Greška

Došlo je do greške.

Reportaža: Kaspersky Cyber Security Weekend, Malta (video)

01.11.2016 11:36 | 10 Software/Web
Reportaža: Kaspersky Cyber Security Weekend, Malta (video)

Na poziv kompanije Kaspersky, obreli smo se u periodu od 20-23 oktobra na prelepoj Malti kako bi prisustvovali događaju pod nazivom Kaspersky Cyber Security Weekend, skupu koji su pratili brojni novinari iz 17 evropskih zemalja - među njima naravno i predstavnik Benchmarka

Petar Gredelj

Osnovna ideja skupa u organizaciji kompanije Kaspersky Lans odnosila se na ukazivanje promena koje se dešavaju kada su u pitanju pretnje koje nas vrebaju na WEB-u; kao i sve ostale promene koje se dešavaju oko nas, tako su i nove vrste malicioznih napada sve brojnije  ali i drugačije, na stručnjacima iz kompanija koje se bave ovom problematikom je da nas na odgovarajući način zaštite.

 20161021_091010.jpg


Osim novinara i stručnjaka kompanije Kaspersky Labs, ovom događaju su prisustvovali i predstavnici Holandske policije, odseka za cyber kriminal, koji su iz svog ugla  govorili o načinima borbe protiv ove vrste kriminala. Istaći ćemo da je bilo vrlo zanimljivo slušati načine borbe protiv ove vrste kriminala iz perspektive onih koji se na tom planu bore iz ugla zakona.

 


Ono što je na nas ostavilo poseban utisak jeste što su čak i nama, novinarima, današnje vrste zlonamernih ataka na podatke (a samim tim i novac korisnika) predstavljene na potpuno drugačiji način, u toj meri da smo i sami znatno ozbiljnije počeli da razmišljamo na tu temu. Vreme raznih trojanaca, virusa kojima smo nekada bili izloženi putem neproverenih medija priključenih na računar (CD, DVD, USB) je prošlost, glavne pretnje vrebaju sa WEB-a i njima možemo biti izloženi svi. Čak i oni koji misle da su nedodirljivi - ako o tome ne povedu računa.

 20161021_101751.jpg


Naravno, glavne pretnje hakera danas su usmerene ka kompanijama, odnosno izvlačenju finansijske dobiti na osnovu uzurpiranih podataka. U tom smislu, posebnu pretnju predstavlja Ransomware kojim se Kaspersky posebno bavio na ovoj konferenciji, nova vrsta sajber ataka na računare, koja zlonamernima omogućava da lako preuzmu kontrolu nad računarima a njihove vlasnike kroz formu ucene uslove da svoje podatke otkupe - novcem ili na primer transferom bitcoina kako bi dobili enkripcijski ključ a samim tim i svoje podatke. Interestan podatak jeste da je prosečna šteta nastala atakom na mala preduzeće iznosi skoro 100 hiljada dolara po sajber napadu, dok je prosečna šteta u slučajevima napada na veće kompanije i korporacije oko 800 hiljada dolara.

 20161021_114414.jpg


Ukoliko ste običan pojedinac ili pak gejmer, verovatno ćete pomisliti: šta će bilo kome moji podaci, oni nemaju nikakvu posebnu vrednost. A onda pomislite na sve svoje poslovne partnere i komunikaciju koju ste makar mailom vodili sa njima? Šta bi se dogodilo da takva mail komunikacija dopre do poslovnih suparnika, ili… koliko vi možete biti pogođeni u poslu ako vaš poslovni partner bude žrtva sajber ataka? Itekako...svako od nas može postati žrtva. Na Kaspersky Cyber Security Weekendu smo imali prilike da odslušamo i predavanja koje se tiču naloga gejmera na poznatim sajtovima: zamislite da vam neko hakuje account na Steamu na kome određenu igru igrate godinu dana unazad, ili da vam prisvoji sve vaše dosadašnje kupovine igara, DLC-ova, ili kupovine brojnih item-a u igrama? Da li i dalje smatrate da nikome ne trebaju vaši podaci pa i ako se dogodi tako nešto, da nećete biti oštećeni?

 


Moramo se zaštititi i na prvom mestu edukovati kako bi rizik od sajber napada sveli na najmanju moguću meru. Benchmark će se u narednom periodu ozbiljnije baviti ovim temama kako bi svoju publiku na pravi način edukovao, upozorio na opasnosti koje nas vrebaju kroz praktične primere i naravno, kako učiniti sve što je u našoj moći da potenicajlni rizik smanjimo na minimum. A pretnji oko nas itekako ima, o tome možda dovoljno govori podatak da je Srbija u neslavnom vrhu zemalja u kojima su korisnici izloženi raznim vrstama sajber napada i lokalnih pretnji. Možemo se zaštiti naravno, samo je potrebno ovoj temi pristupiti sa mnogo više respekta nego što to uobičajeno činimo: u prvom redu potrebno je da budemo svesni opasnosti koje nas vrebaju, za sve ostalo, tu je Kaspersky Labs.

 20161022_102437.jpg


Zahvalićemo se naravno i organizatorima skupa: ne znamo kako se Kaspersky baš odlučio za Maltu, ali biti na ovom prelepom ostrvu u ovo doba godine, zaista je privilegija i pun pogodak ove kompanije. Predivna mediteranska klima, sjajna temperatura oko 26-27 stepeni u ovom trenutku za sve prisutne bio je pravi dar. Naravno, Kaspersky se potrudio i da nas upozna sa Maltom, prisustvovali smo startu svetske Rolex regate, a čak smo se i našli u HQ-u malteških vitezova, što baš i nije prilika koja se pruža svakog dana. Što se same organizacije tiče, obišli smo toliko dobrih i kvalitetnih skupova u organizaciji velikih kompanija za sve ove godine, ali na ovako dobro i kvalitetno organizovanom, verovatno nikada nismo bili.  

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Sajber Bukvar: Do lepog ponašanja na društvenim mrežama

SSL: Da li su korisnici na vašem sajtu bezbedni?

10504
10505
10506
10507
10508
10509