Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva, septembar 2012.

01.10.2012 18:55 | 0 Hardver
Retrospektiva, septembar 2012.

Zahuktalo se u septembru. Na sve strane nas bombarduju novim uređajima, uslugama, ali i popustima i pogodnostima prilikom kupovine. Za to je svakako zaslužan i sajam održan tokom ovog meseca, kada su i učesnici sajma doneli značajne popuste na računarsku opremu, ali su i oni koji nisu učestvovali na njemu odgovorili odobravanjem velikih popusta u svojim prodajnim objektima. Malo konkurencije nije škodilo, makar ne potrošačima. Bavili smo se

Retrospektiva, septembar 2012.


Bench tim

Retrospektiva: avgust, 2012.


Tokom septembra je neka vrsta centralnog događaja u Srbiji bio CEHA sajam, sajam računara, potrošačke elektronike i kućnih aparata koji se održavao u Beogradu u prvoj trećini meseca. Tom prilikom je korisnicima ponuđeno puno toga, i oni su imali priliku da uživo vide razne novotarije, ali pored toga što su mogli da "osete" proizvode, bilo im je omogućeno i da ih kupe, i to sa značajnim popustima. Slično se dešavalo i u maloprodajama širom zemlje, gde je odobravano 5, 8, 10, 15 odsto popusta na različite uređaje. To je bio idealni trenutak za kupovinu, kao što smo vam i sugerisali ovim člankom, bez obzira na to na kom ste mestu kupovali, na sajmu, ili u konkurentskim šopovima.

Ukoliko ste propustili trenutak, na vama je gubitak, obzirom da je teško očekivati da se slična prilika ponovi u dogledno vreme. No, ide praznična sezona, firme moraju da pokažu rezultate jer im je zadnji momenat da ostvare godišnje zacrtane planove, i nadamo se da će u narednom periodu  videti dosta toga novog i inovativnog, posebno pošto nam dolaze novi operativni sistemi iz Windows 8 familije, namenjeni ne samo tradicionalnom PC tržištu, već i mobilnom segmentu.


Hardver

Septembar je zaista bio prepun noviteta i može se reći da nagoveštava jako zanimljivu jesen/zimu. NVIDIA je konačno krenula da popunjava "praznine" u ponudi, a mora se reći da ih je zaista bilo puno. Od GeForce GTX 670 do GT640 ostavljena je zjapeća rupa, koja je itekako išla na ruku konkurenciji. NVIDIA nije reagovala nimalo brzo, ali je zato u veoma kratkom roku predstavila čak tri nova proizvoda od kojih su dva vezana za prethodni mesec.Čak smo dobili i novi čip, GK106, koji se pokazao jako dobro na testovima i pritom se može reći da nudi puno toga za uložen novac. Ipak, nije svaki NVIDIA-in potez bio uspešan. Alternativa Radeonu HD 7770, GeForce GTX 650 je ostao u senci, jer ne samo što nije brži i pored povećeg zakašnjenja, već je i skuplji od svog konkurenta.AMD nije bio aktivan u domenu grafičkih karti na konvencionalan način, ali smo vas zasipali informacijama o novim Trinity APU-ima i smatramo da treba da se osvrnemo i sumiramo informacije. Na ovaj način ćemo vas čak i pomalo pripremiti na prikaz novog APU-a. Bazirano na informacijama koje smo podelili sa vama i iskustvom koje smo imali sa novim APU-om može se reći da je AMD uradio prilično dobar posao. Ni u jednom momentu nismo mnogo sumnjali u to da će grafički segment biti dobar, pogotovo u novom A10-5800K, a mnoge je plašila Bulldozer arhitektura i njegov hronični problem sa FP jedinicom.

Istina, ovo je sasvim opravdano, ali je implementacija nove CPU arhitekture dosta bolja nego ranije. Iako je izgubio L3 keš memoriju, izmene na samoj arhitekturi su Piledriver učinile efikasnijim nego ranije, pa će biti u stanju da konkuriše u određenoj meri i na ovom polju. Ipak, ni uz jedan drugi procesor nećete dobiti prilično funkcionalan Radeon sa 384 Stream procesora, koji će omogućiti igranje mnogih igara kao sa bilo kojom drugom diskretnom grafikom. Osim toga, AMD tvrdi da će se GPU uključiti u mnoge, do sada, isključive CPU zadatke, pa će hardverska akceleracija kompenzovati nedostatke procesora u mnogim aspektima. Detaljan test možete očekivati uskoro, a kao što smo već rekli ljubitelje hardvera čeka izuzetno zabavan period.


 

Mobile

Kao i uvek, Benchmark vam početkom ovog meseca predstavlja još jedan pregled bitnijih dešavanja na mobilnom tržištu u toku septembra, tačnije osvrt na događaj koji smatramo da je obeležio taj mesec. Bilo je tu nekoliko zanimljivih noviteta, ali ključni događaj je svakako bio predstavljanje novog Apple-ovog iPhone 5 smartfona. Ovaj dugo očekivani model je pre svog zvaničnog otkrivanja imao popriličan broj procurelih informacija, tako da možemo reći da je dobro poznata tajnovitost Apple kompanije ovoga puta pomalo zakazala. Ovakvi propusti su učinili da toliko spektakularno predstavljanje iPhone smartfona kao što je to bio slučaj ranijih godina, ove godine bude ne baš toliko zanimljivo. Takođe verujemo da novi CEO Apple kompanije Tim Kuk nažalost nema tu harizmu pri predstavljanju Apple proizvoda koju je imao Stiv Džobs, tako da je i to jedan bitan faktor zbog čega nam je ove godine predstavljanje bilo manje zanimljivo.Još nekoliko meseci unazad se šuškalo o tome da će iPhone 5 imati veću dijagonalu ekrana, i to je bila stvar koja je teško mogla biti sakrivena. Uprkos Apple-ovom prethodnom insistiranju da dijagonala ekrana ostane 3.5-inča i priče kako je to idealna veličina, ova kompanija je ipak popustila usled trenda većih smartfona i odlučila se da udovolji svojim korisnicima i poveća ekran. Još par glasina koje su se obistinile su bile prisustvo LTE standarda i novog standarda za veličinu Sim kartica, još sitniji Nano Sim, manji konektor, manja debljina, itd... Jedna od najvećih procurelih informacija je bila o kućištu iPhone 5 modela, tačnije njegovim fotografijama koje su obišle celi internet i svakako pokvarile misterioznost koju Apple voli da praktikuje.Da pređemo na događaj predstavljanje uređaja, koji se odigrao 12. septembra. On se odigrao u gradu San Francisku, gde je veliki broj novinara nestrpljivo čekao da vidi šta je od glasina bilo istinito, i koje još novitete donosi najnoviji Apple-ov smartfon - iPhone 5. Ono što je bilo istaknuto kao jedan od mnogih noviteta je to da je Iphone 5 čak 18 procenata tanji i 20 procenata lakši od svog prethodnika - iPhone 4s modela. Najočiglednija razlika je svakako povećavanje dijagonale ekrana sa 3.5 na 4 inča, što je postignuto izduživanjem telefona, što po nama i nije bila najbolja solucija. Po prvi put u istoriji iPhone-a Apple se odlučio za 16:9 aspekt, što znači da je i promenjena rezolucija ekrana. Umesto prethodnih 960 x 640 piksela koliko su imali ekrani iPhone 4 i 4s modela, iPhone 5 poseduje ekran rezolucije 1136 x 640.


Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva, avgust 2012.

Reč urednika: Migracije - od hardverskog do mobilnog sveta

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209