Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva: maj, 2012

04.06.2012 15:49 | 0 Hardver
Retrospektiva: maj, 2012

Mnogi proizvođači shvataju maj kao "poslednji voz" za predstavljanje novih proizvoda i prodaju istih pre tradicionalnog letnjeg zatišja koje dolazi u periodu jun-jul (pa i avgust, delimično), kada većina stanovništva odlazi na odmor, i prema kome se usmeravaju značajna finansijska sredstva. Stoga ne čudi da je mesec za nama bio prilično dinamičan i prožet raznim inicijativama, među kojima se naročito ističu matične

Retrospektiva: maj, 2012

Bench Tim

Retrospektiva: maj, 2012


Galaxy S3 ovde, AMD Trinity tamo, Intel Ivy Bridge ovamo...svuda oko nas se dešavaju manji ili veći pomaci, bez obzira o kom se polju IT-ja radi. Samsung je izbacio možda i najbolji Android smartfon do sada, AMD je predstavio novu mobilnu platformu, Intel novu generaciju procesora i pratećih čipsetova, LG, Samsung i Sony su predstavili ili nove televizore ili nove mogućnosti kojima će biti ili već jesu proširene funkcionalnosti televizora, omogućavajući im da se uzdignu od onoga što smo do sada poimali kada čujemo reč "televizor".

Živimo u svetu koji tera na povezivanje. Ono više gotovo i da nije stvar izbora ili volje, već nas prosto pravila igre u tom svetu teraju da se povezujemo putem globalne mreže, bez obzira da li se radi o porodici i prijateljima, o kolegama sa posla i slučajnim poznanicima, o vlasnicima uređaja A ili uređaja B. Sve je na internetu, sve je na izvol'te, sve je povezano. Povezanost je zapravo nova stvarnost, a ne više samo okolnost ili trenutna situacija. Savremene IT tendencije zapravo samo pokušavaju da uhvate korak sa tom ogromnom potrebom, evidentnom kod ubedljive većine ljudi, trudeći se da isporuče dovoljan broj raznolikih uređaja koji će zadovoljiti tu enormnu potrebu za povezanošću, bez obzira da li se do te potrebe dolazi iz dobrih ili loših motiva, želje za znanjem ili čiste taštine, i tako dalje. Uskoro će se naša okolina pitati kako smo ikada mogli bez povezanog sveta. Takva je, valjda, sudbina. Nekada su to bili putevi, potom telegrafi, pošte i telefoni, danas je to internet. Osnovna infrastruktura savremenog čoveka. No, da se vratimo za trenutak u sadašnjost i pogledamo šta je bilo najinteresantnije u maju...


Hardver

Kao i prethodnog meseca, i maj je imao nekoliko zanimljivih tema od kojih se izdvojila NVIDIA sa Keplerom i AMD sa Trinity platformom. Iako su novi GeForce GTX modeli šeste serije odlični proizvodi koji su po ceni i performansama ispred konkurencije, sada već tradicionalno NVIDIA-u muče neke drugde stvari, a kao po pravilu ono što se prvo postavi kao pitanje je kakav je trenutni "yield". Ova kompanija je prešla na dogovor sa TSMC-om gde plaćaju po vaferu umesto po ispravnom čipu kao ranije. Iako je ovo jeftiniji scenario kada vam je dobar procenat ispravnih čipova, stvari nisu toliko sjajne ukoliko vas nova litografija "izda", jer u tom slučaju plaćate za sopstvene greške.Na prethodnom skupu investitora NVIDIA-i je iscurio jedan slajd gde pokazuju veoma uspešnu prodaju, koja drastično prelazi uspeh GeForce GTX-a 580. Ovo ni ne čudi, s obzirom na to šta su dva nova modela pokazala, jer su u svakom mogućem aspektu prevazišli svoje prethodnike. Ipak, nama se čini da je pravo pitanje koje bi investitori trebali da postave, da li je potražanja zadovoljena onako kako bi to trebalo ili se ponavlja situacija sa GeForce 8800GT-om kada su svi želeli da ga kupe, a neko vreme je bilo neverovatno teško doći do njega.Mobilni segment ove kompanije je takođe trenutno "zbrkan" i govori dosta u prilog tvrdnjama da postoje problemi sa 28-nanometarskim proizvodnim procesom. Od deset novih modela šest je u suštini preimenovani Fermi, dok su svega četiri modela zasnovana na Kepleru. Problem? Pre svega, ovakav haos nije nešto što želite da vidite, jer to znači da pre kupovine treba da provedete dosta vremena kopajući informacije kako biste bili sigurni u to što kupujete.

Kako bi dodatno napravila problem, neki od modela, poput GT640LE mogu biti bazirani na obe generacije u zavisnosti od želje proizvođača notebook-a. Ovo je zaista pokazatelj da nešto nije baš kako treba, jer kad znate da se NVIDIA često igra i sa specifikacijama (GT555M sa 96 ili 144 SP-a), ovaj potez deluje kao još jedan korak dalje u pogrešnom smeru. Jednostavno, verujemo da je dovoljan broj čipova na raspolaganju, ne bi bilo razloga da se ide ovim putem, već bi NVIDIA stare Fermi GPU-ove smestila u "low-end" segment kako bi ispraznila lager.Ne treba zapostaviti ni Trinity platformu, koja će nam doneti nove APU-ove. Na ovom polju je AMD postao najjači, što zbog odlične implementacije tehnologije iz sopstvenih resursa, što zbog toga što konkurencija nije u stanju da predstavi nešto bolje. Polovinom proteklog meseca smo dobili zvaničnu objavu za Trinity namenjenom mobilnom segmentu, a verujemo da ni desktop modeli nisu daleko. Može se reći da je nova generacija donela dosta noviteta, jer je CPU jedinica suštinski Bulldozer procesor, dok će grafička sekcija biti poverena Northern Islands arhitekturi. Dakle, još uvek nećemo videti GCN GPU-ove u ovom pakovanju, ali je to verovatno posledica AMD-ove predostrožnosti i eliminisanje šanse za bilo kakvim stvaranjem problema, jer su APU jedinice izrađene u proverenim proizvodnim procesima. Moramo priznati da se jako radujemo ovom novitetu i jedva čekamo da vidimo implementaciju u nekom od predstojećih proizvoda.
Mobile

