Greška

Došlo je do greške.

SBB Video Zona: u teoriji i praksi

15.05.2011 17:04 | 0 Multimedija
SBB Video Zona: u teoriji i praksi

Svakako najveći i najpopularniji internet i kablovski operater u Srbiji je SBB, koji je pre izvesnog vremena pokrenuo i Video on Demand servis kod nas. Pošto je SBB kablovski TV operater i internet provajder, ne treba da čudi da se SBB Video Zona oslanja na već oprobanu infrastrukturu koju koristi digitalna televizija (D3). Za sada je, osim Beogradu i u gradovima u Vojvodini, VOD usluga dostupna i korisnicima u brojnim gradovima centralne i južne Srbije. Posetili smo

SBB Video Zona: u teoriji i praksi

Uvod

Mnogo toga je rečeno i napisano o televiziji, ali se mnogo toga i promenilo od kako su širokopojasne komunikacije postale dostupne svakom pojedincu koji je deo moderne civilizacije. U jednom periodu, mnogi su joj predskazivali skori kraj, predpostavljajući da je Internet nešto što će je u potpunosti zameniti, ali televizija, čini se, upravo uzima ono najbolje od svog modernog, interaktivnog rođaka i postaje bolja nego ikad. Čak i na našem tržištu su u ponudi gotovo sve vrste digitalne i analogne televizije, pa je tako u većini zemlje dostupna kablovska (analogna i digitalna), satelitska i digitalna IP televizija. Provajderi koji nude prijem kanala putem “kabla” su najbrojniji i ta ponuda je prilično rasprostranjena što se infrastrukture i pokrivenosti tiče. Emitovanje kanala se vrši u standardnoj, PAL (576i) rezoluciji, a za standardne pakete nije potreban ni box risiver. Ako želite da doplatite i za neki od specijalnih paketa, morate instalirati i risiver koji će dekodirati i „otključati“ zaštićene kanale, koji postoje unutar kablovskog sistema, ali ih korisnici koji nisu doplatili za specijalne pakete, ne mogu pratiti. Putem kabla je moguće „pustiti“ i digitalni signal. Većina postojećih analognih TV prijemnika koji su se tokom prvih nekoliko godina 21. veka prodavali u Srbiji nema kompatibilan tjuner, tj. prijemnik, pa je za prijem signala potrebno imati i Set Top Box (STB). Ovo nije veliki problem jer će vaš kablovski provajder svakako obezbediti STB za korišćenje, jer je ono neophodno pošto su signali zaštićeni i neophodan je odgovarajući STB kako bi korisnik mogao da koristi digitalnu televiziju i njene pogodnosti, među kojima je i Video Zona, uprkos deklarativnoj kompatibilnosti sa standardima i posedovanja ugrađenog digitalnog tjunera u televizoru.

U Srbiji postoji više kablovskih provajdera koji nude i pakete sa pristupom za Internet putem istog kabla, a svakako najveći i najpopularniji među njima je i Serbia BroadBand, poznatiji kao SBB. Ovaj poznati operater kablovske televizije i internet servisa, kao i VoIP telefonije, osnovan je pre jedanaest godina u Kragujevcu. Danas, kompanija SBB - Srpske kablovske mreže najveći je operator digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog interneta u Srbiji i najznačajniji operator satelitske televizije u regionu, prisutan u šest zemalja svojom Total TV platformom. SBB, nastao integrisanjem kablovskih distributera širom Srbije tokom 2002. i 2003. godine, danas zapošljava više od 800 ljudi. U saradnji sa kompanijama Telemach u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, sa kojima ima iste većinske vlasnike i predsednika uprave, čini jedinstven telekomunikacioni sistem na teritoriji nekadašnje države.Broj korisnika ovog kablovskog i ISP operatera bliži se “magičnoj” cifri od jedan milion, što je više od 60% ukupnog broja korisnika KDS usluga. Kao dominantna firma na tržištu usluga putem “kabla”, država SBB-u  ograničava mogućnosti za dalji rast, bar na tržištu Srbije, zbog čega se kompanija i okreće tržištima u regionu, ali i drugim uslugama. Kako se mreži pristupa putem istog kabla kojim “putuje” i TV signal, najbolja opcija za sve korisnike SBB-a je upravo da se odluče za “paket aranžman” koji podrazumeva i pristup internetu, uz D3 digitalnu televiziju – najpre jer je takva ponuda i najpovoljnija. SBB, prema mnogim iskustvima pruža optimalan odnos uloženog i dobijenog jer nudi kvalitetnu sliku kako na analognom kablu, tako i putem digitalne, D3 televizije. Osim toga, drugi način pristupa “mreži svih mreža”,  ADSL, na mnogim lokacijama je ograničen kvalitetom parice ili udaljenošću od centrale, pa se teško dostižu i brzine od 8 Mbps, čak i sa novom ADSL 2.0 opremom. ADSL, sa nepovoljnim odnosom upstream-a u odnosu na downstream, nije omiljen među pravnim licima (firmama), pa je “kablovski internet” daleko primamljivija i povoljnija solucija. Vredi pomenuti da SBB i za fizička lica (pojedince, u privatnim stanovima i kućama) nudi i internet pristup sa protokom od čak 60 Mbps, dok firme imaju izbor i za daleko veće “brzine”.
 

