Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva: novembar, 2011.

01.12.2011 16:37 | 1 Hardver
Retrospektiva: novembar, 2011.

U mesecu novembru smo se svi polako zahuktavali za ono što nas čeka - decembar, mesec praznične gronice, mesec kupovine, vreme kada se tradicionalno najviše troši i kupuje. Naravno, i kompanije koje posluju na domaćem tržištu su to adekvatno ispratile, pa smo prosto "izbombardovani" zanimljivim temama, uređajima...Od predstavljanja najmoćnije desktop platforme, preko druženja sa najgabaritnijim lepotanom u sferi mobilnih telefona,


Bench Tim

Retrospektiva: novembar, 2011.

Po tradicionalnoj orijentaciji, ali i vodeći se prevashodnim interesovanjima naših čitalaca, krećemo od hardvera. Bilo je puno zanimljivih dešavanja, a svakako je u centru pažnje bilo predstavljanje najbrže platforme za desktop računare. Priprema za novogodišnji period se jasno videla proteklog meseca, s obzirom da smo bili prilično zatrpani različitim hardverom. Pored toga što je Intel konačno rešio da predstavi novi SandyBridge-E, mnogi proizvođači matičnih ploča su rešili da ovaj procesor isprate sa nekom od svojih ploča u ekspresno kratkom roku. Na tržište nam se vratio jedan brend, a nadamo se da će tu i ostati, dok je u pogledu periferija Logitech bio zaposlen i predstavio nam je po jedan miš i tastaturu. Naravno to nije sve, ali krenimo redom.

 

 

Intel-ov novi procesor, Sandy Bridge E predstavlja najmoćniju desktop varijantu koju novac trenutno može da vam kupi. Naravno, kao što se od Intel-a i očekuje, ukoliko želite jedan ovakav CPU, moraćete da menjate i podnožje koje sada nosi oznaku LGA2011, tako da ovaj procesor donosi i sijaset novih matičnih ploča sa sobom, a čipset koji mu je namenjen nosi oznaku X79. Kao što smo i očekivali od nove serije procesora, performanse Core i7 3930K su fantastične, ali to zaista ne može da začudi kada znamo da je u pitanju šestojezgarni procesor baziran na fenomenalnom jezgru sa 12MB keš memorije. Intel je još jednom potvrdio svoju tehnološku dominaciju, a prikaz možete pročitati na ovoj stranici. Cene su jezivo velike za ovakve modele, ali to ste mogli i sami da pretpostavite, zar ne?

 

 

Ruku pod ruku sa novim procesorom idu novi čipset, novi soket i nove ploče. Na naše iznenađenje od momenta nabavke Core i7 3930K na test su nam stigle čak četiri matične ploče sa X79 čipsetom. Može se reći da su proizvođači bili izuzetno ažurni i da su se očigledno aktivno spremali za ovaj veliki događaj. Prvi sa svojim modelom je bio MSI koji nam je dostavio X79A-GD65. Ova matična ploča se karakteriše kao izuzetno kvalitetna, prepuna mogućnosti i manje bugove ukoliko krenete u ozbiljan i detaljan overklok. S obzirom na to je hardverski izuzetna i puna mogućnosti, sasvim je razumno očekivati da će se BIOS unaprediti kroz par verzija, jer je ionako ovo prvi model koji nam je stigao na test.

 

 

Sledeći model je Gigabyte GA-X79-UD5 koji predstavlja zlatnu sredinu u ponudi ovog proizvođača, između X79-UD3, X79-UD7 i G1.Assassin2. Sa ovom pločom, ova kompanija je po prvi put uvela UEFI bios na svoje matične ploče, koji je prema mišljenju kolege i dalje u očiglednoj fazi razvoja i definitivno ne predstavlja gotovo rešenje. Prosto, postoji niz bagova koji će se verovatno u nadolazećem periodu "peglati" iz verzije u verziju. Naravno, treba napomenuti i činjenicu da je Gigabyte svoj novi bios "krstio" kao 3D zbog trodimenzionalnog prikaza matične ploče, čime možete izabrati bilo koju komponentu na njoj i izvršiti podešavanja. Koliko je u pitanju "gimmick", a koliko prava stvar, vreme će najbolje pokazati.

