Greška

Došlo je do greške.

Sapphire Cooling Solutions

14.07.2014 13:16 | 0 Hardver
Sapphire Cooling Solutions

Sapphire je poznat i prepoznatljiv po tome što raspolaže sopstvenim rashladnim rešenjima kako bi omogućio da se iz AMD Radeon grafičkih karti izvuče maksimalni potencijal i ostvare zavidne performanse.

Referentni kuleri obično ne nude najbolji odnos cene i performansi, a pritom su dizajnirani za rad u idealnim uslovima i u scenariju gde se korisnici ne odlučuju na overklok. Upravo iz tog razloga je Sapphire korisnicima ponudio Dual-X, Tri-X i Vapor-X kulere koji nude daleko manji stepen zagrevanja, bolje overklok performanse i naravno znatno tiši rad.

sapphire_dual_x_01_s.jpg

Sapphire Dual-X predstavlja seriju kulera koji su dobili ime na osnovu toga što koriste dva ventilatora kao aktivni element. Ovi kuleri imaju napredan dizajn koji se bazira na aluminijumskom rashladnom telu kroz koje prolaze heatpipe-ovi, a uz sve to imaju dva poveća ventilatora koji odnose toplotu sa rashladnog profila. Ovi kuleri se nalaze najčešće na modelima koji imaju najbolji odnos cene i performansi u klasi. Sapphire sa ovim modelima izlazi u susret budžetski orijentisanim korisnicima koji žele da dobiju daleko bolje hlađenje od referentnog, a da pri tome grafička karta ima istu ili vrlo sličnu cenu kao i referentna verzija.

sapphire_tri_x_01_s.jpg

Sapphire Tri-X je kuler namenjen naprednim grafičkim kartama i srešćete ga na modelima od više srednje klase, pa naviše. Ideja proizvođača je da maksimizuje rashladni potencijal implementirajući tri ventilatora čiji je prečnik 80 ili više milimetara. Na ovaj način se dobija veoma tih kuler koji pritom vrlo lako izlazi na kraj sa najzahtevnijim čipovima iz AMD-a kao što su to Hawaii, Tahiti i Pitcairn. Ispod ovih ventilatora se krije izuzetno masivan rashladni profil izrađen od aluminijuma sa većim brojem bakarnih heatpipe-ova koji služe da efikasno prenesu i rasporede toplotu od izvora (GPU) na udaljena aluminijumska rebra.

sapphire_vapor_x_dual_x_01_s.jpg

Sapphire Vapor-X predstavlja najkvalitetniji vid hlađenja koji ćete pronaći u ponudi kompanije. Ovi kuleri su poznati jako dugo kao jedni od najboljih na tržištu. Svoj naziv, ovaj kuler, je dobio po implementaciji takozvanog "vapor chambera". U suštini, reč je o bazi kulera koja je izvedena poput heatpipe-a velike površine. Na ovaj način se povećava brzina transfera toplote sa GPU-a na kuler. Osim "vapor chambera" tu su i toplotne cevi koje dalje prenose toplotu do udaljenih delova hladnjaka. U zavisnosti od verzije Vapor-X hlađenja, ono može biti Dual-X ili Tri-X, a verovatno i sami pretpostavljate da to zavisi od toga da li imaju dva ili tri ventilatora. Vapor-X kulere srećemo na elitnim modelima koji su obično opremljeni najkvalitetnijim komponentama i koji nude maksimalno niske temperatura, minimum buke i veliki overklok potencijal.

O kompaniji SAPPHIRE

Sapphire TriXX OC Utility

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209