Greška

Došlo je do greške.

Servisi za hostovanje slika i fajlova

02.02.2012 09:48 | 0 Software/Web
Servisi za hostovanje slika i fajlova

Izražena potreba za postavljanjem slika na Internetu javila se ekspanzijom onlajn foruma, kada su brojni korisnici istih želeli da slike sa svog računara ubacuju u svoje postove i dele ih sa drugim korisnicima. Naravno, ovo nije jedini slučaj kada je korisno “okačiti” sliku s računara na Internet ali je ostao jedan od najpopularnijih i do današnjih dana, uprkos ekspanziji društvenih mreža koje imaju sopstvene mehanizme za postavljanj

Ivan Todorović

Naša želja je bila da u ovom tekstu prođemo kroz najpopularnije i najbolje servise za hostovanje slika i fajlova. Istovremeno, smatrajte da vam najavljujemo i članak kojim ćemo razmotriti i polje Android aplikacija u tom smislu, odnosno aplikacija koje vam omogućavaju da operacije slične onima koje ćemo opisati u ovom tekstu obavite "u pokretu", korišćenjem svojih mobilnih telefona. Ali, otom, potom, ta informacija neka vam posluži da znate šta vas čeka u veoma bliskoj budućnosti. Pogledajmo koji su to najpopularniji i najupotrebljiviji onlajn servisi za hostovanje slika i fajlova.

TinyPic.com

TinyPic je jedan od naših favorita, i to iz više razloga. Ovo je jedan od retkih servisa koji je više nego fleksibilan čak i prema „usputnim“ korisnicima, to jest onima koji nemaju nameru da kreiraju korisnički nalog, već bi samo da na brzinu postave sliku i dobiju njen link. Interesantno, ovaj servis je sada u vlasništvu nekada vrlo popularnog Photobucketa (koji se u međuvremenu transformisao u malo drugačiji servis), a nudi mogućnost hostovanja kako slika, tako i video klipova.

Slike mogu biti sa računara ili preuzete sa Internet linka, a servis omogućava da rezultujuća slika automatski bude izmenjena u neku od najčešće upotrebljavanih dimenzija. Ako se registrujete, slike možete organizovati u albume, a pritom se neće desiti da vam linkovi misteriozno „umru“ nakon nekog vremena, što se i te kako dešava ako slike postavite neulogovani.Nakon postavljanja slike, dobićete linkove u četiri varijante – HTML kod za thumbnail verziju koju možete ubaciti u svoj web sajt, [IMG] kod thumbnaila idealan za umetanje u postove na forumima, link za prikaz slike u formi sopstvene stranice na TinyPic-u, i direktan link ka samoj slici koji možete koristiti svuda gde vam treba prikaz izvorne slike u originalnoj veličini. Zanimljivo, sajt putem kukija pamti vaše prethodne aploude (što nam se nije naročito svidelo u pogledu privatnosti, ali ume da bude korisno u pojedinim situacijama), a nakon što postavite sliku, možete je „obelodaniti“ jednim klikom na nekoj od brojnih društvenih mreža poput Fejsbuka.

Tu je i jednostavni editor koji izgleda kao klasični Microsoft Paint dopunjen popularnim efektima iz Photoshopa, pa na brzinu možete ukloniti „crvene oči“, primeniti neki od grafičkih filtera, pa čak i manipulisati lejerima, podešavati kolorne krive i slično.

Sveukupno, TinyPic nam se najviše sviđa, jer je pogodan kako za brzo postavljanje slike koju sa nekim što pre hoćete da podelite, tako i za naprednije stvari poput organizacije onlajn albuma. Moramo napomenuti da se TinyPic u jednom trenutku okrenuo politici da neulogovane korisnike primorava da se registruju kako bi dobili iole naprednije opcije, ali se nakon svojevrsnog bojkota ovog servisa kompanija vratila na staro, tako da je TinyPic i dalje udoban za korišćenje.