Kao i obično, ASUS nije propustio priliku da demonstrira u veoma kratkom roku svoje rešenje namenjeno SandyBridge-E procesoru, pa nam je na testiranje ustupljen P9X79 Pro, a prema našem mišljenju, ovo je najbolja do sada testirana ploča koja se zasniva na X79 čipsetu. ASUS nije omanuo i ponovo je pokazao svoj ozbiljan pristup kada su novi modeli u pitanju, kao i to da kod njih postoji jako mala tolerancija na greške. Prosto, P9X79 Pro poseduje ispeglan BIOS koji se odlično pokazao kako prilikom automatskog, tako i manuelnog overkloka. Nedostaci se odnose jedino na nedostatak PCI slota, kao i činjenicu da nema FireWire, što će malu grupu ljudi odbiti, dok će poklonika ovom modelu biti daleko veći.

 

 

Dolazimo i do poslednje X79 matične ploče koju smo testirali ovog meseca, a mislimo da ćemo, ovim tempom, vrlo skoro biti spremni za jedan Round-up ovih modela kako bismo videli kako će se pokazati u direktnom sukobu. Na samom kraju meseca stigao nam je još jedan Gigabyte prozivod koji predstavlja najjeftiniju X79 ploču u ponudi, a radi se o GA-X79-UD3. Kao što je i do sada tradicija bila, ova matična ploča po osetno nižoj ceni žrtvuje jako malo funkcionalnosti i obično se radi o upitno korisnim mogućnostima koje većina korisnika ionako najčešće ne koristi. Kao i kod UD5 modela, UEFI bios koji se po prvi put našao na Gigabyte pločama pati od određenih "dečijih bolesti", ali nam se ne dopada što su ove bolesti malo većih proporcija od onoga što smo očekivali. Sa druge strane, ploča poseduje veliki potencijal, za koji će korisnici morati da sačekaju dok se bios ni ispolira u dovoljnoj meri da bi on mogao biti iskorišten.

Pored predstavljanja SandyBridge-E procesora, moramo priznati da je AMD-ov Bulldozer pomalo pao u senku Intel-ovog čeda, ali i pored toga smo se pozabavili AMD-ovim proizvodom u dve prilike proteklog meseca. Prvi je bio testiranje FX-8150 na vodenom hlađenju koje je isporučio AMD u paketu sa procesorom. Dostizanje 4,8GHz na ovaj način zvuči jako dobro, zar ne? Na ovom taktu su stvari prilično drugačije u odnosu na fabričke performanse koje ovaj CPU ostvaruje. Očekivano, ubrzanje je osetno i može se reći da korisnici mogu da očekuju domet od 4,8 do čak 5GHz od FX-a ukoliko ga kvalitetno hlade.

 

 

Prva konfiguracija bazirana na FX-8150 je stigla na test iz firme Pin Computers, a radi se o veoma dobrom računaru koji pored ovog osmojezgarnog procesora poseduje dobru grafičku karticu, obilnu količinu RAM memorije kao i niz drugih vrlo kvalitetnih komponenti. Uz sve to, ovaj kompjuter je upakovan u veoma kvalitetno kućište iz CoolerMaster-a, a govorimo naravno o HAF-u koji poseduje dodatne USB 3.0 konektore na prednjem panelu. Performanse ovog računara su jako dobre zahvaljujući Radeon-u HD6950 sa 2GB memorije, a detalje možete pronaći upravo ovde.

 

 

Još jedan zanimljiv test koji smo objavili je overklok integrisanog grafičkog čipa koji se nalazi u okviru AMD APU-a. Da, tako je, išli smo do krajnjih granica i iako ovo može na prvi pogled može delovati kao odlazak u ekstrem, pročitajte ovaj članak i iznenadićete se lakoćom rešenja koji je AMD ponudio kada je povećanje radnog takta Radeon-a HD6550D u pitanju. Bez mnogo truda, rizika ili čak znanja možete ubrzati svoj integrisani GPU za nekih dvadesetak procenata, što u ovoj klasi može jako puno značiti i upravo tih 20% može predstavljati razliku između igrivog i neigrivog.

