Greška

Došlo je do greške.

Retrospektiva, avgust 2012.

01.09.2012 10:57 | 1 Hardver
Retrospektiva, avgust 2012.

Vreli avgust je za nama. Tropskoj vrelini, ili bolje reći saharskoj vrelini, budući da nam je talas brutalne topline koji je pogodio Srbiju sredinom meseca zapravo došao sa severa Afrike, doprinela je vrelina priprema za predstojeći period, kada se cela mašina IT&C industrije ponovo zahuktava kako bi punom parom ušla u kraj godine. Back to School sezona je upravo tu, a do kraja godine ostaje još onaj famozni "praznični deo", u koji se mnoge f

Retrospektiva, avgust 2012.


Bench tim

Retrospektiva: avgust, 2012.


Avgust nam je ove godine dao najavu za veoma interesantan predstojeći period, u svakom smislu te reči. Bilo je dosta najava, a i povratne informacije od mnogih vendora govore da im je predstojećih par meseci ključno. Interesantno je da mnogi ne očekuju više tako puno od poslednjeg kvartala kao nekada, kada ide standardan bum oko praznične sezone. Da li zbog nemaštine, ili prosto zbog tajminga i tempa izbacivanja novih proizvoda koji se mic po mic pomerao u proteklim godinama, tek nekako su se treći i četvrti kvartal ujednačili i to pokazuju podaci iz prodaje, gde se Back to school meseci (kraj avgusta, početak jula) shvata podjednako kao i sam kraj godine. Stoga su proizvođači dosta toga ponudili za ovaj period, i stiče se utisak da sem najavljenih nekoliko telefona i nešto low end PC hardvera nećemo ko zna šta videti do kraja godine. Da li je baš tako?


Hardver

Uvertira je bio NVIDIA-in GeForce GTX 660 Ti koji je definitivno zaslužio legendarni "Ti(tanium) sufiks. Performanse su očekivano dobre, ali je zanimljivo koliko mnogo "Keplera" dobijate po prilično povoljnoj ceni. Dakako, ona je i dalje visoka, ali sa ovim modelom praktično sebi obezbeđujete najjači Kepler grafički čip koji nosi dobro poznatu oznaku GK104. Kako i ne bi bila "dobro poznata" kada smo je videli na GeForce GTX 670 i GTX 680 modela sa kojima novajlija deli mnogo toga.
 


Naravno, kako su ove karte interesantne mnogima, uključujući i brojne članove foruma detaljno smo testirali gotovo sve modele koje smo imali prilike da sretnemo na domaćem tržištu. Tu su Gainward, ASUS, MSI i Gigabyte, pa ukoliko vam je najmlađi Kepler član interesantan možete slobodno baciti pogled i na uporedni test koji je obuhvatio prva tri modela. Da ne kažete da je NVIDIA potpuno bez kreativnosti i kako samo reciklira ista dva čipa, reći ćemo vam samo jedno. Novi GTX 660 koji će se uskoro naći na tržištu će doći sa novim Kepler GPU-om koji nosi oznaku između 105 i 107 (ko razume shvatiće - prim. aut.).
 


 

AMD je sa druge strane očigledno čekao da prođe leto kako bi predstavio malu armiju proizvoda, ali je avgust iskoristio kako bi nam ih sve najavio. Jedan po jedan... Novi Trinity je za sada prisutan samo u mobinim računarima, dok su desktop modeli tokom proteklog meseca najavljeni za nastupajuću "back to school" sezonu. Do tada, najavljen je pad cena velikog broja proizvoda koji su trenutno aktuelni. Konkretno, A8 i A6 modeli dobijaju cenu koja je 10-15 procenata niža, a isto važi i za low-end Bulldozer procesore. Takođe, očigledno je da AMD hoće da već jednom isprazni zalihe popularnih Phenoma II i oni će doživeti pad cene od oko 25%. Lepe vesti za one koji planiraju upgrade ili žele da sebi priušte novi računar. Kao i uvek, da bi taj događaj dobio eho i kod nas ćete biti primorani da sačekate, nadamo se ne previše dugo.
 


 

Što se nove FX 6300 serije tiče, novi procesori sa oznakama FX-6350 i FX-6300 koji će predstavljati zamenu za postojeće FX-6100 modele. Naravno, radi se o šestojezgarnim procesorima koji će posedovati radne frekvencije od 3,9 za jaču odnosno 3,5GHz za slabiju verziju. Osim njih izašla je najava da će ih pratiti još dva osmojezgarna predstavnika serije FX-8300. Ove procesore AMD je najavio za oktobar, pa će biti zanimljivo kako će se tada nositi sa konkurentom. Do tada, trenutno stanje stvari uvek možete videti u novom uporednom testu procesora.
 

 


Mobile

Mesec avgust je u polju mobilnih uređaja svakako obeležen Samsung Galaxy Note linijom proizvoda.U ovoj retrospektivi ćemo vam pružiti detalje o jednom visoko očekivanom tabletu, i jednom možda i više očekivanom smartfonu. Ako ste možda propustili tu informaciju, tablet o kojem je reč je Samsungov flagship uređaj koji je postao dostupan na tržištu sredinom prethodnog meseca, tačnije 15-og avgusta. Radi se o specifičnom tabletu koji nosi ime Samsung Galaxy Note 10.1. Šta je kod njega tako specijalno možete se pitati? Tablet kao tablet zar ne? Ne baš. Ono što ističe ovaj model tableta je njegova unikatna S-Pen olovka, koja pruža jako precizan unos beleški, skica, vaših bilo kakvih žvrljotina, kao i za jednostavnu navigaciju interfejsom. Tablet jeste primarno zamišljen kao uređaj preko kojeg ćete komande unositi prstima, ali za neke stvari je olovčica ipak dosta preciznija.S-Pen olovčica na Galaxy Note 10.1 uređaju je nešto drugačije od klasičnih stajlusa za kapacitivne ekrane. Radi se o dosta naprednijoj tehnologiji koja funkcioniše u saradnji sa Wacom digitajzerom i nudi čak 1024 nivoa osetljivosti na pritisak, što svakako pruža ogromnu tačnost pri pisanju ili crtanju. Ovaj novi tablet koji je predstavljen svakako donosi veću produktivnost i više prostora za kreativnost u poređenju sa standardnim modelima. Kako bi ovo bilo moguće, Samsung je Note 10.1 modelu dodelio Multitasking mogućnosti deljenja ekrana na dva dela, tako da više ne morate da se fokusirate samo na jednu stvar odjednom. Ono što je takođe veoma bitno kod ovog modela je da sa svojom pojavom donosi veoma moćan hardver, tačnije snažni četvorojezgarni procesor na 1.4 GHz-a, Mali-400MP grafiku i 2GB RAM memorije. Softver na ovom modelu je Android Ice Cream Sandwich 4.0.4, ali je takođe obećana i nadogradnja na Jellybean do kraja godine. Mi smo ovaj tablet već isprobali, tako da više informacija o njemu možete pronaći u našem testu...Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: jul, 2012.

Retrospektiva, septembar 2012.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209