Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva: jul, 2012.

01.08.2012 16:32 | 1 Hardver


Bench tim

Retrospektiva: jul 2012.

Mnogo toga se dešavalo i na polju hardvera i na polju softvera. Nakon što je Windows 8 Release Preview na nas ostavio gorak utisak, stigao je Office 2013 Customer Preview, koji je ostavio potpuno utisak za sobom. Sa dosta novih poboljšanja, opcija, funkcionalnosti, promenama koje deluju kao korak u dobrom pravcu, novi Office će integrisati rad u "oblaku" i rad u "lokalu" i doneti novi nivo iskustva u radu. Naravno, od njega se tako nešto i očekuje, a finalni proizvod ćemo dobiti (tek) početkom naredne godine, pa naš finalni sud odlažemo do tog časa.Imali smo priliku da u ovom mesecu isprobamo više noviteta na polju notebook računara. Za nas je najinteresantnije što smo konačno došli u priliku da testiramo sjajne modele računara kompanije Samsung, među kojima je na nas ubedljivo najbolji utisak ostavio Series 9 model, koji smo nagradili Editor's Choice priznanjem i koji predstavlja verovatno najbolji tanak i lak računar koji se može kupiti. U odnosu na Apple MacBook Air nudi manju masu, manju zapreminu, bolji hardver, ekran veće rezolucije, koji je pride i kvalitetniji...da ne spominjemo druge protivkandidate. Uz to, ni ne kategoriše se kao ultrabook.

Druga stvar kojom smo se bavili je bio dolazak AMD Trinity platforme. Osim inicijalnog testa, za koji dan možete očekivati i još jedan prikaz, koji će se posebno fokusirati na dual graphics opciju koju donosi Trinity, odnosno dobre grafičke mogućnosti nove AMD platforme. Inače, sa autonomijom koja je fantastična, izuzetno niskim stepenom zagrevanja i solidnom osnovom za mejnstrim potrebe, predviđamo da bi AMD Trinity mogao da zabeleži lep rezultat na domaćem tržištu. Pogledajmo šta je još ostavilo utisak na nas. Po tradiciji, krećemo od hardvera.


Hardver

Dešavanja u segmentu hardvera su konačno dogurala do mrtve tačke, a stvari će konačno krenuti da se menjaju tokom naredna dva meseca, jer možemo očekivati novitete kao što su AMD-ov Trinity za desktop platforme, kao i nastavak NVIDIA-e sa predstavljanjem novih modela grafičkih karti. Iako je sasvim izvesno da mnogi noviteti spremno čekaju već neko vreme, jasno je da će kompanije nastojati da preskoče glavni deo leta, jer je vrlo nezahvalan za predstavljanje proizvoda. Prosto, ko bi obraćao pažnju na novi procesor ili grafičku dok odmara na godišnjem ili rasterećeno provodi vreme na moru?
 


 

Bilo kako bilo, zbog toga ni ne čudi to što su se svi proizvođači primirili. Ipak, nama je to bila i usluga na neki način, jer smo uspeli da iskoristimo ovaj period za veliki test grafičkih karti koje pripadaju gornjem domu ponude. U pitanju su najbolje GeForce i Radeon kartice koje će vam omogućiti maksimalne performanse bez obzira na igru za koju se uhvatite. Naravno, uvek postoje bolji i lošiji modeli, mada u ovom slučaju bismo pre odabrali izraz "bolji i manje bolji", jer zaista da zatvorenih očiju odaberete neku od ovih kartica nećete pogrešiti (u većoj meri).
 


 

Kada već nije bilo konkretnih uređaja za protekli mesec, možemo se utešiti sa nekoliko zanimljivih najava. Pre svega, tu je GeForce GTX 660 Ti koji doduše i nije toliko interesantan sa tehničkog aspekta, jer će predstavljati GTX 670 sa redukovanom memorijskom magistralom širine na 192 bita. Ovo će smanjiti protok za oko 20 procenata, ali drugih promena neće biti, pa u slučaju da cena bude atraktivna možemo očekivati pravi hit čak i na domaćem tržištu. Naravno, ukoliko NVIDIA smanji i broj SMX jedinica, onda stvari mogu biti nešto nepovoljnije. Ipak, tu je i druga strana medalje, jer smatramo da je porazno za NVIDIA-u da već četiri meseca od predstavljanja nove generacije nije u stanju da obezbedi čip srednje klase.
 