 

 

Kao što smo već pomenuli, na tržište nam se vratio jedan brend koji dugo nismo videli, a radi se o EVGA. Ovaj proizvođač karakteriše veoma visok kvalitet modela, a grafičke kartice su im po pravilu overklokovane, uz vrlo čestu izmenu referentnih kulera svojim, boljim, rešenjima. Prva kartica iz njihovog "lineup-a" koja nam se našla na testu je GTX570 HD SuperClocked, koja predstavlja vrlo visoko overklokovani GeForce GTX570. Rashladni sistem je veoma jednostavan i podseća na referentni za GTX560, ali u isto vreme smo primetili da je jako efikasno i možemo reći da je ovo jedna od najtiših GTX570 grafičkih kartica.

 

 

Nedelju dana kasnije smo prikazali i EVGA GeForce GTX 560 Ti DS Superclocked, ali da ne bismo po ko zna koji put predstavljali GTX 560 Ti u različitoj izvedbi, uparili smo dve ove kartice i napravili SLI setup. Moramo priznati da su performanse na ovaj način impresivne već na FullHD rezolucijama, a da verujemo da bi ovakva konfiguracija zasijala upravo na većim rezolucijama od te. EVGA-ino rešenje sa dva ventilatora je izuzetno, što u pogledu tišine, ali i u smislu toga da je ovo takođe vrlo hladna kartica kao i prethodno opisana.

Kada odemo malo dalje od "core" hardvera, prošlog meseca smo testirali jako praktično rešenje koje nije baš do kraja završeno onako kako je bilo zamišljeno. U pitanju je Kingston Wi-Drive, koji je namenjen kao eksterni disk sa fleš memorijom i bežičnom konekcijom. Ovaj bežični eksterni hard disk ima nekoliko nedostataka, a to je upotreba spore fleš memorije, nemogućnost korišćenja sa svim uređajima na pravi način odnosno veliki broj ograničenja, kao i relativno mali kapacitet. Ipak, radi se o vrlo zanimljivom rešenju koje je tokom razvoja imalo dobar pravac, ali je negde na putu do odličnog uređaja skrenulo u pogrešnom pravcu.

 

 

CoolerMaster je takođe bio aktivan u proteklom periodu, pa su nam na test dostavili odlično kućište, koje nam se izuzetno dopalo, a pripada liniji Storm proizvoda koji su namenjeni igračkoj populaciji. Storm Trooper poseduje niz zanimljivih i praktičnih rešenja uz fantastičan kvalitet izrade, pa ukoliko vaš računar menja "smeštaj" razmislite o ovom modelu. Pored toga CM je predstavio i univerzalni punjač sa oznakom USNA 120 koji pokriva veliki broj prenosnih uređaja, a detalje možete pročitati ovde.

 

 

Na posletku, možemo reći da ni periferija nije falilo, a Logitech je predstavio novi pristupačni gejming miš sa oznakom G300. On je cenovno smešten između G400 modela koji predstavlja naslednika legendarnog MX518 i G500, što oznaka ne sugeriše, ali izgleda da je Logitech planirao da spusti cenu ovog modela u nekom predstojećem periodu. Ukoliko vas zanima ovaj povoljni igrački miš, opis možete pročitati ovde.

 

 

Pored ovog, pristupačnog gejming miša, iz Logitech-a smo dobili i tastaturu koja se napaja solarnim putem. Logitech K750 Solar predstavlja vrlo interesantno rešenje, koje osim cene, praktično nema mana. Odličan dizajn, kvalitetna izrada kao i činjenica da rad na tastaturi "bez kablova i baterija" zaista funkcioniše, svrstava K750 među najbolje "office" tastature koju sebi možete priuštiti.

 

Za kraj ostaje nešto i za ljubitelje prenosnog interneta, a govorimo o malom 3G ruteru koji može raditi u dva moda. U prvom kao klasičan 3G modem, dok u drugom imitira ruter. Mogućnost da imate ruter u džepu, uvek sa sobom i da umrežavanje računara možete da uradite u roku od nekoliko sekundi zaista zvuči pomalo nadrealno, ali se pokazalo da mali D-Link Le Petit 3.75G Router (DWR-510) radi svoj posao izuzetno dobro i da je itekako vredan razmatranja.