ImageShack.us

Popularni ImageShack nešto je restriktivniji, pa neulogovanim korisnicima nakon uploada slike ne nudi direktan link samom fajlu. Tako su na raspolaganju samo forumski i HTML kodovi za thumbnailove kao i slike pune veličine koje linkuju ka ImageShack stranici sa istim tim prikazom, plus obaveštenje da je slika postavljena na ovaj servis. Naravno, direktan link ka fajlu je jednostavno izvaditi (desnim klikom na sliku pa „copy image location“), ali svejedno, „kulturan“ metod za dobijanje linka je zvanično nedostupan korisnicima koji nisu kreirali nalog. Osim postavljanja slika sa računara, moguće ih je preuzeti i sa web adrese navodeći URL do slike, a tu je i mogućnost postavljanja video klipova (mada ovo, jasno, nije primarna namena ImageShacka).Kao i TinyPic, ImageShack nudi jednostavno deljenje postavljene slike na neku od brojnih društvenih mreža na koju ste u tom trenutku ulogovani, a ako kreirate nalog, dobijate mogućnost organizovanja slika u albume kao i alat za obradu fotografija. Programeri na raspolaganju imaju i jednostavan programski interfejs kojim mogu ubaciti podršku za ovaj servis u svoje aplikacije, a tu su i plaginovi za izvoz slika iz Picase i iPhoto direktno na ImageShack.

Iako po opisu sve deluje sjajno, ImageShack ima mana. Najbitnija je prilično sporo učitavanje slike ako ne koristite direktan link ka fajlu, već drugoga upućuje na stranicu na ImageShacku koja prikazuje vašu sliku. Da li zbog količine reklama ili nekog veštačkog ograničenja, uglavnom prikaz je prilično sporiji nego u slučaju TinyPic-a, pa se ImageShack ipak ne može okarakterisati kao sjajan izbor za one koji bi prosto da postave sliku na brzinu i da dobiju funkcionalan link. Takvi bi svakako trebalo da se okrenu TinyPic-u.

 

PostImage, FreeImageHosting, Dodaj

PostImage.org

Evo jednog rešenja koje je sasvim jednostavno, a pritom je i vrlo funkcionalno. Na glavnom sajtu nećete biti zatrpani reklamama i ponudama koje ne možete da odbijete, a nakon što postavite sliku kao neulogovan korisnik, kulturno ćete dobiti sve potrebne linkove (direktno do fajla, HTML i forumske kodove, thumbnailove i slično), ali i link čijim otvaranjem ćete izvršiti brisanje slike (ako vam je link ka slici potreban na kraći rok). I PostImage nudi vađenje slika sa URL lokacije, a moguće je i u jednom potezu postaviti više slika sa računara.Ako su vam potrebne funkcije poput organizacije slika u albume i njihovog deljenja na društvenim mrežama, moraćete kreirati besplatni nalog, što je ipak daleko bolje od agresivnijeg pristupa koji forsira PostImage. Sveukupno, ovo je vrlo jednostavan servis i slike postavljene na njega se učitavaju brzo, tako da zaslužuje samo preporuke.

FreeImageHosting.net

Vlasnici ovog servisa imali su njuha kako da ga pravilno nazovu, jer je ovo  sajt koji će vam prvi izaći u nekom Internet pretraživaču ako otkucate „free image hosting“. Elem, FreeImageHosting nudi samo postavljanje slika, ali je očigledno namenjen onima koji bi svoje slike trajnije da organizuju  i koriste u svojim blogovima, na svojim sajtovima i slično. Servis ne sankcioniše direktno linkovanje (kako sami kažu, originalno su i zamišljeni za hostovanje slika za ljude koji neće da troše protok sopstvenog servera), ali upozoravaju da se sa time ne preteruje i da se koriste thumbnailovi kad god je to moguće, jer se protok meri i ako preterate, biće vam „zavrnuta slavina“.Ipak, pored toga što se direktno linkovanje ne sankcioniše, postavljenjem slike bez registrovanog naloga direktan link nećete dobiti, već ćete morati ručno da ga vadite ranije opisanom metodom. Servis ne omogućava automatsku rekompresiju i smanjenje veličine za neulogovane korisnike, ali je barem pohvalno što ne radi ništa na svoju ruku već ćete dobiti sliku identičnog kvaliteta i veličine kao što je bila na računaru (makar kad se radi o klasičnim PNG i JPEG slikama, dok će sirove bitmape automatski biti prebačene u JPEG).

