Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva: jul, 2012.

01.08.2012 16:32 | 0 Hardver
Retrospektiva: jul, 2012.

Jul, usred leta, usred sezone odmora, nikako nije bio "suv" mesec kada je naš sajt u pitanju. Imali smo mnošto zanimljivih i interesantnih sadržaja, gde smo se potrudili ne samo da prikažemo veliki broj uređaja koji su dostupni, već i da ispitamo neke stvari koje nas očekuju u narednom periodu, bez obzira da li se radilo o tek pristiglim računarima, hardverskim platformama, ili pak softverskim paketima koji će obeležiti godine koje dolaze.

Retrospektiva: jul, 2012.


Bench tim

Retrospektiva: jul 2012.

Mnogo toga se dešavalo i na polju hardvera i na polju softvera. Nakon što je Windows 8 Release Preview na nas ostavio gorak utisak, stigao je Office 2013 Customer Preview, koji je ostavio potpuno utisak za sobom. Sa dosta novih poboljšanja, opcija, funkcionalnosti, promenama koje deluju kao korak u dobrom pravcu, novi Office će integrisati rad u "oblaku" i rad u "lokalu" i doneti novi nivo iskustva u radu. Naravno, od njega se tako nešto i očekuje, a finalni proizvod ćemo dobiti (tek) početkom naredne godine, pa naš finalni sud odlažemo do tog časa.Imali smo priliku da u ovom mesecu isprobamo više noviteta na polju notebook računara. Za nas je najinteresantnije što smo konačno došli u priliku da testiramo sjajne modele računara kompanije Samsung, među kojima je na nas ubedljivo najbolji utisak ostavio Series 9 model, koji smo nagradili Editor's Choice priznanjem i koji predstavlja verovatno najbolji tanak i lak računar koji se može kupiti. U odnosu na Apple MacBook Air nudi manju masu, manju zapreminu, bolji hardver, ekran veće rezolucije, koji je pride i kvalitetniji...da ne spominjemo druge protivkandidate. Uz to, ni ne kategoriše se kao ultrabook.

Druga stvar kojom smo se bavili je bio dolazak AMD Trinity platforme. Osim inicijalnog testa, za koji dan možete očekivati i još jedan prikaz, koji će se posebno fokusirati na dual graphics opciju koju donosi Trinity, odnosno dobre grafičke mogućnosti nove AMD platforme. Inače, sa autonomijom koja je fantastična, izuzetno niskim stepenom zagrevanja i solidnom osnovom za mejnstrim potrebe, predviđamo da bi AMD Trinity mogao da zabeleži lep rezultat na domaćem tržištu. Pogledajmo šta je još ostavilo utisak na nas. Po tradiciji, krećemo od hardvera.


Hardver

Dešavanja u segmentu hardvera su konačno dogurala do mrtve tačke, a stvari će konačno krenuti da se menjaju tokom naredna dva meseca, jer možemo očekivati novitete kao što su AMD-ov Trinity za desktop platforme, kao i nastavak NVIDIA-e sa predstavljanjem novih modela grafičkih karti. Iako je sasvim izvesno da mnogi noviteti spremno čekaju već neko vreme, jasno je da će kompanije nastojati da preskoče glavni deo leta, jer je vrlo nezahvalan za predstavljanje proizvoda. Prosto, ko bi obraćao pažnju na novi procesor ili grafičku dok odmara na godišnjem ili rasterećeno provodi vreme na moru?
 


 

Bilo kako bilo, zbog toga ni ne čudi to što su se svi proizvođači primirili. Ipak, nama je to bila i usluga na neki način, jer smo uspeli da iskoristimo ovaj period za veliki test grafičkih karti koje pripadaju gornjem domu ponude. U pitanju su najbolje GeForce i Radeon kartice koje će vam omogućiti maksimalne performanse bez obzira na igru za koju se uhvatite. Naravno, uvek postoje bolji i lošiji modeli, mada u ovom slučaju bismo pre odabrali izraz "bolji i manje bolji", jer zaista da zatvorenih očiju odaberete neku od ovih kartica nećete pogrešiti (u većoj meri).
 


 

Kada već nije bilo konkretnih uređaja za protekli mesec, možemo se utešiti sa nekoliko zanimljivih najava. Pre svega, tu je GeForce GTX 660 Ti koji doduše i nije toliko interesantan sa tehničkog aspekta, jer će predstavljati GTX 670 sa redukovanom memorijskom magistralom širine na 192 bita. Ovo će smanjiti protok za oko 20 procenata, ali drugih promena neće biti, pa u slučaju da cena bude atraktivna možemo očekivati pravi hit čak i na domaćem tržištu. Naravno, ukoliko NVIDIA smanji i broj SMX jedinica, onda stvari mogu biti nešto nepovoljnije. Ipak, tu je i druga strana medalje, jer smatramo da je porazno za NVIDIA-u da već četiri meseca od predstavljanja nove generacije nije u stanju da obezbedi čip srednje klase.
 


 

Još jedan nadolazeći novitet nam je zapao za oko, a radi se o novim procesorima zasnovanim na Bulldozer arhitekturi. Može se reći da su AMD-ovi procesori zapali u senku konkurencijskih proizvoda, ali FX-8320 i FX-8300 imaju šansu da uz odgovarajuću cenu budu primećeni. Takođe, iako ne spada striktno pod hardver, mobilni Trinity je nešto što ćemo uskoro često sretati, pa ćemo se svakako pozabaviti gejmerskim aspektom nove generacije APU-a koji bi mogli biti veoma zanimljivi za "casual gamer" populaciju.
 


Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: jun, 2012.

Retrospektiva, avgust 2012.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209