 

Počev od 2006. godine, SBB je korisnicima u regionu omogućio da njihov program prati i putem satelita, što je najzanimljivije onima koji se sele ili nemaju kablovsku infrastrukturu SBB-a tamo gde stanuju. DTH (Direct to Home) ponuda je, zapravo „kablovska preko satelita“. TotalTV je satelitska Pay TV platforma koja sadrži više od stotinu domaćih, regionalnih i stranih kanala. Sastavljena je iz osnovnog paketa i više dodatnih, pretežno tematskih, paketa. SBB uslugu TotalTV satelitske televizije nudi u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.


Video on Demand usluga

Usluga o kojoj se na razvijenim tržištima priča već gotovo čitave dve decenije, a u ponudi je već skoro deset godina u Japanu, Sjedninjenim Državama i Zapadnoj Evropi, od nedavno je dostupna i kod nas. Tu mislimo, naravno, na Video Zonu kompanije SBB. Ali, pre nego što vidimo šta sve SBB nudi u okviru ove usluge, objasnićemo šta je zapravo Video on Demand (Video na zahtev). Radi se o usluzi koja omogućava korisnicima da gledaju filmove, serije i TV program, ali i slušaju muziku, nakon što tačno izaberu šta žele i kada to žele. Najčešći oblik tehnologije kojom se VOD usluga korisnicima “dovodi” do televizora i računara je IPTV, ali je ovu uslugu moguće ponuditi i putem kablovske infrastrukture. Televizijski VOD sistemi streamuju sadržaj direktno na set-top box (STB) uređaj ili računar, a postoje uređaji koji direktno reprodukuju sadržaje, ili koji pak omogućavaju korisniku da ih posmatra kada on to poželi. Najveći broj provajdera nudi obe varijante, pa se tako program streamuje, uz opciju da se određeni programi (filmovi, emisije ili epizode neke serije) naruče i plate po principu “plati i gledaj”. Zanimljivo je da su i određene avio kompanije ponudile neku vrstu internog Video on Demand sistema koji se naziva in-flight entertainment i koji, zapravo, radi na sličnom principu kao i standardni VOD.

 

 

 

Uz mogućnost streamovanja i preuzimanja sadržaja za dalje gledanje, mnogi provajderi nude i opcije poput onih na koje smo navikli kod DVD i DivX plejera. Dakle, film se tokom gledanja može pauzirati, premotati, usporiti ili čak gledati “frejm po frejm”. Za ove opcije, filmovi se moraju preuzeti i puštati sa lokalnog DVR / STB uređaja, mada postoje i VOD sistemi koji nisu bazirani na uređajima sa lokalnim storage-om, već se pauziranje i premotavanje udaljenog sadržaja obavlja putem slanja komandi (od korisnika do servera) kroz mrežu (najčešće Wide Area Network tipa), što je i sistem na kome SBB koncipira svoju VOD uslugu.

Radi uštede u resursima ili izbegavanje pada sistema, provajder se može odlučiti i za dva alternativna načina Video on Demand servisa: NVOD (Near Video on Demand) i PVOD (Push Video on Demand). NVOD koriste sistemi koji raspolažu velikim propusnim opsegom, ali i velikim brojem aktivnih korisnika. U sistem se emituje više “kopija” istih programa sa različitim kašnjenjima, od 10 do 20 minuta ili više (na primer, SBB emituje HBO i HBO Comedy kanale i sa kašnjenjem od jednog sata), pa korisnici uvek mogu da “uhvate” početak i tako krenu sa praćenjem željenog sadržaja. PVOD je tehnika koja se koristi u sistemima koji nemaju mogućnost za pravu interaktivnost tj. brzu komunikaciju između korisnika i provajdera. Push VOD sistem koristi PVR (Personal Video Recorder) sisteme koji se mogu programirati na daljinu i koji će automatski snimiti određeni program ili emisiju, najčešće u momentima kada je intenzitet saobraćaja mali (rani jutarnji časovi, npr.), a onda taj isti program emitovati lokalno, ako i kada ga korisnik zatraži. Naravno, novi sadržaj se na pet do sedam dana menja novim, aktuelnim sadržajem, najpre zbog ograničenosti kapaciteta hard diskova u PVR uređajima.

Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309