Greška

Došlo je do greške.

SBB D3 GO - Televizija u pokretu

18.03.2012 17:08 | 2294 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Test: SBB D3 GO - Televizija u pokretu

Krajem januara meseca, imali smo to zadovoljstvo da prisustvujemo prezentaciji na kojoj je po prvi put prikazana potpuno nova usluga kompanije SBB - D3 GO. Radi se o usluzi koja je namenjena ljubiteljima televizije i koja omogućava pristup TV sadržaju preko različitih uređaja. Uređaji koji su podržani od strane ove usluge mogu biti mobilni uređaji, kao što su tableti i smart telefoni proizvođača Apple, ili svih ostalih proizvođača koji koriste Google-ov operativni sistem - Android. D3 GO servis takođe možete pratiti i preko laptop ili desktop računara, sa Windows ili Mac operativnim sistemom.

Što se tiče mobilnih uređaja proizvođača Apple, uslugu D3 GO možete koristiti na svim iOS uređajima, kao što su iPad, iPhone ili iPod Touch. Jedini uslov koji postoji kod ovih uređaja, je da njihova verzija iOS operativnog sistema ne bude niža od verzije 4.2.


 

Sa druge strane, možete i koristiti uređaje sa Google Android operativnim sistemom, uzmimo na primer uređaje proizvođača Samsung, kao što su Samsung Galaxy Tab modeli raznih dijagonala, različiti modeli smartfona kao što su Samsung Galaxy S, S II i Galaxy Note... ili bilo koje druge modele tableta i smartfona raznih proizvođača Asus, HTC, LG, Motorola... Dakle, model i proizvođač uređaja nije bitan, sve dok na sebi ima Android operativni sistem. Jedini zahtev, kao i kod Apple uređaja, je da njihova verzija operativnog sistema ne bude niža od određene verzije - u ovom slučaju to je 2.2 (Froyo).Treća alternativa gledanja televizijskog programa putem D3 GO usluge dolazi u vidu laptop ili desktop računara, bilo da je slučaj o računaru sa Windows, ili sa Mac OS-om. Browseri koji su zvanično podržani od strane D3 GO servisa su Internet Explorer 9, Firefox 3.5+, Chrome 10+ i Safari 4+.Kako početi


Kako početi

Potrebnu D3 GO aplikaciju za Apple mobilne uređaje možete pronaći preko vašeg računara na App Store-u, tačnije na ovoj adresi, i sinhronizovati je kroz iTunes. Druga metoda, koja je mnogo jednostavnija, je prostim traženjem i instaliranjem D3 GO aplikacije direktno kroz App Store samog uređaja.Na Android operativnom sistemu, ova procedura je veoma slična. D3 GO Android Aplikaciju možete pronaći na desktop verziji Google Play stranice (bivšeg Android Market-a), pritisnuti Install dugme, odabrati vaš uređaj iz liste (ukoliko ih imate više), i preuzimanje i instalacija će automatski započeti na vašem Android uređaju. Druga i alternativna metoda je da pronađete i instalirate D3 GO aplikaciju direktno kroz Google Play vašeg uređaja.Za gledanje preko laptop ili desktop računara, pre nego što otvorite željeni kanal u nekom od podržanih browsera, od vas će biti zatraženo da instalirate plugin potreban za rad D3 GO usluge. Automatski će se pojaviti prozor za preuzimanje, odakle ćete plugin sačuvati na vaš računar, a zatim njegovu instalaciju pokrenuti iz vaše Download liste. Instalacija je veoma prosta, dovoljno je čekirati I Accept, stisnuti Next, pa zatim Finish kada instalacija bude gotova. Iako se savetuje da restartujete vaš browser nakon instalacije plugina, otkrili smo da je dovoljno samo zatvoriti prozor kanala koji ste otvorili, i da će nakon njegovog ponovnog otvaranja kanal sada prikazivati sliku bez problema.Gledanje televizije putem D3 GO usluge nije vremenski ograničeno, a može se instalirati istovremeno na 3 različita ili ista uređaja, od kojih jedan može biti promenjen svakog meseca. Takođe, TV programe možete istovremeno gledati na sva tri uređaja.