Generalno, radi se o restriktivnijem servisu u poređenju sa TinyPic-om i PostImage-om, makar za one koji bi samo da postave sliku i na brzinu dobiju njen link, dok će korisnici kojima ne smeta registrovanje naloga dobiti razne pogodnosti slično kao na ostalim servisima.

Dodaj.rs

„Naše gore list“ je pandan popularnim hostinzima slika i funkcionalno ne zaostaje za njima (makar kada su u pitanju bazične funkcije), a osim srpskog, dostupan je i sa hrvatskim i slovenačkim interfejsom. Omogućeno je postavljanje samo slika (što je i očekivano), a tokom uploada moguće je korigovati dimenzije ili izvršiti rotiranje u koracima od 90 stepeni. Servis vas jasno upozorava da ako postavite sliku kao neulogovan korisnik, ona može biti dostupna javno i svima, tako da bi oni koji hoće da iskoriste Dodaj.rs za privremeni prikaz slika samo onima koji znaju link trebalo da registruju nalog. Pohvalno je što se i neulogovanim korisnicima obznanjuje direktan link do fajla.Registrovani korisnici dobijaju pogodnosti kao što su automatsko slanje linkova na nečiji e-mail nakon postavljanja slike, čuvanje linkova do ranije postavljanih slika i podizanje praga sa 5 na 10 MB po slici, što je beznačajno „upload & run” korisnicima, ali može biti korisno svima koji vole da organizuju svoje slike u albume (a za to ne koriste Fejsbuk ili neku drugu društvenu mrežu).

Sveukupno, Dodaj.rs ima sa čime da se takmiči sa stranim servisima, a valja napomenuti i naprednije opcije poput mogućnosti embedovanja funkcije za direktan upload na Dodaj.rs u forume phpBB i Simple Machine Forum.
Hosting fajlova – Rapidshare, DropBox


Što se tiče servisa za hostovanje fajlova, tu je situacija nešto drugačija. Hostinzi za fajlove bez dileme su izuzetno korisni ako hoćete nekome da pošaljete veliki paket koji drastično prevazilazi ograničenja e-mail servera, ili ako hoćete da ih iskoristite za sopstveni onlajn bekap (tj. ono što se sada spada u „cloud“ rešenja), ali su takođe postali popularni među piratima, jer su na njima masovno postavljani filmovi, igre i muzika, a linkovi zatim deljeni po underground forumima. Naravno, ovi servisi (zvanično) ne podstiču pirateriju i ako neko prijavi pojedine linkove kao piratske, nakon inspekcije oni će biti obrisani.

Ipak, ovi servisi su toliko stali na žulj velikim zapadnim izdavačima da je Megaupload nedavno zatvoren, a većina ostalih servisa slične namene je u strahu onemogućila download sa tuđih linkova, tako da sada faktički predstavljaju puka onlajn bekap rešenja, a fajlove mogu preuzeti samo oni koji su ih i postavili. Svejedno, nijedan od ovakvih servisa ne nudi izlistavanje fajlova koje hostuju, već se do njih može doći samo ako znate tačan link. Elem, pogledajmo šta je preostalo, a da je vredno pažnje.

Rapidshare

Za ovaj servis čulo je i staro i mlado, a jedno vreme je predstavljao sinonim za preuzimanje piratizovanog sadržaja sa Interneta. Svojevremeno je Rapidshare preterao sa ograničenjima za besplatne korisnike čime je efikasno uspeo da rastera većinu klijentele koja zarađuje na kliktanju na linkove, ali je poslednjih godinu dana daleko unapredio kvalitet a besplatni korisnici mogli su da skidaju fajlove u nedogled bez ikakvog čekanja, čime je po atraktivnosti prestigao svu konkurenciju (osim Megauploada koji je imao slične uslove korišćenja).

