Greška

Došlo je do greške.

Smartfoni, kompjuteri budućnosti

05.04.2013 17:24 | 0 Mobile
Smartfoni, kompjuteri budućnosti

Kome pripada budućnost? Burne reakcije na, tada se smatralo, izuzetno smele tvrdnje da smo u post PC eri su po svemu sudeći bile samo to - burne reakcije jedne zajednice koja sve više i više biva marginalizovana. Paradoks nad paradoksima je da se to sve dešava u vremenu kada PC računara ima nikad više i pri tome su nikad dostupniji. Međutim, trendovi idu ka nekim drugim kategorijama elektronskih naprava. Prevashodno - prema smartfonima. Izgleda d

Smartfoni, kompjuteri budućnosti

Bratislav Jovanović

Smartfoni, kompjuteri budućnosti

Teško je zamisliti svet bez kompjutera, ali kako smartfoni postaju sve popularniji i veliki broj ljudi zapostavlja svoje desktop uređaje, zamenjujući ih hendsetima koji mogu sve - svakako možemo razmišljati o ovakvom ishodu. Za desetak godina desktop PC uređaji, pa čak i laptopovi mogli bi postati prevaziđeni. Oni su (u neku ruku) to već i sada, a ono što bi se moglo desiti jeste da ovi uređaji postanu svojevrsna muzejska atrakcija i eksponat, kao što se to desilo sa Commodoreom 64. Jasno je da će jedna forma ostati i preživeti do pojave neke naprednije tehnologije - poslednje uporište potrošačke elektronike postaće smartfoni.

Tržište diktira hardversku i softversku zahtevnost

U poslednjih pet godina smartfoni su se pokazali kao izuzetno sposobni uređaji. Minijaturizacija i Murov zakon doprineli su da su smartfoni danas moćni gotovo koliko i desktop PC ili laptop uređaji. Za one koji ne znaju, Murov zakon (Moore's law) diktira trend da se brzina procesora udvostručava svakih 18 do 24 meseca. Ovakav trend je, manje ili više, prihvaćen i od strane proizvođača smartfona. Veliki broj današnjih aplikacija je nemoguće pokrenuti na prvom Apple iPhoneu ili prvom Samsung Galaxy smartfonu.

Pružajući brže performanse i veće skladišne kapacitete, najveći proizvođači smartfona kao što su Apple, Samsung, HTC i drugi, navikli su nas na svojevrsne cikluse u nadogradnji hardvera. Ovakvi apgrejdi istovremeno znače i smanjenje razlike u brzini performansi između smartfona i PC uređaja, gde će hardverska superiornost na kraju verovatno prevagnuti na stranu smartfona.

Jedini pravi argument za korišćenje desktop uređaja, laptopa ili tableta jeste interfejs. Za sada, tastatura je još uvek najboljinačin unošenja podataka u neki uređaj, dok se neke aktivnosti zaista još uvek teško obavljaju na smartfonima. Proizvođači pronalaze različite načine kako bi konzumentima omogućili što fleksibilniji rad na smartfonima, pa tako imamo fizičke tastature, razne dodatke (dokove, postolja, S-pen...).

Ipak, ovo će se uskoro promeniti. Tokom samo nekoliko poslednjih meseci, zaslugom kompanija Apple, Samsung i Google, glasovna podrška je došla do tog stadijuma kada gotovo u potpunosti može da zameni fizičku tastaturu. Interfejsi poput onih na PC uređajima, infracrvene tastature, "brain-computer" interfejs i druge tehnologije mogle bi uskoro zameniti konvencionalne načine inputa podataka.

Slično važi i za displeje. Iako proizvođači još uvek eksperimentišu i "opipavaju" i osluškuju tržište kako bi odredili idealnu veličinu displeja na smartfonima, uskoro možda nećemo mnogo pažnje obraćati na inče. Head-up (HUD) displeji kao što je Google Glass, displeji u vidu bežičnih kontaktnih sočiva, fleksibilni OLED-i, e-ink displeji i bioničke oči, prete da zamene i bace u zapećak tradicionalne displeje koji su do sada bili centar interakcije sa multimedijalnim sadržajima.

Smartfon kao jedini kompjuter

Zamislite situaciju gde je smartfon vaš jedini kompjuter, uvek biste imali svoj PC uređaj uz sebe. Sva dokumenta, aplikacije, fotografije, igre i beleške bili bi dostupni u bilo kom trenutku. Ukoliko biste želeli da proverite e-mail ili status na društvenim mrežama, potrebno je samo da napravite pokret očima, ili da startujete svoj HUD visoke rezolucije i počnete sa gledanjem 3D filma. Već sada, smartfoni su toliko moćni da se ponašaju kao pametni kompjuteri.

 

Pregled postpaid paketa u Srbiji - April 2013

Izbor Custom ROM-a: CyanogenMod vs Paranoid Android

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109