 


MobileMobile

Novembar mesec je u mobilnom svetu protekao u znaku nove verzije Android operativnog sistema, znanog kao Ice Cream Sandwich. ICS bi trebalo da pomiri svetove Android telefona i tableta, kao i da donese veliki broj novina. U toku novembra je predstavljen Galaxy Nexus, prvi mobilni telefon baziran na ICS-u i objavljen je izvorni kod ICS-a, što će omogućiti portovanje tog sistema na veoma veliki broj starijih uređaja koje proizvođači često više ne podržavaju. Imali smo prilike da se malo poigramo sa ovim novim sistemom, pa možete pročitati naše prve utiske.

 Predstavljanje Galaxy Nexus-a nije prošlo bez svoje doze komplikacija, pa je vrlo brzo otkriveno da uređaj ima problem prilikom korišćenja 2G GSM mreže koji izaziva velike oscilacije u jačini zvuka telefona. Google je prepoznao problem i vrlo brzo reagovao najavivši ispravku u roku od nedelju dana.Android i dalje istrajava na svom putu ka dominaciji mobilnim svetom, pa je tako tokom novembra dostignuta cifra od 200 miliona aktivacija Android uređaja do sada. U isto vreme, Android Market sada sadrži više od 500.000 aplikacija, od čega je veliki broj njih besplatan.Sony Ericsson, koji za sada još uvek postoji pod tim imenom iako je najavljeno preuzimanje kompanije od strane Sony-a, nije tokom novembra imao nikakve bitne novitete po pitanju hardvera, ali je zato pokazao da se drži politike dobre softverske podrške svojih Android telefona. Tako su svi novi Xperia modeli dobili update na Android 2.3.4 verziju, zajedno sa nekim novim funkcionalnostima i WebGL podrškom, a najavljeno je i da će svi dobiti update na Android 4.0 i to verovatno tokom marta sledeće godine. Ne propustite i Benchmark test Sony Ericsson Xperia Ray telefona, koji se pokazao kao izuzetno dobra kombinacija umerene cene i dobrih performansi.Samsung ne smanjuje tempo, pa su uređaji predstavljeni prethodnog meseca tokom novembra počeli da stižu na svetska tržišta, uključujući i naše. Samsung Galaxy Note koji smo imali na testu i kojim smo bili izuzetno impresionirani, sada je dostupan i u Vip-u i u Telenoru. Očekuju se i nove verzije Galaxy Tab-ova, kao i Galaxy S Plus, koji bi trebalo da zameni svog prethodnika i ponudi nešto jeftinije rešenje od fenomenalnog, ali i dalje cenovno visoko pozicioniranog, Galaxy S II telefona.

Samsung ne spava na lovorikama ni što se softvera tiče, pa je u međuvremenu izbacio Android 3.2 update za Galaxy Tab 10.1, koji je nažalost u prvoj verziji onesposobljavao WiFi velikom broju korisnika, što je u međuvremenu ispravljeno. Naravno, Android 4.0 update je najavljen za sve vodeće Samsung modele telefona, mada se još uvek ne zna tačan vremenski okvir za njegovu implementaciju.

Osim Android platforme, Samsung nastavlja i sa razvojem svog bada operativnog sistema, pa se Samsung Wave 3 krajem novembra našao u maloprodaji, a možemo da verovatno uskoro očekivati i na našem tržištu.Nokia nikako da se izvuče iz procepa u koji je upala, pa je tako početak prodaje Nokia telefona baziranih na Windows Phone platformi prilično razočaravajući . Vreme će pokazati koliko je priklanjanje Microsoft taboru i napuštanje Symbian i Meego platforme bilo pametan potez, a mi smo imali tu sreću da testiramo Nokia N9 telefon, koji je priličan raritet i verovatno jedini predstavnik Meego platforme koji će ikada ugladati svetlo dana.HTC je tokom novembra došao na naše tržište sa par interesantnih modela, pa su tako u Telenoru od novih modela dostupni HTC Rhyme, HTC Sensation XL i HTC Explorer, koji su bazirani na Android 2.3.5 OS-u i novom Sense 3.5 UI-u. Uskoro se očekuju i HTC Titan i HTC Radar, koji su predstavnici novog talasa Windows Phone uređaja u HTC-ovoj izvedbi. HTC je takođe potvrdio da će veliki broj njihovih modela dobiti Android 4.0 update, mada ni oni nisu precizirali vremenski okvir u kojem bi to moglo da se dogodi.LG je početkom meseca konačno izbacio Gingerbread update za svoju Optimus liniju mobilnih telefona, a krajem meseca je objavio da će Optimus 2X, 3D i Black dobiti Android 4.0 update (ne zna se još uvek kada).Obratite pažnju tokom decembra na to da će svi mobilni operateri imati vrlo primamljive akcije i modele mobilnih telefona koje nećete pronaći u standardnoj ponudi, pa gledajte da to iskoristite.

