Greška

Došlo je do greške.

Softverska dešavanja: april, 2012.

02.05.2012 09:19 | 0 Software/Web
Softverska dešavanja: april, 2012.

April je bio relativno interesantan mesec u pogledu novih verzija popularnog softvera i softverskih paketa – nije se pojavilo ništa zbog čega će iko pasti sa stolice od uzbuđenja, ali su izašle osvežene verzije nekih često korišćenih programa kojima će se obradovati njihovi korisnici. S obzirom da se u novim verzijama često radi samo o ispravci ranijih grešaka, iskoristićemo priliku i za predstavljanje nekih alata k

Ivan Todorović

Tokom aprila smo imali priliku da vidimo više noviteta, a iako nije bilo formalnog predstavljanja ultra-popularnih softverskih paketa, desilo se nešto veoma značajno - najavljen je novi Adobe Creative Suite 6. Takođe, jedna od njegovih komponenti, svakako najinteresantnija za najširi krug korisnika, Photoshop, je doživela svoje beta izdanje, koje smo posebno prikazali. Od ostalih stvari, nije bilo puno novina iz kategorije najbitnijih, ali je svakako bilo raznoraznih dešavanja na svim poljima.


Adobe Creative Suite 6

Nedavno smo opisivali novitete koje je prikazala beta verzija Photoshopa CS6, a u međuvremenu su izašli i ostali novi proizvodi iz Adobeove palete, kako pojedinačno, tako i u okviru paketa Creative Suite. Tu su ponovo Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat X Pro, Flash, Dreamweaver, Fireworks, Premiere, After Effects, Audition i drugi, koji se mogu dobiti samostalno i u sastavu standardnog CS6 paketa, zatim Design & Web Premium, Production Premium, Master Suite i Cloud, svi prilagođeni konkretnim ciljnim grupama dizajnera i producenata. Poslednji paket Cloud specifičan je po tome što, osim mogućnosti preuzimanja i instaliranja svih CS6 aplikacija, korisniku nudi pristup Adobe onlajn servisu za skladištenje fajlova, zajednički rad i izdavaštvo, tako da se radi o najkompletnijem paketu u ponudi.Što se tiče samih aplikacija, sve su doživele manji ili veći „fejslifting“, pridodata je podrška za najnovije web tehnologije, video i audio alati sada su na još profesionalnijem nivou, pa se definitivno radi o ultimativnom softverskom paketu za proizvodnju i obradu multimedijalnog sadržaja. Shodno tome, cene nisu nimalo naivne (standardni CS6 košta 1300 dolara, Master Collection ide do celih 2600 dolara), mada se Cloud varijanta može iznajmljivati za 50 dolara mesečno, što se čini sjajnim potezom s obzirom da za tih mesec dana na raspolaganju imate apsolutno sve CS6 programe, a pritom ne morate da platite celokupan paket ako su vam ovi alati potrebni za kraće projekte koji traju mesec ili dva.

Takođe, svi alati biće dostupni i u uobičajenim probnim verzijama od 30 dana, tako da je Adobe sa ove strane više nego korektan.

Adresa: http://www.adobe.com/products/creativesuite.html


Corel WordPerfect X6


Mnogo računarskih korisnika živi u ubeđenju da od Office paketa postoje samo Microsoft Office i njihovi besplatni pandani Open/LibreOffice, ali na tržištu i dalje postoji nekakva konkurencija. Legendarni WordPerfect, koji je pre dvadesetak godina bio sinonim za tekst procesor na PC-u, sada je na samoj margini tržišta, ali Corel svejedno izbacije nove verzije jer tržište izgleda postoji. WordPerfect Office je paket u velikoj meri kompatibilan sa MS Office i ODF formatima, ima ugrađen PDF eksport i sve drugo što se očekuje od modernog programa ovog tipa, a s obzirom da je funkcionalnost Ofisa odavno prevazišla puko editovanje i čuvanje fajlova, i Corel je morao da poradi na naprednijim funkcijama za kolaboraciju u cloud okruženju.WordPerfect Office u sebi donosi solidan broj aplikacija. Tu su tekst procesor (WordPerfect), program za tabelarno uređenje podataka (Quatro Pro) i slajdšou prezentacije (Presentations), kao i plejada pratećih alata, od besplatnog Firefoxa i Thunderbirda, preko organizacionog softvera (menadžer dokumenata PaperPort, digitalni rokovnik WordPerfect Lightning itd), pa do komercijalnih alata uključujući VideoStudio Essentials i WinZip, a koji su ovde uračunati u cenu paketa.

