Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva: novembar, 2011.

01.12.2011 16:37 | 0 Hardver
Retrospektiva: novembar, 2011.

U mesecu novembru smo se svi polako zahuktavali za ono što nas čeka - decembar, mesec praznične gronice, mesec kupovine, vreme kada se tradicionalno najviše troši i kupuje. Naravno, i kompanije koje posluju na domaćem tržištu su to adekvatno ispratile, pa smo prosto "izbombardovani" zanimljivim temama, uređajima...Od predstavljanja najmoćnije desktop platforme, preko druženja sa najgabaritnijim lepotanom u sferi mobilnih telefona,

Retrospektiva: novembar, 2011.


Bench Tim

Retrospektiva: novembar, 2011.

Po tradicionalnoj orijentaciji, ali i vodeći se prevashodnim interesovanjima naših čitalaca, krećemo od hardvera. Bilo je puno zanimljivih dešavanja, a svakako je u centru pažnje bilo predstavljanje najbrže platforme za desktop računare. Priprema za novogodišnji period se jasno videla proteklog meseca, s obzirom da smo bili prilično zatrpani različitim hardverom. Pored toga što je Intel konačno rešio da predstavi novi SandyBridge-E, mnogi proizvođači matičnih ploča su rešili da ovaj procesor isprate sa nekom od svojih ploča u ekspresno kratkom roku. Na tržište nam se vratio jedan brend, a nadamo se da će tu i ostati, dok je u pogledu periferija Logitech bio zaposlen i predstavio nam je po jedan miš i tastaturu. Naravno to nije sve, ali krenimo redom.

 

 

Intel-ov novi procesor, Sandy Bridge E predstavlja najmoćniju desktop varijantu koju novac trenutno može da vam kupi. Naravno, kao što se od Intel-a i očekuje, ukoliko želite jedan ovakav CPU, moraćete da menjate i podnožje koje sada nosi oznaku LGA2011, tako da ovaj procesor donosi i sijaset novih matičnih ploča sa sobom, a čipset koji mu je namenjen nosi oznaku X79. Kao što smo i očekivali od nove serije procesora, performanse Core i7 3930K su fantastične, ali to zaista ne može da začudi kada znamo da je u pitanju šestojezgarni procesor baziran na fenomenalnom jezgru sa 12MB keš memorije. Intel je još jednom potvrdio svoju tehnološku dominaciju, a prikaz možete pročitati na ovoj stranici. Cene su jezivo velike za ovakve modele, ali to ste mogli i sami da pretpostavite, zar ne?

 

 

Ruku pod ruku sa novim procesorom idu novi čipset, novi soket i nove ploče. Na naše iznenađenje od momenta nabavke Core i7 3930K na test su nam stigle čak četiri matične ploče sa X79 čipsetom. Može se reći da su proizvođači bili izuzetno ažurni i da su se očigledno aktivno spremali za ovaj veliki događaj. Prvi sa svojim modelom je bio MSI koji nam je dostavio X79A-GD65. Ova matična ploča se karakteriše kao izuzetno kvalitetna, prepuna mogućnosti i manje bugove ukoliko krenete u ozbiljan i detaljan overklok. S obzirom na to je hardverski izuzetna i puna mogućnosti, sasvim je razumno očekivati da će se BIOS unaprediti kroz par verzija, jer je ionako ovo prvi model koji nam je stigao na test.

 

 

Sledeći model je Gigabyte GA-X79-UD5 koji predstavlja zlatnu sredinu u ponudi ovog proizvođača, između X79-UD3, X79-UD7 i G1.Assassin2. Sa ovom pločom, ova kompanija je po prvi put uvela UEFI bios na svoje matične ploče, koji je prema mišljenju kolege i dalje u očiglednoj fazi razvoja i definitivno ne predstavlja gotovo rešenje. Prosto, postoji niz bagova koji će se verovatno u nadolazećem periodu "peglati" iz verzije u verziju. Naravno, treba napomenuti i činjenicu da je Gigabyte svoj novi bios "krstio" kao 3D zbog trodimenzionalnog prikaza matične ploče, čime možete izabrati bilo koju komponentu na njoj i izvršiti podešavanja. Koliko je u pitanju "gimmick", a koliko prava stvar, vreme će najbolje pokazati.

