta SSD-a, pa ćete uvek videti veličine kao što su 128, 256, 512 GB itd. umesto 120, 240, 480 GB... kao što je slučaj kod SandForce baziranih SSD-ova.

SSD ili HDD?

Kako odabrati SSD?

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209