Od ostalih zanimljivosti vredi pomenuti da su otkriveni neki novi detalji o Tegra 3 platformi i još jednom načinu za uštedu energije koji će ona koristiti, Benchmark je imao prilike da testira vrlo interesantan ASUS Zenbook ultrabook, a Samsung je objavio da napušta tržište netbook računara.

Pozdravljamo vas do sledećeg meseca uz sliku sa Vip prezentacije Samsung Galaxy Note-a, Galaxy Nexus-a i Galaxy Tab-a 8.9.
MultimedijaMultimedija

Mesec novembar nam je prošao jako brzo, a u njemu su se pojavili novi proizvodi i najave za nove proizvode i izvršen je solidan broj testova uređaja na našem sajtu u oblasti multimedije. Monitori, fotoaparati, televizor, media plejer, poneki editorijal i How to vodič su bili aktuelni ovog meseca u ovoj oblasti što se tiče tekstova, čije ćemo linkove, kao što to imamo običaj da radimo, ostaviti zajedno sa linkovima vesti, koje su obeležile prethodni mesec. Pogledajmo šta je to bilo zanimljivo u novembru.

Na samom početku meseca stigla je vest o tome da će japanski gigant Sony podeliti svoju TV diviziju na tri dela, kako bi pokušao da se povrati posle nešto lošije situacije u ovoj oblasti ove godine. U istom danu, procurele su slike najavljenog Panasonic-ovog Lumix GX1 modela fotoaparata, ali i glasine o njegovim specifikacijama i datumu izlaska.Kad smo već kod Panasonic-a, na našem sajtu pojavio se test kompakt DMC-TZ20 fotoaparata, modela koji poseduje ekran osetljiv na dodir i GPS prijemnik, između ostalog. NEC je predstavio novi monitor iz MultiSync serije, model EA273WM , sa dijagonalom od 27 inča, FullHD rezolucijom i LED pozadinskim osvetljenjem.

Fujitsu je predstavio novi monitor, koji ima dvostruku ulogu, a to je da poseduje i 2D i 3D režim rada, a namenjen je nešto profesionalnijim korisnicima, tačnije za rad u zahtevnijim grafičkim CAD/CAE programima. Narednog dana, pojavila se vesovoj stranici./ppro problem prilikom kori0t o Logitech-ovom novom Mini Boombox Bluetooth zvučniku, sa nešto većom cenom.Na našem sajtu, predstavili smo vam vodič o jednoj popularnoj oblasti, kako podesiti i koristiti DLNA tehnologiju na raznim uređajima kao što su telefoni, tableti, televizori itd. BenQ nam je predstavio nove 3D monitore za FPS gejming, LED osvetljene modele sa FullHD rezolucijom i podrškom za NVIDIA 3D Vision 2 tehnologiju.

Canon je prestavio novu filmsku kameru, koja bi mogla zameniti klasične kamere i snimanje na film u određenim situacijima, snimajući digitalno na svoje memorijsko skladište. Odmah zatim, Canon je predstavio i novi EOS filmski DSLR sa mogućnošću snimanja 4K videa u 24 frejma po sekundi.Nakon izvršenog testa modela Dell U2412M, početkom novembra meseca predstavili smo vam manju i jeftiniju alternativu Dell Ultrasharp U2312HM, monitor sa jako sličnim performansama u poređenju sa većim bratom. Panasonic je najavio svoj model Lumix DMC-GX1 fotoaparata, objavio njegovu cenu, specifikacije i datum pojavljivanja, koji je zakazan za sredinu decembra.