Imajte na umu, nakon nedavnih akcija američkih vlasti, konkurencije sada ima znatno manje. Stoga je na Rapidshareu i dalje potrebno čekati nekoliko minuta pre nego što download nekog fajla bude moguć, ali još uvek ništa strašno.Korisnici koji uplate RapidPro režim, na raspolaganju imaju sopstvene foldere odakle uvek mogu izvući linkove do svojih fajlova, mogu ih brisati i postavljati nove i slično. Ovi korisnici na raspolaganju imaju i samostalnu aplikaciju RapidShare Manager za upload i download fajlova bez otvaranja sajta ovog servisa, a osim pojedinačnih fajlova, sa drugim korisnicima mogu deliti svoje foldere ili im omogućiti da u iste uploaduju svoje fajlove.

Rapidshare je vrlo profesionalan servis koji je evoluirao do sjajnog sveobuhvatnog rešenja za skladištenje fajlova u oblaku. Istina, i dalje je među najpopularnijim rešenjima za onlajn pirateriju, ali je svejedno popularna i kod biznis korisnika za legalne poslove, jer nije skup i nudi dosta korisnih pratećih funkcija.

DropBox

Ovaj servis je u startu bio osmišljen kao cloud bekap fajlova, tako da im možete pristupiti sa računara ili telefona, ali se može koristiti i za deljenje fajlova, jer za sve što je u vašem ličnom „oblaku“ možete izvući direktan link i poslati nekome kako bi preuzeo konkretan fajl. DropBox se razlikuje od običnih fajl hostinga i po tome što je osnovni način upotrebe vezan za aplikaciju koju treba instalirati na računaru, a koja će potom kreirati odgovarajući folder na vašem računaru. Sve što stavite u ovaj folder (ili obrišete, ili napravite bilo kakve izmene na fajlovima) automatski će se sinhronizovati sa vašim „oblačnim“ folderom, tako da je DropBox onlajn bekap u pravom smislu reči.

Automatsko sinhronizovanje može se pauzirati ili isključiti ukoliko kuburite sa Internet protokom, a pritom se prenosi samo razlika u fajlovima (npr. ako u fajlu od 100 MB izmenite mali deo, samo taj deo će biti poslat cloud a tamošnji fajl biće „pečovan“ poslatom razlikom). Zato je ceo servis vrlo fleksibilan, a aplikacija se na vašem računaru neće ponašati kao da je u „svojoj kući“.Kao i ostali servisi, DropBox je dostupan u besplatnoj i plaćenoj varijanti. Ova prva nudi 2 GB prostora u oblaku, dok se pretplatom može dobiti i do 100 GB, što verujemo da će zadovoljiti apsolutno svakoga. Osim pukog skladištenja i deljenja fajlova, moguće je kreirati foto galerije za pregledanje, a izuzetno je značajna mogućnost kolaboracionog rada – možete pozvati druge korisnike da učestvuju u organizaciji foldera po vašoj želji, što je jako slično radi više korisnika na nekom fajl serveru.

Iako mu deljenje fajlova nije primarna namena, DropBox se ne sramoti ni na tom polju, a ono za šta je primarno osmišljen obavlja fenomenalno. S obzirom da i u besplatnoj varijanti dobijate 2 GB bekap prostora, što ni izbliza nije malo, DropBox vredi probati jer neće dugo proći dok se ne zapitate kako ste uopšte mogli da radite bez blagodeti pristup svojim fajlovima sa bilo kog računara ili uređaja povezanog na Internet.

Zaključak

Prošli smo kroz nekoliko najpopularnijih servisa za fajl hosting i za hosting fotografija. Radi se o univerzalno korisnim servisima, koji mogu biti od koristi svakom korisniku računara (a i telefona, kao što ćemo videti u jednom od narednih tekstova). Uostalom, i kroz tekst smo isticali prednosti od korišćenja ovakvih rešenja. Naravno, imajte u vidu da se ni u kom slučaju ne radi o svim dostupnim servisima, jer istih ima zaista veliki broj. No, ovde smo obuhvatili neke servise koje smatramo veoma dobrim i popularnim, a istovremeno svima ukazali na njih u sasvim dovoljnoj meri da "možete početi" sa korišćenjem istih, nakon što ste stekli jasniju predstavu o koristima i prednostima pojedinih servisa, te vam je start olakšan. Do narednog čitanja!

Telenor: Internet preko USB modema

Dobre Stvari, novi Telenorov portal

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509