 

Još jedan nadolazeći novitet nam je zapao za oko, a radi se o novim procesorima zasnovanim na Bulldozer arhitekturi. Može se reći da su AMD-ovi procesori zapali u senku konkurencijskih proizvoda, ali FX-8320 i FX-8300 imaju šansu da uz odgovarajuću cenu budu primećeni. Takođe, iako ne spada striktno pod hardver, mobilni Trinity je nešto što ćemo uskoro često sretati, pa ćemo se svakako pozabaviti gejmerskim aspektom nove generacije APU-a koji bi mogli biti veoma zanimljivi za "casual gamer" populaciju.
 


Mobile, Games


Mobile


Windows 8 Phone - šta znamo za sad?


Vreme je da malo pomerimo fokus sa Google-ovog veoma uspešnog i popularnog Android operativnog sistema i uređaja vezanih za njega, i da se pozabavimo drugim velikim igračima. Konkretno, ovde ćemo pričati o kompaniji Microsoft, za koju ne možemo baš reći da je imala previše uspeha na smartfon polju sa svojim Windows Phone 7 operativnim sistemom. Bilo kako bilo, nećemo se osvrtati na ne baš preterani uspeh te platforme, to je već u prošlosti, već ćemo se fokusirati na novu priliku ove kompanije da učini nešto značajnije na Mobile tržištu. O čemu je tu reč? Verovatno ste imali priliku da tokom proteklog meseca naletite na razne informacije, glasine i špekulacije o novom Windows Phone 8 operativnom sistemu i uređajima koji su vezani za njega - mi ćemo se ovom prilikom potruditi da se osvrnemo na njih i da se zapitamo šta trenutno znamo o tome?Prva informacija sa kojom ćemo započeti ovu retrospektivu je zapravo detalj o kodnom imenu Windows Phone 8 operativnog sistema - Microsoft se odlučio da mu nadene ime Apollo.   Prethodna verzija Windows Phone 7 nije imala neko prepoznatljivo kodno ime, tako da se ovog puta ide sa nešto drugačijim pristupom. Da li znamo kada bi Apollo trebao tačno da se pojavi? Za sada nam nije poznat određen datum, ali Microsoft pominje izdavanje na jesen, što može biti od oktobra pa čak do kraja decembra, što nije baš i neka precizna informacija, ali to je nešto najbolje što znamo trenutno. Na osnovu nekih glasina, takođe se pominje i mesec novembar kao vreme pojavljivanja prvih Windows Phone 8 uređaja, ali dok ne dobijemo zvaničnu informaciju, ostaje nam samo da nagađamo.Koji su to sve proizvođači koji će se uključiti u Windows Phone 8 igru? Ovo se takođe još uvek ne može znati sa potpunom preciznošću i spisak se svakako može proširiti tokom vremena, ali za sada znamo da su Nokia, HTC, Huawei i Samsung potvrdili da će uskočiti na ovaj voz, ali i kompanija ZTE bi takođe trebala da im se pridruži. Kada će ko izbaciti svoje prve Windows Phone 8 telefone nije precizno poznato, ali postoji velika verovatnoća da će to biti kompanija Nokia, iz očiglednih razloga. Sve je to lepo isplanirano, ali kako će se Apollo pokazati u poređenju sa Androidom i iOS platformama, koje sada zauzimaju ogroman procenat mobilnog tržišta?Ono što je verovatno najbitnija tačka kod mobilnih operativnih sistema jesu aplikacije. Android i pogotovo iOS su sada već u ogromnoj prednosti što se toga tiče, dok Windows Phone solidno zaostaje iza njih. Konkretne cifre za Android su preko 600 hiljada aplikacija na Google Play store-u, 650 hiljada u slučaju iOS-a, dok Windows Phone trenutno ima samo oko 100 hiljada, ali treba uzeti u obzir da je ova platforma ipak najmlađa. Imamo informaciju da će Windows Phone 7 aplikaciji biti kompatibilne sa Windows Phone 8 verzijom, što je ipak i logično, i bilo bi čudno da nije takav slučaj.


 

Što se tiče onoga što je ispod haube Windows Phone 8 operativnog sistema, poznato je da će on imati kernel sličan Windows 8 verziji, ali aplikacije za ova dva operativna sistema će svakako biti odvojene i nekompatibilne jedna sa drugom. Interfejs će takođe biti nešto drugačiji u poređenju sa Windows osmicom, ali svakako se može očekivati sličan sistem pločica na početnom ekranu, koje će imati tri veličine. Podrazumevani pretraživač u Apollo verziji će biti svakako Internet Explorer 10, to je sigurno.