Još jedan model je najavljen od strane Panasonic-a, a to je model sposoban za 3D snimanje, reč je o modelu Lumix DMC-3D1, kompakt sa 12 megapiksela i 1080i mogućnosti snimanja. HP je predstavio novi model 3D monitora, koji koristi FPR pasivnu tehnologiju 3D prikaza, ima FullHD rezoluciju i LED pozadinsko osvetljenje.

Sennheiser je izdao čak šest novih modela slušalica, kako bi zadovoljio svačije potrebe i budžete. U saradnji sa sajtom TFT Central, predstavili smo vam Editorijal na našem jeziku o tehnologijama i tipovima LCD panela, koji vam može pomoći da bolje shvatite prednosti i mane određenih tipova panela.Sennheiser je opet predstavio još jedan model slušalica, ovoga puta se radi o bežičnom modelu RS 220, koji ima poprilično visoku cenu od čak 600 dolara. Acer je predstavio novi model monitora koji u sebi takođe poseduje i TV tjuner, a radi se o FullHD modelu N230HML, sa DVB-C i DVB-T tjunerima, kao i LED pozadinskim osvetljenjem.

Na Benchmark sajtu osvanuo je test Nikon D5100 modela DSLR fotoaparata, modela koji ima senzor od 16.9 megapiksela, FullHD snimanje, i još mnogo stvari o kojima možete čitati u njegovom testu. LG je najavio da će na svojim televizorima početi da koristi GoogleTV softver i prvi model će biti prikazan u januaru sledeće godine.Kao test na našem sajtu, pojavila se Samsung-ova 3D plazma, model 51D6900, model koji poseduje FullHD rezoluciju, SmartHub, DVB-C, DVB-T i DVB-S digitalne tjunere, ali i još dosta stvari koje možete saznati u testu. Odmah nakon toga, osvanuo je i test Panasonic G3 modela DSLR fotoaparata, prvi model bez ogledala koji je testiran na našem sajtu.

Asus nam je test ustupio novi 3D monitor, gejming model VG278H, koji poseduje FullHD rezoluciju, LED pozadinsko osvetljenje, 120hz stopu osvežavanja i kompatibilnost sa NVIDIA 3D Vision 2 tehnologijom naočara. AOC je predstavio svetu svoj ultratanki monitor, a radi se o 23-inčnom Aire Pro modelu sa IPS tipom panela.

Apple je najavio da će sledeće godine napokon uraditi stvar koja se toliko čekala, a to je da će izbaciti HDTV model, ali ostaje nam da se pitamo koje će cene Apple nalepiti na ovakav proizvod. Na našem sajtu smo vam predtavili još jedan Asus-ov proizvod, a ovoga puta se radi o media plejeru, tačnije Asus O!Play Mini Plus modelu, nasledniku Mini modela.Još jedan model fotoaparata se našao na testu, a to je model Canon 600D, DSLR model sa čak 18 megapiksela, koji je namenjen za poluprofesionalnu upotrebu. Sony je najavio novi model projektora, sa ogromnom 4K rezolucijom, koji bi trebao da se pojavi u januaru po ceni ni manje ni više nego 18,000 funti.

Toliko od dešavanja iz multimedija sekcije za prethodni mesec novembar. Sledeću retrospektivu očekujte u 2012-oj godini, gde ćemo vam predstaviti vesti i testove iz decembra meseca.

GejmingGejming

Kada se okrenemo i prisetimo proteklih tridesetak dana, osetimo sladak ukus u ustima. Novembar je definitivno ostati upamćen kao najbogatiji i najkvalitetniji mesec u 2011. godini, a verovatno i nekoliko godina unazad.  U ovim hladnim danima (idealnim za igranje) pristigle su neke fantastične igre koje smo dugo čekali, ali i vesti, trejleri i prvi nagoveštaji hitova i nastavaka popularnih serijala koji nas čekaju u bližoj ili nešto daljoj budućnosti.

