Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva, avgust 2012.

01.09.2012 10:57 | 2 Hardver
Retrospektiva, avgust 2012.

Vreli avgust je za nama. Tropskoj vrelini, ili bolje reći saharskoj vrelini, budući da nam je talas brutalne topline koji je pogodio Srbiju sredinom meseca zapravo došao sa severa Afrike, doprinela je vrelina priprema za predstojeći period, kada se cela mašina IT&C industrije ponovo zahuktava kako bi punom parom ušla u kraj godine. Back to School sezona je upravo tu, a do kraja godine ostaje još onaj famozni "praznični deo", u koji se mnoge f


Bench tim

Retrospektiva: avgust, 2012.


Avgust nam je ove godine dao najavu za veoma interesantan predstojeći period, u svakom smislu te reči. Bilo je dosta najava, a i povratne informacije od mnogih vendora govore da im je predstojećih par meseci ključno. Interesantno je da mnogi ne očekuju više tako puno od poslednjeg kvartala kao nekada, kada ide standardan bum oko praznične sezone. Da li zbog nemaštine, ili prosto zbog tajminga i tempa izbacivanja novih proizvoda koji se mic po mic pomerao u proteklim godinama, tek nekako su se treći i četvrti kvartal ujednačili i to pokazuju podaci iz prodaje, gde se Back to school meseci (kraj avgusta, početak jula) shvata podjednako kao i sam kraj godine. Stoga su proizvođači dosta toga ponudili za ovaj period, i stiče se utisak da sem najavljenih nekoliko telefona i nešto low end PC hardvera nećemo ko zna šta videti do kraja godine. Da li je baš tako?


Hardver

Uvertira je bio NVIDIA-in GeForce GTX 660 Ti koji je definitivno zaslužio legendarni "Ti(tanium) sufiks. Performanse su očekivano dobre, ali je zanimljivo koliko mnogo "Keplera" dobijate po prilično povoljnoj ceni. Dakako, ona je i dalje visoka, ali sa ovim modelom praktično sebi obezbeđujete najjači Kepler grafički čip koji nosi dobro poznatu oznaku GK104. Kako i ne bi bila "dobro poznata" kada smo je videli na GeForce GTX 670 i GTX 680 modela sa kojima novajlija deli mnogo toga.
 


Naravno, kako su ove karte interesantne mnogima, uključujući i brojne članove foruma detaljno smo testirali gotovo sve modele koje smo imali prilike da sretnemo na domaćem tržištu. Tu su Gainward, ASUS, MSI i Gigabyte, pa ukoliko vam je najmlađi Kepler član interesantan možete slobodno baciti pogled i na uporedni test koji je obuhvatio prva tri modela. Da ne kažete da je NVIDIA potpuno bez kreativnosti i kako samo reciklira ista dva čipa, reći ćemo vam samo jedno. Novi GTX 660 koji će se uskoro naći na tržištu će doći sa novim Kepler GPU-om koji nosi oznaku između 105 i 107 (ko razume shvatiće - prim. aut.).
 


 

AMD je sa druge strane očigledno čekao da prođe leto kako bi predstavio malu armiju proizvoda, ali je avgust iskoristio kako bi nam ih sve najavio. Jedan po jedan... Novi Trinity je za sada prisutan samo u mobinim računarima, dok su desktop modeli tokom proteklog meseca najavljeni za nastupajuću "back to school" sezonu. Do tada, najavljen je pad cena velikog broja proizvoda koji su trenutno aktuelni. Konkretno, A8 i A6 modeli dobijaju cenu koja je 10-15 procenata niža, a isto važi i za low-end Bulldozer procesore. Takođe, očigledno je da AMD hoće da već jednom isprazni zalihe popularnih Phenoma II i oni će doživeti pad cene od oko 25%. Lepe vesti za one koji planiraju upgrade ili žele da sebi priušte novi računar. Kao i uvek, da bi taj događaj dobio eho i kod nas ćete biti primorani da sačekate, nadamo se ne previše dugo.
 


 

Što se nove FX 6300 serije tiče, novi procesori sa oznakama FX-6350 i FX-6300 koji će predstavljati zamenu za postojeće FX-6100 modele. Naravno, radi se o šestojezgarnim procesorima koji će posedovati radne frekvencije od 3,9 za jaču odnosno 3,5GHz za slabiju verziju. Osim njih izašla je najava da će ih pratiti još dva osmojezgarna predstavnika serije FX-8300. Ove procesore AMD je najavio za oktobar, pa će biti zanimljivo kako će se tada nositi sa konkurentom. Do tada, trenutno stanje stvari uvek možete videti u novom uporednom testu procesora.
 

