Greška

Došlo je do greške.

Sajber Bukvar: Do lepog ponašanja na društvenim mrežama

15.03.2016 20:53 | 0 Software/Web
Sajber Bukvar: Do lepog ponašanja na društvenim mrežama

Telenor fondacija organizovala je događaj pod nazivom „Sajber bukvar“ za 4000 učenika osnovnih škola u cilju edukacije o bezbednom ponašanju na internetu. Sajber bukvar se nadovezuje na inicijativu „Zaustavimo digitalno nasilje“ koja je usmerena na promovisanje kvalitetnih, edukativnih i zabavnih sadržaja na internetu

Telenor fondacija organizovala je događaj pod nazivom „Sajber bukvar“ za 4000 učenika osnovnih škola u cilju edukacije o bezbednom ponašanju na internetu. Muzičko scenski događaj organizovan je u partnerstvu sa kompanijom Huawei i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova i UNICEF-a. Velika sala Sava Centra je bila dupke ispunjena. Pogledajte naše zabeleške sa konferencije za medije i kratke izjave koje smo tom prilikom zabeležili!

 

Sajber bukvar se nadovezuje na inicijativu „Zaustavimo digitalno nasilje“ koja je usmerena na promovisanje kvalitetnih, edukativnih i zabavnih sadržaja na internetu, ali i na kontinuirano podizanje svesti o postojanju digitalnog nasilja, kao i širenju znanja o tome kako da se zaštitimo od njega. Do sada, približno 15.000 dece i 4.000 roditelja i nastavnog osoblja uzelo je učešće u različitim aktivnostima, a podršku tom projektu pružili su nacionalni ambasadori UNICEF-a Ana Ivanović, Novak Đoković i brojne druge javne ličnosti. 

SajberbukvarSavaCentar.jpg

Veliki broj zvezda iz sveta muzike, televizije i sporta, među kojima i Ajs Nigrutin i mlade YouTube zvezde „Yasserstain“ kroz muziku i skečeve upoznali su učenike petog i šestog razreda osnovnih škola iz Beograda na koji način da budu sigurni onlajn. Misli pre nego što postuješ, ne veruj svemu što je napisano, bila je glavna parola i pesma događaja koji su vodili pevačica Sara Jovanović i glumac Bojan Ivković. Oni su, zajedno sa drugim učesnicima, deci pričali o „lajkovanju“, „emotikonima“ i drugim pojmovima iz Sajber bukvara namenjenog najmlađim korisnicima društvenih mreža. Mnoge poznate ličnosti, među kojima je i Zoran Kesić, Marčelo, Leontina, kao i glumci, Aleksandar Radojičić i Nikola Rakočević, obratili su se najmlađima video porukama poručili da je na internetu važno biti pažljiv i poštovati pravila.

Svesni uticaja Fejsbuka na decu i njegovu sveprisutnost, Telenor Fondacija je sa partnerima kreirala Fejsbuk stranicu „Biraj reči, hejt spreči“, sa ciljem da se putem aktiviranja na društvenim mrežama deca ohrabre da promovišu i šire pozitivne poruke i kvalitetne sadržaje na internetu i, ujedno, dignu glas protiv nasilja. Aktivacijom SOS platforme koja je dostupna na ovoj Fejsbuk stranici žrtvama i svedocima digitalnog nasilja je omogućemo da nasilje prijave i spreče u realnom vremenu i dobiju neophodnu pomoć stručnjaka – onlajn.

IngeborgOfsthusgeneralnadirektorkaTelenoraSrbija.jpg

„Kao telekomunikaciona kompanija milionima ljudi omogućavamo da budu povezani i osećamo se obaveznima da naše usluge učinimo bezbednim, pogotovo kada su u pitanju najmlađi. Imajući u vidu da je naše društvo duboko u procesu digitalizacije, verujemo da je pitanje zaštita dece na internetu važna društvena tema koja zahteva angažovanost i sistemski pristup. Zato i organizujemo ovakav edukativni program kao predstavlja još jedan u nizu načina da doprinesemo sigurnom onlajn okruženju“, kaže Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije.

Ministarprosvetenaukeit.jpg

Projekat Fondacije „Zaustavimo digitalno nasilje“ se od 2012. sprovodi širom Srbije u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog obrazovanja i UNICEF-om. Telenor Fondacija je sa partnerima kreirala Fejsbuk stranicu „Biraj reči, hejt spreči“, sa ciljem da se putem aktiviranja na društvenim mrežama deca ohrabre da promovišu i šire pozitivne poruke i kvalitetne sadržaje na internetu i, ujedno, dignu glas protiv nasilja. To takođe mogu uraditi i putem SOS Facebook aplikacije.

Komentari

0 Dodaj komentar

Internet ne zaboravlja: Kako se igrati politike u dobu savremenih tehnologija?

Reportaža: Kaspersky Cyber Security Weekend, Malta (video)

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509