Greška

Došlo je do greške.

Sinergija 16: U znaku biznisa

19.10.2016 14:53 | 0 Biznis IT
Sinergija 16: U znaku biznisa

Remek delo Džordža Orvela „Životinjska farma“ nas je naučilo da su sve životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih. Slično možemo reći za predavanja koja smo ispratili na Sinergiji 16, manifestaciji u organizaciji Microsofta – sva su važna i interesantna, ali su neka zanimljivija od drugih. Stoga, šta nam je činiti? Donosimo vam pregled najinteresantnijih predavanja sa Sinergije 16.

Filip Majkić

Sama predavanja su bila grupisana tematski, i vodilo se računa da bude što manje preklapanja između predavanja sa sličnom tematikom. Application & Architecture, Business Solutions, Data Platform & Business Intelligence, Developer Platform & Tools, Internet of Things, IT Infrastructure Management, Modern Business, Productivity & Mobility, Security & Identity, User eXperience & Games i Web & Cloud Apps su bile teme u sklopu kojih su držana predavanja. Već je iz samog spiska tema jasno da je pokriven čitav IT spektar. Pojedinim korisnicima, da ne kažemo profesionalcima, neke teme su bile značajno zanimljivije od drugih. Preko 50 predavača, mnogi iz regiona i iz inostranstva, sa mnoštvom zanimljivih prezentacija, su se prosto nadmetali ko će predstaviti svoju temu na što zanimljiviji način, pa se stalno išlo u praktične primere u želji da se diskusije učine što reprezentativnijim.


predavanja_sinergija16_10.jpg


Na samom početku se moramo ograditi i reći da se radi o vrlo subjektivnom izboru. Mi nismo profesionalci čiji posao zavisi od implementacije Microsoftovih tehnologija iz raznih domena, već smo birali predavanja koja ćemo pratiti i čija nam se tematika iz nekog razloga dopala. Drugim rečima, ovo je naš izbor onoga što nam je delovalo najzanimljivije tokom prva dva dana održavanja Sinergije. Tehnički dani su svakako veliki zalogaj, sa takoreći osam simultanih predavanja, pa je neka selekcija morala biti načinjena. Pogledajte šta je na nas ostavilo najjači utisak.

Prvog dana se počelo vrlo zanimljivim predavanjima iz Modern Business sekcije. Katarina Kostić i Miloš Savić su održali vrlo zanimljiva predavanja How Big Data & Technology Changed Advertising Industry i Harnessing the Power of Information. Bilo je puno reči o transformaciji poslovanja kroz internet, najpre u određenoj, limitiranoj meri tokom inicijalne ekspanzije, a zatim i o današnjoj velikoj temi u IT-ju – Big Data i uticaju koji ova sekcija ima na globalno poslovanje, od Amazona i Google-a, preko Facebook-a, marketinških alata, igara, svih segmenata gde se istražuju navike kupaca i klijenata, odnosnop prati njihovo ponašanje.


predavanja_sinergija16_13.jpg


Sajber bezbednost je takođe bila u fokusu, na veoma zanimljivom predavanju koje su skupa držali Nebojša Janković,Gabriel Mihai Tanase i Dejan German. U ovoj oblasti se dešavaju tektonski poremećaji gotovo na mesečnoj bazi, te je predavanje bilo posvećeno izazovima kako zaštititi organizaciju od sajber napada, a pri tome ostati u okvirima budžeta, te pretvoriti bezbednost korporativnih podataka u konkurentnu prednost na tržištu. Sa druge strane, Stanko Nikolić je držao predavanje na temu Arhitekture mobilnih aplikacija i izazova iz prakse.


predavanja_sinergija16_15.jpg


Predavanje IoT Cloud platforme iz ugla jednog mejkera koje su držali Zoran Rončević, Jan Dolinaj i Nenad Četić je takođe bilo veoma interesantno jer je cilj prezentacije bio da se pokaže sa kakvim problemima i rešenjima se susreće pripadnik developer zajednice u pokušaju da realizuje jednostavan projekat povezivanja različitih mikrokontrolera i platformi sa Cloud platformama. Akcenat je, logično, bio na na Microsoft Azure platformi, uz komparativnu analizu sa nekim proizvodima kao što su Amazon Web Service, IBM Watson IoT, Samsung Artik Cloud. Bilo je reči i o novitetima u Microsoft Azure za inženjere i administratore u istoimenom predavanju, dok je predavanje Web Servisi bilo posvećeno iskustvima iz prakse o poslovnim informacijama u CRM-u.