 


Mobile

Mesec avgust je u polju mobilnih uređaja svakako obeležen Samsung Galaxy Note linijom proizvoda.U ovoj retrospektivi ćemo vam pružiti detalje o jednom visoko očekivanom tabletu, i jednom možda i više očekivanom smartfonu. Ako ste možda propustili tu informaciju, tablet o kojem je reč je Samsungov flagship uređaj koji je postao dostupan na tržištu sredinom prethodnog meseca, tačnije 15-og avgusta. Radi se o specifičnom tabletu koji nosi ime Samsung Galaxy Note 10.1. Šta je kod njega tako specijalno možete se pitati? Tablet kao tablet zar ne? Ne baš. Ono što ističe ovaj model tableta je njegova unikatna S-Pen olovka, koja pruža jako precizan unos beleški, skica, vaših bilo kakvih žvrljotina, kao i za jednostavnu navigaciju interfejsom. Tablet jeste primarno zamišljen kao uređaj preko kojeg ćete komande unositi prstima, ali za neke stvari je olovčica ipak dosta preciznija.S-Pen olovčica na Galaxy Note 10.1 uređaju je nešto drugačije od klasičnih stajlusa za kapacitivne ekrane. Radi se o dosta naprednijoj tehnologiji koja funkcioniše u saradnji sa Wacom digitajzerom i nudi čak 1024 nivoa osetljivosti na pritisak, što svakako pruža ogromnu tačnost pri pisanju ili crtanju. Ovaj novi tablet koji je predstavljen svakako donosi veću produktivnost i više prostora za kreativnost u poređenju sa standardnim modelima. Kako bi ovo bilo moguće, Samsung je Note 10.1 modelu dodelio Multitasking mogućnosti deljenja ekrana na dva dela, tako da više ne morate da se fokusirate samo na jednu stvar odjednom. Ono što je takođe veoma bitno kod ovog modela je da sa svojom pojavom donosi veoma moćan hardver, tačnije snažni četvorojezgarni procesor na 1.4 GHz-a, Mali-400MP grafiku i 2GB RAM memorije. Softver na ovom modelu je Android Ice Cream Sandwich 4.0.4, ali je takođe obećana i nadogradnja na Jellybean do kraja godine. Mi smo ovaj tablet već isprobali, tako da više informacija o njemu možete pronaći u našem testu...Mobile, Games


Drugi deo priče o Note liniji proizvoda počinje sa zvaničnim predstavljanjem Samsung Galaxy Note 2 smartfona. Uređaj je predstavljen dan pre početka IFA skupa, glavnog događaja za potrošačku elektroniku, koji traje od 31-og avgusta do 5-og septembra. Samsung je imao svoj posebni događaj, sada već tradicionalni Samsung Mobile Unpacked, na kojem je predstavljen ovaj visoko iščekivani smartfon. Popularnost njegovog prethodnika, originalnog Samsung Galaxy Note modela je svakako bila velika, a isto se može očekivati i od naslednika - Note 2 modela. Ovaj takozvani "phablet" ili u prevodu mešavina između telefona i tableta poseduje poveći 5.5-inčni ekran, dok "stari" Note ima manji ekran dijagonale 5.3 inča. Tehnologija koja stoji iza ovog ekrana je i dalje Super Amoled HD, a njegova rezolucija za koju lično smatramo da je ipak trebala biti viša, iznosi 1280 x 800 piksela. Takođe je promenjen i aspekt ekrana, koji je sada 16:9, tako da je malo bolji za gledanje filmskog materijala.


Ono što je svakako ključna stvar kod Samsung Galaxy Note 2 modela je njegova S-Pen olovčica, koja je po dizajnu malo izmenjena i unapređena u odnosu na prethodni model. Izdvojićemo jedan softverski dodatak kod ovog modela koji se zove S-Pen Air View, koji omogućava pregled e-mailova, beleški, fotografija u galeriji, itd, lebdenjem olovčice iznad površine ekrana, tako da ih možete pregledati bez potrebe da ih otvorite. Zadnja kamera nije promenjena i ona i dalje poseduje senzor od 8 megapiksela i dozvoljava snimanje 1080p video materijala u 30 frejmova u sekundi. Stvar koju takođe treba napomenuti je to da će Note 2 sa svojim izdavanjem dolaziti sa Android Jelly Bean verzijom operativnog sistema, naravno uz dodatak TouchWiz korisničkog intefejsa. Hardver je naravno postao jači na ovom modelu, prelaskom sa dualcore na quadcore procesor, a takođe sada ima i 2GB RAM memorije. Baterija na ovom modelu je kapaciteta 3,100 mAh, što bi trebalo da bude dovoljno za ovakvog potrošača.Toliko o ovoj retrospektivi za mesec avgust, što se Mobile sekcije tiče. Samsung Galaxy Note 10.1 smo već testirali, tako da nam ostaje test Samsung Galaxy Note 2 smartfona kada on bude postao dostupan. Mi ćemo se potruditi da ga nabavimo što je pre moguće, stoga obratite pažnju na dešavanja na našem sajtu.