U praksi


U praksi

Verujemo da ste imali često iskustvo prepiranja sa ukućanima oko toga koji program će biti praćen. Ovo je pogotovo izraženo kod porodica sa većim brojem članova u domaćinstvu i prisustva samo jednog televizijskog prijemnika, gde svako ima svoje i različite želje u pogledu programa. D3 GO usluga upravo rešava taj problem, jer više nije potrebno okupljanje i prepiranje oko gledanja kanala na jednom televizoru - sada svako može da gleda program koji mu se najviše sviđa. Pored mobilnosti, koja je ključna prednost D3 GO usluge, tu je činjenica da nije potrebno kupovati dodatni televizor, kako bi se rešile nesuglasice gledanja. Recimo da već imate smartfon, tablet, laptop ili desktop računar - zašto ih ne iskoristiti? Kod ovih uređaja koji su prenosivi (tablet, laptop i smartfon), možete gledati vaš omiljeni program na raznim mestima u vašem domu - bilo u spavaćoj sobi, kuhinji, pa čak i kod ekstremnijih slučajeva - u kupatilu.Dakle, kada ste preuzeli potrebne aplikacije za vaš uređaj na kojem želite da koristite D3 GO uslugu, zabava može da počne. U našoj prezentaciji ove usluge koristili smo sledeće uređaje: iPad 1, iPad 2, Lenovo S205 netbook, Samsung Galaxy Tab 8.9, Samsung Galaxy S (oba pomenuta sa Ice Cream Sandwich operativnim sistemom), kao i naš personalni desktop računar, koji koristimo kod kuće. Prvo ćemo preneti utiske sa iPad uređaja. Pokretanjem D3 GO aplikacije, sačekaće vas nekoliko sekundi učitavanja i takozvani "splashscreen". Kada aplikacija završi sa učitavanjem, sačekaće vas veoma lepo uređeni TV vodič, sve sa sličicama i vremenski podeljenim sadržajima kanala tokom celog dana. Snalaženje je veoma lako, tako da veoma brzo možete odabrati gledanje onog što vam se najviše dopada.
Klikom na emisiju, seriju ili film koji se emituje trenutno, koji je bio emitovan ili koja tek treba da se emituje, možete dobiti više informacija, kao što su opis tog tipa sadržaja. Crvena linija u prvoj i drugoj slici označavaju koliko je vremena prošlo od početka, do vremena kada vi gledate, tačnije "dokle je stigao" određeni emitovani sadržaj, pre početka novog. Kako biste se kretali levo ili desno, dovoljno je prevlačiti prstom preko ekrana. Umesto prevlačenja do određenog dela dana, u vrhu aplikacije postoji opcija koja će vam pomoći u podeli dana na čak pet perioda: Ujutro, Pre podne, Posle podne, Uveče i Noć. Pored današnjeg vodiča, TV raspored možete videti za čak četiri dana unapred.


.


Android verzija:
PC verzija:
Pritiskom na opciju Gledaj na određenom kanalu, akcija se izvršava veoma brzo, tako da nema čekanja i možete početi sa gledanjem odabranog sadržaja bez čekanja. U gornjem delu ekrana dobijate slajder, preko koga podešavate jačinu zvuka, u donjem delu imate pomenutu crvenu liniju progresa sadržaja, iznad njega ime sadržaja, vreme počinjanja i vreme završavanja. Sa leve strane imate deo kroz koji skrolujete prstom gore-dole i u kome možete direktno da prebacujete na sve druge kanale.
Ovo skrolovanje je samo jedan od načina promene kanala - postoji i drugi način, a to je glavna lista kanala. Ovde su kanali predstavljeni kao Thumbnails, koje lako prepoznajete preko naslikanog logoa, a u ponudi se nalazi 60 kanala. Klikom na kanal ovom metodom, otvara se pregledan TV vodič za više dana unapred, a trenutno emitovan sadržaj će biti obeležen crvenom bojom.


Finalni utisci


Ono što smo primetili kod aplikacije za iPad jeste da je u njoj moguće menjati aspekt ekrana kod kanala tapkanjem dva puta po ekranu, ali kod Android aplikacije to nije moguće. Aspekt slike je takođe moguće menjati i u PC varijanti. Minimalna brzina konekcije potrebna za funkcionisanje D3 GO usluge je 264Kb/s, a kvalitet slike se automatski prilagođava brzini veze. Početno prilagođavanje kvaliteta pri prebacivanju kanala na PC uređajima može potrajati do 30 sekundi, pre postavljanja kvaliteta slike na optimum brzine konekcije. SBB obećava da će ovo vremensko prilagođavanje biti značajno smanjeno u sledećoj verziji.
U opcijama aplikacije imate izbor od četiri jezika: Engleski, Srpski, Slovenski i Bosanski. Ovde se takođe nalazi i opcija promene Pin-a za roditeljsku kontrolu kanala, koja je prisutna zbog kanala za odrasle i određenog noćnog sadržaja na pojedinim kanalima.SBB takođe najavljuje da će uskoro biti dostupne i napredne funkcije kao što su : "Pogledaj ispočetka" (Start over), i "Pogledaj propušteno" (Catch up TV), koja omogućava gledanje propuštenog programa da 3 dana unazad. Što se tiče naših utisaka, mi smo veoma zadovoljni kvalitetom slike i ukupnim odzivom i brzinom D3 GO usluge na svim uređajima, na kojima smo imali prilike da je isprobamo. Prostor za usavršavanje ove usluge svakako postoji, ali čak i u ovom stanju, gde je ovaj servis još uvek u fazi testiranja, nismo naišli na neke probleme ili bug-ove, na bilo kom od uređaja.

Ako ste korisnik SBB kablovske televizije i interneta, i ako vam se sviđa ono što ste pročitali i videli, D3 GO uslugu možete aktivirati na stranici http://www.sbb.rs/d3go/aktivacija/ . Savetujemo vam da obavezno pogledate i našu Video prezentaciju usluge, kako biste se uverili kako sve to funkcioniše u praksi.
Zahvaljujemo se kompaniji SBB na saradnji i obezbeđenju uslova potrebnih za realizaciju testiranja D3 GO usluge.

Komentari

0 Dodaj komentar

Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

Retrospektiva multimedija - maj 2012

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309