Tu je i preko 900 TrueType fontova, deset hiljada ClipArt slika, preko 300 šablona dokumenata i slično, tako da standardni paket već na prvi pogled opravdava cenu od 250 dolara (podsetimo, za 200 dolara dobija se Microsoftov pandan Office Home & Business koji sadrži Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook). Professional košta 400 dolara i dolazi sa Paradox bazom podataka i PDF Fusion softverom za kreiranje i editovanje PDF-ova, dok MS Office Professional sa Accessom i Publisherom košta 350 dolara za jednog korisnika na jednom računaru.Jedino konkretno pitanje koje se postavlja jeste pitanje kompatibilnosti sa MS Office formatima, jer niko ne bi želeo da plati paket po ceni Microsoftovog paketa i onda ustanovi da mu kompatibilnost pravi velike probleme. Srećom, Corel nudi tridesetodnevnu probnu verziju koja uključuje WordPerfect, Quatro Pro, Presentations, Lightning i eBook Publisher, tako da imate dovoljno vremena da ispitate da li bi vam WordPerfect Office bolje završavao posao.

Adresa: http://www.corel.com/corel/category.jsp?cat=cat20148&rootCat=cat3610089&storeKey=us&languageCode=en


Corel WebSite Creator X6


Pojavila se i nova verzija Corelovog alata za kreiranje web sajtova. Iako možda nije na nivou Adobe Dreamweavera, povoljna cena i te kako opravdava ulaganje, a osim kreiranja sajtova na osnovu šablona u maniru početnika, WebSite Creator podržava skoro sve aktuelne web tehnologije tako da neće biti neupotrebljiv i profesionalcima. Tu je podrška za AJAX, TimeLine Editor za jednostavno dodavanje tranzicionih efekata, kao i jednostavno ubacivanje zaštite lozinki, interaktivnih formi, RSS feedova i drugog bez potrebe za „ručnim“ programiranjem. WebSite Creator je i deo paketa CorelDRAW Premium Suite, a samostalno košta tek pedeset dolara.Adresa: http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod4030111&cid=catalog20038&segid=662&storeKey=us&languageCode=en

DVDFab, Trilian, Totalcmd


DVDFab 8.1.8.0

Novo izdanje nama omiljene alatke za transkodovanje videa sa Blu-ray i DVD diskova u popularne audio-video formate, kao i čišćenje pomenutih diskova od neprijatnih zaštita, sada donosi podršku za zaštite koje se mogu naći na najnovijim Blu-ray izdanjima, dodatno je optimizovan hardverski akcelerisani enkoding (CUDA i Intel) prilikom prebacivanja filmova sa diskova u fajlove, a ispravljeno je i nekoliko sitnijih grešaka. Za one kojima nije potrebna dodatna funkcionalnost već traže samo alat za prebacivanje Blu-ray i DVD diskova na hard disk, prava stvar je besplatna verzija DVDFab HD Decrypter koja radi baš to.Adresa: http://www.dvdfab.com/


Trillian Pro 5.1


Ovaj svestrani instant mesindžer nikada nije bio naročito popularan među širom publikom, iako kvalitetom to sigurno ne zaslužuje. „Petica“ je dugo bila u beta fazi, što svakako nije pomoglo širenju popularnosti programa, ali je Pro 5 već dovoljno dugo u stabilnom stadijumu pa se može preporučiti za svakodnevnu upotrebu. Najnovija verzija 5.1 takođe podržava dosta popularnih IM i društvenih mreža (Windows Live, Yahoo!, AIM, ICQ, IRC, Skype, Xfire, Facebook, Google Talk, Tweeter itd), a ako vam smetaju reklame u besplatnoj verziji, možete se unaprediti na Pro koji košta jedan dolar mesečno i pritom donosi tehničku podršku i mogućnost bekapovanja konverzacija u „oblaku“. Osim PC računara, Trillian postoji i za Android, iOS, Blackberry i Mac, kao i u web varijanti direktno iz browsera. U svakom slučaju, veoma dobar instant mesindžer koji je prevazišao „dečije bolesti“ i zaslužuje preporuku.