Dešavanja na mobile polju u maju mesecu su se i dalje poprilično vrtela oko Android uređaja, tačnije smartfona i tableta, dok su drugi tipovi uređaja iz Mobile sekcije, kao što sto su laptopovi i njihove nešto naprednije varijante - ultrabukovi - bili pomalo u drugom planu. Tema ovomesečne retrospektive će se doticati Android smartfona i njihovim nadogradnjama na Ice Cream Sandwich operativni sistem. Svi mi imamo drugačija interesovanja i manje marimo za jedan tip uređaja u odnosu na drugi, ali moramo istaknuti da je Samsung Galaxy S3 ovog meseca opet odneo veliki deo pažnje Android zajednice.

Početak meseca je obeležen njegovim zvaničnim predstavljanjem, tako da je napokon stavljena tačka na sve špekulacije i glasine koje su se odvijale u prethodnim mesecima. Događaj na kojem je S3 predstavljen, nosio je ime Samsung Unpacked 2012, koji se odigrao 3. maja u Londonu. Ako niste imali prilike da uživo pogledate događaj ili njegov snimak, pružićemo vam fotografiju atmosfere, i trenutka kada je predsednik Samsung Mobile-a J.K Shin izvadio Samsung Galaxy S3 iz džepa i po prvi put ga predstavio javnosti.
Moramo samo još pomenuti da je datum početka prodaje ovog modela u Evropi bio nedavno, tačnije 29-og maja, a da je on prethodno bio naručen u čak 9 miliona primeraka od strane operatera. Mi smo već imali priliku da ga testiramo, tako da ako ste propustili naš test ovog modela, njega možete pronaći na ovoj stranici. Kad smo već kod Android uređaja, pomenuli smo da ćemo se dotaći i poslednje verzije Google-ovog operativnog sistema, koja nosi ime Ice Cream Sandwich. Zastupljenost ove verzije nije ni blizu cifre koje smo očekivali, pre svega krivicom proizvođača koji uporno odlažu datume nadogradnje, kako bi ga u međuvremenu prilagodili svom korisničkom interfejsu i ispeglali eventualne greške i bagove.Ipak, polako ali sigurno, zastupljenost ICS-a je počela da skače, gde je sa 2.9% zastupljenosti na uređajima u aprilu, skočila na 4.9% početkom maja, a skorašnja istraživanja početkom juna govore da je on trenutno na 7.1% Android uređaja. Prilično dobar skok pretprošlog i prošlog meseca, mogli bi smo reći.Jedan od uređaja koji je nadograđen i koji je doprineo povećanju procenata zastupljenosti je i Samsung Galaxy Note, čije je nadograđivanje napokon počelo 10. maja. Vesti nisu toliko dobre za korisnike LG Optimus 2X modela, jer je kompanija otkrila da njegovo nadograđivanje na ICS neće uslediiti sve do trećeg kvartala ove godine. So na ranu je da korisnici novijih LG Optimus modela, kao što Optimus Vu , Optimus LTE i Optimus LTE Tag, dobijaju ICS nadogradnju počevši od 4. juna (danas).

HTC se takođe trudi da obezbedi Ice Cream Sandwich za svoje starije modele, tako da je predstavljen plan sa okvirnim vremenom pojavljivanja nadogradnje za određene modele, gde se pominje kraj maja, jun, jul, pa čak i avgust, a tačnije informacije možete videti na linku koji smo pružili. Motorola se takođe oglasila po ovom pitanju, pa je predstavljen i njihov plan nadogradnje, a vesti nisu baš dobre jer se pominje kraj drugog kvartala i u toku trećeg kvartala. Krajem prošlog meseca, dobre vesti su primili vlasnici Sony Xperia Arc i Neo modela. ali su pomenuti bili i modeli Xperia mini i Xperia Active. Tu je i informacija da Sony Xperia S model nakon dužeg odlaganja, nadogradnju na ICS napokon dobija u junu.
Što se tiče testova na našem sajtu, ako već niste, savetujemo vam da pročitate test takođe veoma popularnog HTC One X modela. Druga stvar koje smo se dotakli prošlog meseca je bio članak o performansama Android mobilnih uređaja, koji bi takođe trebalo pogledati. Imali smo takođe i pregled postpaid paketa u Srbiji, koji možete pogledati ukoliko niste sigurni koji vam paket i operater najviše leži. Poslednje dve stvari koje ćemo pomenuti za danas, su nedavno pojavljivanje Android aplikacija za naš sajt i forum, tako da ih obavezno isprobajte ako već niste i podelite vaše utiske na komentarima na sajtu, ili na našem forumu. Toliko od nas u ovoj retrospektivi za Mobile sekciju sajta - pratite nas opet i sledećeg meseca.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: april, 2012.

Retrospektiva: jun, 2012.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209