Kao i obično, ASUS nije propustio priliku da demonstrira u veoma kratkom roku svoje rešenje namenjeno SandyBridge-E procesoru, pa nam je na testiranje ustupljen P9X79 Pro, a prema našem mišljenju, ovo je najbolja do sada testirana ploča koja se zasniva na X79 čipsetu. ASUS nije omanuo i ponovo je pokazao svoj ozbiljan pristup kada su novi modeli u pitanju, kao i to da kod njih postoji jako mala tolerancija na greške. Prosto, P9X79 Pro poseduje ispeglan BIOS koji se odlično pokazao kako prilikom automatskog, tako i manuelnog overkloka. Nedostaci se odnose jedino na nedostatak PCI slota, kao i činjenicu da nema FireWire, što će malu grupu ljudi odbiti, dok će poklonika ovom modelu biti daleko veći.

 

 

Dolazimo i do poslednje X79 matične ploče koju smo testirali ovog meseca, a mislimo da ćemo, ovim tempom, vrlo skoro biti spremni za jedan Round-up ovih modela kako bismo videli kako će se pokazati u direktnom sukobu. Na samom kraju meseca stigao nam je još jedan Gigabyte prozivod koji predstavlja najjeftiniju X79 ploču u ponudi, a radi se o GA-X79-UD3. Kao što je i do sada tradicija bila, ova matična ploča po osetno nižoj ceni žrtvuje jako malo funkcionalnosti i obično se radi o upitno korisnim mogućnostima koje većina korisnika ionako najčešće ne koristi. Kao i kod UD5 modela, UEFI bios koji se po prvi put našao na Gigabyte pločama pati od određenih "dečijih bolesti", ali nam se ne dopada što su ove bolesti malo većih proporcija od onoga što smo očekivali. Sa druge strane, ploča poseduje veliki potencijal, za koji će korisnici morati da sačekaju dok se bios ni ispolira u dovoljnoj meri da bi on mogao biti iskorišten.

Pored predstavljanja SandyBridge-E procesora, moramo priznati da je AMD-ov Bulldozer pomalo pao u senku Intel-ovog čeda, ali i pored toga smo se pozabavili AMD-ovim proizvodom u dve prilike proteklog meseca. Prvi je bio testiranje FX-8150 na vodenom hlađenju koje je isporučio AMD u paketu sa procesorom. Dostizanje 4,8GHz na ovaj način zvuči jako dobro, zar ne? Na ovom taktu su stvari prilično drugačije u odnosu na fabričke performanse koje ovaj CPU ostvaruje. Očekivano, ubrzanje je osetno i može se reći da korisnici mogu da očekuju domet od 4,8 do čak 5GHz od FX-a ukoliko ga kvalitetno hlade.

 

 

Prva konfiguracija bazirana na FX-8150 je stigla na test iz firme Pin Computers, a radi se o veoma dobrom računaru koji pored ovog osmojezgarnog procesora poseduje dobru grafičku karticu, obilnu količinu RAM memorije kao i niz drugih vrlo kvalitetnih komponenti. Uz sve to, ovaj kompjuter je upakovan u veoma kvalitetno kućište iz CoolerMaster-a, a govorimo naravno o HAF-u koji poseduje dodatne USB 3.0 konektore na prednjem panelu. Performanse ovog računara su jako dobre zahvaljujući Radeon-u HD6950 sa 2GB memorije, a detalje možete pronaći upravo ovde.

 

 

Još jedan zanimljiv test koji smo objavili je overklok integrisanog grafičkog čipa koji se nalazi u okviru AMD APU-a. Da, tako je, išli smo do krajnjih granica i iako ovo može na prvi pogled može delovati kao odlazak u ekstrem, pročitajte ovaj članak i iznenadićete se lakoćom rešenja koji je AMD ponudio kada je povećanje radnog takta Radeon-a HD6550D u pitanju. Bez mnogo truda, rizika ili čak znanja možete ubrzati svoj integrisani GPU za nekih dvadesetak procenata, što u ovoj klasi može jako puno značiti i upravo tih 20% može predstavljati razliku između igrivog i neigrivog.