Adresa: http://www.trillian.im/


Total Commander 8 RC1


Nakon celih 25 beta izdanja, „osmica“ je postala dovoljno pouzdana da je autor prekomanduje u Release Candidate, što znači da korisnici na forumu programa više ne prijavljuju kritične greške i da je preostalo još malo sitnijih ispravki do izlaska „konačne“ verzije 8.0.Podsetimo, za novu generaciju Total Commandera najznačajnije je što je autor promenio razvojno okruženje (sve prethodne verzije razvijane su u Borland Delphiju, dok se osmica pravi u njegovom open-source pandanu Lazarus) tako da je bilo potrebno da se isprave određeni bagovi prouzrokovani time što odgovarajuće biblioteke u Lazarusu ne funkcionišu identično kao Borlandove. Kao što rekosmo, svi ozbiljniji problemi su prevaziđeni i osmica je sada dovoljno pouzdana za svakodnevnu upotrebu, a prelazak na novo razvojno okruženje doneo je i 64-bitnu verziju programa, pa ćete sada na 64-bitnim Windowsima videti sistemske foldere onakvim kakvi zaista jesu.

64-bitni Windowsi inače kriju pravu strukturu sistemskih foldera od 32-bitnih programa i vrše remapiranje i preusmeravanje u pozadini, sve u cilju zaštite operativnog sistema od starijih aplikacija. Takođe, prikazivanje 64-bitnih kontekstnih menija (ono što se dobija na desni klik na fajl u Windows Exploreru) vrši se nativno, pa je potpuno prirodno koristiti 64-bitni Total Commander na 64-bitnom Windowsu.Što se tiče nekih vidnih noviteta, njih gotovo da nema. Tu je podrška za slike u internom listeru (više nije potrebno oslanjati se na IrfanView), batch renamer fajlova blago je dopunjen funkcijama i to bi bilo sve. Zato svi koji koriste 32-bitni Windows i zadovoljni su prethodnom generacijom Total Commandera nemaju neki specijalan razlog za prelazak na osmicu, dok korisnici 64-bitnih Windowsa, kojih je sve više, sigurno imaju, naročito sada kada nova generacija više nije u beta stadijumu.

Adresa: http://www.ghisler.com/

PowerISO, Xyplorer, WinZIP


PowerISO 5.1

Programi iz popularne trojke PowerISO, MagicISO i UltraISO nekada su ličili kao jaje jajetu (kako izgledom, tako i funkcionalnošću), a onda su razlike postajale sve veće pa su ovi ISO editor napokon izgradili sopstveni identitet. Za UltraISO i PowerISO je karakteristično što oba imaju sopstveni „napredni“ format (nepodržan od strane brojnih virtual drajv menadžera), ali bez problema rade i sa standardnim disk image formatima.Noviteti u verziji 5.1 svode se na ispravke bagova i bolje snimanje Blu-ray diskova, pa je bolje usredsrediti se na ono što PowerISO generalno nudi, kao informacija novim korisnicima. Dakle, tu je ugrađeni virtual drajv menadžer koji podržava sve disk image formate koje podržava i sam program, zatim format DAA (Direct Access Archive) koji, osim što skladišti podatke sa optičkih diskova, može da ih kompresuje, zaštiti lozinkom, deli na parčiće radi lakšeg transporta i slično. Image fajlovi se mogu narezivati direktno iz programa (bilo da se radi o image fajlovima na disku, ili o „virtuelnoj“ kompilaciji koja postoji samo u PowerISO editoru, tako da ovaj program bez problema zamenjuje alatke kao što su Nero i slične.

Naš favorit ipak ostaje UltraISO jer smatramo da se radi o kompletnijem programu, ali ni sa PowerISO-om nećete mnogo pogrešiti, tim pre što postoji probna verzija koju možete gustirati neograničeno, uz ograničenje da ne možete snimiti image fajl veći od 300 MB.