Krenimo polako, sa ne tako važnim, ali svakako interesantnim informacijama koje su obeležile protekli mesec. Nekim čudom tu se našao i Google koji se izborio za svoje malo, ali vredno mesto u ovom članku. Naime, ovaj gigant je objavio da će njegov Chrom pretraživač početkom naredne godine dobiti podršku za igračke periferije. Da li Google planira da pokrene sopstveni “cloud“ igrački servis ili je nešto drugo po sredi? To ne znamo, ali znamo da su njegova Andriod platforma, zajedno sa iOS uređajima kompanije Apple,prvi put prestiglido skora neprikosnovene lidere na “mobilnom gaming” polju - Nintendo i Sony.Za ovo su pre svega zaslužne neke mega popularne igre, kao što jeAngry Birds koja obara sve rekorde, dok je Minecraft fenomen na putu da uradi to isto i na pametnim telefonima, sada kada je na PC-u napokon izašao iz beta verzije i ugledao svetlost dana pod oznakom 1.0. Dok se Nintendo bori da popravi prodaju 3DS konzole, Sony se uveliko sprema da izbaci naslednika PSP-a. Naravno, u pitanju je PS Vita koja obećava brdo interesantnih igara od kojih će mnoge biti dostupne kada i sama konzola, odnosno 22. februara.

Kada tih i povučen Rockstar progovori, gotovo uvek privuče ogromnu pažnju igrača, a u proteklom periodu Rockstar se prilično razgalamio. Tako je drugog novembra osvanuo  prvi trejler za GTA V koji je obećao da će nas nakon sedam godina vratiti u San Andreas. Pre nego što se prašina slegla, usledio je odličan video za Max Payne 3 koji je razoružao čak i nekefanatične nevernike, kojima se nije dopao pravac kojim je matori Max krenuo.Jedna lepa i jedna loša vest stigle su iz Ubisofta. Loša je ta da je ovaj francuski izdavač nastavio sa lošim navikama, pa je ovog puta otkazao PC verziju igre Ghost Recon: Future Soldier, zbog čega će PC igrači morati da se zadovolje Ghost Recon Online naslovom. Lepa vest je da nas 2013. godine očekuje nova Rainbow Six igra, koja je već dobila prvi, poduži video, za koji Ubisoft tvrdi da predstavlja samo prototip onoga što možemo da očekujemo.U poslednje vreme magla je okružila BioWare, odnosno ono što nam sprema.Znamo da će ovaj tim 10. decembra predstaviti novu igru, ali ne znamo da li je to ona koju razvija u saradnji sa Victory Games-om, koji je prošle godine osnovan sa namerom da nam donese novi Command &Conquer naslov. Dokaz o postojanju igre je slika koja ne izgleda kao da ima veze sa C&C univerzumom, za razliku priloženog videa koji na kratko otkriva vozilo nalik Paladin tenku kako raznosi drugo koje neodoljivo podseća na GLAkamion. Da li se možda radi o novoj Generals igri? Više pitanja nego odgovora, što će se, nadamo se, promeniti za desetak dana.
 


Da je “next-gen” bliži nego što mislimo (barem se nadamo da je tako), govore sve učestalije glasine o tehnologijama i hardveru koji će krasiti sledeću generaciju konzola kompanija Microsoft i Sony, a i proteklog meseca je imalo šta da se čuje na tu temu.  Mali deo cele priče čine i interesantni detalji o Kinect 2 kontroleru, koji bi trebao da bude daleko napredniji od aktuelne verzije, a koji će se po svemu sudeći isporučivati u paketu sa skupljom verzijom nove Xbox konzole.Za sam kraj ostavili smo igre u kojima smo proveli na desetine novembarskih sati, a kojih se verovatno nećemo zasititi ni narednih meseci. Prva je fantastičan Battlefield 3, koji je podbacio kada je kampanja u pitanju, ali koji jednostavno briljira baš onde gde treba - u režimu za više igrača. Drugi FPS džin je svakako Call of Duty: Modern Warfare 3 koji je na odličan način zaokružio priču u prepoznatljivom stilu i doneo još bogatiji multiplayer koji će se dopasti svim ljubiteljima prethodnih igara (pod uslovom da nisu željni ni mrvice inovacija).Među ovim teškašima, nekako neprimećeno, provukla se i odlična online kooperativna pucačinaPAYDAY The Heist, koja nam je pružila daleko više zabave nego što smo očekivali da ćemo dobiti za uložen novac. Na kraju, ne ostaje ništa drugo nego da kleknemo pred nemilosrdnim Skyrim nastavkom The Elder Scrolls serijala koji nas je oduvao poput hladne mećave. Enorman svet prepun gotovo neiscrpnog sadržaja ostaće naša glavna preokupacija u narednom periodu, zbog čega joj autor ovog teksta dodeljuje titulu igre meseca (iako Benchmarkovo zvanično ne praktikuje).