 

 

Kao što smo već pomenuli, na tržište nam se vratio jedan brend koji dugo nismo videli, a radi se o EVGA. Ovaj proizvođač karakteriše veoma visok kvalitet modela, a grafičke kartice su im po pravilu overklokovane, uz vrlo čestu izmenu referentnih kulera svojim, boljim, rešenjima. Prva kartica iz njihovog "lineup-a" koja nam se našla na testu je GTX570 HD SuperClocked, koja predstavlja vrlo visoko overklokovani GeForce GTX570. Rashladni sistem je veoma jednostavan i podseća na referentni za GTX560, ali u isto vreme smo primetili da je jako efikasno i možemo reći da je ovo jedna od najtiših GTX570 grafičkih kartica.

 

 

Nedelju dana kasnije smo prikazali i EVGA GeForce GTX 560 Ti DS Superclocked, ali da ne bismo po ko zna koji put predstavljali GTX 560 Ti u različitoj izvedbi, uparili smo dve ove kartice i napravili SLI setup. Moramo priznati da su performanse na ovaj način impresivne već na FullHD rezolucijama, a da verujemo da bi ovakva konfiguracija zasijala upravo na većim rezolucijama od te. EVGA-ino rešenje sa dva ventilatora je izuzetno, što u pogledu tišine, ali i u smislu toga da je ovo takođe vrlo hladna kartica kao i prethodno opisana.

Kada odemo malo dalje od "core" hardvera, prošlog meseca smo testirali jako praktično rešenje koje nije baš do kraja završeno onako kako je bilo zamišljeno. U pitanju je Kingston Wi-Drive, koji je namenjen kao eksterni disk sa fleš memorijom i bežičnom konekcijom. Ovaj bežični eksterni hard disk ima nekoliko nedostataka, a to je upotreba spore fleš memorije, nemogućnost korišćenja sa svim uređajima na pravi način odnosno veliki broj ograničenja, kao i relativno mali kapacitet. Ipak, radi se o vrlo zanimljivom rešenju koje je tokom razvoja imalo dobar pravac, ali je negde na putu do odličnog uređaja skrenulo u pogrešnom pravcu.

 

 

CoolerMaster je takođe bio aktivan u proteklom periodu, pa su nam na test dostavili odlično kućište, koje nam se izuzetno dopalo, a pripada liniji Storm proizvoda koji su namenjeni igračkoj populaciji. Storm Trooper poseduje niz zanimljivih i praktičnih rešenja uz fantastičan kvalitet izrade, pa ukoliko vaš računar menja "smeštaj" razmislite o ovom modelu. Pored toga CM je predstavio i univerzalni punjač sa oznakom USNA 120 koji pokriva veliki broj prenosnih uređaja, a detalje možete pročitati ovde.

 

 

Na posletku, možemo reći da ni periferija nije falilo, a Logitech je predstavio novi pristupačni gejming miš sa oznakom G300. On je cenovno smešten između G400 modela koji predstavlja naslednika legendarnog MX518 i G500, što oznaka ne sugeriše, ali izgleda da je Logitech planirao da spusti cenu ovog modela u nekom predstojećem periodu. Ukoliko vas zanima ovaj povoljni igrački miš, opis možete pročitati ovde.

 

 

Pored ovog, pristupačnog gejming miša, iz Logitech-a smo dobili i tastaturu koja se napaja solarnim putem. Logitech K750 Solar predstavlja vrlo interesantno rešenje, koje osim cene, praktično nema mana. Odličan dizajn, kvalitetna izrada kao i činjenica da rad na tastaturi "bez kablova i baterija" zaista funkcioniše, svrstava K750 među najbolje "office" tastature koju sebi možete priuštiti.

 

Za kraj ostaje nešto i za ljubitelje prenosnog interneta, a govorimo o malom 3G ruteru koji može raditi u dva moda. U prvom kao klasičan 3G modem, dok u drugom imitira ruter. Mogućnost da imate ruter u džepu, uvek sa sobom i da umrežavanje računara možete da uradite u roku od nekoliko sekundi zaista zvuči pomalo nadrealno, ali se pokazalo da mali D-Link Le Petit 3.75G Router (DWR-510) radi svoj posao izuzetno dobro i da je itekako vredan razmatranja.

 


Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: oktobar, 2011.

Novogodišnji vodič za kupovinu PC komponenti, Q4 2011

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209