Adresa: http://www.poweriso.com/


Xyplorer 11


Ovaj malo poznati fajl menadžer neobičnog imena redovno se osvežava i može se pohvaliti prilično atraktivnim izgledom. Ne uklapa se u uobičajeni Windows Explorer „look & feel”, ali barem, za razliku od nesumnjivo moćnog Total Commandera koji gura retro izgled, liči na nešto napravljeno u ovom veku pa će možda privući korisnike koje Total Commander plaši.Ono što je zanimljivo jeste da Xyplorer podrazumevano nije dvopanelni fajl menadžer, već korisnika pokušava da „kupi“ idejom o praćenju više foldera kroz tabove, slično kao u web browseru. Naravno, oni koji su vezani za dva panela mogu ih koristiti i ovde, ali je primaran način upotrebe Xyplorera, barem po njegovim autorima, kroz tabove. Što se tiče naprednijih funkcija koje Windows Explorer ne nudi, Xyplorer ih je krcat i čini se da ne zaostaje za pomenutim Total Commanderom, s tim što je filozofija korišćenja nešto drugačija pa se raspored komandi i panela prilično razlikuje.

Cena programa uopšte nije naivna i iznosi celih 30 dolara, ali je tu jednomesečna proba što je dovoljno da se naviknete na rad u programu i možda zaključite da je to ono što ste godinama tražili.

Adresa: http://www.xyplorer.com/


WinZip Pro 16.5


Pomalo zaboravljeni WinZip dogurao je ni manje ni više do verzije 16.5, a sećamo se da smo masovno prelazili na WinRAR dok je WinZip još bio na jednocifrenoj verziji. WinZip je godinama tapkao u mestu, ali su se autori u jednom trenutku trgli (kada ih je kupio Corel) i krenuli da obogaćuju program funkcijama korisnim u poslovnom okruženju, kao što je „šredovanje“ fajlova na disku, automatsko bekapovanje i upload na cloud servis, otvaranje i raspakivanje RAR i 7Z arhiva i slično. Doduše, neke stvari nisu bile tako pozitivne pa su autori u jednom trenutku pokušali da guraju vlasnički ZIPX format koji nije kompatibilan sa standardnim Zip-om, ali srećom zbog malog tržišnog učešća ovog programa, ZIPX nikada nije postao popularan.Udarni novitet verzije 16.5 od značaja je vlasnicima AMD grafičkih kartica, jer WinZip sada podržava GPGPU hardversku akceleraciju putem OpenCL-a, pa su kompresija i dekompresija fajlova sada drastično brži. Takođe, novo izdanje postoji i u 64-bitnoj što donosi ubrzanje čak i onima koji nemaju AMD grafiku u računaru, a interfejs je doživeo blagi fejslifting pa je ribon interfejs još intuitivniji za upotrebu.

Autori WinZipa nisu naročito fleksibilni što se tiče licenciranja, tako da je nadogradnja na verziju 16.5 besplatna samo za one koji već koriste 16, dok oni sa ranijim verzijama moraju da plaćaju novu licencu ako hoće najnovije izdanje (doduše, uz 50% popusta). Ovo nije naročito popularna mera s obzirom da većina drugih shareware aplikacija ima trajnu licencu, ali postoji probna verzija pa možete utvrditi da li vam OpenCL akcelerisano kompresovanje zaista toliko znači u svakodnevnim aktivnostima.

Adresa: http://www.winzip.com/win/en/index.htm


Za kraj

Ovo bi bilo sve što smo vam pripremili za ovaj put. U narednih mesec dana nas očekuje dosta novina na softverskoj sceni, a nije nemoguće da ćemo biti u prilici da vidimo i još jednu betu dolazećeg Windows 8 operativnog sistema. Biće tu još novina, kao što je Creative Suite 6 softverski paket, koji bi trebao da se u celini pojavi i postane dostupan za kupovinu. U svakom slučaju, biće puno tema u narednom periodu, i za prikaze, i za preglede. Do narednog čitanja!

 

Dodaci za Google Chrome

Besplatan softver za pravna lica

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509