Ono što je takođe poznato je to da će se u spisku preinstaliranih aplikaciji nalaziti i Microsoft Wallet, koja služi za plaćanje preko vaših kreditnih kartica. Naravno, kako bi ovo bilo izvodljivo, Windows Phone 8 telefoni će svakako morati da poseduju NFC podršku. Takođe će biti prisutna i nešto naprednija podrška za prepoznavanje glasa i zadavanje komandi,  koja će biti razvijana u saradnji sa kompanijom Audible. To je otprilike to što nam je poznato u ovom trenutku, ali obratite pažnju na novosti na našem sajtu i kao i uvek, ostanite uz Benchmark!


Games

Broj i kvalitet igara svakako nisu nešto po čemu ćemo pamtiti proteklih tridesetak dana, što samo potvrđuje nepisano pravilo da je ovo”najsušniji” period u godini. Ipak, jul će nam ostati u  sećanju kao vesnik nekih promena koje blago potresaju i na neki način nadograđuju industriju. Tako smo saznali da se navike igrača postepeno menjaju u svakom smislu. Menjaju se njihove preferencije po pitanju načina nabavke igara, platforme i konfiguracije na kojima ih igraju, pa i tip igara koje igraju. Jul nam je pokazao da se igračima, barem na papiru, dopada i koncept jeftine konzole bazirane na Android OS-u, koji tek treba da se dokaže.Prošli mesec nam je doneo i dve sjajne vesti. Prva je da Creative Assembly sprema Rome II nastavak popularne strategije iz Total War serijala. Ono što sa ovom igrom žele da postignu možda zvuči previše ambiciozno. Ipak, kada na trenutak razmislimo i uzmemo u obzir njihovu reputaciju i činjenicu da nas nikada nisu izneverili, sve sumnje jednostavno padaju u vodu. Druga, podjednako sjajna vest je ta da Battlefield 4 možemo da očekujemo već krajem sledeće godine, imajući u vidu da je za sledeću jesen najavljen beta test. Ovo je dovoljno da nas prođu žmarci, iako EA i DICE nisu otkrili bilo kakve detalje o igri.

Iako je mesec bio prilično siromašan, to nas nije sprečilo da nastavimo da se igramo. Tako ne bi smo voleli da propustite više nego solidnu Spec Ops: The Line pucačinu sa tipičnom cover & shoot mehanikom, ali smeštenu u vrlo interesantno okruženje i sa neočekivano dubokom i kvalitetnom pričom koja nas, priznajemo, “dirnula“. Opisali smo i igru koja se pojavila još krajem prošle godine, ali koja je tek od nedavno postala ono što je trebala da bude u samom startu – pravi biser realističnih, taktičkih pucačina. Govorimo o igri Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad, koju je masivna GOTY zakrpa preporodila i pretvorila je u nastavak dostojan originala.WoW-ovci ne bi smeli da propuste najavu za Mist of Pandaria ekspanziju za najpopularniji i najuporniji MMO ikada. Kung-fu pande, prelepe nove lokacije, redizajniran sistem borbe i talenata i unapređena grafika, deo su onoga što će ekspanzija doneti. Ono što sada znamo, a što nismo u vreme objavljivanja najave, odnosi se na datum izlaska, koji je Blizzard najavio za 25. septembar.


A za avgust...

Nakon uporednog testa grafičkih karti visoke klase i duela CrossFire i SLI sistema, prelazimo polako na srednju klasu i okršaje u tom segmentu. Dok se Nvidia ne udostoji da izbaci GeForce GTX 660 i 650 varijante, ispitaćemo koliko modeli srednje klase kompanije AMD nude u CrossFire režimu i koliko su u stanju da "urade" naspram modela visoke klase. Dilema dobija na snazi budući da u ovom trenutku za jedan GeForce GTX 680 ili Radeon HD 7970 1 GHz možete kupiti dve Radeon HD 7870 grafičke karte, i...i...e, to što sledi nakon "i" ćemo upravo ispitati, a očekujte i nove Nvidia mejnstrim grafike kada se budu pojavile kod nas.

Takođe, biće tu još mnogih interesantnih uređaja i računara, budući da ulazimo u "Back to school" period. Još jedna stavka koja će zanimati ljubitelje hardvera jeste uporedni test procesora nove generacije. Pored poslednjih Ivy Bridge modela, testiraćemo i možda pomalo zaboravljenu LGA 2011 platformu uporedo sa njom i detaljno ispitati sve prednosti i mane platformi, odnosno međusobno uporediti njihovo korišćenje i stanje u kome se danas nalaze. Obećali smo to još za jul, stvari su se malkice odužile, tako da to možete očekivati početkom avgusta. Kao i uvek, očekujte i puno mobilnih uređaja, gedžeta, telefona. Sve u svemu - budite uz Benchmark!

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: jun, 2012.

Retrospektiva, avgust 2012.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209