 

Zaključak, linkoviKao što ste mogli da vidite, imalo se o čemu pisati, a imalo se i o čemu pročitati. Nastavljamo u uobičajenom ritmu, iz koga nas je malo izbacilo bavljenje Benchmark računarima i predstavljanje istih. Ulazimo u finiš godine, kada treba očekivati veliko nadmetanje raznih brendova za naklonost kupaca u prazničnoj sezoni. Redovni godišnji bum, barem kada se radi o kupovini, je pred nama, a mi ćemo biti tu da vam pomognemo i ukažemo kako najbolje i najplodnije da uložite svoj novac. Očekujte veliki broj vodiča za kupovinu, kao i drugih članaka, od opisa do korak-po-korak uputstava koji će vas "voditi" kroz čari IT sveta i novih tehnologija uopšte!
Do sledećeg čitanja,

vaš Bench Tim


Spisak članaka za novembar:Test: D-Link Le Petit 3.75G Router (DWR-510)

Prvi utisci: Microsoft Office 365

Prvi susret: Android Ice Cream Sandwich

Test: Gigabyte GA-X79-UD3

Test: Nikon D5100

Test: Canon 600D

Radeon HD6550D - Overklok integrisane grafike

Test: Nokia N9

Test: ASUS P9X79 Pro

Prve PS Vita igre

Test: ASUS O!Play Mini Plus

Test: Sony Ericsson Mix Walkman

Test: MSI X79A-GD65

Telenor Pametna mreža i Mapa pokrivenosti

Test: Gigabyte GA-X79-UD5

Editorijal: Intel Wireless Display tehnologija

Test: Logitech G300 - svestranost u malom pakovanju

Test: EVGA GeForce GTX 560 Ti DS Superclocked SLI

Test: Intel Sandy Bridge E, najmoćnija desktop platforma

Test: Asus VG278H 3D

Test: Panasonic G3

Test: Samsung Galaxy Note, džin među telefonima

Test: Samsung 3D plazma 51D6900

Test: Dell Inspiron M5110

Opis igre: The Elder Scrolls V: Skyrim

Test: EVGA GTX570 HD SuperClocked

Test: Logitech K750 Solar - život bez baterija

Prvi utisci: MSI X79-GD65

Opis igre: Call of Duty - Modern Warfare 3

Test: ASUS Zenbook, prvi ultrabook računari na Benchmarku

Test: Toshiba Qosmio F750-10M, 3D ekran bez upotrebe naočara

Cooler Master USNA 120 - Universal Laptop Charger

Kingston Wi-Drive 16GB, bežičan storage za Apple uređaje

Test: Pin Smart Box P301-FX, prvi Bulldozer desktop

Vodič za kupovinu mobilnih telefona - novembar 2011

Editorijal: Tehnologije i tipovi LCD panela

Telenor: Internet preko USB modema

Opis igre: PAYDAY The Heist

Test: Bulldozer na vodi

Test: HP EliteBook 8460p, korporativni elitista

Test: Dell UltraSharp U2312HM

Test: Cooler Master Storm Trooper

Test: Sony Ericsson Xperia Ray

How To: DLNA - podešavanje i korišćenje

Test: ASUS M5A97 Pro, Best Buy za AMD Bulldozer

Opis igre: Battlefield 3

Fujitsu VDI, povratak terminala na veliku scenu

Test: Panasonic DMC-TZ20 - više od fotoaparata

Android aplikacije: Launcheri - kako promeniti izgled interfejsa telefona

 

, monitor sa jako sli style=img align= http://mobile.benchmark.rs/notebookovi/test_toshiba_qosmio_f750_10m

Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: oktobar, 2011.

Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209