Games

Blago je reći da je avgust bio interesantan kada je gejming u pitanju, a naročito njegova budućnost. Polovinom meseca održan je Gamescom sajam koji je pokazao da industrija ulazi u neku vrstu očekivane hibernacije, izazvane zastarevanjem aktuelne, odnosno iščekivanjem sledeće generacije konzola.  Svi veliki igrači su pokazali da do novih konzola nemaju nameru da ponude ništa novo i sveže (čast izuzecima), pa smo se nagledali nastavaka već davno ustaljenih franšiza.Gamescom je ukazao i na tendenciju usvajanja Free 2 Play modela, koji je postao zabrinjavajuće prisutan kod mnogihdivova industrije. Najbolji primer bila je konferencija Ubsofta koji je na sajmu predstavio isključivo svoje nove “social“ i free-to-play igre. Crytek je jedan od prvih koji je uskočio u free-to-play voz, a njegov osnivač je ubeđen da konzole sledeće generacije moraju prihvatiti ovaj model ukoliko žele da opstanu. Microsoft je nagovestio da deli isto mišljenje i već je preduzeo neke korake po ovom pitanju.


Cloud gejming je jedna od alternativa za konzumiranje igara, koja pretenduje da postane još zastupljenija u budućnosti. Sony se na neki način već obezbedio kupovinom Gaikai kompanije. Krajem avgusta u ovu trku se stidljivo uključio iSquare Enixsa svojom CoreOnline platformom za strimovanje igara, koja ima potencijal da napravi pravu revoluciju na ovom polju. Ostaje da vidimo da li ovaj japanski izdavač ima ambicije i mogućnosti da to zaista i učini ili će možda to uraditi nekod drugi, po njegovom “receptu“.Nije čudo što je ovaj članak proteklog meseca privukao veliku pažnju, imajući u vidu da se bavi prognozom budućnosti gejminga na PC-u. Budućnosti koja ne izgleda tako svetla u očima zvučnih imena industrije i šire javnosti, pre svega zbog Microsofta i njegovih kontraverznih planova za Windows 8,koji prete da bace senku na ovu platformu. Želimo da vam skrenemo pažnju i na tekst o rađanju nove vrste konzola, čija je budućnost i dalje neizvesna, ali koju karakteriše interesantan koncept.Današnja industrija je nemilosrdna i ne štedi nikoga, pa ni najbolje. Dok jedni nestaju, drugi se izdižu iz pepela, baš kao što se prošlog meseca to dogodilo sa legendarnim Black Isle timom. U avgustu smo saznali da Codemasters sprema GRiD 2 vožnju, a pre par danaKojima nas je obradovaonajavom novog Metal Gear Solid nastavka i filma baziranom na ovom serijalu. Izlazak novog CS-a je nešto što moramo da spomenemo, naročito kada se prisetimo koliki je uticaj ovaj serijal imao na multiplayer zajednicu tokom protekle decenije.

 

 


Da vam(na osnovu dosadašnjeg sumiranja dešavanja) kroz glavu ne bi prošla luda pomisao da se Benchmark Games redakcija proteklog meseca nije igrala, skrenućemo vam pažnju na (ne i jedini) opis igre Sleeping Dogs. U pitanju je interesantna akcija koja je i više nego dostojna “predgrupa“ GTA V zvezdi, za koju i dalje ne znamo kada će izaći na binu pred milione nestrpljivih fanova.


Umesto zaključka

Dragi čitaoci, verovatno vam upada u oči da ponovo nema ozbiljnijeg razmatranja multimedije u našoj retrospektivi. Očekujte da već u narednom mesecu to bude ispravljeno, budući da će konačno neke stvari i na tom polju krenuti da se dešavaju. Upravo se u Berlinu održava najveći svetski sajam multimedije IFA, pa i u tom smislu treba očekivati više od te grane industrije. Zapravo, multimedijalni sektor i nije toliko vezan za tradicionalne prodajne postulate. Umesto da se oslanja na tradicionalno jake periode kupovine, multimedijalna industrija svoj najjači trenutak uglavnom ima tokom leta, kada se održavaju velike sportske priredbe i takmičenja. Koliko je samo ljudi kupilo televizor pre/tokom Evropskog Prvenstva u fudbalu ili Olimpijade, na primer? Stoga je ceo sektor uživao u zasluženom odmoru od mnogobrojnih dešavanja.

Kada je Benchmark u pitanju, očekujte i dalje dosta toga - što u smislu sadržaja, što u smislu nekih noviteta na sajtu, o kojima ćemo vrlo brzo pričati. Budite sa nama i spremite se za nove članke, testove ni sami ne znamo više koliko tipova uređaja, uporedne testove, i naravno vodiče za kupovinu! Do narednog čitanja!

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: jul, 2012.

Retrospektiva, septembar 2012.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209