predavanja_sinergija16_3.jpg


Modern Business sekcija je dominirala tokom prvog dana sa još dva interesantna predavanja - Izazovi integracija u enterprise okruženjima i kako ih prevazići, te AgroCRM. Dok prvu tematiku ne treba posebno opisivati, budući da je iz samog imena jasno o čemu je bilo reči, Petar Stamenković i Dušan Đokić su doneli pravo malo osveženje sa svojom AgroCRM pričom. Radi se o CRM sistemu za upravljanje odnosima sa klijentima koji je dizajniran za potrebe kompanija koje se bave prodajom i distribucijom roba i usluga u agroindustriji. AgroCRM ima za cilj da unapredi upravljanje odnosom s kupcima, upravljanje prodajom i naplatom, kao i upravljanje aktivnostima zaposlenih, te se samo predavanje pokazalo izuzetno korisnim i demonstriralo na koji način upotreba savremenih tehnologija može da doprinese i u oblastima koje se često doživljavaju kao totalna suprotnost informacionim tehnologijama.

 

Drugi dan je počeo u maltene istom maniru – predavanjem IT in Agriculture, koje je držao Đurađ Caranović. Svi znaju da je poljoprivreda velika šansa Srbije, a informacione tehnologije su predvodnici inovacija i na ovom polju. Senzori, dronovi, analizatori, dronovi, cloud, sve to spada u domen mogućeg, čak i u Srbiji, što je demonstrirano na praktičnim primerima, koji su nas – bićemo iskreni – prilično iznenadili, jer nismo očekivali da kompanije širom ove zemlje koriste nove tehnologije na takav način. Kad smo kod prehrane i sličnih tema, Haineken je pokazao primer reinženjeringa i razvoja BI rešenja u kompaniji Heineken Srbija, te mogućnosti nadogradnje ovakvog sistema uz pomoć Power BI alata.


predavanja_sinergija16_5.jpg


Poslovne tematike su definitivno bile u fokusu tokom predavanja i delovale su najprivlačnije. Prisustvovali smo predavanju o digitalnoj transformaciji u NIS-u, gde pokazano kako se sa ciljem smanjenja papirne dokumentacije i ručnog potpisivanja i prelaska na elektronsko odobravanje i digitalno potpisivanje odgovara na izazove modernog poslovanja, a bilo je reči i o daljim planovima i inicijativama lokalnog energetskog giganta, uključujući i koncepte IT rešenja koja se koriste u transformaciji kompanije.

IT projekti su uvek zanimljiva tema, ali postavlja se pitanje: zavise li IT projekti i u kojoj meri od lokacije, odnosno regije u kojoj se izvode? Siniša Perović je analizirao ovu problematiku, budući da svi volimo da mislimo da je “demokratizacija” interneta svima omogućila da mogu da sprovode IT projekte na daljinu i nezavisno od lokacije, ali je predavanje dalo jasniju sliku o tome, sa uporednim primerima iz Hrvatske, ali i iz razvijenijih zemalja Evropske Unije.


predavanja_sinergija16_6.jpg


Među predavanjima posvećenim developerima istakli bismo PHP aplikacije na Microsoft platformi, predavanje posvećeno ASP.NET CORE-u, te vrlo zanimljivo predavanje – makar za nas manje “verzirane” – Top 10 open source .NET biblioteka koje morate probati. Ipak, da Modern Business sekcija završi u velikom stilu kako je i počela, postarali su se Tomislav Tipurić, Goran Radulović i Darko Stanisavić. Teme njihovih predavanja su bile: Veštačka inteligencija iz Microsofta, Resilient Belgrade i Digital Business: Balancing risk, disruption and innovation. AI (veštačka inteligencija) je predmet fascinacije već godinama, a sada predstavlja jedan od “najvrelijih” topika i IT sektoru. Na predavanju je dat pregled važnijih tehnologija iz ove oblasti. Što se Beograda tiče, CRO (Chief Resilience Officer) Grada Beograda je govorio i početku izrade Strategije otpornosti (rezilijentnosti) Grada Beograda i priprema programa saradnji u okviru koncepata inteligentnog i inkluzivnog grada.


predavanja_sinergija16_7.jpg


Sa ovim se završio drugi i finalni tehnički dan, ostavivši na nas izuzetne impresije. Definitivno nam je Modern Business bila najzanimljivija grupa tema. Najviše smo je pratili, najduže smo se zadržavali na upravo tim predavanjima. Istovremeno, to znači da je Sinergija 16 bila pun pogodak, imajući u vidu da je upravo bio cilj Tehničkih dana bio da se promoviše upotreba modernih tehnologija u poslovnim okruženjima uz što više praktičnih primera.


predavanja_sinergija16_9.jpg


Do sledeće godine na istom mestu!

Komentari

0 Dodaj komentar

Sinergija 16: Integrated Destination (Video)

EDU dan na Sinergiji 16 (Video)

10604
10605
10606
10607
10608
10609