Greška

Došlo je do greške.

Sajber bezbednost u Srbiji

28.10.2013 08:12 | 0 Biznis IT
Sajber bezbednost u Srbiji

U Beogradu je otvorena izložba "Istorija bezbednosti telekomunikacija - od dimnih signala do Interneta". Ne samo da je izložba jedan od načina da se zabavnim putem građanima predstavi razvoj telekomunikacija, već je zapravo bila prateća manifestacija uz panel diskusiju o sajber bezbednosti, koja je bila centralni događaj i prilika da se pokrenu neke ozbiljnije teme. To je svakako tematika sajber bezbednosti, koja u svetu svakim danom sve više dobija na

Sajber bezbednost u Srbiji

Filip Majkić

Sajber bezbednost u Srbiji, panel

Uz već spomenutu izložbu, organizovana je i panel diskusija na temu "Sajber bezbednost sajber Srbije", koja je bila naš povod gostovanja u galeriji O3one (Ozon), 22. oktobra u Beogradu. Cela manifestacija se održava uz podršku Agencije EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA), koja po drugi put sprovodi kampanju "Evropski mesec sajber bezbednosti" tokom oktobra meseca. Od ove godine, na listi zemalja koje se pridružuju ovoj inicijativi je i Srbija. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) je organizovao panel diskusiju, na kojoj su učestvovali domaći stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu.
 


Na globalnom nivou, kampanja "European Cyber Security Month" (ECSM) ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima. Osnovni cilj kampanje je promena stava prema sajber pretnjama od strane najširih slojeva korisnika Interneta i građanstva uopšte, te da im pruži najnovije informacije kroz edukaciju i razmenu praktičnih primera i ideja. Kao što naši čitaoci dobro znaju, RNIDS je organizacija od ključnog značaja za stabilnost i razvoj DNS sistema u Srbiji, te je kroz svoju delatnost posvećen ne samo očuvanju bezbednosti na domaćem internet prostoru, već takođe i edukaciji korisnika nacionalnih internet domena .RS i .СРБ. RNIDS sprovodi i edukativno-promotivnu kampanju "Registruj čim pomisliš", o značaju internet domena u svakodnevnom životu.
 


Sama izložba je otvorena dan pre održavanja panela kome je i Benchmark prisustvovao i sa koga će vam uskoro preneti i utiske. U galeriji Ozon u Beogradu je 21. oktobra u 19 časova i formalno otvorena izložba "Istorija bezbednosti telekomunikacija - od dimnih signala do Interneta". Ona ima za cilj da na zabavan i za običnog posetioca jednostavan način prikazuje razvoj komunikacija na daljinu od praistorije pa do današnjih dana.
 


Interesantno je da je ovim konceptom "provučeno" da neki problemi u komunikacijama, sa naročitim naglaskom na bezbednosne probleme, ostaju aktuelni i do današnjih dana. Dostupnost prenosa, poverljivost komunikacije, verno prenošenje poruke, to su neke od stvari koje su važile i za vreme kada su se poruke prenosile golubovima pismonošama, kuririma, telegrafima, kao i danas kada se prenose savremenijim sredstvima - radiom, televizijom, telefonom i - Internetom. Na ovaj način se jasno daje do znanja da je pitanje bezbednosti oduvek bilo pitanje od krucijalne važnosti u odgovarajućem vremenu, kao i da su od velikog značaja bile stavke kao što su nivo znanja i poštovanje pravila.
 


Sama izložba je nastala u saradnji RNIDS-a sa "Diplo fondacijom". Autor izložbe je Lazar Bošković, koncept je osmislio Jovan Kurbalija, dok je autor ilustracija Vladimir Veljašević. Dizajn izložbe kreirao je Orange studio. No, nas je svakako zaintrigirala panel diskusija i sastav njenih učesnika, te smo narednog dana, 22. oktobra, posetili izložbu i prisustvovali tročasovnoj debati koja je obilovala interakcijom sa prisutnom publikom, o čemu ćemo nešto više reći na narednim stranicama.
 


Takođe, iskoristili smo priliku da dobijemo informacije i gledište na problem sajber bezbednosti (pre svega, u Srbiji) iz dva različita (ne i suprotstavljena) ugla. Stoga smo potražili sagovornike u samom RNIDS-u, kao i u velikoj domaćoj korporaciji za koju ova tematika ima prvorazrednu važnost usled ogromnog uticaja na njen poslovni model...


Intervju: Ima li spasa tradicionalnom desktop PC tržištu u Srbiji?

Intervju: Hans Ovesen, Ericsson

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609